Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Május 22 szombat: 6. Magyar Képregényfesztivál a Gödörben

2010.05.18. 08:00 Santito

Rohamléptekkel közeledik a 6. Képregényfesztivál és most szombaton, május 22-én a hagyománynak megfelelően a Gödörben támad, ezúttal is komoly meglepetésekkel szolgálva: a hazai képregényes életet már eleve alaposan felbolygatta az addig utópisztikus elképzelésnek tűnő Sandman és a Watchmen magyar kiadása, ám úgy tűnik a kiadók idén még erre is rádobnak egy lapáttal és olyan nehézsúlyú versenyzőket vetnek be, mint Hellboy, a keményöklű, de még nálunk is emberibb démonnyomozó, Scott Pilgrim, a kanadai Szexbombák basszusgitárosa, akinek a klasszikus videojátékok díszletei között kell megküzdenie barátnője hét ex-pasijával vagy Lencsilány, Lakatos István szeretnivaló és bátor mesefigurája, aki elképesztő fantáziával megteremtett világban néz szembe a bugabúval, a filmvászonba zárt óriással és a fekete csönddel. És ez még csak a lista kezdete...

A több színtéren is zajló reklámhadjárat megelőző csapásként öt képregényes kiállítást (Budapesti Képregény- és karika-túra) és egy Pesti Est különszámot (múlt csütörtöktől elvileg hozzáférhető a szokásos terjesztőhelyeken) fiadzott, valamint bekúszott a kisebb mozik reklámblokkjai közé, így senki ne lepődjön meg, ha a Corvinban, a Toldiban vagy az Uraniaban szembekerül ezzel a reklámspottal:

 

 

Ami a megjelenéseket illeti, senkinek nem lehet egy szava sem, hiszen a mangarajongók két csemegét is kapnak a Fumaxtól, az egyikben a világ nemzeteinek sztereotípiái kelnek életre a mangakarakterek archetípusaiban (Hetalia), a másikban maga a Sötét Lovag ered egy sorozatgyilkos nyomába Nacume Josinori interpretálásában (Batman: Halotti maszk). Rég várt folytatások is megdobogtatják majd egyesek szívét, lesz itt Largo Winch negyedik kötet (Business Blues), ami lezárja a harmadik albumban megkezdett történetet, a Sin City ötödszörre Dwight és Miho kettősére összpontosít (Családi értékek), Kázmér és Huba a hetedik alkalommal hétköznapi valóságunkba beépített hószörnyekkel veszi fel a harcot (Kázmér és Huba: A vérszomjas hómutánsok támadása), Marjane Satrapi Persepolisának kvázi spin-off-ja, az Asszonybeszéd Márzsi nőrokonságát helyezi a középpontba.

 

A Setét Torony rajongói is készíthetik a pénztárcájukat a Roland sagáját kiegészítő képregényre (Stephen King: A Setét Torony – A harcos születése), a most már rendszeres visszatérőnek számító Aleksandar Zograf pedig betekintést enged furcsa világába az Elhasznált világ oldalain. A szerzői képregények és a képregényes szakmagazinok is Godzillát megszégyenítő cunamihullámban érkeznek, a megbízható rendszerességet tartó Nero Blanco Comix 7 – Buborékhámozó 9 kettőst egészíti ki a BH Dargay-különszáma és a Spiderham-et, Flaming Carrot-ot és Krypto-t megszégyenítően hősies Ágoston, a nukleáris baromfi saját füzete, őket követik a klasszikus magyar képregények újrakiadásai, Sarlós Endre (A matador / A lambadakirálynő), Sebők Imre (Jó széllel francia partra) és Fazekas Attila (Sci-fi klasszikusok 2) képviseletében.

A lista korántsem teljes, érdemes követni a folyamatosan frissülő Knet oldalát, hiszen a maga idejében úttörőnek számító Képregényiskola második kiadásáról is csak a napokban hullott le a lepel (ráadásul Sváb József dedikálja is a művét, melynek értékén még a Scott McCloud könyvek megjelenése sem csorbított egy fikarcnyit sem), valamint ott megtalálható a Fesztivál részletes programja is, a népszerű tombolával (amit remélhetőleg megint Halmos Ádám fog vezetni), a frissen meg- (vagy át-, nézőpont kérdése) alakult Magyar Képregény Szövetség toborzójával és az olyan rendkívül érdekesnek ígérkező beszélgetésekkel is, mint például a A magyar képregény sikerei és esélyei külföldön és az India képregényes világa.

 

Ha ez még nem lenne elég, olyan neves vendégek tisztelik meg jelenlétükkel a rendezvényt, mint Igor Kordej horvát rajzoló (X-Men, Tarzan, Star Wars, L’Histoire Secrete), Darko Macan horvát forgatókönyvíró (Hellblazer, Star Wars, Cable), Aleksandar Zograf szerb rajzoló és Pran Kumar, az „indiai Walt Disneyként” emlegetett illusztrátor-képregényszerző. Mindegyikükkel készült interjú, ami megtalálható a Buborékhámozó 9-es számában. Újra átadásra kerül az Alfabéta-díj, melynek zsűrijében ismét képviselteti magát a Geekz blog is. A jelöltekről és a zsűri összetételéről bővebb információt találtok itt.

