Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Dexter – 3. évad

2008.12.22. 08:02 Beyonder

Masuka: I got a reputation to live up to. I mean, if my show does not make people vomit and have an erection at the same time, then I've let my audience down.

A tévé legszimpatikusabb sorozatgyilkosa 2009 őszéig leteszi a lantot szikét, ideje tehát összegezni az eddigi fejleményeket. Az első évadban Dexter saját eltorzult tükörképével került szembe, a másodikban pedig jól felépített identitása rendült – majdnem – meg. A két évad tökéletesen kiegészítette egymást, így joggal merült fel bennem a kérdés: lehet-e még úgy továbbfejleszteni a sztorit, úgy közben ne csökkenjen az izgalom? A félelmeim sajnos beigazolódtak. (Lesz SPOILER is.)



A harmadik évad színvonala sajnos messze elmarad az első kettőétől. A sajátos Dexter-hangulat megkopott, a korábbi feszes szerkezet fellazult, az írók (és a rendezők) láthatólag elkezdtek rutinból dolgozni. A második évad utolsó 5 részét nézve anno levegőt is alig mertem venni, akkora feszültség áradt a sztoriból, ezúttal viszont csak a nyolcadik résztől kezdett igazán érdekessé válni a történet, hogy a fináléra aztán ismét leüljön a tempó.

Ha egyetlen mondattal kéne meghatározni mi történt, azt mondanám, hogy a drámai köntösbe csomagolt thrillerből szappanoperába oltott rendőrszéria lett. Tény, hogy már az első két évadban is sokszor többet tudtunk meg a Miami-béli rendőrök magánéletéről, mint amennyire kíváncsiak lettünk volna, ezúttal viszont valóban sikerült túladagolni az érzelgős mellékszálakat. Nem mintha Batista, Laguerta vagy Debra érzelmi élete annyira kibírhatatlanul unalmas lenne, de a főcímben mégsem az ő nevük áll. Szimpatikus karakter mind, akiket jó színészek játszanak – rendben van a két új figura, Anton és Quinn is – de mintha Dexter aránytalanul háttérbe szorult volna a saját sorozatában.



A helyzet már csak azért is meglepő, mert magával a történettel – papíron – nem is lenne akkora baj. Igaz, elsőre nem hangzik túl izgalmasan, hogy antiszociális főhősünk családot akar alapítani és házasságra – illetve az apai szerepre készülődik –, de mindez logikus következménye is lehetne az eddig történteknek. Dexter karaktere nem statikus, az első évad óta fejlődik a személyisége, miután rájött, hogy apja kódja nem megingathatatlan dogma – merthogy kiderült, az öreg se volt éppen hibátlan jellem – már elérhetőnek tart korábban lehetetlennek tűnő célokat. Úgymint: család, három gyerek, kertesház. Ha már színlelnie kell, miért ne színleljen mesterfokon? Másrészről szeretné bizonyítani halott apjának, hogy nem volt igaza, lehet neki is – látszólag – normális élete. (A fater sajnos jóval többször tesz látogatást Dexter vízióiban, mint szükséges lenne, ahogy a belső narrációt, úgy ezt a megoldást is túlzásba viszik néha az alkotók.)

Kiváló Miguel Prado karaktere is – Jimmy Smits sokszor lejátssza Michael C. Hallt a vászonról képernyőről –, jó ötlet volt beemelni egy rokonlelkű (vagy legalábbis annak látszó) barát figurát (igaz, már Lila is hasonló szerepet töltött be.) Nagy ötlet, hogy pont a törvény embere az, akiről kiderül, betegebb mint maga Dexter, és hogy a normalitás álcája mögött egy hatalommániás egoista lapul. Épp ezért kár, hogy a fináléban végül nem használták ki a figurában rejlő potenciált.



