Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A varázslótanonc

2010.08.02. 13:34 Forgács W. András

Az elmúlt, mondjuk öt évben jóformán nem volt olyan hét, hogy a "Nicolas Cage" és az "új filmje" kifejezések egy mondatban ne szerepeltek volna.  Hogy ennek mi lehet az oka, azt most ne firtassuk: abban megállapodhatunk hogy Nicolas Cage neve az utóbbi időben nem volt mindig garancia a film minőségére. (Most csak nagyon óvatosan próbálom felidézni a Veszélyes Bangkokot.) Jon Turteltaub, a rendező már csinált egy-két sikeres filmet a Disney-nek - egészen pontosan kettőt magával Nicolas Cage-el. Igen, a két Nemzet aranyára gondolok - ez a két tény talán elég lehet egy fáradt kézlegyintésre a Hollywood titkaiban jártasaknak. Nekünk egyszerű mozinézőknek marad az egyszerű és kézzelfogható tény: végre megjött az igazi egynyári kalandfilm - a nyár végére.

Mert A varázslótanonc nem más, mint az a könnyű kikapcsolódás, amit az ember egyszer mindenképpen szívesen megnéz. A történet körülbelül annyira egyedi, mint a filmben is egyszer felbukkanó Buzz Lightyear-t formázó ébresztőóra: Varázslók márpedig vannak, a legnagyobb volt Merlin és mint a film első öt percét elfoglaló - egyébként teljesen felesleges - felvezetésből kiderül, hogy olyan 730 körül három tanítványára bízta tudását. Egyikük, Maxim Horvath (igen, igen, Alfred Molina magyar akcentussal, hurrá) azonban elárulja mesterét, így tudja  Morgana le Fay, a nagy ellenség megölni Merlint. Azonban a másik két tanítvány meg tudja akadályozni, hogy a két gonosz megsemmisítse a világot - így kerül az egyik tanítvány, Veronica (Monica Bellucci kábé három napot dolgozhatott a stábbal) előbb egy testbe Morgan le Fay-jel, majd a már említett Horvath és más gonosz varázslók társaságában egy matrjoska babába. A kívül maradt egyetlen tanítványnak, Balthazar Blakenek (maga Cage) pedig adott a feladat: meg kell találnia Merlin utódját, hogy végleg pontot tegyenek a dolog végére - és hogy visszakapja Veronicát - mert hogy szeretik egymást. Itt kerül a képbe Dave, aki a Kiválasztott (Jay Baruchel) jelenkorunk New Yorkjában. Őt kell Balthazarnak kiképeznie a Végső Nagy Összecsapásra.

Látható, hogy nem erőltették meg magukat az írók túlságosan: ha túléljük az első negyed órát - ami valóban idegesítő és teljesen felesleges - akkor viszont szépen lassan le tudunk kattanni a történetről és határtalanul élvezhetjük a kliséáradatot. Még mielőtt bárki belekötne: ez most jó hír. Jay Baruchel nem egy komikusi géniusz, de azért tisztességesen jelen van, Monica Bellucci szép - valószínűleg az egyetlen rendezői instrukciónak igyekezett megfelelni - Alfred Molina rendben van, mint mindig, ugyan csak egy jelenetben, de feltűnik Dr. Tatár a Kisvárosból(Sándor Técsy) és Nicolas Cage, aki időnként meglepően ügyesen csinál hülyét saját manírjaiból. Már csak ezek miatt érdemes megnézni, nem beszélve a rengeteg poénról, önironikus kikacsintásról - mint George Lucas-tól felvállaltan lopott "Nem ezeket a droidokat keressük"-poén, Nicolas Cage ismét bajszos rendőr lesz egy ideig mint a World Trade Centerben, vagy a takarításos jelenet az első Mickey egér filmből - vannak benne jó kis akciójelenetek, autósüldözés, mágia, jócsaj (a már említett Monica Bellucci mellett Teresa Palmer játssza Dave nőjét), mi kéne még?

