Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Social Network - A közösségi háló

2010.11.04. 14:25 Forgács W. András

Tegye fel a kezét az, akit érdekel, hogy hogyan született az integrált áramkör. Senki? És hogy ki volt az első barátnője Henry Fordnak? Éppen mit vacsorázott Albert Einstein, amikor megalkotta a speciális relativitáselméletet? Pedig az imént felsorolt három dologból kettő nélkül manapság nem tudjuk elképzelni az életet - a harmadik pedig közrejátszott abban, hogy nem lettem mérnök. A közösségi háló arról szól, hogy hét éve Mark Zuckerberggel szakított a barátnője, amelynek következtében… nos, azt hiszem majdnem mindegyik olvasó fel tudja mérni, mekkora hatással van rá a Facebook néven ismert jelenség.

Igen, ilyen kis dolgokon múlnak a nagy dolgok - csak nem feltétlenül érdemelne többet a dolog, mint hogy megmaradjon jól hangzó anekdotának, amely már hatszor körbejárta a várost, mire először találkozunk vele. Persze fontos és roppant érdekes dolgokról szól a film - de nem tudok szabadulni attól az érzéstől, hogy túl korán készült el. Nem akarok okosabbnak tűnni, mint egy ötödikes, de manapság milliárdosok bukkannak és buknak naponta el, miért pont Zuckerberg története lenne érdekes?

A kerettörténet szerint meghallgatáson vagyunk - az egykori legjobb barát, majd pénzügyi igazgató, majd mindkettőtt elbukó Eduardo Saverin (Andrew Garfield, a következő Pókember) perre vitte a szakítást Mark Zukerberggel. Közben szépen lassan megtudjuk, hogy jutott el a harwardi koleszszobából - Sean Parker Napster alapító segítségével (Justin Timberlake tökéletes alakításában) - az első milliárdjáig. Közben zajlik egy másik eljárás is - a legelitebb klub legelitebb triója, az evezősbajnok Winklevoss ikrek (Armie Hammer mindkét szerepben) és Divya Narendra (Max Minghella. Igen ANNAK a Minghellának a fia) azzal vádolják, hogy ellopta az ötletüket, amiből milliárdokat csinált.

Sokan nem fogják szeretni ezt a filmet. Számtalan olyan ember lesz, aki majd azt mondja: hosszú és unalmas. Mit érdekel engem, hogy hogyan bulizik a kollégiumok felső tízezre? Vagy hogy mi a hasfájása a harwardi közgazdászhallgatónak? Hol van itt bármi, amit itt, az én nyomorult kis közép-európai életemben hasznosítani tudok?

Nem biztos, hogy a főszereplő lesz az: a filmben látott figura - Jesse Eisenberget az Adventureland óta bírom, de most még egyet rátett ezzel az alakítással - ugyanis nem a mostanában kedvelt "kiállhatatlan, antiszociális zseni, de attól még szeretnivaló" kategóriában indul: igazi, tőről metszett seggfej szegény. És még csak nem is tudja, nem számít hányszor vágják a fejéhez. Duzzogó, sértett nyolcéves a játszótéren, és ezt még akkor is nehezen lehet neki megbocsátani, hogy ha a Facebookot tekintjük a legnagyobb találmánynak a kétélű balta óta. Ha valaki, akkor ő lenne a legalkalmasabb kortárs Bond főgonosznak - pont ez a gyermeteg mivolta teszi félelmetessé. Útban a siker és a milliárdok felé pedig nem olyan egyszerű eldönteni, kit tartunk meg magunk mellett. Karakterfejlődést ne is várjunk - erre nincs mód - inkább csak kapunk egy elég átfogó és alapos jellemleírást, amely csak azért nem fordul át Zukerberg-gyalázásba, mert Aaron Sorkin - a film írója - iskolát nyithatna pengeélen táncolásból.

