Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Aliens - Üvegfolyosó és egyéb történetek

2009.11.09. 08:00 Chavez

Visszatértek. Egykoron, eonokkal ezelőtt egy rövid ideig már köztünk voltak, azonban a 90-es évekbeli Nagy Képregény Leépítés idején az Idegenek a Ragadozókkal együtt teljesen odavesztek. De nem borult rájuk a feledés homálya, az elszánt rajongók megőrizték, sőt tovább ápolták emléküket, még oltárt is emeltek nekik, miközben reménykedve várták visszatértüket. Egészen ez év nyaráig kellett várniuk. 

Azon persze lehetne vitatkozni, hogy egyáltalán szükség van-e kultikus filmekről képregényes bőröket lehúzni, és hogy egy eleve a (legjobban a film eszközeivel megteremthető) suspense-re épülő klasszikus alaphelyzetet mennyire lehet rajzolt formában is élvezhetővé tenni. De igazából ezek a franchise képregények az ilyesmire érzékenyek számára nyugodtan ignorálhatóak, másrészt ezek sokkal inkább csak amolyan „mi lenne ha” eshetőségeket alapul véve építik tovább a mítoszt, és próbálják meg kiaknázni a témában még parlagon heverő lehetőségeket. Hogy ezt milyen minőségben és színvonalon, az persze már más kérdés.

A Carthaphilus kiadó sorban szállítja a meglepetéseket (Watchmen, Sandman, Simpson család), és ilyen kellemes meglepetés volt az is, mikor kiderült, hogy ezúttal Aliens képregényekkel kívánják színesíteni a nekik köszönhetően már amúgy is sokkal választékosabbá vált hazai kínálatot.

A júniusban megjelent, és jelen cikk témáját adó Üvegfolyosó és egyéb történetek című kötetet azóta már egy második is követte, a Szemfényvesztés és Kísértet, amiről Olórin nevű tanult kollégám fog majd értekezni napokon belül.
Sajnos a Cartaphilus is beleesett abba a hibába, hogy egy rövid történeteket tartalmazó antológiával próbált nyitni. Ez ugyanis kétélű fegyver, mert az ilyen „étvágyhozó falatok” általában erősen változó színvonalat képviselnek, és sokszor inkább csak elveszik az étvágyat. Sajnos az Aliens első kötetének esetében is erősen mozog a léc.

A kezdő történet a John Byrne által jegyzett Földre szállt angyal a gyűjtemény leggyengébb darabja. Az 50-es évek amerikai külvárosi miliőjébe helyezett történet unalmas klisékkel dolgozik, a cselekmény kapkodós, ötlettelen és kiszámítható, az utolsó képkocába zárt plusz „csattanó” pedig végtelenül unalmas. Byrne rajzai ráadásul teljesen átlagosak, a kelleténél sokkal részletesebbek, ez a fajta színkavalkád pedig az Alien sötét, nyálkás, bio-mechanikus világához szokott szemnek teljesen idegen. Maga a királynő rajza is olyan, mintha csak emlékezetből rajzolták volna. Továbbá furcsának találom a hangeffektek hiányát is. A tűzben égő Arctámadók visítása, vagy a sav marásának sziszegése nagyon hiányzik a képekről, melyek így teljesen elveszítik dinamikájukat, filmszerűségüket. Byrne láthatóan sem a sztori, sem pedig a rajz szempontjából nem bírt el a feladattal.
Egészen más a helyzet David Lloyd Üvegfolyosójával, mely véleményem szerint a leginkább hozza a filmek hangulatát, ritmusát, feszültségét. A sztori itt nem tér el nagyon a filmekből ismert klausztrofóbiás kabindrámától, így az alaphelyzet itt is csak annyi, hogy egy Xenomorf elszabadul egy szállítóhajón, és végül a zaklatott múltú, saját maga elől menekülő hős vállalja magára, hogy megszabadítja tőle a többieket. Új ötlet nem nagyon van, még a vége is az első két filmből lett kölcsönözve. Lloyd visszafogott, fakó színei, elmosódó alakjai sokkal hatásosabbak, nagyobb mértékben idézik a filmek látványvilágát, kaotikus panelelrendezése miatt pedig olykor kissé álomszerűnek tűnik maga a történet, de ez csak a javára vált.
A humor a Chuck Dixon által írt, és Flint Henry által rajzokba öntött Malac című szösszenetben jelenik meg. Egy csapatnyi űrkalóz egy lezuhant űrhajó rakományát szeretné megkaparintani, de az pont az Idegenek fészkének közelében fekszik. Ekkor egy furmányos módszert találnak ki a bogarak likvidálására, csak a dolog éppenséggel fordítva sül el. A történet itt eleve humorosnak lett szánva, a karakterek is kemény külsejű, de tipikus balfékek bandája, így aztán a poén működik is, bár kétlem, hogy lenne olyan, aki már az első oldalakból ki ne következtette volna azt. A rajzok itt is tocsognak a színekben, és itt is jelentősen túl lettek díszítve, nem biztos, hogy minden apró részletet, minden egyes kis vonalkát vagy ráncot érdemes volt megrajzolni, pláne, hogy a figurák maguk is inkább karikatúrák. Jópofa kis sztori, nem több.
Az elején az 50-es években jártunk, a végén pedig a 10. század környékére utazunk, hogy lássuk, hogy törik bele a vikingek kardjának pengéje az egyik bogárba. A már inkább a fantasy műfajába tartozó Vadász festett grafikája a legimpozánsabb, David Wenzel, aki főleg fantasy témájú könyvek, képregények illusztrátora, itt is rendesen odatette magát, és bár ő csak alkalmi író, azt hiszem, ez utóbbi terén sincs miért szégyenkeznie. A sokszereplős, jól átgondolt történet egyik legnagyobb erénye a régies nyelvezet, amit remekül sikerült a magyarra is átültetni. Persze a Vadász nehezen tudná a Beowulfos hatásait letagadni, de nem is kell, nyugodtan felfoghatjuk a téma egyik legeredetibb feldolgozásának is. A kötet legjobb története és rajzai, melyek talán kicsit nagyobb terjedelmet is megérdemeltek volna.

