Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Ip Man

2009.01.02. 18:47 Wostry Ferenc

Van egy jelenet a Ip Man legelején, amely szinte ledermesztett: Ip Man (Donnie Yen) és a felesége (Lynn Xiong) bevásárolnak a piacon. A törékeny, alacsony mester és a majdnem egy fejjel magasabb, gazellatestű asszonya szinte kiköpött mása Stephen Chow és Anita Mui párosának a hongkongi filmtörténelem legendás, korakilencvenes new wave-jéből (lásd a Justice My Foot-ot, illetve a folytatását, a Hail the Judge-ot.) A torkom összeszorult. Ma Stephen Chow világhírű, Anita Mui pedig halott.

A Ip Man a címszereplő legendás wing chun mester élettörténetét meséli el. Aki arról a leghíresebb, hogy Bruce Lee-t is tanította, csak épp addig a film nem jut el. Üdvözlöm.

A wing chun az összes kínai harcművészet közül a leghatásosabb tud lenni, ha úgy tanítják, ahogy kell. És nagyon kevés helyen tanítják jól. Másik jellemzője, hogy nehéz látványosan filmre vinni, mivel legfőbb erénye a gyors, apró ütések megfelelő elhelyezése – a reális kungfu és a filmes kungfu pedig mérföldekre van egymástól. A producerek megpróbálták a kettő közötti különbséget azzal áthidalni, hogy Sammo Hungot fogadták fel akciókoreográfusnak, aki korábban a Warriors Two-ban (1978) és a Prodigal Son-ban (1982) már képes volt a wing chunt látványosan megjeleníteni.

Persze túl nagy valósághűségre senki ne számítson, sem a koreográfia, sem a történelmi hűség tekintetében: az elsőben még mindig túl sok a drótozás ahhoz, hogy old schoolnak lehessen nevezni, a második pedig érthetetlen módon épp abban rugaszkodik el a tényektől, ahol a sztorit még akciódúsabbá lehetett volna tenni, pl. Ip Man a szülővárosában, Fushanban rendőrtisztként teljesített szolgálatot, erről a forgatókönyv mélyen hallgat – az író, Edmond Wong a rendőrszerepet a történet ambivalens morális döntéseket hozó figurájára, az opportunistát alakító Lam Ka Tungra tukmálja.

A magas költségvetésnek és Wilson Yip elegáns rendezésének köszönhetően a Ip Man látványos, jóképű film, a főszerepben a szokatlanul visszafogott Donnie Yennel. Csodálkoznék – mint ahogy csodálkoznak is sokan -, ha a hozzám hasonszőrűek, akik Donnie karrierjét már a kezdetektől nyomon követték, kinéztek volna belőle egy ennyire sztoikus alakítást. Ami messze nem jelenti azt, hogy átesett volna a ló túlsó oldalára, és most meg túlságosan kevés gesztussal operál. A figura elmélyítését elősegítő karakterjelenetekben a színész érzékenyen rebben, legyen szó akár a felesége és a kisfia iránt érzett szeretet vagy a honfitársai szenvedését átérző hazafi gyötrelmeinek átadásáról. A mellékszereplők már messze nincsenek Ip Man figurájához hasonlóan kibontva, bár a szereposztás kiváló: az asszonyát a Rosamund Kwanra és Anita Muira (lásd legfelül) egyaránt hasonlító csodaszép Lynn Xiong játssza, legjobb barátját Simon Yam, a Ip Man életét megkeserítő északi kungfumestert (később rablóvezért) pedig a Story of Ricky-ből megismert Fan Siu Wong.

Sajnos, bár a forgatókönyv részletes, és igyekszik a történet tempóját fenntartani, túl sok benne a klisé – harcművészeti-filmes és szimplán filmes egyaránt – ahhoz, hogy valódi izgalmakkal tudja a nézőt a padlóra gyűrni. Ugyanaz a problémája, amitől a Jet Li-féle Fearless is vérzett: a sztori struktúrája semmiféle meglepetéssel nem szolgál, és attól kezdve, hogy a japánok megszállják Fushant, már előre sejthetjük, hogy a finálé egy párbaj formájában fog egy órával később leperegni, és majd Ip Man meg a japán generális gyakja egymást benne. Közönség előtt, valami színpadon. A Fearless-ben is volt ilyesmi egy rakás.