Egyetlen apróság: egy rendes harmadik felvonás. Mindaz, amit az előbb felsoroltam, nagyon jó, nagyon szép - csak az a baj, hogy az első óra végére meg is kapjuk hiánytalanul. Tudom, hogy minden film egy kicsit leül a közepére, de A varázslótanonc a hatvanadik percben nemcsak leül, de törökülésbe húzza a lábait, és elkezd a cipőfűzőjével babrálni órákig. Innentől ötperces löketekben jönnek az akciók - időnként meg meg állva, hogy a szereplők elmondják azt, amit már órák óta tudunk - majd jön a meglehetősen sablonos és totális happy end. Félreértés ne essék, semmi kifogásom a boldog vég ellen, de a gejl-faktor a végére bárkinek kiütné a vércukrát a Holdig. Nem szabad azért ezt komolyan venni, csak úgy mint A varázslótanoncot: az ember bemegy, röhög egy jót majd kimegy - erre pedig mostanában nagyon kevés film alkalmas.

10 komment

Címkék: akció filmkritika kaland 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr812193234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Áramvonalas Földműves 2010.08.02. 14:54:34

Mi van, most minden új amerikai szarról jön iromány? Mr. Cage-nek egyébként komoly pénzügyi problémái vannak azért szerepel ennyi filmben.

Köbli Norbert (törölt) 2010.08.02. 16:00:21

szegény bob, mindig te kapod az ilyen filmeket? lelkesedésed elismerésre méltó.

mesko 2010.08.02. 17:01:22

Mr.Cage-nek szerintem még frizura problémái is vannak...., mert az ő eredeti sérója csak a Kick-Ass-be talál...huu de oda nagyon(azt a filmet szerintem azért csinálta...és életében egyszer passzolt az az idióta haj a szerepéhez), de ebben a filmben micsoda parókája van..ahh.:)
Én is tudnám rúgodni ezt a filmet kékre-zöldre három éjjel és három nap...tényleg egy Merlin Reloaded...de nem...mert jól szórakoztam...1x meglehet nézni.(vagy ennyiszer sem akik nem olyan kíváncsi természetüek...)
Az írást a filmről én szívesen olvastam....
Bocs...de így van...

mesko 2010.08.03. 18:08:15

Megnéztem a keresőben...és nem találtam a "The Ghost Writer" (R.Polanski)...lehet majd később lesz?
na az megérdemel majd egy mega kritikát...mert elgondolkoztam,hogy tényleg láttam-e mostanában valami "normális filmet"?...de hát ez van...2010..én is van amikor menekülők évekre vissza...

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2010.08.03. 18:16:24

@mesko: A The Ghost Writer-ről már írtunk kritikát wurlitzer kolléga foglalta véleményét sorokba, Szellemíró címszó alatt keresd, vagy a legegyszerűbb a jobb oldali sáv megtekintése a legutóbbi filmkritikák alatt.

mesko 2010.08.03. 18:21:09

Köszi, azt elolvasnám...magyarul:)

K.Leslee 2010.08.04. 01:01:58

neeee...sosem szerettem N Cage-t; mindig ugyanaz a mela kep, tehetsegtelennek tartom, pedig szeretnem szeretni, de nem megy. Raadasul van egy olyan erzesem, hogy a fenti kritika elolvasasa szorakoztatobb, mint a film. Tokom tele van a varazslokkal is:)

memora 2010.08.05. 18:58:23

Cage a Kick-ass-ben azért nem volt rosz.
De ezen kívül nem emlékszek, hogy lett volna egy jó szerepe (vagy jól játszott volna) a Leaving Las Vegas óta.

mesko 2010.08.05. 21:01:52

Nick Cage abszolút a Kick-Ass-be passzol...az a melankolikus-bamba pofa, az a haj:DDD...én máskülönben annyira szeretem komédiában..ezért vigyorogtam végig ezt a marha filmet:)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.08.09. 18:25:54

Ha ez 3 csillagos, akkor a Perzsia hogy kaphatott 1-et? (mehetett volna 2 mindkettőnek, egynyári trágyahalmok...)
süti beállítások módosítása