Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Dominion - A tankosztag

2009.05.22. 08:00 virtualdog

Hogyan is kezdjem el?... Legyek talán visszafogott és tárgyilagos? Hát jó: Shirow Masamune az atyaúristen! Ennél azért részletesebben? Rendben: ő a legintelligensebb, legtehetségesebb és legkülönösebb manga-ka szerzők egyike, aki az egyetlen (nem is túl vastag) kötetes Ghost In The Shell című művével elegendő táptalajt és feldolgozandó történetet, karaktert, ötletet és sziporkát biztosított két zseniális filmhez és két fordulatos, izgalmas, 26 részes sorozathoz (valamint még egy, utóbbiakhoz köthető filmhez) is... Masamune manga Magyarországon, értitek: itt bizony Jodorowsky-szintű megjelenésről beszélünk vastagon. Még akkor is, ha ez most csak a Dominion (és a GitS-et bizony pokoli nehéz lehet megszerezni a japán jogtulajdonostól...).

Masamune fura muki, példának okáért utálja és kerüli a nyilvánosságot, pedig világhírű képregény-rajzolóként erősen érdeklődik iránta a sajtó. Ott van aztán leplezetlen mániája a lenyűgözően hosszú és feszes női combok iránt, amely erotikus és pornográf jelenetek rajzolásában csúcsosodik ki - és nem is lenne ezzel semmi gond, ő azonban előszeretettel és gátlástalanul szórja bele ezen epizódokat a legkomolyabb munkáiba is, gyakran egészen váratlan helyeken. (Főművének kevésbé jól sikerült folytatása, a Ghost In The Shell: Man-Machine Interface manga amerikai változatából például egy az egyben kivágtak egy gigantikus hardcore orgia-jelenetet, amelynek fontosságáról sokat elárul az a tény, hogy hiánya abszolút nem feltűnő...)

A Dominion manga az Appleseed sorozat után, de a Ghost In The Shell előtt született, és hogy mennyire felfogható utóbbi előképének, arról beszédes hasonlóságok árulkodnak: a Ghost In The Shell eredeti, japán címe Kokaku Kidotai, azaz Páncélozott rohamosztag, a Dominion alcíme pedig egyszerűen csak Tankosztag. Itt is egy különféle feladatokra bevethető haderő áll a történetek középpontjában, ám a cselekmény vidáman csapong a vicces, romantikus és kalandos, ám leginkább sehová sem tartó mellékszálakon, míg végül kiderül, hogy miféle tervet forral a gonosz(?) Buaku és két macskalány-katonája (nyilvánvaló szexuális fétis, de Shirow nem lenne Masamune, ha nem játszana rá erre a tényre is - ez a rakoncátlan "kipofázni a lapok mögül" játék a GitS-re már vad lábjegyzetelési lázzá fokozódik), és hogy meg tudja-e őket akadályozni a Masamune imádott nőfiguráját megtestesítő Leona Ozaki (bubisra vágott középhosszú haj, lányos arc, keskeny csípő, hosszú combok) rendőrtársainak és kedvenc pókrobotjának segítségével.

Nehéz a Tankosztagot Masamune korszakos remekművének árnyékában megítélni, és ezt egyáltalán nem sértésnek szánom: amíg az olvasónak és az írónak egyaránt világos, hogy az egész képregény tulajdonképpen egy izgalmas, látványos és főleg vicces kaland-epizódokból álló füzér (a hátsó borító szerint: "egy hanyatló világba helyezett utópisztikus ökológiai, rendőrségi akció-vígjáték"), amely szerepelteti, de mélységében nem aknázza ki a Masamune által újra és újra bonckés alá vett témákat, addig senkit sem ér csalódás.

Emiatt sajnálom egyedül, hogy a Ghost In The Shell után olvastam el a Dominion-t, pontosabban hogy az előbbi támasztotta magas elvárásaimat nem tettem félre időben. Mert, akármennyire élveztem is a hullámvasutat - a kiszámíthatatlan poénokat, a szereplők jellegzetesen animés-mangás dührohamait, a csinos macskacsajokat meg a szédületes akciójeleneteket -, mégis úgy éreztem, hogy a lassanként, darabokból összerakható világkép, mely egy erősen szennyezett légkörű - gyakorlatilag totálisan taccsra vágott -, fantasy-elemekkel fűszerezett Földet tár elénk, elsikkad a háttérben, az ökológiai üzenet túlságosan egyszerűre sikeredett (szerencsére nincs szájba rágva), és ezúttal az amúgy igen pofás mechák is "csak" hi-tech játékszerek...