A befejezés ráadásul erőszakkal igyekszik valamiféle érzelmi reakciót előhúzni belőlünk a legutolsó előtti pillanatban, csak hogy a legutolsóban negálja ugyanezt, hiszen a film folytatódik (a producer már beígérte), Ip Man életének még csak a felénél tartunk, Bruce Lee még be sem somfordált az edzőterembe.

38 komment

Címkék: kungfu filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr30853793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.01.02. 20:05:29

sajnálom, az BOS és az SPl után Wilson Yip a hk-i film új generációjának legtehettségesebbjének tűnt... ha ez így is van, legutóbbi filmjei nem ezt mutatják...
a hk-i filmgyártás pedig tovább vegetál...:-(

S.H.O.T. 2009.01.02. 20:46:00

Önkéntelenül a Fearless-el vontam párhuzamot én is. Mindkét karaktert erősen kicsavarták, tehát életrajzi filmként nem állja meg a helyét egyik sem. Nekem az Ip Man mégis nagyon tetszett, bár igaz, csak szilveszteri afterként néztem meg. :)
A japán katonák szokásos módon überbadassek, a főjapó igazi harcos, a karatékák meg röhejesek...
Érdekes, hogy Yip mester erős ópium "szeretetét" nem vitték a vászonra... :)

Közöd?? (törölt) 2009.01.02. 23:11:20

De mért nem Yip Man nak írod?? Először olvasva hirtelen nem is értettem:-)) Eddig mindenhol Yip Man ként írták.

2009.01.03. 00:22:09

Jó a poszt, a kicsit keserű szájíz ellenére is felkeltetted az érdeklődésemet. :)

Hefe 2009.01.03. 08:01:06

Bruce Lee egy igazi bohoc volt. Ripacsnak gyenge, kungfusnak kepzetlen. Legnagyobb szerencsejere Hongkongban eppen szukseg volt egy verolegenyre, aki a filmekben szetrugja a japanok segget. Miutan amerikaban eppen nem kapott munkat, igy gyorsan Hongkongba ment, ahol elhitette, hogy amerikaban mekkora sztar.
Yip Mannal 3 evig tanult wingchunt. Ezen ido alatt meg az alapokat sem tudta megtanulni. Hongkongot azert kellett elhagynia 18 evesen, mert , mert valakit ledobott egy tetorol, es felt az illeto csaladjanak a bosszujatol.
Hat ez maradt ki a filmbol.

S.H.O.T. 2009.01.03. 08:19:09

Bruce Lee-nek mi köze lenne ehhez a filmhez, miért "ez maradt ki a filmből" ???

TheBerzerker 2009.01.03. 08:59:13

Irodalmi hűség ide, vagy oda, nekem anno nagyon tetszett a Fearless, és ezt nem csak a Jet Li fanatizmusom, mondatja velem. Még nem volt időm megnézni a Ip Man-t, de én alapból számítottam rá, hogy életrajzi filmes kissé cizellált lesz. Talán nem szerették volna a nagy ikon hírnevét csorbítani pár negatív eseménnyel, vagy ténnyel. Bár kétségtelenül azok is az élete részét képezték.

conman 2009.01.03. 09:47:22

@Hefe: Le volt az elso aki nem csak felismerte de ki is mondta, hogy a wc szinte teljesen alkalmatlan barmifele valos, nem elore koreografalt kuzdelem megnyeresere. Nem csak a technikaval van baj ami arra epit, hogy egy 30 kilos ember is legyozhet egy 100 kilosat(ami lehetetlen sajnos) de a fababa utogetese helyett ha csinalnanak nemi full contact sparringot az sem artana hosszu tavon. Az a ripacs feltorolne veled a padlot ugyanugy, ahogy az osszes szerencsetlen kung fu "mester"rel meg is tette aki kiallt vele. Bruce Lee rengeteget tett azert, hogy a hagyomanyos harcmuveszeteknek fejlodjenek a korral, gyakorlatilag Lee tekintheto az MMA egyik elso gyakorlojanak. WC az egy szep mese nem tobb, valso harci erteket szinte teljesen nelkulozo fitness amit egy apaca talalt ki maganak anno es - a Youtube letezese ota mindenki szamara nyilvanvaloan- bebizonyosodott mennyire hasznalhatatlan valos harci helyzetekben legyen az utcai onvedelem vagy sport merkozes.

udv

TheBerzerker 2009.01.03. 10:04:46

@conman: Az utolsó mondatodon azért jót mosolyogtam:) Kicsit úgy hangzott, mintha a youtube nyitná fel az emberek szemét.

