Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Walking Dead 1x02 - Guts

2010.11.10. 09:30 Freevo

A Guts hatalmas váltást jelent a The Walking Dead premierjéhez képest. Igaz, hasonlóan magas szintű kivitelezéssel vonultatja fel a zsáner legjellemzőbb eszközeit, de sokkal hatásvadászabb és felszínesebb, mint a felvezetése. A mozifilmes tempóhoz szokott Frank Darabont kissé elhamarkodja egyes karakterek felépítését, közben pedig máris moralizálni akar, pedig mindkettőre bőven lenne ideje. Az elnagyoltsága ellenére remek pillanatokkal szolgál ez az epizód, és amikor működik, akkor nagyon működik. 

 

 

Shane bemutatása számomra teljesen félrecsúszott. Az őt alakító Joe Bernthal neve felbukkan a főszereplők között, tehát várhatóan hosszú távra terveznek vele, ehhez képest sikerült villámgyorsan antagonizálni. A nyitó jelenete a legrosszabb tinihorror-kliséket is megszégyeníti, csak egy igazi tuskó lehet képes a szerelmét ijesztegetni egy erdőben (igaz, már a lámpakapcsolós monológja is sejtette, hogy igazi véglénnyel van dolgunk).

Később Darabont úgy sulykolja belénk, hogy Shane mennyire rossz vezető: képes összereszteni a csapat rasszistáját a fellelhető összes kisebbséggel, és a táborban maradottakkal is szembehelyezkedik, amikor nem hajlandó a többiek megmentésére sietni. Sokkal izgalmasabbá válhatna az elkerülhetetlen konfrontációja Rickkel, ha kidomborítanák Shane decensebb oldalát, amelyre szintén láttunk utalásokat Rick kórházi ágyánál. 

Egyelőre azonban túlságosan fontos az, hogy főhős pozitív szerepét abszolút módon egyértelműsítsék, és mindent ennek vessenek alá. Ennek az áldozatául esik Michael Rooker karaktere, a rasszista Merle Dixon is. Feltétlenül támogatom és ünneplem az eredeti alapanyagtól való eltéréseket, de Merle fölösleges kellék volt. Ha csak kicsit is ambivalensebb lett volna, nem pedig egy őrjöngő vadbarom, rögtön érthetőbbé vált volna, mit keres a csapattal a városban, és az összetűzés is érdekfeszítőbb lehetett volna. 

Így pusztán annyi jelentősége volt, hogy Ricknek lehetőséget biztosított egy Clint Eastwood-momentumra Barátságos biztos úrként. Kétségtelen, hogy Andrew Lincoln meggyőzően hozza a tökös, badass seriffet, sikerül a kiszámítható és klisés jeleneteket is eladnia. Ugyanakkor hamar fárasztóvá válhat, ha ilyen töményen kapjuk az idealizált vezető jellemvonásait. Arra sincs szükség, hogy azon moralizáljunk, vajon kik az igazi ellenségeink, a zombik vagy az emberek. Ezt minden posztapokaliptikus fikció boncolgatja, így a kérdés súlytalanná válik, amíg nem adnak neki megfelelő mélységeket, megalapozott konfliktusokat. 

Ebben a részben fény derül Rick egy fontos tulajdonságára, amikor kijelenti, hogy bárki, aki a családja és az ő közötti útba áll, az rosszul jár. A “cél szentesíti az eszközt”-mentalitás még táptalaja lehet számos ellentétnek, ha hajlandók az írók egy ennek megfelelő irányba elvinni őt. 

Érdekes szerepet játszhat még ebben Andrea, akit rögtön a kezdetektől erős női karakterként pozicionálnak, és halványan párhuzamot is vonnak a közte és Rick, illetve Lori és Shane között. Laurie Holden alakításában biztosan ő lesz a sorozat legjelentősebb nőalakja, megvan benne a lehetőség arra, hogy egyszerre tudjon tragikus és karizmatikus lenni. 

