Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Kungfu kedd #2

2009.10.27. 08:30 Wostry Ferenc

Ha Santito és Olorin péntekenként saját cikksorozattal jelentkezhet kedvenc témájában (elárulom, a képregényekről van szó), akkor én miért nem? Főleg azért érdekes ez a felvetés, mivel én vagyok a főszerkesztő. Szóval úgy döntöttem, megengedek magamnak egy külön bejáratú rovatot, ez lesz a Kungfu kedd, amely harcművészeti filmek villámkritikáit zúdítja majd rátok (az első részt lásd itt.)

The Vengeful Beauty (1978) *** rendezte: Ho Meng Hua

Többet vártam. Sokkal többet - főleg mivel a külföldi kritikák mindenféle vérontást és sleaze-t emlegettek. A Vengeful Beauty alacsony költségvetésű, akciódús folytatása a Shaw Brothers Flying Guillotine-filmjeinek. A koreográfia gyenge, ám szerencsére sok benne a megdöbbenésre okot adó jelenet (nem emlékszem olyan másik harcművészeti filmre, amelyben a hősnő a véres bugyiját mosná a patakban azután, hogy elvetélt). Ettől függetlenül a film messze nem olyan intenzív mint azt egyesek ígérték, bár már megvan benne a közelgő Category III ígérete.

The Sword of Swords (1968) ***** rendezte: Cheng Kang

Majdnem a legjobb Shaw Brothers wuxia. Cheng Kang, Ching Siu Tung apukája mesteri akciókoreográfus, a harcok vannak annyira véresek, sőt, szadista-mód kegyetlenek, mint Chang Cheh filmjeiben (ami szenvedést Wang Yunak ebben a filmben ki kell állnia, az felér akármelyik japán S/M videóval), de a rendezés nem olyan pongyola, mint Chang Cheh akkoriban készült munkáiban, és a figurák is kidolgozottabbak. Kedvencem a főgonosz, Tien Feng, ez a fantasztikus szinész, aki itt egy rendkívül intelligens és elvetemült alakot játszik. Bár az Intimate Confessions of a Chinese Concubine még mindig a kedvenc Shaw wuxiám, a The Sword of Swords nem sokkal marad el mögötte.

Martial Club (1981) **** rendezte: Lau Kar Leung

Az első fél óra kissé bárgyú, az ifjú Wong Fei Hung (Gordon Liu) és a haverja egyik gyerekes csínyt követi el a másik után, köztük egy olyat is, amellyel magukra haragítják a rivális harcművészeti iskola tulajdonosát. Ám amint ennek a fárasztó expozíciónak vége, a történet egyrészt az egyik legkomplexebb, harcművészetről és harci etikáról, másrészt a haragtartás miazmikus, mérgező voltáról szóló filmmé fejlődik. A Martial Club tele lélegzetelállító csúcspontokkal - a fantasztikusan megkoreografált tömegverekedés a Pekingi Operában kidolgozottságával már-már letaszítja trónjáról az Eight Diagram Pole Fighter fináléját. És ki hitte volna, hogy Wang Lung Wei cool is tud lenni? A klasszikus bunyó közte és Gordon Liu közt a sikátorban tökéletes. Hiába na: rendezte Lau Kar Leung.

Lady Assassin (1983) **** rendezte: Liu Jun Guk

Remek wuxia. Ez már a hongkongi new wave időszámításába tartozik, stílusa és koreográfiája az akkori hektikás wuxiáknak felel meg - az akciójelenetek nagyon fel vannak gyorsítva, de érdekes módon ez nem zavaró, hanem éppenséggel növeli a film intenzitását. Sok benne a drótozás (elkészülésének éve ezt adja), a sztori pedig rendkívül komplex, tele politikai intrikával. A szereplőgárdában megtaláljuk az ifjú Mok Siu Chungot, Ku Fenget (természetesen) és Norman Tsuit.

12 komment

Címkék: wuxia kungfu shaw brothers kungfu kedd

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr611476372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheBerzerker 2009.10.27. 10:53:02

Fasza, fasza, fasza!!! De azért reméljük nem kell a következő pakkra megint 3 hónapot várni:)

TheBerzerker 2009.10.27. 11:04:36

Na tessék, még a fórum se nagyon akarja, hogy kommentet írjak:) Szóval remélem nem kell megint 3 hónapot várni a következő csomagra.

2009.10.27. 12:42:52

Kibaszott jó rovat!

A Lady Assassinhoz egy rendezőt még biggyessssssssz lécci.

norbert hellacopter 2009.10.27. 19:55:17

Végre.

Sword od Swords tényleg baszott jó film.

RoFä 2009.10.28. 01:56:56

Feri,

egy közszolgálati jellegű kérdés: ezeket honnan veszed? Net, ázsiai DVD kiadás malaclopóban, privát csatorna a hongkongi nemzeti filmarchívumba? Gondolom mind, de érdekelne hogy földi halandó honnan tud ilyen filmekhez hozzájutni.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.10.28. 04:04:47

@RoFä: Míg nem volt normális internetem, kb. a 2000-es évek elejéig, a pesti kínai videotékákból és külföldi cserepartnerektől szereztem be őket. Manapság a dddhouse.com -ot ajánlom, ami lerobbant külseje ellenére a legmegbízhatóbb netes dvd-áruház, amellyel valaha dolgom volt.

vilaghalo 2009.10.28. 10:27:54

epp idoben. SB/GH kezdokent ezek jol fognak jonni.

Chavez 2009.10.28. 21:18:04

Teljesült egy újabb régi vágyam! A bohócpornó után végre bohóckungfu-t is láthattam. :)
www.youtube.com/watch?v=bksiiivwTLA

2009.11.02. 15:47:55

Remélem holnap jön a #3. :)

odishon 2010.09.20. 19:18:10

Megpróbáltam megkeresni az Intimate Confessions of a Chinese Concubine c. filmet, de csak olyat találtam, hogy Intimate Confessions of a Chinese Courtesan. Erre gondoltál?
süti beállítások módosítása