Mert ha van a színészeken túl valaki, aki megérdemli a méltatást, akkor az ő: filmekben jártasabb emberek ismerik a nevét - Egy becsületbeli ügy, Charlie Wilson háborúja, na és a nálunk Az elnök emberei néven futott sorozat köthető a nevéhez sok minden más mellett. Még a vízállásjelentést is úgy tudja megírni, hogy az ember végig a karfát markolja izgalmában. David Fincher elég intelligensen állt a könyvhöz, hagyja azt haladni a maga útján - az evezősverseny Muszorgszkijra hangszerelve csodás megoldás.

Nagyszerű film nagyszerű alkotóktól - egyetlen kérdésem maradt csupán: mindez kit fog érdekelni?

27 komment

Címkék: dráma filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr812423041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.04. 14:40:53

Nagyon jó a kérdésed, én is ezt tette fel, mikor meghallottam, hogy 1általán lesz ilyen film.

travis 2010.11.04. 14:41:48

Nincs egy pici ellentmondás az utolsó mondatban?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.04. 14:43:42

Aaron Sorkin a film Tolsztoj Leója. Viszont, engem Einstein vacsorája azért érdekelne...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.04. 14:47:28

Nem, ennek nagyon fontos filmnek kell lennie (nem láttam még), hiszen Zuckerberg egy abszolúte meghatározó, befolyásos embere korunknak. Baromira tanulságos lehet, hogyan s mi módon lett azzá, ami, mégha az kibaszott unalmas és banális sztori is az övé.

klág 2010.11.04. 14:52:57

ez a film nem az ő sztorija és nem a facebook sztorija, kár, hogy ilyen egyszerűen láttad.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.11.04. 15:05:08

Igen, ez a film tényleg nem erről szól, ez csak a sztoriszint, pont annak az olvasatnak a kitárgyalása marad el, ami a film lényege.

Rusznyák Csaba 2010.11.04. 15:12:04

"Még a vízállásjelentést is úgy tudja megírni, hogy az ember végig a karfát markolja izgalmában."

Tökéletesen helytálló megállapítás. Sorkin egy zseni. Az elnök emberei szövegkönyveit tananyaggá kéne tenni a filmes iskolákban.

Beyonder 2010.11.04. 19:25:05

@efes: hozzá kell tenni, hogy a fikciós Zuckerberg eléggé eltér "az igazi" Z.-től. Az egész film arra épül, hogy ezt a szerencsétlent kidobta a nője, és azért csinálta meg a Facebookot, hogy kompenzáljon. Az igazi Z-nek viszont nincsenek ilyen gondjai: ugyanaz a csaja egyetem óta. Saját szavaival:

The thing that I think is actually most thematically interesting that they got wrong is — the whole framing of the movie, kind of the way that it starts is, I’m with this girl who doesn’t exist in real life, who dumps me, which has happened to me in real life, a lot — and basically to frame it as if the whole reason for making Facebook and building something was because I wanted to get girls or wanted to get into some sort of social institution. And the reality for people who know me is that I’ve actually been dating the same girl since before I started Facebook, so obviously that’s not a part of it. But I think it’s such a big disconnect from the way people who make movies think about what we do in Silicon Valley — building stuff. They just can’t wrap their head around the idea that someone might build something because they like building things.

Steve Turkish 2010.11.04. 21:18:32

Nem láttam még a filmet, de nem hiszem ,hogy moziban fogom megnézni és mostanában ...

