Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Robert Charles Wilson: Pörgés

2010.05.28. 08:00 Santito

Egy végzetes napon, az Elsötétedés éjjelén egyszer csak kihunynak a csillagok a Föld nevű bolygó egén, eltűnik a Hold, az orbitális pályán keringő műholdak pedig megpörkölődött, döglött bogarakként zuhannak vissza a felszínre. Összeomlik a tömegkommunikáció, a Világháló, megszűnnek a hosszú távú telefonrendszerek, használhatatlanná válik a GPS. Az emberek egyik-napról a másikra elveszítik a tájékozódóképességüket mind a fizikai, mind a spirituális világban, amikor kiderül, hogy planétánkat egy burok veszi körül, ami elzárja az Univerzum többi részétől, mi több, borostyánba, időzárványba börtönzi - egy földi nap alatt a membránon kívül több, mint százmillió év telik el. Napunk szinte elképzelhetetlen tempóban öregszik és az emberiség kénytelen szembesülni azzal az elkerülhetetlen ténnyel, hogy kábé negyven év múlva egész egyszerűen elnyeli a Földet. Plusz-mínusz pár év.

A Pörgés, a 2006-os év Hugo-díjas regénye ízig-vérig tudományos-fantasztikus mű, erőteljes hangsúllyal a tudományoson, ugyanakkor olyan mesterien adagolja azt, hogy egy reáltudományok felé kevésbé nyitott olvasót sem zökkent ki a tempójából. A könyv ennél persze többet is képes felmutatni, hiszen Robert Charles Wilson arra is keresi a választ, hogyan viselkedik az egyén és a társadalom egy szinte megfoghatatlan, globális fenyegetés árnyékában. Mi történik, ha az első kapcsolatunk a földönkívüli élettel nem lézerfegyverekkel felszerelt tripodok inváziójának vagy barátságos diplomáciai küldöttség képében történik, hanem a bolygó sarki pólusainál elhelyezett két lebegő építménnyel, amik idő-dilatációs rezervátumba kényszerítik a tehetetlenül szemlélődő bolygónkat? Valamiféle kísérlet lenne ez, hogy a Feltételezettek megfigyeljék, mihez kezd az emberiség a biztos pusztulás tudatában? Vajon a vallásba, a hedonizmusba, az öngyilkosságba menekülnek? Megpróbálják figyelmen kívül hagyni a jelenséget és tovább élni a hátralévő életüket, mintha mi sem történt volna? Vagy felveszik a kesztyűt és megpróbálják kideríteni mi történik, sőt visszavágni az ismeretlen és elképzelhetetlen technológiával rendelkező entitásoknak?

A regény három főszereplője három különböző válasszal szolgál a szinte felfoghatatlanul bizarr helyzetre. Tyler Dupree legjobb barátjával, Jason Lawtonnal és annak húgával Diane-nel együtt szemtanúja a csillagok kihunyásának, hogy aztán az elkövetkezendő harminc évben az ő átlagember szemén keresztül követhessük, amint tudós-géniusz barátja megszállottan kutatja a Pörgés titkát a kormánykörökben befolyásos apja által létrehozott Napközeli Alapítvány erőforrásainak segítségével, míg Diane, akibe narrátorunk reménytelenül szerelmes, az Új Királyság nevű, keresztény-hedonista mozgalom lelkes aktivistája lesz. A flashback-szerkezetű történet olyan ügyesen szedi össze a lényeges információkat a Membránt megfejteni vágyó, elképzelhetetlenül ambíciózus projektről, hogy egy pillanatig sem tűnik erőltetettnek és a szereplők közti kapcsolat fejlődése ugyanúgy fenntartja érdeklődésünket, mint a burok rejtélyének feloldására tett erőfeszítések krónikája. A Napközeli Jason vezetésével ugyanis nem kevesebbre törekszik, mint a Nagy Exodusra: a Mars terraformálására és kolonizálására, hogy a földiek leszármazottai-ősei egy egészen más perspektívából vizsgálhassák a jelenséget, mi több, a segítségünkre siethessenek. Szédítő belegondolni: egy kvázi időutazásszerű jelenség során míg arra várunk, hogy a közlekedési lámpa zöldre váltson, addig marsi dinasztiák születhetnek és bukhatnak el, egy másodperc Odakinn három, egy perc százkilencven, egy óra tizenegyezer-négyszáz, egy hónap 8,3 millió év. Az Istent játszó tudósok munkája meghozza gyümölcsét, ám ekkor valami olyasmi történik, amire álmukban sem gondoltak volna...

