Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Brooklyn mélyén

2010.04.21. 15:00 Rusznyák Csaba

Ülök a moziban, egy órája megy a Brooklyn mélyén, és az órámra való sűrű pillantások közepette azt kérdezem magamtól, mit tudtunk meg eddig. Richard Gere szenved, mert egy kiégett, öreg kopó, ráadásul igazi balfék, és a töke tele van a világgal. Don Cheadle szenved, mert beépített zsaruként szarrá ment az élete, és a töke tele van a világgal. Ethan Hawke szenved, mert a rendőri fizetésből nem tudja eltartani a családját, és a töke tele van a világgal. Mindenkinek a töke tele van a világgal, de egyébként senkivel nem történik semmi – pedig túl vagyunk a játékidő felén. Antoine Fuqua sokadszor bizonyítja, hogy egyfilmes rendező. A bő lére eresztett Brooklyn mélyén keretei közt rengeteget beszél, de a sok rizsa közt csak egyvalamit tud mondani: hogy szar az élet. Köszönjük, Mr. Fuqua. 

Ahogy a Kiképzés, úgy a Brooklyn mélyén is a rendőri munka mocskába, legaljába kalauzolja el a nőt, aki persze tudja, hogy a témában úgysem fognak soha jobbat csinálni, mint a The Shield, de azért arra a klisédzsungelre, amibe itt kergetik, mégsem számít. Az élete egyik legpocsékabb alakítását nyújtó Gere rögtön az első jelenetében szenvedő arccal a szájába veszi a pisztolyát, majd sóhajtozva ledönt egy pohár whiskey-t. Én vagyok eltévedve, vagy tényleg ordas nagy sablon volt az alkoholista, öngyilkos hajlamú, kiégett zsaru karaktere már 20 évvel ezelőtt is? (A kérdés költői.) Ugyanez a „kifinomultság” jellemzi a film egészét, beleértve a színészi játékot. Ha Ethan Hawke dühös vagy elkeseredett, akkor muszáj ezt üvöltözve, hadonászva, és hevesen gesztikulálva adnia a néző tudtára. Fuqua ugyanis nem bízik sem a színészei adottságaiban, sem a közönsége intelligenciájában, és fogalma sincs arról a visszafogottságról, azokról a nüanszokról, amik ahhoz kellenek, hogy egy ilyen súlyosan (és főleg: erőltetetten) borongós atmoszférájú film ne váljon önmaga paródiájává.

A három történetszálból egyedül Don Cheadle-é élvezetes valamennyire, az ő karaktere az egyetlen, akit meg tudunk érteni, akivel hellyel-közzel képesek vagyunk azonosulni. Tudjuk, hol siklott ki az élete, értjük, miért hozza azokat a döntéseket, amiket, és nem utolsósorban, a bajtársiasság, a becsület, a barátság értékei hajtják előre a fim utolsó etapjában. (Más kérdés, hogy szerencsétlen Wesley Snipes figurájának egyetlen értelme, hogy bosszúba hajszolja Cheadle-t.) Ezzel szemben Gere egy unalmas, bután és összevissza motivált, kiégett roncs, ráadásul fogalmunk sincs róla, hogy miért az – csak azt tudjuk, hogy sajnálnunk kellene, mert más is döngeti a kurvát, akihez rendszeresen eljár. Az élet nagy tragédiái, ugyebár… Hawke karaktere meg olyan hülye, hogy képtelenség együtt érezni vele. Aki nem tudja eltartani háromgyerekes családját, az nem csinálja fel negyedszer is a feleségét. Aki veszélyes magánakcióra készül, hogy ellopja egy rakás gengszter pénzét, az nem csatolja le magáról a golyóálló mellényt, mielőtt elindul. Aki nem akarja, hogy kollégái megtalálják, az nem hagyja ott a mobilját az asztalán, mint valami intő jelet, pont amellett a papír mellett, amin jól láthatóan bekarikázta a célállomása címét.