Amúgy teljesen mind1 milyen harcművészetet gyakorol valaki, nincs olyan, ami utcai szituációban tökéletesen alkalmazható lenne. Ez főként azért van, mert, aki harcművészetet gyakorol az az edzésein általában nem találkozik valós szituációval. Begyakorolt technikák kivitelezését hajtja végre. De fogalma sincs milyen az, amikor egy valós szituációban elönti az ember agyát az adrenalin, és képtelen lesz azon gondolkodni mit kell tennie. Amikor az ember viszont már reflexből cselekszik akkor meg mind1 milyen harcművészetről van. Akkor jókora előnyben van, és képes lesz így vagy úgy kezelni a szituációt.

Beyonder 2009.01.03. 10:24:15

Utcai szituációban szerintem az un"wrist control" a leghatásosabb:
www.youtube.com/watch?v=2REG3-Wb5gM

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.01.03. 11:23:04

Csak úgy jönnek elő a földből a harcművészek!!! :))

Chavez 2009.01.03. 12:54:11

A földből a nindzsák jönnek elő! :)

TheBerzerker 2009.01.03. 14:29:50

Tényleg a japánok miért nem csináltak filmet eddig Uesiba-ról?

Chavez 2009.01.03. 14:57:13

Csináltak, méghozzá Sonny Chiba-val a főszerepben!

Chavez 2009.01.03. 14:59:39

Pontosabban Uesiba-t a fia, Jiro Chiba alakította.

Chavez 2009.01.03. 15:11:44

Power Of Aikido, és remek kis film.
De megint pontosítok, Jiro nem a fia, hanem az öccse. (Mekkora szégyen ez nekem! :s)

TheBerzerker 2009.01.03. 15:23:11

Na ezt be kell szereznem!!!

TheBerzerker 2009.01.03. 15:25:08

Más film is van, ami Uesiba-ról szól?

conman 2009.01.03. 15:29:04

@TheBerzerker: Ugy ertettem, hogy a Youtube segitsegevel valt nyilvanvalova mindenki szamara, hiszen azt mindenki nezi. Addig csak azok tudtuk akiknek ez a tema tolti ki a mindennapjait ;)

Bocs az OFF miatt

Chavez 2009.01.03. 15:33:26

Én nem tudok róla. S. Chiba viszont játszotta még Masutatsu Oyama-t (Kyokushin) és Doshin So-t (Shorinji Kempo) is.

TheBerzerker 2009.01.03. 15:36:30

@Chavez: Na azoknak is utána nézek majd.

conman 2009.01.03. 15:40:21

@TheBerzerker: SRY meg egy utolso OFF
"Amúgy teljesen mind1 milyen harcművészetet gyakorol valaki, nincs olyan, ami utcai szituációban tökéletesen alkalmazható lenne. Ez főként azért van, mert, aki harcművészetet gyakorol az az edzésein általában nem találkozik valós szituációval. Begyakorolt technikák kivitelezését hajtja végre. De fogalma sincs milyen az, amikor egy valós szituációban elönti az ember agyát az adrenalin, és képtelen lesz azon gondolkodni mit kell tennie. Amikor az ember viszont már reflexből cselekszik akkor meg mind1 milyen harcművészetről van. Akkor jókora előnyben van, és képes lesz így vagy úgy kezelni a szituációt."

Pontosan ezert javasoltam a WC gyakorloknak a fababa helyett egymas utogeteset. Azert olyan hatekonyak egyes harcmuveszetek es kuzdosportok mint peldaul: boksz, judo, birkozas, thai box, kyokushinkai, savate stb mert van sparring ahol nem elore gyakorolt formakat hajtanak vegre hanem kuzdenek.
Egyertelmuen nem a stilus szamit a legtobbet hanem az a mod ahogyan az adott gym-ben / dojoban gyakoroljak es tanitjak. A fababa viszont nem ut vissza :D

Chavez 2009.01.03. 15:42:30

Oké! Amúgy a hónap végén tölti be a sensei a 70. életévét, azt hiszem majd kitalálok valami projektet addigra. ;)

TheBerzerker 2009.01.03. 15:50:38

@conman: Az aikido-ban is van hasonló, sőt ott még több támadó elleni küzdelem is van.

TheBerzerker 2009.01.03. 15:54:30

@conman: Ahogy Bolo Young is mondta a Véres Sportban:
- Nagyon jó! De a tégla nem üt vissza!

Újra meg kell néznem érzem!

namhanman 2009.01.03. 16:16:14

conman: gondolom arra gondolsz, amikor Emin Boztepe legyakta William Cheungot.