A kivitelre viszont alig lehet szavunk, a jó minőségű fényes lapok és a masszív borító egyaránt kiállja a kritikusi szem és vélhetően az idők próbáját is. A borítón lévő kép azonban kissé vérszegény, unalmas, bár a vakító fehérsége miatt lehet kimondottan figyelemfelkeltő is, szóval nem kizárt, hogy ez valamiféle reklámfogás. (Egyébként az Üvegfolyosó eredeti borítója.)  A kiváló magyar fordítás és a beírás pedig a téma legavatottabb hazai képviselőjének, Uray „Mano” Mártonnak az érdeme, nagy bátorság és botorság is lett volna valaki másra bízni a dolgot.
Az Üvegfolyosó és egyéb történetekkel két baj van mindösszesen. Az egyik, hogy rettentő gyorsan ki lehet olvasni, és ilyen rövid történeteket amúgy is csak nagyon ritkán vesz elő újra az ember. A másik gond pedig az, hogy akik csak a filmeket ismerik, azokat ez a gyűjtemény valószínűleg nem fogja meggyőzni. Bevezetőnek, kedvcsinálónak nem igazán jó, sokkal inkább két-három, komplett 4-6 részből álló sztorit tartalmazó kötetek megjelentetése után lett volna indokolt bedobni, mint afféle érdekesség. Az októberben megjelent második kötet viszont már két történetet tartalmaz ugyanennyi oldalon.
Az Alienek csak halk és óvatos léptekkel tértek vissza a magyar képregény kínálatba, de legalább itt vannak. Jó lenne, ha egy szép sorozat keretein belül hamarosan hosszabb és jobb történeteket is olvashatnánk, és akkor talán előbb-utóbb egy másik idegen faj is elindulhat Magyarország irányába. A nem rajongóknak abszolút kihagyható kötet.

13 komment

Címkék: scifi horror 3csillagos képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr211510577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2009.11.09. 11:09:36

A (többek közt) Mark Verheiden nevével fémjelzett Aliens képregénysorozatot sokkal szívesebben olvasnám. Nem hiszem, hogy akkora rizikó lenne kiadni, hiszen nem hosszú, viszont marha színvonalas. A filmeket csak felszínesen ismerőknek külön tetszhetne, hiszen a második résztől nyit egy alternatív idővonalat (amikor kijött, még nem volt Alien3), és nem kell hozzá túl nagy rajongónak lenni, hogy megértsük. Még az átkeresztelt főszereplőkkel együtt sem.

salander 2009.11.09. 13:54:42

@Freevo: Mark Verheiden első sorozata (Aliens: Volume One) illetve annak '96-os átszerkesztett (pl. Hicks és Newtból; Wilks és Billie lett a koherencia végett) és kiszínezett változata 4/6-od részben kijött már magyarul a Szukits (megboldogult) gondozásában Aliens: Idegenek a Földön címmel még '99-ben.