Abba is hagyom, mielőtt hülyeségeket kezdek beszélni. Gyönyörű, nem csak mangásoknak must-have kiadvány a Dominion, csak kérlek, kérlek ne a Ghost In The Shell-hez mérd! Vedd, vidd, vidulj - és drukkolj, hogy sok ilyen kiadást megérjen még a magyar képregénypiac...

12 komment

Címkék: manga képregénykritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr31136596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gulandro 2009.05.22. 08:21:22

Már néztem őt a könyvesnél, de eddig inkább a Watchmen-ből pótoltam a műveletlenségemet. Hozzáteszem én nem voltam hanyatt esve az eredeti Ghost in the Shelltől. Mind az a felnőtt gondolkodás ami a mozgóképeket naggyá tette hiányzott belőle és ahogy látom (ebből a sok képből) itt sem a mélyenszántás volt a cél. Hozzáteszem az sem baj...

_Henrik_ 2009.05.22. 09:12:46

Egy másik Geekz , másik (hasonlóan) kiváló írása.
http://www.kepregeny.net/?p=3385
Amúgymeg ha akarsz nyihogva röhögni , akkor ez kiváló alapanyag hozzá.

Chavez 2009.05.22. 11:07:33

Legjobb hazai mangamegjelenés!!!!!! (Jó, mondjuk a Berserk mellett...) És egyben az első igazán vicces manga is a piacon.

@_Henrik_: Ez a másik cikk is szuper! Süt a srác írásából, hogy mennyire élvezte is a cuccot! :)

Balfake 2009.05.22. 12:54:39

A sztori biztos zseniális, a kinézete viszont ölég primkó és gyermeteg, még ha ez most műfaji sajátosság is vagy mi a halál. Meg sztem nem nagyon van olyan ember, akinek sikerült nem a GITS-filmhez mérnie, annak szépséges komorsága után meg igencsak furcsa ez a mecha-Linda-japcsi mittomémmi.

Chavez 2009.05.22. 13:17:26

Masamune Shirow stílusa lehet, hogy a laikusok számára gyermetegnek tűnik, de pont ebben rejlik a különlegessége és egyedisége. Magyarul ezen rajzok nélkül fele annyit se érne, hiszen pont ez a vizuális humor a fő erénye. (Egyébként is 24 éves már a cucc!) Tény azonban, hogy a kezdő mangásoknak, vagy az egyszerű csihipuhi shonen manga olvasóknak kevésbé ajánlható, mert egy kicsit "sűrű" az elbeszélés módja.

Brazil · http://brazilportfolio.uw.hu/ 2009.05.22. 13:28:53

Jó írás, zsír könyv.
A történet igazából eccerü mint a bot, könnyü mint a pille. A storytelling része az ami odatesz, a szerző roppant inteligensen mesél, összevissza kavar gátlástalanul száz apró cselekményszálat, plusz egy oldalon nyolcan beszélnek egyszerre nyolcfélét. Szabadság van, miazmás...
Százszor el lehet olvasni legalább.

namhanman 2009.05.23. 22:24:46

Ramiz: a csávó vezetékneve Shirow, nem Masamune.

virtualdog 2009.05.24. 11:08:34

Majd szóljál, mielőtt leülök sörözni vele, nehogy kellemetlenül jöjjön ki, hogy keverem a névsorrendet. :D

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2009.05.24. 13:29:52

@Ramiz: Elvicceled, de azért ez egy komoly baki. Szégyelld magad! :))

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.05.24. 14:00:06

@Ramiz: ilyen önkritikai hajlandósággal nem biszti, hogy eljucc ojan messze.

@[bs]: maga meg sznobujjon innen elfele, külömben...

Külömben mi?

Pontosan!

Cifu78 2009.05.25. 10:59:40

Nálam a GitS előtt jött a Dominion, az első Anime videókazettám volt, amikor az 576kbyte shop elkezdte árusítani őket. Az Anime után szereztem be az angol nyelvű képregényt, és utána a GitS-et. Azt kell mondjam, hogy a GitS-hez képest sokkal fogyaszthatóbb (szerintem), főleg azért, mert sokkal kevésbé van jelen a masszív politikai / társadalmi / technológiai kritika. Egy szórakoztató és igen élvezetes képregény. Annak örülök, hogy magyarul is kijött, majd be kell szerezni, mert az angol nyelvűm amúgy is elveszett a költözésnél. :D

2009.05.25. 11:37:47

@Cifu78: Ez a videókazetta magyarul volt?
süti beállítások módosítása