Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Vagyunk, akik vagyunk

2011.06.27. 07:17 Parraghramma.

A világűr és az emberi hülyeség kölcsönös számosíthatatlansága mindenki számára közismert tényálladék. Józan agrárproli ésszel belátható, mennyivel lenne szebb, élhetőbb hely a Föld, ha az Eric von Daniken kiadványaiban lapuló fákból inkább klozetpapírt gyártottunk volna, vagy ha Stephen Hawking a húrelmélet és a szinguralitások helyett a kerekesszék és a katéter ötvözésére kattant volna rá. De a fociban nincs ha, a mexikói rendező, Jorge Michel Grau meg amúgy se csinálná vissza, vagy máshogy, sőt - ezért fogjuk Besenyő I. V. István filozófiai traktátusainak nyomvonalán septibe megterített boncasztalra fektetni azt a maréknyi darwindíjas gyógyegeret, akikről mesélni merészel a Vagyunk, akik vagyunk című kannibáldráma.

Akadnak a fikcióban kevésbé fontos szempontok szép számmal, a szereplők motivációja, miliőbe való hihető beágyazottságuk azonban többnyire kívül esik ezen a roppant terjedelmes halmazon. Graut szemlátomást ez sem zavarta, amikor forgatókönyvírás közben a néző ésszerűségre vonatkozó, legelemibb elvárásait mintegy: telibefosta.

Az Andok vendégmarasztaló lankáitól a mélyzöld indonéz susnyásokig az embert a vegetatív szükség viszi rá az emberhúsra, az a korgó hang középütt, aztán, hogy jobban csússzon, hogy ne kelljen pironkodni minden nyelésnél, idővel etikai és vallási kódexek legitimálhatják ezt az étrendet. Mármint régen, a mai kódexeket Norbi és a reklámsáv mantrázza, fajtársat cupákolni mostanság elitpatológiás huncutság, igazi ínyenceknek, amiért cserébe Németországban életfogytig, Hollywoodban egyre gyengülő sorozat dukál. A Vagyunk, akik vagyunk amolyan középutas koncepció, egyidejűleg apellál az  élelmezési igényekre és a rituális-pszichés elkötelezettségre. A fejét, eszét, megélhetési biztosítékát - az apát - a kezdő képsorokban elvesztő család nem csak azért - khm - specializálódott - khm - a környéken kolbászoló egyedekre, amiért a pofátlanul puritán vonalvezetésű - ámde szerfelett fasza - Van Diemen-föld szökött fegyencei élik fel egymást az ausztrál vadonban, de nem is akkora gourmandok, mint Dr. Lecter: a Farkaséhség ezredeséhez hasonlatosan a kellemest a hasznossal jegyében hódolnak a Ruggero Deodato dokumentumfilmjéből megismert hóbortnak. Noha ez első hallásra egészen életképes alapvetésnek tűnik, Grau nem gyengén, sokkal inkább izomból teszi ellenszenvessé.

"Holnap szereznünk kell VALAKIT!", mondja a megözvegyült anya. Mexikóvárosban ennyivel nehezebb volna hazalopni pár tábla bocit, mint egy hetvenkilós, textilcsomagolt élőállatot, akire az év 365 napján vonatkozik vadászati tilalom, és akinek - a tábla bocival ellentétben - a legutolsó vágya, hogy megegyék? Pff, egye fene, ugorgyunk. Az anya, most nincs netem, a neve legyen mondjuk Esmeralda, nem győzi nyomatékosítani, hogy a "Rítus" miatt kiváltképp fontos a dolog, az majd mindent megold.  Áhá! Mert hát amióta az apa, Lucas eltűnt, azaz tegnap délután óta, a család mindennapjaiba, mindenperceibe óhatatlanul is begyűrűzött a kilátástalanság, a Most mi lesz?!? egzisztenciális mezsgyefílingje. A leány, Elvira egyre türelmetlenebbül unatkozik odahaza, míg a fiúk, Sancho és Panza képtelenek a nappali műszakban órásként, éjjeliben pedig kurvapecér embervadászként munkálkodó apjuk helyébe lépni, kudarcot vallanak így is, meg amúgy is. Az előbbi gondolom kevésbé érdekes, de ha már a történet kidolgozottságát, életszerűségét hangsúlyozandó Grau is szán rá egy jelentőségteljes epizódot, én is megemlítem, hogy a fater piaci standján az első reklamációt ("Ööö, de hány nap múva készül mán el a szvaccsom?") Panza egy combos taslival orvosolja. Biztos az apjára ütött. A lényeg, hogy oda a stand, a pénz, az elemózsia, az idő meg egyre csak szorít. Elvirának majdnem eszébe jut, hogy a falat kaparja, szinte látszik rajta, hogy az őt alakító színészlány merev tekintetével és lebbenetlen mimikájával valamifajta beteges éhséget szeretne tolmácsolni - igen-igen, mintha valóban ilyesmivel próbálkozna!

