Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

2008 legjobb képregényei – Olórin

2009.01.02. 08:02 Rusznyák Csaba

Magyar megjelenések, 2008

Az év képregénye: AZ ŐRZŐK (Carthapilus)
Mi más? Alan Moore és Dave Gibbons klasszikusa bármilyen év bármilyen listáján előkelő, sőt, talán első helyen szerepelne. Nagy főhajtás a Cartaphilus előtt, amiért ezt a (bő két évtized után már talán mondhatjuk) kortalan remeket végre megismerheti a magyar nagyközönség is. Alternatív történelmi látkép, a szuperhősmítosz atomjaira robbantása, cinikus társadalomkritika, lenyűgöző mélységű karaktertanulmány – Az Őrzők ez mind, és még sok minden más is, mert tízedik olvasásra is fel fogsz fedezni benne újat. És hidd el: el fogod olvasni tízedszerre is.

Batman: Arkham Elmegyógyintézet (Képes Kiadó)
A Képes Kiadó nem pöcsölt, és a mozifilmhez időzítve nem egy kommersz csihi-puhi kalandot, hanem az egyik leginkább zavarbaejtő Batman-történetet dobta piacra – mikor máskor lett volna itt az ideje? Grant Morrison nyomasztó hangulatú, metaforákkal terhelt rémálma a totális őrületet vizsgálja, Dave McKean szürrealista-impresszionista képei segítségével meg egyenesen fejest ugrik bele.

Fabulák: Legendák száműzetésben (Képes Kiadó)

Amit Alan Moore Az Őrzőkben művelt a szuperhősökkel, azt műveli Bill Willingham a Fabulákban a mesehősökkel. Egy halomra való, ügyesen és viccesen kicsavart legendából és meséből építi fel saját, meglepően friss és kreatív mítoszát, amit megdob egy kis tisztelgéssel a klasszikus krimik dramaturgiája előtt, és végül hozzászór egy csipetnyi horrort és romantikát – kész is az utóbbi évek egyik legizgalmasabb mixe.

Mutánsvilág: Magnus Ház 1 (Kingpin)
A noiros beütésű történeteiről híressé vált Brian Michael Bendis az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb Marvel-történetét írta meg, ami alaposan felforgatta az X-Men, és úgy általában a mutánsok sorsát. Remek sztori, ügyesen kitalált és megvalósított álutópia, és csodálatos képi világ, ami Olivier Coipelnek köszönhető. A 2008-as mainstream szuperhős-felhozatal legjobbja.

Persepolis 2 – A visszatérés (Nyitott Könyvműhely)
Óriási öröm, hogy a manga- és szuperhősdömping mellett ilyen képregényeknek is van létjogosultságuk itthon. Marjane Satrapi önéletrajzi képregénye egy fiatal lány nézőpontján keresztül szemléli a háborútól és önkényuralomtól tépázott Iránt. Gyönyörű, szomorú, elgondolkodtató, vicces, eredeti és megindítóan őszinte. Minden képregénygyűjteményben ott a helye.

Magyar képregények, 2008

Az év magyar képregénye: Kalyber Joe 3: Álmodozók (szerzői kiadvány)
Pilcz Roland sorozatának harmadik része megint képes volt valami újat mutatni. A humorközpontú befejezés, és a sötétebb hangulatú kalandozás után az Álmodozók kellemesen édeskeserű zamatával bódítja az olvasókat, akik közül mostanra valószínűleg a legkőszívűbbek is egy életre megszerették az itthon igen ritkán látott ügyességgel megformált karaktereket. A legélvezetesebb és legviccesebb magyar képregény, amit kapni lehet.

A fiú, akit Zsuzsinak hívtak (Képes Kiadó)

Felvidéki Miklós egy remek Johnny Cash dalt (A boy named Sue) képregényesített meg, méghozzá pokoli stílusosan. Erőszakos családi akcióponyva tökös fickókkal, fasza dumákkal, durva bunyókkal és mexican standoffal. Mi kell még? Johnny Cash, természetesen, és ő is tiszteletét teszi. CD-t a lejátszóba, képregényt a kézbe!

Nocturne: Éjszakai látogató (Nyitott Könyvműhely)
Ha a Kalyber Joe-nak köszönhetően már megvolt pörgős, vicces, stílusos kommersz adagunk, akkor ideje, hogy mélyebbre bukjunk – egyenesen a lélek legsötétebb bugyraiba, ahol már a fene se tudja, hol ér véget az álom, és hol kezdődik az ébrenlét, hogy őrületről és hallucinációról már ne is beszéljünk. Csordás Dániel Nocturne című könyve szuggesztív, fekete-fehér képi világával és a történetet teljesen háttérbe szorító narratívával egy rakás értelmezési lehetőséget vet fel, amiket mindenki fedezzen csak fel szépen magának.

Külföldi (amerikai) képregények, 2008

Mivel az óceán túlpartján kissé másképp mennek a dolgok, mint itthon, itt nem kötetekről, hanem sorozatokról lesz szó.