S.H.O.T. 2009.01.03. 19:58:40

Bruce Lee megmondta anno, hehehe... :)
Amint mutatsz egy komoly küzelmét a youtube-odon, vagy mutatsz olyan faszit, aki bunyózott vele (és nem fele baráti sparringra gondolok, mint pl. Inosanto,stb..) élesben, egyből elismerem Lee-t. Ám addig ugyanolyan hamuka marad, mint a rendszere...
nem becsülöm túl a WC ágakat, de ha már az MMA-val dobálóztál, gondolom ismersz több stílust. Anno a kínai harcművészetekből a WC az egyenes irányú, rövid mozdulataival tűnt ki és aratott "sikert". Nem nő találta ki, azt,csak az egyik itthoni marketinges :) mester találta ki. Bár jó sok embere van, meg kell hagyni, tud valamit. :)
Az MMA-t meg kár egya napon is emlegetni a Jeet Kune Do-val, mert: Olyama emberei már rég keresztbe edzettek, mikor BL még, csak a WC és a kapcsolatai révén szerephez jutott.
Az MMA azért az ami, mert az emberek keresztbeedzenek - csak a magyar JKD oktatóiból kiindulva, a földharchoz lövésük sincs, klincshez detto. Akkor mi marad??? :)

jah, ez egy filmes komment.... bocsi mindekitől ,aki tojik erre a beszélgetésre!!!

Mons 2009.01.14. 08:53:43

@conman: "Bruce Lee rengeteget tett azert, hogy a hagyomanyos harcmuveszeteknek fejlodjenek a korral" .. ja ..biztos .. de az eredeti wing chun-t teljesen más irányba vitte el..

"WC az egy szep mese nem tobb, valso harci erteket szinte teljesen nelkulozo fitness" .. bármilyen thaibox, kickbox meg még a f.. tudja milyen küzdösport ellenében megnézném a wing chun alkalmazását .. ugy gondolom padlora kerülne minden küzdösport emelett a harmüvészet mellett ..

TheBerzerker 2009.01.16. 16:43:01

Csalódnom kellett. Én elhiszem, hogy mindenki szereti a saját nagy történelmi ikonjainak az életét kissé cizelláltan látni, és sokszor elferdíteni az igazságot, de azért a japán néppel kapcsolatos kínai sztereotípiák kezdenek unalmasak lenni. Én elhiszem, hogy volt egy második világháború, meg japán elnyomás, de az, hogy minden kínai történelmi filmben a japánokat kell a gonosz ellennek beállítani az már tényleg unalmas.
A Fearless-ben sokkal több tisztelet és objektívitás volt a japánokkal szemben. Ez így nagyon nem budo. Ráadásul az utolsó harc, amelyre maximum filmes szempontból volt szükség meglehetősen rövidkére sikeredett, melyből ismét a kínai harcművészetek istenítése és felsőbbrendűségének sugallása jön le. Tényleg csalódtam. Legalább a harcok látványosak voltak hála Sammo Hung-nak.

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2009.04.20. 22:18:47

3 csillag, csalódottság, meg kritikák ide, vagy oda, tegnap a 28. HKFA-n végül csak megválasztották 2008 legjobbjának a filmet. A Wilson Yip/Donnie Yen páros végül révbe ért, bár a szavazást kissé más színben festi le, ha megjegyzem, hogy 2008 legjobb hongkongi filmje, a Sparrow nem is volt jelölve a díjra... :) Sőt, egyetlen díjat se zsebelt be, ilyen meg már elég régen volt a Milky Way történetében. Aki viszont tarolt, az Ann Hui és a The Way We Are, amin én ugyan elaludtam, de a helyi kritikusok istenítik.

Samanoske 2010.04.14. 23:27:03

Bruce Lee kókler?Láttad te ütni és rúgni?
Olyan gyors volt,hogy le kellett lassítani a felvételt,hogy látni lehessen!Kungfuhoz meg semmi köze nem volt!Ha gyenge lett volna(csak izom volt rajta)hogy csinálta volna meg az 1 inches ütést?
A wct is átalakította mert egy csomó felesleges dolog volt benne,ezért voltak ellene!

Chavez 2010.04.14. 23:35:32

Bruce Lee átalakította a wc-t? Ehhez is értett? Mondjuk egyszerűbb lett volna inkább kipakolni onnan azt a sok felesleges dolgot.

prick 2010.04.15. 10:53:36

OFF: Gyertek Modern Defendo-ra. ;)
süti beállítások módosítása