Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmszemle - 5. nap

2010.02.07. 11:00 Forgács W. András

Új nap, újabb filmek - a tegnapi szemlenap beszámolója videóban és írásban a tovább után.

/wurlitzer/ Nem, nem, és nem, még mindig nincs egy olyan '56-os játékfilm, amit nyugodt szívvel tudnék ajánlani a külföldi ismerőseimnek. És nem azért, mert a forradalom helyett, a Kolorádo Kid inkább szól a megtorlásról, a Kádár-kor lassú enyészetéről. Ezt a filmet vártam a leginkább a szemlén, az előzetesen kiadott képek, filmrészletek, Vágvölgyi B. András (ez egy flaszter western, ez egy film-noir) nyilatkozatai alapján arra következtetem, hogy egy egészen új megközelítésből láthatom majd a jól ismert eseményeket, és végeredményben lesz egy tökös, belevaló '56-os filmünk. Valami ilyesmi lehetett az alkotók célja is, többek közt a zeneválasztásból is tűnik ki, és a vetítés utáni beszélgetésen is elmondták, hogy a Kolorádo Kiddel szeretnék a fiatalokat megszólítani. Hát, engem nem sikerült és véleményem szerint a film erre nem is alkalmas, pedig a potenciál ott van benne.

Az rögtön látszott, hogy hatalmas tudásanyag, a korszak részletes ismerete rejtőzik a képkockák mögött. Részben Eörsi István visszaemlékezéseiből táplálkozik a film, a szereplők hiteles(nek tűnő) szlengben beszélnek, annyira, hogy néha csak a szövegkörnyezetből, az adott helyzetből tudtam következtetni, hogy most miről is van szó. A főszereplő három pesti srác és egy pesti csaj úgy éli az életét, ahogy az a menő címszónál a filmeskönyvben meg van írva, strandra járnak, lovira, mulatóhelyre, apró stikliket követnek el, azzal a csak az erre a korra jellemző nehezítéssel, hogy a titkosrendőrség emberei állandóan ott loholnak a nyomukban.

A történet három különböző idősíkban játszódik és ezek keverednek végig a filmidő alatt. A forradalmi rész csak elnagyoltan kerül kibontásra, a hangsúly Kreuzer Béla (Nagy Zsolt szokásosan erős és intenzív alakításában) kihallgatási procedúráján és börtönévein van. Az egyes elemek önmagukban megállják a helyüket, az angliai riporter film-noiros, whiskeyszagú narrációja egyenesen zseniális, de nincs igazán összetartó elem a jelenetek között, nem tud összeállni egy egységes művé. Az önmagában véve még nem baj, hogy ennyi mindent belezsúfoltak, sok minden történt akkoriban, amiről mesélni kell, de hiányzik a ritmus a filmből, ami lendületből végigvezeti a nézőt az eseményeken.

Sajnos a pénztelenség és a közel sem ideális körülmények között lezajlott forgatás meglátszik a kész filmen. Az a kevés harci jelenet teljességgel látványtalan, pedig kevés filmre illőbb helyzetet tudok elképzelni, mint macskaköves utcán, molotov-koktéllal támadni a tank ellen. Mindvégig azok a részek a legerősebbek a filmben, amelyek szűk, belső terekben játszódnak, a börtöncellában és a kihallgatásokon lefolytatott dialógok, az Estike bár hangulatos milliője.

Pedig még a történelemszemlélete is tetszett a filmnek, úgy keverednek a forradalomba a srácok, ahogy békésebb időben egy rockzenekarba: arra jártak, tetszett nekik amit láttak, és szereztek egy gitárt. Aztán a forradalomnak vége, akik nem halnak hősi halált, azokat nagyrészt kikezdi az idő, árulók lesznek, vagy legalábbis elvtelen kompromisszumokat kötnek, de mindig jön egy új forradalom, amely kineveti az előző alakjait, és tombol egy kurva nagyot. Csak hát témához a forma, az nem jött össze.