Merthogy ők: kannibálok. Egy percig se higgyük, hogy a demográfiai zsúfoltságban ez bizonyos rafinériát, vagy legalábbis diszkrét módszerek higgadt és következetes alkalmazását jelenti. Sanchoék a huszadmagával lófráló suhanc után egy prostit sem akarnak ordenáré feltűnés nélkül, logikusan levadászni (tudod, a prosti az a személy, akit nem olyan kurvára bonyolult dolog becserkészni, ad absurdum: hazalopni). Oké, nem kell feltétlenül minden bűncselekmény helyszínén személyes okirataink hitelesített fénymásolatát otthagyni, de azért a slendriánságnak is vannak határai! Esmeralda pedig nem tűri az ilyesmit: a félpépes húskészítménnyé klopfolt fogást visszafuvarozza a telepre, és a hüledezve összesereglő kéjipari kollegináknak pedagógiai célzattal beolvas, miszerint húzzák meg magukat, vagy így járnak pórul...

Na, ezt oldd meg, Poirot!

Ennek ellenére a Vagyunk, akik vagyunk nem akar pikáns, végtelenségig cizellált krimi lenni (akiket az előbbi jelenet alatt nem önt el az agyfasz, azoknak talán a homoszexuális ifjú kalandjait követően is marad pár szál hajuk), igazán horror se. (Mielőtt elfelejtem: a "Rítus" funkciója kimerülni látszik a kifejezés nagyvonalúan mért szövegkönyvi szerepeltetésében és egy csipet, gyertyafényes semmibe vesző snittben.) Sokkal inkább egy családi dráma, ahol az otthoni érvényesülés és a családfői szerepvállalás, a gondoskodás fantasztikusan debil kudarca kerül terítékre. Az alkotói szándék finoman szólva is látszik, ugyanakkor, ha egy film mindent vagy indokolatlan hisztériával vagy irritatív idiotizmussal okol meg, a fogyasztó hajlamosabb a feloldozó zárlatnak drukkolni négy főállású háztartásbeli helyett, akik a cociális járadékrendszer alkonyában amúgy is tetemes hátrányból indulnak, ha szimpátiáról van szó.

Persze, lehet, hogy tévedek, lehet, hogy elcsoszogtam Grau avatis művészmagasságai alatt, és A nevető ablakos ház precízen koreografált diegetikus káoszához mérhető filmmel van dolgunk - de nem hinném. Ez kérem Hülyeség; nem akkora, mint a H1N1, de enélkül is prímán meglettünk volna.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr633012022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edgar 2011.06.27. 08:32:59

A "Rítus" nem a gyertyafényes vacsi volt, hanem magát az emberkajálást hívták így. Eufemizmus, érted.
A film pedig szar. Hogy cizelláltan fogalmazzak.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.27. 11:33:47

Nem inkább mainstream filmekről kéne írnod, hogy kikerüljön blogketrecbe? Hogy lesz így meg a háromszáznegyven komment?

Varga Denes 2011.06.27. 12:09:23

@Wostry Ferenc: És dél-amerikai kannibálfilmként ajánlja. Nem is tudtam, hogy ott van Mexikó!!!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.27. 12:12:46

@Varga Denes: én ajánlottam be nekik így, azt hittem ez argentin :D

Varga Denes 2011.06.27. 12:38:50

Ezt most megcsináltad... Mexikó bekérette a magyar nagykövetet és magyarázatot követel :)

7thArT 2011.06.27. 12:42:31

na megint rákerülünk egy újabb fekete listára:)

Jackni Konzol 2011.06.27. 12:59:18

@szoni_: inkább arra, mintsem egy feketelistára :)

sep · http://prizmafolyoirat.com/ 2011.06.27. 13:34:20

És Däniken is pipa lesz, amiért ékezet nélkül írtátok a nevét.

superben 2011.06.27. 13:53:36

Emlékeim szerint Esmeraldának nem a slendriánsággal volt gondja, hanem azzal, hogy a nő kurva. Merhogy apu is mindig kurvákat hozott, de a reakciókból kiindulva ő mintha meg is dugta volna őket. Vagy valami ilyesmi. Amúgy valóban elég szar volt.

sep · http://prizmafolyoirat.com/ 2011.06.27. 15:48:39

@Wostry Ferenc: majd jól rádküldi a piramisépítő transzformereket, aztán nem mersz többet tréfálni a nevével.

sep · http://prizmafolyoirat.com/ 2011.06.27. 15:50:30

@Wostry Ferenc: btw a há is lemaradt az Eric végéről, erre már nem is tudom, milyen ufóretorzió jár.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.27. 15:54:56