Az év külföldi képregénye: 100 Bullets

Brian Azzarello és Eduardo Risso sorozata a kezdetektől fogva a mindenkori legjobbak közt volt, most pedig már a végéhez közeledik. A fordulatokkal, intrikákkal és hullákkal teli hardcore ponyva-noir cselekménye forráspontjához közelít, és bizony dörgedelmes fináléra számíthatunk.

Criminal
Ed Brubaker és Sean Phillips párosa épp januárban indítja útjára legújabb képregényét a Marvel Icon nevű alkiadójánál (Incognito), és bár nagyon-nagyon várjuk, sajnos azalatt a Criminal szünetelni fog. De 2008-ban még bőven volt szerencsénk hozzá, és a sötét, durva, ugyanakkor legtöbb zsánerbéli társával ellentétben 100%-ig realisztikus noir sorozat az év néhány legnagyszerűbb pillanatával szolgált.

Daredevil
Ed Brubaker még egyszer: a Criminalt uraló noiros hangulat a Marvel Fenegyerek sorozatában is nyomja a szereplők vállát, az író pedig tavaly igazán nem bánt kesztyűs kézzel főhősével. Matt Murdock olyan mélyre zuhant (mind magánéletileg, mind szuperhősileg), amilyenre még nem volt példa Frank Miller klasszikus Born Againjén kívül. Ezt a hardcore crime-superhero sorozatot bátran ajánlom mindenkinek, azoknak is, akik ódzkodnak a jelmezes igazságosztók világától.

Fear Agent
Yeeaaaahhh, a sorozat, amire minden geek vágyott! Rick Remender 2006-ban indította útjára a csonttahó, alkoholista texasi űrszörnyvadász irgalmatlanul pörgős kalandjait, és a nyálkás-csápos idegenekben, retro űrruhákban, sugárpisztolyokban és rakétaűrhajókban bővelkedő sorozat azóta is sziporkázóan viccesen és eszméletlenül kreatívan robog a sci-fi ponyva dicsőséges útján.

Scalped
A kilencedik művészet új kiugró tehetségét Jason Aaronnak hívják. A modern rezervátumok mocskos, büdös, dicstelen, véres indián alvilágában elmerülő sorozat egy beépített FBI-ügynököt, Dashiell Bad Horse-t állít a középpontban, aki reménytelenül próbál lebuktatni egy Red Crow nevű nagykutyát, miközben jól tudja, hogy saját főnökei is magasról szarnak rá. A Scalpedban nem azt az amerikai nyugatot látod, amit John Ford westernjeiben, vagy a képeskönyvekben. R. M. Guérea nyomasztó képi világa egy reménytelen, szarban és vérben fuldokló pusztaságot szabadít ránk, ami olyan hideg és menthetetlen, mint a szereplők lelke.

7 komment

Címkék: képregény toplista top 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr86852263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.01.02. 14:26:14

A House of M-től nem voltam elájulva, kövezzetek meg, de akkor inkább a Civil War...

a többi nagyon rendben van, és még némi bepótolnivalóm is akad, mint a Fear Agent és a Scalped...

plusz a Kalyber Joe, amire igencsak meghozta a kedvem a Roli Hungarocomix-os 5 oldalas képregénye...
www.kepregeny.net/?p=3517

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.01.02. 15:48:12

Santito írásához hasonlóan ez is remek cikk, és sárgulok irígységemben, hogy képregény-analfabétaként mi mindenről maradok le...:-(
én idén a magyar kiadású Watchmen-t tudhatom magaménak, hátha elindul ezzel valami...;-)

virtualdog 2009.01.03. 15:10:30

A kedvenc magyar megjelenésem az Arkham Asylum, persze örülök a Fabuláknak és a Watchmennek is, mint majom a farkának, de mégis az AA a legszebb! :)

A külföldi címekért pedig köszönet, jópárhoz kedvet kaptam. :D

Rusznyák Csaba 2009.01.05. 08:44:53

Santito: érezd magad megkövezve:)
A külföldi listát kicsit a noir imádatom határozta meg, de ha az nem is feltétlenül fekszik mindenkinek, a Fear Agentet tessék bepróbálni, mert hatalmas móka.

virtualdog 2009.01.21. 14:01:39

A Scalped-et elkezdtem (7. füzetnél járok), eszméletlen jó hangulata van! Kedvem támadt utánaolvasni, valóban ennyire durvák-e ott a viszonyok... de sejtésem szerint igen.

Rusznyák Csaba 2009.01.22. 14:05:15

Amikor anno utánaolvastam, azt találtam, hogy jópár indián közösség támadta a képregényt, mert szerintük valószerűtlen, túlzó és erősíti a népről kialakult, amúgyis kemény sztereotípiákat. Igaz vagy sem, azon nem változtat, hogy ez egy mocskosul jó sorozat.

rorschach_ 2010.12.18. 13:06:17

A Daredevil köteteket hol tudom megvenni? Sehol sem találom őket!
Az Őrzőkhöz annyit fűznék; ha csak tízszer olvastam volna...
süti beállítások módosítása