Míg a mondanivaló és a jellemábrázolások meglehetősen sekélyesek ebben a fázisban, addig a műfajban rejlő potenciált maximálisan kihasználja Darabont. Az X-akták és a Breaking Bad hagyományait magával hozó Michelle McLaren rendezése magával ragadó, pont annyit használja a kézikamerát, amennyi elég ahhoz, hogy beszippantson bennünket is a zombik közé. A feszültségteremtése mesteri, a gyomorforgató részek pedig annyira gyomorforgatóak, hogy még úgy is sokkoltak, hogy fel voltam készülve rájuk. 

A zombiapokalipszises tematika esszenciája volt ez az epizód a horror és az akció elegyével, ezt a lécet nem is lesz érdemes megugrani. Most már mehetünk tovább a karakterek mentén. A következő részt Darabont együtt írta Charles H. Egleevel és a Sons of Anarchytól kölcsönzött Jack LoGiudicével, a rendezői székben pedig a SoA- és Shield-veterán Gwyneth Horder-Payton fog ülni, tehát összeszokott gárdával lesz dolgunk. 

Végezetül néhány egyéb megjegyzés: 

  • Steven Yeun kitűnő választás volt Glenn szerepére, improvizatív színészként jól érzi magát a tőrőlmetszett comic relief-szerepben, és a poénjai is remekül működnek. 
  • Bear McCreary visszafogott, mégis ötletgazdag zenéje mellett nehéz szó nélkül elmenni. A disszonáns hegedűszólamai túlmutatnak a műfaj megszokott keretein, a legrémisztőbb pillanatok alá bejátszott bluesgitáros riffekkel pedig maga mögött is hagyja azokat. 
  • Az epizód ismét kiemelkedő nézettséget ért el, a legfontosabb célcsoportban, a fiatal férfiak körében még gyarapodni is tudott, így az AMC habozás nélkül berendelte a második, kétszer ilyen hosszú évadot.

40 komment

Címkék: 3csillagos tévékritika zombie

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr82437561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2010.11.10. 09:48:08

Nekem az első rész nem tetszett (van ilyen), a második némileg jobban. Nekem jobban bejött ez a gyorsabb tempó és több vadság.

Ami továbbra sem tetszik: a feleséget teljesen felesleges volt ilyen korán behozni a történetbe, ha csak arra kell, hogy minden részben megdugják, mi meg szörnyülködjünk, hogy szegény hős nejét más használja.

A white trash - néger ellentétet nagyon eltúlozták és túlnyújtották. Az a kulcs-elejtős jelenet pedig kifejezetten kínos volt.

Továbbra sem tudom, mit lehet egy ennyire elcsépelt sztoriból hosszú évadokon át kihozni, én még néhány rész esélyt adok neki.

Gaines · http://delta.blog.hu 2010.11.10. 10:25:43

A számból vetted ki a szót. Most nem számolom meg, összesen hány szóból áll a bejegyzés, de mindet. :) Remélhetőleg a következő részekben visszatér majd a pilot karakterábrázolása, mert az ebben a részben bemutatott raklapnyi új szereplőből jó szívvel is csak kettőre fordítottak figyelmet. Szegény Michael Rooker, rutinból hozza a redneck köcsögöt, de megérdemelne ennél összetettebb szerepeket.

És ami még aggasztó kicsit, az a kerítésen is átmászni képes zombitípus. A képregény rengeteg nagyszerű sztoriját vágnák ezzel agyon (ha többször nem lesz ilyen, akkor úgy veszem, hogy nem is láttam).

TheBerzerker 2010.11.10. 11:14:01

Még nem láttam egy részt sem (hétvégén pótolom) de gondolom azért sietett Darabont mert eredetileg csak 6 részt rendeltek meg. Most, hogy berendelték a 13 részből álló 2dik évadot lesz ideje mindenre.