Nincs tehát gond az alapkoncepcióval, felteszem, ha valaki egyből a harmadik évadot kezdené el nézni, nem is lenne különösebb hiányérzete. Csakhogy, az első két évad olyan magasra tette a lécet, hogy már nem lehet megelégedni azzal, hogy „nézhető” ez is. Igen, az, sőt akadnak zseniális pillanatok is (Dex és Miguel a tetőn, Masuka "lelki válsága".)  Összességében viszont hiányzik a sötét hangulat, a cinikus humor és az igazi feszültség. Túl hosszú az expozíció, érdektelen kevésbé izgalmas, sehová nem tartó történetszálakra pazarlódik a játékidő egy része – a Yuki-Quinn sztori vajon miről szólt? Lehetséges persze, hogy az alkotók eleve két vagy három évadra terveztek – az első évad készítésekor még nem lehettek benne biztosak, hogy lesz folytatás – és azért csordogál lassabban a történet, hogy legyen idő még jobban elmélyíteni a karaktereket. A rajongók egy része nyilván elfogadja ezt a magyarázatot, másoknak már az is elég, hogy ugyanaz a helyszín és ugyanazok a szereplők, de az igazi fanok tisztában vannak vele, hogy ez a Dexter már nem az a Dexter.

Hogy is mondta Masuka?

Meg kell felelnem a hírnevemnek. Úgy értem, ha a showműsoromtól nem lesz az embereknek egyszerre hányingerük és erekciójuk, akkor cserbenhagytam a közönségem.


18 komment

Címkék: krimi dráma 3csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr54835940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wendriner úr 2008.12.22. 09:47:32

Korrekt. Az igazi kérdés az, hogy hogyan tovább. Van újabb két aláírt évad, sanda gyanúm, hogy a negyedik még jobban elmegy a szappan irányba.

Golgafrinchian 2008.12.22. 09:54:41

hja, a feszültség az bizony hiányzott
Miguel és Dexter kapcsolata nekem majdnem az évad végéig elvitte a hátán az egészet, Smits tényleg uralta a képernyőt szinte minden jelenetében, nagyon jó volt, de jött az utolsó két rész...
A skinner szál valami hihetetlen érdektelen volt. Az első két évadban ugye komoly személyes érintettség volt a főszállal kapcsolatban, ugyan nem örültem volna, ha most is ez történik, az már túlzás lett volna, de hát EZ? Egy cingár bevándorló valami mondvacsinált indok miatt öli az embereket; na és a leszámolás Dexter és őközte? Hát az milyen gyenge volt már.
Miguel leölése is lehetett volna sokkal jobb, attól a párbeszédtől sokkal többet vártam.
A Yuki-Quinn ügy is tényleg durva volt, remélem, hogy fontos lesz jövőre Quinn karaktere, különben elpazarolt idő az egész.
Maria már lassan vicces lesz, minden évadban másra akar rámászni, és folyamatosan hullanak mellőle az emberek...
"ez a Dexter már nem az a Dexter. "
Egyetértünk. Azért Miguel miatt nekem még így is gyenge 8/10 az évad, csak hát az eddigi kettő sima 9-es volt...

Golgafrinchian 2008.12.22. 09:56:02

hja és igen, most már van házasság, lesz még egy gyerek, Deb gondolom rá fog jönni, hogy az apja kivel kúrt félre, majd lehet azon is lelkizni...
de nem lesz ezekkel bajom, ha mellette azért visszafeszesedik a sorozat a régi feelingre

négerbirka 2008.12.22. 10:02:51

nem kell fanyalogni. a dexter még mindig az egyik legjobb sorozat.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.12.22. 10:12:41

én arra vagyok kíváncsi, mikor öli meg Debrát is. Tippek?

Szájör 2008.12.22. 10:14:26

A Yuki-Quinn szál céltalanságával egyetértek. De szerintem a 03 pont annyira jó mint az előző kettő. a vége tényleg kicsit el lett kapkodva de Miguel Prado még így is a legfélelmetesebb beteg állat Dex trófeái között.

lessknownJFK 2008.12.22. 10:22:00

Igaz, sajnos sajnos sajnos... Mondjuk elbeszélgetnék azzal, aki kiírta Lájlát a sorozatból... Eyecandy volt a javából... :-)
És még egyszer: sajnos a harmadik évad messze alulmúlja az első kettőt. Melyik sorozattal nem történik ez?

