Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Fermat’s Room

2008.10.14. 08:01 kerekgyarto yvonne

Négy matematikus kiabál egymással egy kicsike szobában. Ez valami vicc? Nem, ez egy feszült hangulatú, ravasz és az ismerős sztorielemek ellenére is frissnek ható spanyol pszichothriller, mely a Nyomozóhoz hasonlatosan megérdemelné a nagyobb ismertséget. Sajnos azonban kevés rá az esély, hogy a nemzetközi porondon lenyomja akár csak a Fűrész sorozat n-ik, előzőeket sorra alulmúló installációját. Itt is egy halálos játékról van egyébként szó, és szintén látszólag idegen emberek vannak összezárva egy kicsi helyre. Minden más tekintetben azonban nagy különbségek mutatkoznak: vér és csonkolás nincs, matekfeladványok annál inkább. Unalmasnak hangzik? Nos, egyáltalán nem az.

 

"Egy köböt pedig lehetetlen szétbontani két köbre egy negyedik hatványt két negyedik hatványra és általában a négyzet kivételével egy hatványt egy ugyanolyan két hatványra. Erre találtam egy valóban csodálatos bizonyítást, de a lapszél túl keskeny ahhoz, hogy befogadja." Ez a Pierre de Fermattól származó idézet sok-sok évig legyőzhetetlen kihívás volt a matematikusok számára, nemrégiben vált csak bizonyított Wiles-tétellé a csupán valószínűnek tűnő Fermat-sejtés. A film felütő megjegyzésével szemben azonban (melyet egy későbbiekben nem is szereplő narrátortól hallunk) nem kell attól félnünk, hogy a megszólítottak és értők köre a matematikában erős nézőkre szűkül, sőt: a cselekmény során felbukkanó fejtörők ismerősek lehetnek bárkinek a középiskolából. (Ily módon éppen az vethető a forgatókönyv-író szemére, hogy nem mert elég geek lenni… No de mindegy.)

A történet egyszerű: a magát Fermatként megnevező titokzatos házigazda tudományos értekezletre invitál négy ismeretlent, a kiválasztó elv: híres matematikusokat hívott meg, akiknek egy inkább logikára, mint szakmai tudásra építő beugró feladatot kellett megfejteniük. Hőseink engednek a kalandosnak ígérkező szeánsz ígéretének, és hamarosan hidraulikus présgépek által támogatott négy fal közt találják magukat. A gépek akkor lépnek működésbe, ha nem sikerül egy perc alatt megoldani Fermat sorra érkező feladványait. Kiút nincs, a hely egyre szűkebb a négy vendég számára, az idő pedig egyre kevesebb, hogy kitalálják, kicsoda a és miért akar végezni az eleinte ártatlannak tűnő áldozatokkal.


A spanyolországi horror-fantasy fesztiválokon nagy sikerrel szereplő Fermat’s Room júliusban Karlovy Varyban is bemutatásra került a kritikusok kedvence szekcióban. A horrorfilmeknél szokáson módon éjfélkor mutatták be, a közönség pedig hosszú tapssal jutalmazta a másfél órányi csavaros rejtvényfejtést. Az alkotópáros egyik tagja, Luis Piedrahita a bemutató után mesélt a film születéséről. Állítólag azért választottak egyetlen szobát a film helyszínéül, hogy a producerek ne mondhassanak nemet a kis költségvetésű forgatókönyvre. Így négy hidraulikus présgép és pár spanyol sztár közreműködésével jöhetett létre a low-budget produkció.