A fináléban Fuqua persze összefonja a szálakat, de katarzis helyett félelmetesen giccses, tipikusan amerikai záróképet kapunk (avagy: a remény és megváltás mindig ott vár rád a sarkon, mindegy mekkora szarban gázolsz), előtte meg egy sor egészen kínos jelenetsort, amikben egy mindenféle egészséges visszafogottságra képtelen rendező metaforák segítségével igyekszik tanulságokat lenyomni a néző torkán. El lehet képzelni…

 

7 komment

Címkék: krimi dráma filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr991939493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taxilovearsenal (törölt) 2010.04.21. 15:35:26

KT-en láttam, hogy a film elég közepes, de így lehet hogy nemhogy moziban, sehogy se nézem meg. Pedig a képek, meg sztori alapján eleinte vártam rá, egyedül Richard Gere volt, aki aggasztott, ahogy olvasom, nem alaptalanul.

Egyébként nagyon jó írás!

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.04.21. 15:35:43

Első megjegyzésem: Gere-nek sosem volt jó alakítása. Ugyan azt gondolom róla mint Sean Conneryről, egy karaktert tudnak igazán eljátszani, de idevehetnénk Nick Cage-et is, ect.. Ennyi erővel ezt nem nevezném színészetnek. Ladányi Gergelyt 100%ig én tudnám a legjobban eljátszani, még sem lennék színész tőle. A második észrevételem az, hogy szerintem ilyen rendőrök a vásznon kívül sosem léteztek. Legalábbis Magyarországon nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Kurva kevés ember veszi olyan komolyan a hivatását, hogy rámenjen az élete. A rendezőnek meg igaza van, az élet szar. Csak nem így. A kritika azért tetszett. <3

Rusznyák Csaba 2010.04.21. 15:43:52

"Gere-nek sosem volt jó alakítása"
Te jó ég, persze, hogy nem, nem is mondtam, hogy volt. De ez még a rosszak közt is az egyik legrosszabb. (Amúgy én nem emelném egy szintre Conneryvel - de még Cage-dzsel sem.)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.04.21. 16:24:05

Hogyne lett volna. Internal Affairs.

taxilovearsenal (törölt) 2010.04.21. 18:03:36

@Oidipus Prime: "A második észrevételem az, hogy szerintem ilyen rendőrök a vásznon kívül sosem léteztek. Legalábbis Magyarországon nem találkoztam még csak hasonlóval sem."

Attól még, hogy itthon nincsenek ilyen rendőrök, attól még kint lehetnek. Teljesen más világ, New York kb. akkor, mint az egész ország, és mekkora helyen? Egyébként kint nagyon sok minden más. Lehet, hogy rossz lesz a példa, de míg odakint legalább 50 20ezer férőhely körüli csarnok van, Európában 3(!): O2 Londonban, egy Berlinben meg egy Belgrádban. Odakint ugye főleg kosár meg jégkorong csarnokok ezek, de amikor először ezt olvastam, ledöbbentem. Más világ.

hmikey 2010.04.27. 16:12:34

A latinamerikaiaknál (amit Hawke játszik, mert az jön le, de ha mégsem, mindenképpen az erősen hithű katolikusoknál) a fogamzásgátlás még mindig tabutéma. Szóval az, hogy nálunk mindenki gyógyszert szed ellene, vagy gumit húz, az nem jelenti azt, hogy mindenhol máshol is ez a módi.

Nem azt akarom mondani ezzel, hogy "de, ez jó film", mert azért annyira nem, de vicces, hogy ugyanannyi pontot kap, mint a nemrég lehúzott (és sokkal szarabb) titánok harca :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.04.05. 15:52:24

A zsaruk becsülete, Kiképzés (light), A bűn mélyén.
Három film amiből erősen merített ez az alkotás, sőt igazából azokból lett összeollózva. Ugyanekkor hiába pakolták tele jó színészekkel a kisebb szerepekben is, olyan lassan indul be, és olyan sokáig tart mire mindenkit megsimerünk, hogy addigra unalomba fullad. Emelett nincs benne egy szereplő sem aki kicsit is pozitív, akivel azonosulni lehetne így még a sorsuk sem érdekes.
süti beállítások módosítása