@sep: egyrészt holnap meglátjuk vannak-e még piramisépítő transzformerek, másrészt engem a Dérijanibás Nulladik típusú találkozások adásainak felvételeiből épített erőtér védelmez.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.06.27. 15:55:43

@sep: Parra szabadjára van engedve, senki nem szerkeszti.

sep · http://prizmafolyoirat.com/ 2011.06.27. 16:03:29

@Wostry Ferenc: Valaki azért szólhatott volna neki, hogy a Cannibal Holocaust nem dokumentumfilm, frusztráló lehet abban a tudatban élni, hogy az.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.27. 16:12:12

@sep: szerintem ezt ilyen (retro)avantgárd izé gyanánt írta bele.

scorsesefan 2011.06.27. 18:58:32

Fasza írás, bajnok kommentek!

mesko 2011.06.27. 19:10:22

hiába mondják, hogy az vagy amit eszel, mert én a kannibálos filmeket, általában még 10 méteres bottal sem piszkálom meg.
viszont az írás az tetszett, felfogtam, hogy a "rítus"-t nem igazán lehet majmolni, mert érthetetlen..még annyit összeraktam, hogy ezek a kannibálok beletörödtek a sorsukba(a címből itélve), biztos olyan szegények voltak, hogy csak emberre futotta nekük:)
egyszer olvastam valahol, hogy nem az lenne a jó a kannibalizmusban, hogy valakit megegyünk, hanem, hogy valakit ki tudjunk teljesen hányni magunkból..ez nekem tetszett:)
na jó, a filmet nem nézem meg..de ez a rendező vajon rokona Jorge Grau-nak?
Esmeraldáról, meg erről a sok Grau-zásról eszembe jutott Garou, meg a Belle..na az való nekem:D
megyek meghallgatni, s valami más filmet választok mára.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2011.06.27. 19:38:42

@sep: ú, te biztos ilyen intelektuális lehetsz, aki mindent jobban tud, mi? Annyira bírom az ilyeneket!!! Tisztára LOL!!!!! Még a végén kideríted, hogy a Blairwitch project is csak kamu, és meg van játszva, mi??? He??? XDDDD

( ;P )

@superben: átírtam, mos má vágod?

@Weöres Dániel: hajszálpontosan azmiatt!

@Edgar: eufimicsoda? Magyarul, bazmeg.

@scorsesefan: nem, nem, nem. Ez mos szar lett. Érzem, mert hetek óta nem írtam ilyen szart. Bocsika vok. :(

.m.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2011.06.27. 19:57:22

@mesko: a Van Diemen-föld simán nézős: nincsenek benne idegtépő stahlos konyhatrükkök, eccerűen csak igaz.

Az az vagy amit megeszelről meg az jutott eszembe, hogy el akarok jutni végre egy disznóvágásra.

mesko 2011.06.27. 21:16:39

@Parraghramma.: má megakartál rólam feledkezni, hogy ennének meg Esmeraldáék szőröstől-bőröstől:)

én voltam disznóvágáson, nem passzolt hozzám, maradtam a libasültnél...

tudok a Van Diemen-ről, de nem néztem meg, azért mert azt hiszem, hogy szökött fegyencek futkosnak az erdőben korgógyomorral, kilométerenként böffentenek valamit egymásnak, majd szerre megeszik egymást, s a szerencsétlent amelyik a végén megmarad, s biztos meg is világosodik:), azt fel.....:(
s azt is tudom, hogy igaz történet.

na, de tudod mit?..megyek megnézem, de ha durva lesz, megkereslek, megeszlek..és én leszek..:)

.m.

SoulMiner 2011.06.27. 22:49:18

Szerintem ez az első írása Parraghrammának ami viszonylag követhető, és egy félórás önmarcangolás után ki tudnám rá jelenteni, hogy nem is annyira öncélú. Nem csoda, hogy ő úgy érzi szar lett... :D

Raticus 2011.06.27. 23:53:30

@SoulMiner: Ugyanezt akartam írni. Végig az volt az érzésem Parra nincs formában. Nem kellet a cikknek 3-4-szer nekifutnom ugyanis :)

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.06.28. 08:59:08

Ezt a Hawking-dolgot nem értem. Mennyivel lenne?

Beyonder 2011.06.28. 19:44:31

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Biztos arra gondol a költő, hogy akkor tudatlanabbak lennénk, és tudatlannak lenni jó. Pl. mennyivel jobb _nem_ tudni, hogy nincs Télapó, vagy azt hinni, hogy a Föld a világmindenség középpontja. Na ugye.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2011.06.29. 20:28:02

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: nem találom a linket, de az Oxfordi Egyetem futurológiai tanszékén végzett, hétfői kalkulációk szerint néggyel. Mármint hozzávetőlegesen, a pontos értékre nem emlékszem.

@Beyonder: a következő meccsen kétszer is meggondolom, hogy centerezzek-e neked...
süti beállítások módosítása