Rusznyák Csaba 2010.11.10. 11:55:43

Igen, igen... túlságosan sietnek mindennel. Rick "cél szentesíti az eszközt" attitűdje itt még nagyon korai, a képregényben ez évek alatt ért be. Nameg a karakterek. Az eredeti többek közt azért olyan zseniális, mert tele van átlagemberekkel, és közéjük tartozik a főhős is. Nagy hiba lenne badass tökösfiút csinálni belőle. A minden apokaliptikus szcenárióba belsajtolt redneck is felesleges. Nem hiába tartotta magát távol Kirkman az ilyen figuráktól.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2010.11.10. 12:21:00

@Rusznyák Csaba: maximálisan egyetértek. Itt még működött az, hogy megmutatták Ricknek ezt az oldalát is, mert katarktikus volt, de nem szabad átesniük a ló túlsó oldalára. A többi íróban bízom, akiknek tapasztalatuk van a folytatásos drámákban, hogy árnyalni fogják a karaktereket.

Gaines · http://delta.blog.hu 2010.11.10. 12:42:23

@Rusznyák Csaba: SPOILER Én Andrea első megjelenésénél ijedtem meg a legjobban, hogy már most badass csajt csináltak belőle (talán a legjobb karakterfejlődési ív a képregényben, Rick után, ofkorsz), de aztán a későbbi jelenetek szerencsére helyretették a dolgot.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.10. 13:05:38

megnéztem én is a második részt és tényleg belassul az elsőhöz képest.
A végén a zene nagyon bejött, meg az áruházban az afró hölgy nagyon gyönyörű, tudni lehet, hogy ő kicsoda?!

mesko 2010.11.10. 18:59:37

ja..mindennel egyetértek, főleg azt szeretném, ha Rick tényleg egy átlagember maradna, mert ha elkezdik extrázni, akkor én úgy érzem, hogy már nem tudnám félteni, s nem izgulnék annyira érte...
nekem még talán egy kissé jobban tetszett mint az első rész, azért valószinűleg, mert nem tudok előlegesen semmit a sztoriról, aminek most valahogy nagyon örülök, mert úgy vettem ki, hogy potolják és formálják a képregényhez képest, így nekem full élvezetet nyújt a sorozat, hisz én semmit nem tudok róla:)

jó volt, hogy Rick nem lóvacskázott most, és überügyesen átváltottak kocsira, mert úgy sajnáltam szegény lóvat ez első részben,.. milyen szomorú sorsra jutott szegény pára:(
mostanság épp elég zombis filmet láttam, hogy megértsem mi is a veszélyes a zombikban, nem az, hogy félelmetesen néznek ki, hanem annyira sokan vannak, meg eszeveszetten rámenősek, ezért én sem kedvelném, ha még "átmászos"-sak is lennének.
mert a zombis filmeknek, úgy vettem észre, hogy pont az a lényege, hogy hogyan tudod magad jól izolálni.

hogy már ezt sem bírták ki szex nélkül, arra azt mondanám, egye fene.., csak vajon ennek Rick majd örülni fog?, olyan kíváncsi vagyok naaa, árulja el ezt valaki nekem, pls..pls:)

@doggfather:
nagyon tetszett nekem is a zene..azt hiszem tudom, hogy melyik szám, de előbb le csekkolom, s akkor megírom, hogy az-e amelyikre gondoltam:)

most meg térek vissza a Supernatural-re, azt darálom..mig jön ebből egy új rész:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.10. 19:10:19

@mesko: Sztem ez a nóta volt a Rocknrolla című filmben is, mintha onnan emlékeznék rá.
(nem mondjuk rá, hogy spíler, mert nem gyalázzuk)

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.11.10. 19:23:25

Na, végre pótoltam. Ígéretes, nagyon tetszik eddig. Helyükön vannak az effektek, a hangok, maszkok, minden. (ahogy a shotgunok szóltak az első részben a rendőrautó torlaszos résznél... ahhh:P) Érdekes, hogy Glent a képregényben nem szerettem soha, itt viszont ő a legszimpibb fickó. tetszik, hogy nem szolgaian másolja a comicot. Tuti nézem a többit is majd.

doktor.dikhed 2010.11.10. 19:54:48

Egyetértek. Tipikus töltelékepizód, tele felesleges, sablonos töltelékszereplőkkel.

