Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Ip Man 2

2010.05.10. 15:20 Wostry Ferenc

Ahhoz képest, hogy az első rész sztorija és a folytatásé között tizenhárom év telik el, Ip Man (Donnie Yen) és a felesége (Lynn Xiong) semmit nem öregszenek. Ez csak az első megemészteni való azok számára, akiknek túlságosan fontos egy film valósághűsége. Persze aki egy hongkongi kungfufilmre efféle motyóval ül be, az meg is érdemli.

Ip Man kénytelen elhagyni Fushant, és családjával Hongkongba költözik. Egy bérház lapos tetején nyitja meg az iskoláját (manapság egy bankárnak is nehezére esne kifizetni egy ilyen hongkongi ingatlant. Location, location, location!) Eleinte kenyérre is alig van pénzük, nem jön senki tanítványnak, aztán beállít hozzájuk Wong Leung (Huang Xiaoming), aki úgy néz ki mint Bruce Lee, úgy is viselkedik mint Bruce Lee, de mégsem Bruce Lee. Ip Man ad az arrogáns suhanc szájára, aki ettől fogva persze tisztelni kezdi, és a haverjait is becsábítja a kungfuiskolába. Az intézmény már épp kezdene felfutni, amikor a tanítványok összekülönböznek a konkurrens Hung Gar-iskola nebulóival, és kész a kálvária, Ip Man pedig kénytelen tudásáról számot adni Hongkong kungfumestereinek tanácsa előtt, amelynek élén maga Sammo Hung áll...

Semmi eredetiség. A motívumok és újfajta megoldások teljes hiánya. Az összes gwajló aljas mocsok rasszista szemétláda, ráadásul szokás szerint tehetségtelen, fröcsögős-túlspilázós marhák alakítják őket. És mégis, ez az istenverte film működik. Mert.

Az első rész egy elegáns, kissé unalmas történelmi melodráma volt, ami a kungfutradíció tiszteletéről szólt. A Ip Man 2 viszont már egy vérbeli kungfufilm, minimális számú üresjárattal. Váratlan fordulatokra ugyan senki ne számítson láttán, de amit vállal, azt maradéktalanul teljesíti. És éppen ezért nem zavaróak a klisék, amelyek kungfufilm-elődök százaiból köszönnek vissza: hogy Ip Mannak ki kell harcolnia az iskolája presztízsét az új városban, hogy legnagyobb kínai riválisa a tudása láttán lassan a barátja lesz, vagy az üzenet, hogy az ellenséget nem a csungkók, hanem a gwajlók, a barbár idegenek között kell keresni. Az első filmben a japánok, ebben az angolok a féreg, amely Kína testén rág (a brit főgonoszokat olyan erővel játssza pár, kizárólag ordítani képes kutyaütő, hogy egy idő után, az alakítások cikisége érzetének elillantával mi is maradéktalanul gyűlölni kezdjük őket.)

Sammo Hung koreográfiája káprázatos, valódi kontaktosként hat, ellentétben az első részével. Ebben is van drótozás rendesen, de nem zavaró mennyiségben. Jobb a harcjelenetek tempója, lefolyásuk simább, ütősebb, látványosabb. Donnie Yen a főszerepben továbbra is szimpatikusan sztoikus, de a film igazi sztárja (természetesen) Hung Kam Bo. Párbajuk a film közepén a Ip Man 2 csúcspontja, így hát sokat elmond a folytatás nyers erejéről, hogy a Rocky-szerű finálé végén az ember szinte maga is tapsolni kezdene Donnie Yennek (bár ezek a bunyóversenyes lezárások mostanában kissé túlságosan is elharapóztak (Fearless, Ip Man 1, True Legend), nem ártana hanyagolni őket.) A mellékszerepekben olyan öreg sztárok tűnnek fel, mint Fang Siu Wong vagy a Five Deadly Venoms egyike, Lo Meng (úgy látszik mostanában Lo Meng-reneszánsz van, Dante Lam zsarufilmjében, a Fire of Conscience-ben és a Gallants című nagyszerű kungfu-vígjátékban is szerepet kapott.)

És ennek a filmnek a végén már Bruce Lee is besétál az edzőterembe...

10 komment

Címkék: kungfu filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr821989892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.05.10. 17:13:35

Köszi a kritikát. Eddig is nézős volt részemről, de ezután pláne..:)

malocz 2010.05.11. 08:18:21

Muszáj volt spoilerezni az utolsó mondatban? :(

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.05.11. 08:49:12

Azt úgy hívják hogy reflexió az első rész kritikájára, lásd ott.