A Volume Two (illetve az átszerkesztett verzója az Aliens: Nightmare Asylum) pedig teljes egészében végigment Lidérces utazás címmel. (Ebből még TPB is készült.)

fdave 2009.11.09. 15:01:18

Jó kis írás, a befejezéseddel pedig ötletet is adtál:

"nem rajongóknak abszolút kihagyható kötet."

Úgy néz ki, az én írásom lesz az első cáfolata ennek a kijelentésnek! ;)

Chavez 2009.11.09. 15:40:13

@fdave: Kíváncsian várom. :)

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2009.11.09. 20:29:43

@salander: na ezt nem is tudtam, vagy legalábbis totálisan megfeledkeztem róla. Köszönöm az infót, lehet, hogy megpróbálom begyűjteni!

clay 2009.11.10. 02:42:05

Ez kicsit OFF lesz...

Nekem megvan az itthon 98-tól kiadott Alien-sorozat első 4 része és annak idején nagyon tetszett. Az első 4 rész egy Lideérces utazás című történet volt és kiváncsi lennék mi a véleményetek róla, mert nem sok lövésem van a képregényekhez, nem tudom mitől számítanak jónak vagy rossznak...

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2009.11.10. 05:10:42

A lidérces utazás messze a legjobb alien képregény véleményem szerint. Vagy legalábbis nekem azt teszett a legjobban. Tudomásom szerint 99%át olvastam a megjelenteknek és az az ami leginkább hozza a filmek hangulatát. Amúgy meg Mondo Pest/Heat a királyság, azok egy bogárvadászról szólnak és az egész poénra van véve. Aki ismeri annak: Látjátok már a fényt az alagút végén!?!:D Nagyon örülök a magyar kiadásnak, ideje volt már, az üvegfolyosó és a vadász nagyon jó választás, a malac vicces, de az első story-t én nem raktam volna bele. Mindenképp örvendeznivalóság.

_Henrik_ 2009.11.10. 16:00:22

Jó a Lidérces Utazás is nagyon, de a Salvation szerintem jobb. Ajánlom figyelmedbe.

salander 2009.11.10. 19:14:56

A Colonial Marines (ha így írják) kötetről tudtok mondani valamit?

Vagy tudtok olyan Alien füzetet, ami "Bolygó neve: Halál" / tengerészgyalog szemszögből dolgozik?

[mano] · http://kepregeny.net 2009.11.11. 16:52:18

Chavez Chavez, rám sem mordulsz emesenen, hogy írtál valami olvashatót, magamtól kell észrevennem?! ;)

clay: a Szukits megkeverte a kártyákat. A Lidérces Utazás az ún Aliens Trilógia középső darabja, és Dan Beauvas festő ragyogó munkája, melyen sajna az akkori papírminőség nem mondhatni, hogy dobott volna. És igen, minden szempontból jónak számít! :)

salander: a Colonial Marines megabukta történet, egyedül Mondo alakját mentették ki sikeresen belőle, aki ugyebár két minit is kapott később.

Tengerészgyalogos sztori nem sok van. A 45 Seconds (Aliens: Special) címűben egy katona álma pereg le, nem nehéz kitalálni, 45mp alatt...
A Countdown minisztoriban pár tengerészgyalogos kerül nagy slamasztikába, és ezzel a USCM-ből válogatott főszereplésű történetek ki is fújtak...

Chavez 2009.11.11. 17:09:22

@[mano]: Eddig úgy tudtam, hogy a Geekz-et mindössze egyetlen Dél-Amerika dzsungeleiben élő primitív törzs nem olvassa még rendszeresen. Szóval igazából én lehetnék felháborodva.:)

[mano] · http://kepregeny.net 2009.11.11. 17:39:46

Egy szóval nem mondtam, hogy nem olvasom...
Csak módjával, másfél/két hetente... ;)

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.11.11. 23:49:20

@_Henrik_:
Ne hülyéskedj, nekem franciául van meg, A4-es méretben, keménytáblásan (La Rédemption), egyszerűen zseniális, Dave Gibbons és... dobpergés... Mike Mignola!

Az ő szörnyszülöttekre berendezkedett agyánál jobbat nem is találhattak volna a feladatra...
süti beállítások módosítása