Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Száguldó bomba

2010.11.11. 14:00 Forgács W. András

Baj van velünk "értelmiségiekkel". Miután több-kevesebb diplomát szereztünk különböző egyetemeken, felhalmoztunk némi családot-lakáshitelt és egynél több Hemingway-kötetet, másképpen látjuk a világot. Minden komoly, jelentőségteljes, mi több, drámai az életünkben. Rettegünk mindattól, ami messziről is klisének tűnhet - minden művészeti alkotásban, írásműben vagy filmben az elmélyültséget, az elvontságot keressük. Lehet, hogy nincs igazam, de kétségbeesetten próbáljuk megkülönböztetni magunkat a "szürke tömegtől", hogy műveltségünk és képzettségeink kiemelnek minket a "másikok" közül. Eszünkbe sem jutna tudatosan "gyermeteg" dolgokkal foglalkozni, olyasmivel, ami egyszerű, de mégis örömet okoz. Ilyen például a vasútmodellezés.


Aki tizennégy évesnél idősebb, és vasútmodellekkel foglalkozik, arra gyanakodva nézünk. Hogyhogy "nem nőtte ki"? Pedig valaha - és most engedtessék meg nekem némi szexizmus a kérdésben - minden kisfiú imádta a vasutat. Nem létezett gyerekszoba legalább három Piko kocsi nélkül - a tehetősebbeknél még Santa Fe matricás igazi amerikai szettet is találhattunk. Aztán sokunk úgy pubertás kora hajnalán elfordult a vonatoktól - és ide helyettesítse be ki-ki a maga krónikus rigolyáját. Pedig aki látszólag még mindig kicsi kocsikat bámul körözni egy terepasztalon, valójában sokkal boldogabb ember, mint mi, akik megrökönyödve bámuljuk őt - talán valahol a lelkünk mélyén kicsit irigyelve is.

Tony Scott is közéjük tartozik. Bár nincs tudomásom arról, hogy lenne otthon a szoba-konyhában valahol elbújva egy szekrény kisvonatokkal, a Száguldó bombában Pennsylvania az ő saját kis terepasztalává válik. Ugyanúgy, ahogy a fent emlegetett vasútmodellező kolléga, javaslom mi is térdeljünk le a szőnyegre tologatni a mozdonyt egy kicsit. Csak vigyázzunk, nehogy a szőnyeg szálai rátekeredjenek a tengelyre.

Így indul a Száguldó bomba is:  Randy Hickey A nevem Earl-ből hanyag, mint az egyszeri MÁV dolgozó: leugrik a mozgó tehervonatról, hogy átbillentsen egy váltót - a szerelvény persze annak rendje szerint el is szabadul. Miután minden kísérelt a megállítására sikertelen - mégis, hogyan akarsz megállítani egy majd' egy kilométer hosszú és száztízzel robogó vonatot? - Tony Scott kötelező főszereplőjén, Denzel Washingtonon és Kirk kapitányon - akarom mondani Chris Pine-on, mielőtt a fanatikus trekik megölnek - múlik a pennsylvaniai Stanton lakóinak sorsa.

A film elején hatalmas betűk hirdetik: "Igaz történet alapján." Ebből csak annyit higyjünk el, hogy kilenc évvel ezelőtt Ohióban valóban elszabadult egy hasonló szerelvény, de hogy a CSX vasúttársaság szóvivőjét idézzem: "Minden simán ment." Persze így nem lehet látványos filmet csinálni, úgyhogy Mark Bomback (A Boszorkány-hegy) forgatókönyvíró jelentősen felturbózta a történetet - és Denzel Washington karakterét. Ha valaki visszakeresi a Hajsza a föld alatt kritikáját, ott azt írtam, hogy minden páros Tony Scott film élvezhető - ezt a Száguldó bomba mindennél jobban igazolja. Lassan indul egy kicsit - de nem annyira, mint mondjuk a hasonló közegben játszódó Szállítmány - és nincs is Tony Scott módra annyira apróra vágva. Szerencsére felismerték a készítők, hogy a történet önmagában is elég látványos, - nem tudom, a Kedves Olvasók hogy vannak vele, de nincs vonzóbb-félelmetesebb érzés, mint amikor egy tehervonat elhúz előttünk - nincs szükség külön vizuális balettre.