TheBerzerker 2010.05.11. 21:55:54

Ha két szóval kellene jellemeznem azt mondanám HATALMAS CSALÓDÁS! Nyoma sincs az első rész, (méga ha erősen idealizált is volt) történelmi jellegének. A film első fele nem is lett volna rossz, de amikor ez a kínai nyugati box téma előjött az egész átment a Rocky rajzfilm verziójába olyan irritáló angol színészekkel, hogy az valami elképesztő, megannyi marhasággal megtűzdelve. Értem én, hogy egy a valóságba csupán evőpálcikákkal kapaszkodó kung fu filmről van szó, de egy terhes nő ne rohangáljon már a szülés után 1-2 órával kisimult arccal vigyorogva mintha misem történt volna karjában egy újszülött csecsemővel. Ez szerintem fényévekre volt az első résztől sajnos, pedig az sem volt tökéletes. Pedig nagyon szerettem volna szeretni ezt a filmet.

Feri szerintem túl nagyvonalú voltál.

Fehér Szemöldök · http://taiwandor.wordpress.com/ 2010.05.23. 18:58:25

A baj az, hogy a politika kihagyhatatlan a filmből Kínában, mindenképpen kell hogy hordozzon egyfajta erőltetett nacionalista tanmese jelleget, s így konkrétan szocialista propagandafilmmé alacsonyodik az egész (amiben a kínai nép szenved az idegen elnyomástól, az ostoba izmos nagy orrú külföldiek pedig gonoszkodnak, csak úgy kedvtelésből). A film nem magáért a filmért és szórakozásért van, hanem egyfajta politikai eszköz a mai napig az államideológia (mai köntösben) való propagálásáért. Nemcsak a nyugatnak vannak sztereotípiái a kelettel kapcsolatban hanem fordítva is igaz ez. Nagy kár.

Hetenyi 2010.05.23. 23:22:55

Hát... megnéztem. Kung-fu filmnek megfelel. Az én ízlésemnek viszont kicsit túl sok az össze-vissza vagdosott verekedési jelent, dróton lógás és irreális röpködés, jóformán egy rendes technikát sem mutatnak végig mert valahol mindig vágva van, Rockyról és az ideológiai üzenetről nem is beszélve.
Nálam sajna nem érte el az első rész szintjét. Még egyszer végignézem a verekedéseket, aztán annyi. Kár, hogy ilyen dicstelen véget ért.

Emin Botzep 2010.06.17. 17:59:48

Én tanultam, és tanítottam Wing Tsun Kung Fut.-t.
A mozdulatok pontosak tökéletesek, semmi plusz látványosság nincs a filmben. A többi Mestert, sem színészek, hanem igazi si fu.-k alakítják.
Látni azért hogy nem hollywoodi film, költségtakarékos megoldások, ugyanazok a helyszínek, zenék, de ez így sokkal jobb.
Ilyen pontos képet az akkori kung fu technikákról, stílusokról nem nagyon láttam még kínai filmekben sem.
A Wing Tsun technikát Yip Manig, 3-400 éven keresztül, midig csak 1 ember birtokolta, aki értelemszerűen tovább adta. Wing Tsun (gyönyörű tavasz), egy shaolin papnő nő volt.
A lényeg, ha az öreg nem terjesztette volna el az egész világon, akkor most Én sem tudnék mit írni, úgyhogy:

Respect Yip Man!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.06.17. 18:26:05

@Emin Botzep: "A többi Mestert, sem színészek, hanem igazi si fu.-k alakítják."

Sammo Hung, Fan Siu Wong, Fung Hark On, Lo Meng - ők játsszák a mestereket, és mind olyan hosszú filmográfiával rendelkezik, mint ide Lacháza. Sammo már a hatvanas évek elején színészkedik, Lo Meng ahogy fent írtam egyike a Five Deadly Venomsnak, Fung Hark On szintén Chang Cheh mellett kezdi a hetvenes évek elején, még Fan Siu Wong a legfiatalabb közülük, ő csak a nyolcvanas évek közepén kezdett szinészkedni (ő volt Ricky a Story of Ricky-ben, jó pár magyar ismeri azt a filmet.)

Szóval nagyon is színészek ők.

KfssJoe 2010.06.25. 12:43:23

Így igaz! Színészek ők és nem is rosszak. De Emin Botzep-nek igaza van. Ők tényleg mesterek. Tehát nem olyan színészak akik egy betanult koeográfián kívül semmi mást nem tudnak a harcművészetről. Másrészt a film nagyon jó, és szerintem a kritika is nagyon jó, nekem nagyon tetszett!

Ui.:A Ip-Man filmeken kívül nem is nagyon tudok más ilyen mértékben realisztikus Kung Fu orientált filmről, mivel hát valljuk be a mai filmekben "repkednek" a harcosok ami nem olyan valósághű.

Gplsstp 2011.03.22. 16:50:14

"Egy bérház lapos tetején nyitja meg az iskoláját (manapság egy bankárnak is nehezére esne kifizetni egy ilyen hongkongi ingatlant. Location, location, location!)"
A tetőt csak kölcsönkapta, említik is a filmben később el is veszik tőle.
Jó kis film, az első jobb ez tény. Aki szereti Donnie Yen-t az úgysem hagyja ki.
süti beállítások módosítása