Midaga 2008.12.22. 10:28:19

Volt valami süketelés a készítők részéről, hogy direkt a 11. részre tették a nagyobbik leszámolást, hogy a fináléban az legyen a húbazmeg, hogy mennyire antiklimatikus. Hát, ez is egy koncepció valahol, de tegye fel a kezét, aki nem azokért a jelentekért nézi főleg, amik nájlonfüggönyök között játszódnak. Na, te vagy, az 5%.

KopaszMercis 2008.12.22. 10:52:37

Nem birtam vegig olvasni ezt az izaccsag szagu szart... arra voltam kivancsi, hogy ez a magas roptu szerzemeny azt a fajta tinedzseri igenyet hivatott kielegitenie a szerzonek, ahol "elmondhassa" magarol, hogy szerinte az elso lemez az igazi (ezzel megmutatva, hogy o mar akkor is ottan volt biza!) az ujak meg mar nem jok...

Szanalmas.. semmi baj nincsen a Dexterrel az eg vilagon. Ugyan olyan izgalmas volt, mint az elso vagy a masodik.. ugyan olyan fordulatos.. sot nekem tetszett pl kurvara, hogy nem huztak a kinggel valo jelenetet egyaltalan.. 15 mp alatt letudtak. Eleg tokos a sorozat nem kell benne az olcso feszko..

Sitrep 2008.12.22. 11:13:49

Korrekt kritika, abszolút egyetértek vele.

Szerintem ha mondjuk Debra is megtudná miket csinál Dex és ki is ő, és onnantól hogyan alakulna a kapcsolatuk, na abba lennének kiaknázható sztorik a köv. évadra.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.12.22. 11:49:57

Tökre ja! A merdzsósnál a pont!!! Mos mit kell itten vagizni, hogy te már akkor Szigetesztél, amikor még csak egy lakókocsiból árulták a sört??????

Én se olvastam végig, és szerintem is de szar ez a kritika! Sőt, kritikán aluli, szerintem!!!

Nem tudod megérteni, hogy attól, hogy neked nem tetszik, még lehet jó???

Eddig olvastam ezt a blogot, de azt kell mondanom, hogy többet nem olvasom!!!!!

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.12.22. 13:19:14

Debrát kinyirhatnák, mert nagyon idegesítő, de sajnos nem fogják.

Ezt nem merik meglépni, pedig nagy húzás lenne.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.12.22. 16:52:53

amitől herótom volt, az az, ahogy az apját visszahozták. egy ideig viccesek, hogy odaképzeli mindenhová és elbeszélget vele, de amikor a csomagtartóban is megjelenik, az már majdnem olyan volt, mint a hölgy a radiátorban.

Beyonder 2008.12.22. 16:54:10

agyvihar: Debra az egyik legjobb figura a sorozatban, nem szabad ki(ny)írni. Imádom ahogy káromkodik. :)

klogg 2008.12.22. 17:08:35

Mivel Jennifer Carpenter IRL Michael C. Hall barátnője, utóbbi pedig produceri minőségben is jelen van a sorozatban, ez elég elképzelhetetlen. :-)
Amúgy nagyjából egyetértek, csökkent a színvonal valóban, de ez nem jelenti azt, hogy ne élveztem volna elejétől a végéig, Smits pedig egy telitalálat volt, a széria királya.

Omnibusz 2008.12.23. 00:03:43

Ahogy ma olvastam a posztot eldöntöttem, hogy adok egy második esélyt a harmadik évadnak, mert az 5-6. epizód magasságában feladtam.
Megérte megnézi egyben a többi epizódot: az évad második fele hozza a megszokott izgalmat, csak pár gyengébb rész volt, amik a későbbi részek felől nézve nyernek inkább értelmet.
Röviden: tényleg volt egy megingás, de mindent összevetve csak icipicit gyengébb a második évadnál!
PS: Mercis, a második évad a legjobb! ;

Belial666 2008.12.25. 22:27:55

Nekem tetszett. A fanyalgók nézzék meg még egyszer.
süti beállítások módosítása