Nem kell ragozni, elég kiemelni egyetlen jelenetet: a kulcs elvesztését. Kirkman képregényében döntést hozott volna a karakter, és bárhogy is dönt drámaibb lett volna, mint ez a "deus ex machina". Tipikus hollywoodi filmes fogás. A pozitív karakter is makulátlan marad és a rossz is megkapja büntetését.

mesko 2010.11.10. 19:59:37

@doggfather: Muddy Waters-"Mannish Boy"...szerintem, de tévedhetek is:)

OriginalBateman 2010.11.10. 23:53:59

Merle karaktere szerintem is egy kicsit elnagyolt volt, de itt nincs nagyon idő a karakterek hosszabb felvezetésére. Nem felesleges kellék a karaktere. Ő lesz az igazi geci, zombi a zombik között. Láthatóan kiszabadul, hiszen T-Dog felrúgta a szerszámos táskát, amikor kiakarta szabadítani őt. A fűrész ott hever, csak vágnia kell vele. Jönni fog ő bosszút állni...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.11. 08:15:47

én a képregény nem ismeretében azt mondom, hogy nagyon jó volt a második rész is...remélem hogy a karakterépítés nem marad el, de azt gondolom hogy atempó kicist felpörgetését nem lehet a szemükre vetni, működésben kell tartaniuk a gépezetet...most reméljük a második évadban nagyobb szabadságfokkal tudnak majd dolgozni...
kérdés: ha jól értem a történet igazából a képregény szerint nem nagyon tart sehová, ezt vajon az évadok végén hogy lehet majd lenyomni a nézők torkán...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.11. 08:46:37

@ringsider: Sztem nem felpörgették, hanem befékeztek. :S

@mesko: Jó nóta, és oda is illik nagyon az a lényeg.:D

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.11. 09:22:00

@doggfather: ezt csak te irtad az eddigi hozzászólásokba...:-)
klasszikus menekülési akció epizód volt szerintem, az első rész bemutatós/hangulatépítős pilot jellegénél sokkal tempósabb...
de várom az érveid...:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.11. 09:53:39

@ringsider: nem akarok spoilerezni, de míg az első részben némi előtörténet, aztán felébred, és kezd ismerkedni a dolgokkal, elindul, szval sok minden történik.
Addig itt "csak" az áruházból akarnak kijönni.
Ezért írtam, hogy lassul, mert sztem alig kapunk vmi infót meg akciót az első részhez képest.
(Igazából új infó az esőn kívül nincs is, nem?)

Csak én befékezésnek hívtam azt, amit mások töltelék epizódnak, ennyi a különbség, sztem.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.11. 10:05:39

@doggfather: te arról beszélsz, hogy mennyit haladtunk előre a történetben, én meg arról, hogy milyen volt az epizód tempója...
de értem már mire gondolsz...:-)

AntiChrist™ 2010.11.11. 10:08:49

Egyetértek: eléggé töltelékepizód-jellegű volt a második rész, de azért még így is élvezhető. Kíváncsi vagyok a folytatásra :)

@doggfather: A színésznő becsületes neve Jeryl Prescott :)

@OriginalBateman:
SPOILER!!!
Tuti, hogy Merle valamilyen formában fel fog bukkanni: az imdb-n, a sorozattal foglalkozó bejegyzésben látható, hogy mind az öt hátralévő epizódban szerepel :)
SPOILER VÉGE!!!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.11. 10:09:18

@ringsider: Igen, hajlamos vagyok félrebeszélni, írni, bocsi, tudom, még gyakorolnom kell ezt a kommentelést, mert előfordul, hogy nem egy malomban őrlök többekkel... :D

Rusznyák Csaba 2010.11.11. 10:35:19

@ringsider: részemről a "túlságosan sietést" nem a cselekmény tempójára értettem, hanem a karakterek reakcióira, fejlődésére. Azt kapkodják el.
A képregény szappanoperaszerűen van írva, tehát ilyen szempontból valóban nem tart sehová, de az egyes story arcok önmagukban nagyon is, úgyhogy nem kell aggódni az évadfinálék miatt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.11. 10:41:49