Viszont milliárdos geekekről filmet csinálni nem ördögtől való ötlet. Példának itt egy élvezetesebb darab:

www.imdb.com/title/tt0168122/

Nekem ez bejött anno.

travis 2010.11.04. 23:20:22

@K.Leslee: Köszönöm a kimerítő választ.

mesko 2010.11.04. 23:33:06

nekem olyan barátnőjeim vannak, hogy a FB a reggeli kávéjuk, majd az az ebédjük, s az a vacsijuk is..sajnos:)
na, de minden mitosznak meg van a saját DÉMONA.., azért nem olyan rossz, sőt én nem bírok negativan nyilatkozni, sem Fincheről, sem Sorkinról, sem Jesse Eisenbergről..egyszerűen nem megy:D, de úgy gondolom, hogy nincs is miért.
Kíváncsi voltam, hogy Fincher mit csinál egy site-ról szóló filmből?, csináltak egyáltalán site-ról valaha filmet?..nem tudom, de várom a következőt a google-ről, meg ott van a twitter..na, hát majd csak lesz valami:D
Ugyamúgy most Wostryval értek egyet.(nem azért mert kocsit igért, ha jó leszek:), s ha már itt tartunk, nicsak mi sülhet ki egy kis süket duzzogásból!:D)

TheBerzerker 2010.11.05. 09:47:55

Gyakorlatilag nem értem, hogy ez a film mi a francnak készült el.

Áramvonalas Földműves 2010.11.05. 10:51:36

@klág: bírom az ilyen hozzászólásokat. Semmi teteje, csak a kommentelő bizonygatja, hogy ő bezzeg...meg nem is arról szól, hanem van egy rejtett oldala ééérteeeeed! az azért hiányzott még belőle, hogy ez milyen egy tök mély film vagy vmi ilyen:)

Kassian 2010.11.05. 14:30:00

Bár semmilyen közösségi webes szart nem használok, engem érdekel a film.

chuck-d 2010.11.05. 15:17:38

@Áramvonalas Földműves: pont alatta is ezt reklamálja egy a bloghoz egészen közeli Ferenc.

@travis: miért, úgy vetted észre a minőség egyenesen arányos az érdeklődéssel? itt a téma annyira nem csalogató egy filmhez, amolyan Gordon Ramsay válogatott, minőségi alapanyagokból készített spenótja.

rettentó 2010.11.08. 15:14:06

"mindez kit fog érdekelni?"

Nem vagyok egy kimondott businessman, de a céges történetek mindig lenyűgöznek, legyen szó bármiről. Ti. hogy valaki honnan veszi az ötletet, hogy ez majd kell az embereknek, és hogy hiteti el velük, hogy kell. Nem vagyok a facebookon egyébként.
A Számító emberek is érdekes volt, bár filmként vacak.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.11.10. 13:51:15

gratulálok a TV-s szerepléshez, András. :)

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2010.11.11. 13:03:11

@Linkovic Csumoszky: Most mit mondjak: csak az érdektelen részeket tartották meg :)) Köszi :))

mesko 2010.11.11. 18:16:44

@Forgács W. András: mii?, milyen TV?...te a Tv-ben?
az mikor volt?..hol lehet látni?...gyakran csinálsz ilyet?..miért voltál ott?...ok, nem folytatom..de ha nem válaszolsz, akkor még elölről kezdem:)

mesko 2010.11.12. 04:59:45

értem én...nem kell válaszolni, mikor betörtek hozzánk mi is benne voltunk a TV-ben, s olyan ciki volt, és tényleg csak az érdektelen részeket adták:D

mesko 2010.11.12. 13:02:32

@Forgács W. András: köszi:), persze, hogy érdekelt, hisz most gyakran járok erre a filmes blogra, csak nem a csendes olvasó vagyok, kimondom amit gondolok..vagy kérdezem ami érdekel:))

(nagyon hasznos, mert alakul a helyesírásom..én csak beszéltem a nyelvet, de nem írtam)

RoFä 2010.11.25. 11:33:22

Kurva nagy film, orbitális színészi játékkal.

Berántott, mint a Katrina, megvett kilóra, margóra tett, á nem sorolom, unalmas.

barraban 2011.05.20. 16:41:01

egyébként Grieg, és nem Muszorgszkij (csak most sikerült megnézni).
süti beállítások módosítása