A Pörgés nem hogy nem fullad kliséhalomba, de eredeti ötletek sziporkáznak húsz-harminc oldalanként és a végjáték is jobbára kiszámíthatatlan, az pedig már csak hab a tortán, hogy egy trilógia első darabja, ezt követi az Axis (Tengely) és a Vortex. Mindent összevetve nyugodtan kijelenthetjük, hogy az utóbbi évek egyik legjobb hard sci-fi teljesítménye Arthur C. Clarke szellemében.



Kiadó: Galaktika Fantasztikus Könyvek
Kiadás éve: 2007 (első kiadás)
Fordította: Gálvölgyi Judit
Eredeti cím: Spin
Oldalszám: 422

10 komment

Címkék: scifi könyvkritika 4csillagos galaktika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr112034809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gulliverfoyle 2010.05.28. 08:34:10

Na ezt felírtam a listámra.

damoqles 2010.05.28. 08:55:05

Minimum négyperöt nálam is. A folytatásba azóta is félek belekezdeni, mert állítólag illúziórombolóan sekélyesebb. Meg Wilson különálló regénye, a Bioszféra se vágott a földhöz, de azért várom a Darwinia, a Julian Comstock meg a The Chronoliths magyar megjelenését.

prick 2010.05.28. 09:18:57

A folytatást még én sem kezdtem el, de tényleg egy remek könyv a pörgés.

Dirk (Könyvtáros) · http://k-ter.blog.hu/ 2010.05.28. 09:48:00

A Pörgés tényleg nagyon jól megírt könyv, de a Tengely sajnos jóval ötlettelenebb lett. A Bioszféra esetében is az volt az érzésem, hogy novellának/kisregénynek jó lenne a sztori, de regény terjedelemben eléggé átlagosra van vizezve.

prick 2010.05.28. 13:59:29

Mondjuk ami nekem vontatott volt benne az a Diane-el való "szenvedés".
Viszont a tudományos részek ütöttek.

CsB 2010.05.29. 17:32:15

Greg Egan még 92ben írt egy hasonlót (burokban a Föld), Quarantine címmel. Szintén keményscifi, a kvantummechanika koppenhágai interpretációja alapján. Csak ajánlani tudom.

damoqles 2010.05.30. 08:30:32

A Karantén megjelent magyarul is '98-ban, és szintén remek könyv. Wilsonét valamivel befogadhatóbbnak érzem, de lehet, csak azért, mert a Karanténba még sf-újonc kölyökként igyekeztem nem beletörni a fogam. :) Állítólag jön majd tőle a Permutation City a GFK-tól.

Dirk (Könyvtáros) · http://k-ter.blog.hu/ 2010.05.30. 08:53:34

A Karanténban leginkább az a zavaró, hogy cyberpunk regényként indul, és hirtelen vált egy paranormálisnak tűnő, mégis kvantummechanikai magyarázatba. Remek könyv, csak az olvasó kénytelen az első fejezetek után másképp olvasni a hard sf részeket.

Ugyan némileg spoileres ajánlás, de ha valakinek teszik a Karantén alapötlete és nem ódzkodik a középkori környezettől, ezt is érdemes elolvasni:
k-ter.blog.hu/2010/05/24/mary_gentle_ash_a_secret_history

CsB 2010.05.30. 11:15:30

Egan minden könyvében van egy ilyen brutális műfaji csavar fél-háromnegyedúton - az eredeti felálláshoz ugyan konzisztens marad, de mindent más szemmel kell nézni utána. Ezért is szeretem nagyon, bár az tény, hogy a poszthumán vonalra, pl. a Schild's Ladderre már nem könnyű rácsavarni az agyat, több benne a térelmélet mint az akció :)

Sheepee 2011.02.03. 19:17:21

Amennyire nagyszerű könyv volt a Pörgés (minden tiszteletem a szerzőnek), annyira szörnyű, unalmas, ötlettelen a folytatása (szégyelje magát a szerző) Csak azért kínlódom végig, hogy hátha a 3., befejező rész az első nyomába tud majd lépni.
Mindenestre már bánom, hogy belekezdtem, senkinek se ajánlom.
süti beállítások módosítása