@Rusznyák Csaba: Szval eddig 3an 3 félét gondoltunk, mikor tempóról írtunk/beszéltünk?!
Akkor nem csak én beszélek el más mellett. :D

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.11. 14:16:23

@Rusznyák Csaba: köszi! igen, a leírásotok alapján én is így sejtettem...:-)

mesko 2010.11.12. 13:07:50

@makódávid: így van, ezt írta a kocsin...alig tudtam magam visszafogni, hogy ne csináljak, pont én, ebből viccet:), de gondoltam, hogy valaki hamarosan beírja...megéreztem:))

makódávid 2010.11.12. 13:55:33

voltam ma annyira gyenge, hogy nem tudtam megállni:-) amúgy sajnos egyet kell értenem a kritikával. viszont így könnyebb elvonatkoztatnom a képregénytől.

Calee 2010.11.13. 21:09:37

Nekem bejött a második rész is, semmivel sem maradt el az elsőtől. A kulcsleejtős jelenet viszont tényleg gagyi volt.

chuck-d 2010.11.15. 09:52:46

@mesko: majdnem, de nem :]
az eredeti az 1955-ös I'm a Man, Bo Diddley-től. az általad említett szám az egy évvel későbbi átdolgozása, a filmben meg egy még újabb változat van.
az új:
www.youtube.com/watch?v=7hdL65J8m9A
az eredeti, szerintem jobb:
www.youtube.com/watch?v=P9K-EokujcU

mesko 2010.11.15. 16:29:38

@chuck-d: így igaz:)), meghallgattam mindkettőt, és nekem is jobban tetszik az eredeti..köszi:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.15. 17:10:47

@chuck-d: Én is meghallgattam, köszi az infót.
Szentségtörés, de nekem az új tetszik jobban... :)

Jaj, írok mélt mindjárt, csak a 7végém zűrös volt, bocsi...

chuck-d 2010.11.15. 19:06:14

@doggfather: én elfogult vagyok, szeretem az akkori zenéket. :]

persze ráér, jobb esetben senki sem a neten éli az életét.

@mesko: ez a Diddley nagy arc volt, és mindig pengetett egy csaj is a bandájában. :]

mesko 2010.11.15. 21:13:02

@chuck-d: nagy arc volt, írt a nevével egy dalt is:), amúgy nekem is néha kellemesebb a régebbi zene..
csak olyan sok van, hogy alig haladok a zene hallgatással, pedig megy a zene most is:)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.19. 08:03:09

3. részt megnéztétek már??

SPOILER E3:
nem értettem a kézlevágást...bilincset vagy azt a vékony vasat amihez hozzá volta a vörösnyak bilincselve nem lehetett volna inkább???
SPOILER off

egyébként nekem továbbra is tetszik, most a karakterépítésre sem lehetett panasz...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.19. 08:28:24

@ringsider: Úgy tudom, a bilincset nem lehet csak úgy elfűrészelni, a vasrudat is tovább tartott vna vszínű, ez volt a leggyorsabb megoldás, és a gyorsaság számít ilyenkor... :D

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.19. 08:32:28

SPOILER @doggfather: azt a vékony szart, ami tartotta, ezt tuti el lehet fűrészelni hamarabb...:-)
ez a képregényben megvolt????

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.19. 10:04:43

Spoiler!!!!!!!

@ringsider:

Nem tudom, próbáltad-e már, de az a vékony szar legalább 10-20 perces fűrészelés egy jó fűrésszel is, sztem.
A kezed biztos, h rövidebb idő...
(ami a színéből úgy tűnt, mintha már üszkösödne is az elszorítástól, nem?!)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.19. 10:07:04

Spoiler
@doggfather: többször is próbáltam, de mindössze egyszer dörömböltek élőhalottak az ajtón közben...:-D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.19. 10:23:29

@ringsider: :D:D

1ébként meg ez legyen a legnagyobb baki a sorozatban, nem?
süti beállítások módosítása