Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Hasonmás

2009.09.29. 12:38 PeetV

A Surrogates feje tetejére állított világában az emberiség nagy része kizárólag tökéletes és attraktív robot-dublőrökön keresztül kommunikál a külvilággal, sőt, még Bruce Willis fényes búrája is teli hajjal. Totál fantasztikus. Utóbbi egy nyomozó, Tom Greer szerepében feszít, aki nemcsak félrefésült szőke frizurájával, hanem makulátlan, ráncmentes és ragyogó bőrével is borzolja a néző kedélyét, nyilvánvalóvá téve ezzel, hogy valójában csak hasonmása kedvenc kopaszunknak, aki közben az otthon kényelméből irányítja a vezeték nélküli robotbábot.

Ezeknek az androidoknak a globális mértékű használata - ahogy azt a jellegtelen főcímből megtudjuk - a bűnözés, betegség és a diszkrimináció kiirtásához vezetett világszerte. Ám a modernség jegyében született „tökéletes rendszer” is csak addig az, amíg egy hasonmást meg nem „gyilkolnak”, és ebbe eredetije is bele nem hal. Az áldozat rokonságban áll azzal, aki feltalálta a hasonmásokat - felmerül a gyanú, hogy valaki vagy valami a társadalom eredeti állását akarja visszaállítani. Természetesen Greer lesz emberünk az ügy felgöngyölítésére. Társával, az agyonvaxolt, sosem pisologó Peters ügynökkel (Radha Mitchell) ered a gyilkos nyomába, otthon pedig felesége, Rosamund Pike „várja”, akinek melegsége vetekszik a stepfordi csajokéval.

Egy elcseszett akció után Greer hasonmása, aki természetesen  a melót végzi az eredeti helyett, jobblétre szenderül - a bénázás folyományaként Greertől elveszik a jelvényét, fegyverét, sőt még táppénzre is elküldik, így kénytelen kibányászni valagát a fotel mélységéből, és a maga hús-vér valójában befejezni a nyomozást.

A Surrogates az azonos című képregény (by Robert Venditti és Brett Weldele) által ihlettett alapszituja remek ötlet ugyan, de a csekély 85 perces játékidő nem bizonyul elegendőnek az elmélyítésére, a benne rejlő kétség kívül érdekfeszítő lehetőségek kiaknázására. Sajnos a forgatókönyv ambíciói dinamikus, de egyéniségtől teljesen mentes akciójelenetekbe fulladnak, pedig a film rendezője Jonathan Mostow (Breakdown) mindent megpróbál, hogy fájdalommentesen adja be a kúpot: sebesen igyekszik a lapos párbeszédeken, felszínes morális dilemmákon és megkérdőjelezhető cselekménypontokon át botladozva célba érni.

Mindez bosszantó, főleg annak tudatában, hogy annyi érdekes téma körül  keringenek. Például a szexualitás kérdése. Mi történik, ha egymásra talál két egymásnak vonzó egyén? Marad a hasonmásukkal való cybersex, vagy netán kénytelenek felfedni egymásnak valódi külsejüket? Ha belegondolunk, ezek a kérdések már a chatszobák megjelenése óta léteznek, nem is beszélve a mai Second Life és társai által felvetett problematikáról. Ám ezek a témák a filmben éppen hogy csak érintve vannak - nagy úr a korhatár, nagy úr a multiplexes nézőközönség mentális befogadókészségvel szemben állított alacsony elvárási korlát.

A technokrata lehetőségek kielemzése már érdekesebb, a film a téma a modern harcászatban rejló potenciálját már jobban taglalja: nem kell feláldozni emberek életét egy isten háta mögötti sivatagban; elég egy joystick és kényelmes fotel, és mehet a dolog. Az öregedés-problematika sem kerülhető meg, így az örökifjú hasonmások a plasztikai műtétek banális, ám találó metaforájaként is szolgálnak. Szerencsére a történet hangsúlya nem azon van, hogy a technológia iránt érzett rettegésünket használja ki hatásvadász módon, hanem azon, hogy miképp tudunk mégiscsak emberek maradni egy olyan világban, amely napról napra egyre technokratább lesz.

Összességében a ’Surrogates’ időnként szellemes, szolid szórakoztatást biztosít. Semmiképpen sem unalmas, viszont kár, hogy a túlságosan ismerős panelek kényelmébe helyezi a cselekményt. Ráadásul nagy hiba, hogy néhány beállítással később ér véget, mint kellene, elszúrva ezzel egy potenciálisan tökös, emlékezetes befejezést.

8 komment · 1 trackback

Címkék: scifi akció filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr321415320

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hasonmás (Surrogates) 2010.08.23. 09:22:04

Alapsztori: A jövőben az emberek már nem mennek ki az utcára, maguk helyett robotokat irányítanak, azonban egy nyomozó kénytelen saját maga nekivágni, hogy kinyomozzon néhány gyanús gyilkosságot. Húzónév: Bruce Willis Műfaj: sci-fi Trailer itt Amire sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2009.09.29. 16:31:11

Dejszen ez a Good Will Hunting - Húsz év múlva!
(Legalábbis a frizura mint komoly filmesztétikai tényező alapján.)

Fratello (törölt) 2009.09.29. 18:22:41

Érdekességképpen jegyzem meg (és mivel nem láttam a filmet lehet nincs is igazam), de az alapszitu kísértetiesen emlékeztet David Brin "Kiln People" című 2002-es könyvére (magyarul "Dettó" címmel jött ki 2009-ben).

Ott ugyan nem fém hanem "bio"robotok vannak (leginkább a fantasyk homonkuluszembereire emlékeztetnek), és nem "távirányítással" mennek hanem önálló, csaknem tökéletes klónjai az eredetinek, de a háttér és a mondanivaló ugyanannak tűnik:
- Mi történik az emberrel, az emberiséggel ha eldobható másolatok útján is érintkezhet a külvilággal? (A másolatok csak egy napig élnek, de emlékeiket vissza lehet tölteni "gazdájuk" agyába.)
- Milyen jogai vannak egy másolatnak, meddig mehet el "gazdája" nevében?
- Hogyan alakul át a szórakoztatóipar a másolatok hatására, mi számít bűnnek ha másolat követi el másolat kárára?

Ja, és a könyv is krimi...

Dr. No 2009.09.30. 11:51:30

Herbert W. Franke: Az orchideák bolygója
www.freeweb.hu/patreides/nov9.php

Lenoks69 2009.10.01. 19:28:57

85 perc? Én ezen akadtam fenn leginkább... Nem sok jót jelent...

rio.pete 2009.10.02. 02:21:44

@Dr. No: egyik kedvenc regényem :) azt is megfilmesíthetnék már... hatalmas potenciál van benne

johnnyfavourite 2009.10.09. 21:10:34

@Lenoks69: hidd el, a 85 perc csak előnyére vált a filmnek...

K.Leslee 2009.10.18. 11:40:14

@johnnyfavourite: ez nagyon igaz.Az volt az érzésem, hogy valami viasat-os sorozatot nézek és csak az utolsó negyedóra javított rajta kissé. Nagyon gyenge film, de Mostow-tól nem is vártam jobbat.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.12.22. 06:49:35

Híjnye, ez ölég gyenge vót...
süti beállítások módosítása