14 komment

Címkék: videó fesztivál tudósítás filmfesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr151734490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.02.07. 13:18:43

Jájj, de cinikusak tetszenek lenni! :) Vagy tényleg ennyire közepesek/szutykok voltak a szombati filmek? :(

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2010.02.07. 16:28:59

@Hamlet: Még ennél is jobban, de moderáltuk magunkat:)

Edgar 2010.02.07. 16:35:43

Jók ezek a videók, már csak azért is, mert megcáfolják korábbi sejtéseimet, például kiderült belőlük, hogy Parra ember.

scorsesefan 2010.02.07. 16:44:11

Szerintem Baski Sanyi nem Parra, csak viccelt. Vagy ez az egész egy jóóóó nagy átverés. :)

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2010.02.07. 16:57:44

@Edgar: @scorsesefan: És valóban: a videóban szereplő Baski Sanyi nem azonos Parrával.

Edgar 2010.02.07. 17:02:02

@Bob Saint-Clair: @scorsesefan: Akkor megmaradok korábbi hitemnél:)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.02.07. 17:25:07

Azért jó poén volt. :)
Bunkeremberről nagykritikát!!!

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2010.02.07. 21:17:06

@Hamlet: Én is azt hittem, hogy jó poén, amíg el nem kezdtek agresszív vadidegenek inzultálni az utcán, azzal, hogy "te vagy az a köcsög Parra, mi? na most merjé' beszólni!" :)

ködlámpa · http://kodlampablog.freeblog.hu/ 2010.02.07. 23:56:36

Tán adhatok még némi infomorzsát az általatok nagyon lehúzott Czukor show-hoz.
1) Vigyük be a színházat a filmbe! Ugye a Czukor Show eredetileg színdarabnak íródott, mi több, mai napig repertoáron van még Szombathelyen. Ezzel együtt - nem lett színház-szagú a filmtett.
2) Az ötlet itt a játékstílus kitalálsa volt;az eképpen - kibeszélősósan, gyakorlatila egy helyben, a közönséggel szemben - eljátszott konkrét színdarabok (főképp kellően átélt és erős alakításokkal) bravúrosak szoktak lenni. Azt gondolom, ez is az!
3) Mivelhogy az alapanyag/alapötlet Füst Milán Boldogtalanok című drámája!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.02.08. 08:33:01

most hogy vége a Szemlének, tök jó filmeket fogok nézni! :)

Lehota Árpád 2010.02.08. 09:33:36

Érdekes h pont a narrációt emelitek ki, szerintem éppen az nem működött a filmben, életszerűtlen volt... A börtönös részek viszont működtek, nyilván mert az Eörsi írásán alapult, meg Nagy Zsolt játéka. Nagyon kár a filmért, hatalmas kihagyott ziccer, egyébként kedvelem Vágvölgyi írásait, de ide egy kicsit kevesebb ego kellett volna... Pl. a film vége is (jobban) ütött volna a westernes / szamurájos beállítások/zene nélkül, "csak úgy" magában - szerintem.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2010.02.08. 12:41:47

@ködlámpa: Én speciel nem húztam le, mint a Czukor Show, mind a Team Building alapvetően tetszett, csak mivel Forgács kolléga utálta őket, úgy vágta össze a videót, hogy az ellenvéleményeket kihagyta vagy letompította. Ügyes. :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.08. 16:27:53

@Hamlet: :) Én bírtam. Előbbre helyezem, mint a műmájer blöffzuhatag Biblioték Paszkált. Trill Zsolt szemei! Ott volt benne a mindenség, meg a gombafelhő. Szuper volt. :)

A Czukor-show tűhegyes volt színházban, ehhez képest működött filmen is, pedig ez már a visszájáról visszafordított palacsinta alapesete. Színházban azért élesebb volt, tekintve, hogy a közönség a stúdióközönség volt egyben, és az a überpofi patkány stagemanager pali, az osztotta is őket/minket keményen. A Füst Milán-parafrázis is jobban ki volt bontva, de a kertévés paródiával és Árpa Attila önironikus alakításával együtt teljesen rendben volt.

A Team Buildinget én sokkal brutálisabbra vettem volna. Kb. Battle Royale, csak nem hentelésesre, hanem pszichósra. :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.08. 16:35:56

@Hamlet: Amúgy baromi ismerős volt a Bunkerember forgatókönyvírója, nem tudom, hol láthattam, mert a neve nem volt ismerős... :)
süti beállítások módosítása