Ez persze kevés lett volna egy jó forgatókönyv híján, de a humoristaként népszerű Piedrahita és TV-s társa, Rodrigo Sopena nem csak elegendő feszültséget, de némi komikumot is csempészett a négy matematikus túlélőshowjába. Szerencsére nem erőszakolták meg a filmet azzal, hogy mindenáron négy teljesen különböző karaktert zárjanak össze a szobába: a karakterek életszerűek, a viszonyokat finoman árnyalt különbségek teszik izgalmassá. Hiányzik az oktató jellegű hozzáállás, ami például a Kockát, az egyhelyszínes thrillerek klasszikusát jellemzi, az alkotók épp a szükséges mértékben veszik komolyan a matematikusok drámáját, és a befejezés sem egy logikátlanul hozzátoldott magyarázat.


A film legnagyobb erénye a visszafogottsága: semmivel nem akar nagyot durrantani, így érvényesülni tudnak a finomságok. Bíznak a színészeikben is, így nem érezzük őket egy-egy jellemvonásra ráfeszített báboknak. Végeredményben a két elsőfilmes rendező-forgatókönyvíró könnyedén összehozott egy ütős, Agatha Christie-hangulatú másfél órás thrillert, melyre – Fermat ama híres lapszéli megjegyzésével szemben – a pofátlan blöffölés árnyéka sem vetül.

10 komment

Címkék: thriller filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr65711435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kerekgyarto yvonne 2008.10.14. 11:52:19

köszi bandi!:) ez aztán a csapatmunka...és végre fent van a kis drága.

Balfake 2008.10.14. 19:56:05

Szegény főgenyát gondolom mindig csúnyán leégette a matektanár a suliban, ennek ellenére milliomos lett és most bosszút áll... Bocs, de ez így ismertető alapján pont ritka erőltetett agyalmánynak tűnik, kb. mint a Kocka 8.

vittorio 2008.10.15. 16:01:09

Ez érdekel.

virtualdog 2008.10.16. 00:45:55

Nagyon kellemes film!

Balfake: a Fűrésznél TÉNYLEG sokkal értelmesebb a film. Persze hogy az egész alaphelyzet, a csapdával és a feladványokkal, mennyire hihető... Ha ennyi fantázia sem szorult beléd, ne nézz filmeket, max doksikat. Én valahogyan sosem a valóságot akarom látni a vásznon, mert az piszok unalmas lenne. Elég, ha a karakterek emberként viselkednek és az indokaik értelmesek, a többi lehet akármilyen őrültség. (Ennél sokkal nagyobb is.)

Balfake 2008.10.16. 10:05:11

Talán hihetetlen, de hallottam már fantasztikumról, csak az ilyen halálkomoly matekoskodások lötyögő háttérben erőlködő nagyotmondások lesznek, attól tartok. ("Ide nézzetek, hű de mély meg hú de elvont is vagyok én ám, darabolós gyilkos helyett prések ölik nem ám a visítozó hülye szőkéket, hanem a nagyon okos matematikusokat, ha nem oldják meg időben a példát!") Na sebaj, majd meglátom, ha megnézem egyszer.

A Fűrészeknél meg nem nagy szám okosabbnak lenni.

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.10.19. 11:12:50

Balfake:

érdemes megnézni, tényleg jó...

virtualdog 2008.10.19. 13:03:03

Nem nagy szám, mégis mennyi pocsék horror és thriller készül manapság... :)

Balfake, megváltoztattam a véleményemet: nem kell megnézd a Fermatot. Utálni anélkül is lehet.

Balfake 2008.10.20. 11:42:46

Jajanyám, mire ez a hiszti? Annyit mondtam, hogy az alapötlet erőltetettnek TŰNIK, a továbbiakról meg még nem nyilatkoznék, mivel nem láttam. Télleg olyan bonyolult?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.10.28. 08:33:42

remek kis film, és hát hadd ne kezdjek bele, hogy kb 100 petákba került, és hogy Mo-n is lehetne ilyeneket....
bla-bla-bla...

Modzso 2008.10.30. 10:47:32

Így leírás alapján egy kicsit a Kocka c. filmre emlékeztet. Az is kellemes darab volt, ellentétben a folytatásával...
süti beállítások módosítása