Röviden és velősen: az elkövetkezendő négy napban mindenki gyakoroljon pragmatikus aszkétizmust, egyrészt, hogy lelkileg rákészüljön az eseményre, másrészt, hogy az evésen és iváson megtakarított pénzt elkölthesse képregényre szombaton a Gödörben (alkoholra is lehet, de az teljességgel opcionális, ámbátor bocsánatos bűn). Az aznapra más terveket szövögető sötét alakok természetesen egyházi átok (vigyázat, nem a levegőbe beszélek, már a pápáról is készült képregény!) és viselkedésjavító terápia terhe alatt azonnal olvassák el az 5. Magyar Képregényfesztiválról szóló beszámolónkat és azonnal revideálják az elképzeléseiket. Én szóltam.

19 komment

Címkék: magyar fesztivál képregényelmélet

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr662008830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.05.18. 09:00:17

Majd valaki vonja felelősségre Kordey-t a szar rajzai miatt a Morrison NEW X_MEN-jében...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.05.18. 09:38:45

Remek alkalom, hogy személyesen beszéld meg vele. :) Egyébként már rég megtörtént, hisz évekkel ezelőtt kirúgták a Marveltől.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.05.18. 12:50:57

Ilyen eseményekkor túl sok geekhormon van egyszerre a levegőben, az egészségtelen... :)

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.05.18. 12:52:07

@Wostry Ferenc:
Ha ez számít valamit, párhuzamosan dolgozott két másik füzeten azzal egyidőben, hogy a nyakába sózták a New X-Men-t egészen szűk határidőre...

ettől függetlenül tényleg ölég csúnyácska (és a fentiek fényében: összecsapott) lett...

Egészen friss hír: lesz újabb Bóni és Tim füzet a Fesztiválra...

nuklearis_baromfi · http://nuklearispillanatok.blogspot.com 2010.05.18. 13:09:58

Ha jól értesültem a netről, akkoriban Kordey 2-3 füzetnyi képregényt rajzolt meg havonta, mialatt Quitely hosszú hónapokig dolgozott egy-egy füzeten.

www.thexaxis.com/reviews/210402.html

...Úgyhogy én inkább a Marvelt okolnám az összecsapott rajzokért.

Amúgy az interjúk alapján Kordey nem egy egyszerű ember, kár, hogy valószínűleg ki kell hagynom a rendezvényen a részvételükkel zajló beszélgetés megtekintését...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.05.18. 13:17:39

Tőlem közben még éjszakázhatott is egy kínai kifőzdében, az ő füzetei olyanok az egyébként kiváló Morrison-féle sorozatban, mint a sebek. Szinte fáj rájuk nézni.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.05.18. 13:21:15

@nuklearis_baromfi: az lehet, de eleve nem is tud úgy rajzolni mint a Quitely (aki fantasztikus). A festményei nem rosszak, de azokkal gondolom hónapokat elpöcsöl.

elefes 2010.05.18. 13:45:15

@Wostry Ferenc: Nem ismerem azt a bizonyos X-men sorozatot és igazából nem is érdekel, de ha már jó néhányszor lekapták érte ezt a faszit mind a tíz körméről, akkor genyóság lenne felemlegetni. Pláne, ha ő is csak áldozat volt. És hogy csinált azért mást is.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.05.18. 13:54:53

@elefes: Nyilván nem gondoltam komolyan, hogy idejön meghívottként, és ezért vonjuk felelősségre... :)

elefes 2010.05.18. 13:56:12

@Wostry Ferenc: Pedig kinéztem volna belőled :D

Rusznyák Csaba 2010.05.18. 14:09:22

@Wostry Ferenc: Azért Quitely-nek se épp a New X-Men a referenciamunkája...

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.05.18. 14:18:39

komolyan kezdem ugyérezni génhibás vagyok de semmi baja sztem a Quitely féle new X mennek. Amugy volt már egy vita valahol a fesztivál belépőről, hogy mégiscsak 500forint és elkezdtem számolgatni h mit akarok venni, mennyi forint nekem Pécelről (30km pesttől csak!) bejutni és ahhoz még azaz 500ft és kicsit elkezdtem szívni a fogsoromat:S ha még csak a képregényekre menne a pénz.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.05.18. 14:31:53

@Balakin: Ha ellátogatsz az itt is belinkelt KN oldalra, ahol fel vannak sorolva a kedvezmények, meglátod, hogy az 500 forintos belépő fejében igen sok mindenhez jóval olcsóbban juthatsz hozzá, mint bárhol máshol - ráadásul egy helyen.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.05.18. 14:44:18

@Balakin: A Quitely-féle X-Mennek nincs is semmi baja. Az a csávó egy zseni. Hol állítottam ilyet? A Kordey-féle X_mennek viszont szinte csak baja van.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.05.18. 15:07:10

@Wostry Ferenc: Olorin volt. de már máshol is szidták azt. a Kordey félét még nem láttam.
@NeroBlanco: fontolgatom-fontolgatom, kéne is egy Lencsilány azt meg nem veszi meg helyettem senki, a többit igen:D

Rusznyák Csaba 2010.05.18. 15:25:08

@Balakin: Én se szidtam. Csak azt mondtam, hogy messze nem az a legjobb munkája.
süti beállítások módosítása