A nagy vasszörnyek mellett persze kötelező gyakorlatként megint összetörnek vagy egy tucatnyi rendőrautót, de amennyire nem illet ez a Hajsza a föld alattba, most annyira jól működik itt. Színészi fronton is rendben van a film: van itt tökös diszpécsercsajunk (Rosario Dawson), seggfej elnökhelyettesünk (Kevin Dunn), hosszúkabátos cowboyunk hűséges Dodge Ram-je nyergében (Lew Temple) és persze Denzel Washington szélesvászonban. Azt írnám igazi munkásosztály-hősköltemény ez, de szerencsére lefogja a kezement a nyolcéves önmagam. Megyek is vissza a szőnyeg mellé - vár a Taurus-om. Igaz, csak Piko ez is.

14 komment

Címkék: akció filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr762441474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2010.11.11. 15:11:22

A világ több százezer (esetleg millió?) vasútmodellezője viszonylag értelmetlenné teszi az első bekezdést.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.11. 15:13:35

ÁB barátomnak a földszinten volt ilyen vasútgyűjteménye, majd megevett a fene irigységemben. Piko, ilyen tekerős potméteres trafóval. Nem kacagott akkorát azóta sem a májam, amikor egy karácsonyra a HO-s vasútjához egyszer TT-s mozdonyt kapott. Igazi Nohabot, ráadásul.

Tony bácsi még mindig szerelmes az effektpultjába? Vörös ég, és egyebek?

Sharpe · http://www.book-fun-factory.com/farfun/ 2010.11.11. 15:44:02

A Hajsza a föld alatt tényleg borzasztó csalódás volt, úgyhogy a Scott-törvény értelmében elkezdek reményeket táplálni ezzel a filmmel szemben! :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.11. 15:56:37

Láttam a trailer-t, és nagyon nem jött be ez a film, nem is biztos, hogy meg akarom nézni...

mesko 2010.11.11. 17:26:13

hm, deja vu ez..Tony Scott bácsi, Denzel Washington plusz a vonat..hm.., na de persze, hogy ettől függetlenül megnézem.

nekem csak babáim voltak, de ha srácnak születtem volna, akkor biztos lett volna vonatom..és igen mindenkiben van egy "gyerek", s ő szarik a világ összes diplomájára...csak engedni kell, hogy előjöjjön, és baszni arra, hogy ki mit gondol, mert MEGÉRI!, nem kell szégyelni ezt...aki azt mondja, hogy nincs így, az álcázza..de benne is ott van!:)

bounty123 2010.11.11. 19:43:55

Nesze neked diplomás HeMMingway olvasó :P

Áramvonalas Földműves 2010.11.11. 22:07:26

Azé most jó beszoltál az értelmiségieknek.

Lehota Árpád 2010.11.12. 07:39:22

Ha Tony Scott akkor lényeg h legyen benne sok elektronikus térkép a háttérben a la Közellenség, Deja Vu, Hajsza a föld alatt. :)

7thArT 2010.11.12. 10:27:56

Imádom a vonatos jeleneteket, szóval tuti csekkolom!

mesko 2010.11.14. 20:08:58

T.Scott bácsi, én ébren maradtam volna, csak úgy szimplán Washington és Chris Pine-nal, nem kellett volna az az istentelen nagy ZAJ!:P
most is zúg a fülem:)), ugyamúgy a film nézhető, sőt..tudom, hogy ütték, vágták, temették, de szerintem türhető.
Washington mint mindig..de meglepően jó Chris Pine:)))

7thArT 2010.12.01. 12:03:24

Nekem tetszett!
Valahogy jobban működött, mint egy hatalmas bolygónkat érintő katasztrófa.
Egy vonat, amit meg kell állítani, elsőre egyszerűen hangzik, és mégis lehet izgulni rajta.
Van egy viszonylag szűk terepen mozgó probléma (még sem egy meteorit tart földünk felé, vagy pólusok váltják fel egymást), amit meg kell oldani, és mivel nem markolnak túl nagy problémát, közelebbinek érezzük azt.
Persze itt is volt egy-két dolog, amit megkérdeztem magamtól: lehetséges-e?
Washingtont mindig is szimpatikusnak találtam, és itt olyan volt, mintha mindig is vonatozott volna:)
Chris Pine-nak a stílusát meg szerencsére visszafogták, leszedték róla a nagypofájú amerikai mázat.
Az éles kanyar jelenet nagyon tetszett, azért párszor túl dinamikusan fókuszáltak az emberek arcára...vagy csak én voltam rá érzékenyebb akkor épp...nem tudom.
Akik szeretik nézni a különböző ismeretterjesztős csatornákon a repülőgép, meg egyéb megtörtént járműszerencsétlenségeket, katasztrófákat tárgyaló műsorokat, azok ezt megkaphatják élvezhetőbb, filmesebb változatban:)
süti beállítások módosítása