Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Zuhanás

2008.10.10. 13:48 Beyonder

Az alábbi kritika szerzője Miklya Anna.

Tarsem Singh az a filmrendező, aki annak idején elhitte, hogy Jennifer Lopez tehetséges. Ahogy az egyik barátom kérdezte egyszer: „Ha nagyon tetszik a feneke, azt jelenti, hogy szerelmes vagyok?”. Hát, sajnos nem. Talán pont Lopez dilettantizmusa rontotta el annyira a filmélményt, hogy hiába a jó ötlet, a lenyűgöző képek, a többi színész élvezhető játéka, A sejt nem vált igazán emlékezetessé. Pedig.


Azt viszont, hogy a kliprendezőből játékfilmessé avanzsált rendezőnek ott van a boogie a lábában, mi sem bizonyítja jobban, mint a 2006-os Zuhanás című alkotás. Itt nem rondított bele a casting: az egyik főszereplő, Lee Pace nem csak érzékeny arcú, szép fiú, hanem tehetséges színész is, aki magabiztosan mozog a vásznon. Dupla szerepét erőlködés, és különösebb felhajtás nélkül végigjátssza, pontosan, precízen, ahogy kell. Szintén kitűnő választás a román Catinca Untaru a kislány szerepére. Üde és természetes, megjelenésében és játékában nyoma sincs annak az Anne Geddes-féle giccsnek, amitől mindig úgy érzem, ütnöm kell, ha mondjuk Haley-Joel Osmentet látom.

Egy kerek arcú, csintalan, értelmes gyerek, akinek szürreális kis világát még különösebbé teszi nyelvi idegensége. Nem csak törött karja miatt mozog olyan sután a század eleji kaliforniai kórház ijesztő, szokatlan törvényekkel és szabályokkal telizsúfolt közegében: számára az ügyeletes nővér hercegkisasszony, az átkozódó anya boszorkány, és ki tudja, milyen rémségeket rejt a következő lépcsőforduló. Bárhová megy, magával viszi a történeteit.

Erre a különös atmoszférára figyel fel Roy, a sebesült kaszkadőr. Nekiáll, hogy szavakba öntse a kis Alexandria meséit. A kislányt elbűvöli a férfi kedvessége, a kettejük beszélgetéséből, fantáziájából formálódó történet, ami egyre valóságosabbá válik számára. Összemosódnak, eggyé válnak számára a valódi és az együtt teremtett terek, lassacskán teljesen átadja magát a másiknak, akit elvesztett édesapja képével mos össze. Nem gondol, és nem is gondolhat arra, hogy Roy saját céljaira szeretné őt felhasználni. Itt már teljes odaadásról van szó.



Hamar kiderül azonban, hogy a férfinak, aki megszállottan öngyilkos akar lenni, morfiumra van szüksége: azt reméli, a kislány, aki bárhova besurranhat, megszerzi neki a gyógyszert. Az ő befejezése tehát mindenképpen szomorú lenne, az viszont csak lassacskán derül ki, vajon mennyire lehet így őszinte, mennyire engedi közel magához a gyereket: vajon a közös mese tényleg közös-e. A forgatókönyv ügyes és rendkívül kifinomult: annyira romantikus, olyan élénk színekkel, nagyszabású képekkel, hatalmas érzelmekkel játszik, hogy szüntelen giccsbe szalad, aztán finom iróniával, ügyesen visszatáncol. Roy és Alexandria meséje a gonosz kormányzó ellen küzdő banditákról egy kerek, érdekes sztori, miközben roppant érzékenyen, hajszálpontosan reagál mindkettőjük hangulatváltozásaira.

Stílusjegyeiben megfeleltethető a klasszikus tündérmesének, azonban nem kötött, hiszen nem az írott, hanem a mese szájról szájra adott, démonűző varázslatként mormolt formájáról van szó. Alexandria ötletei, félrehallásai, Roy morfiumos lázálmai, egyre súlyosbodó depressziója, a kórház és eddig életük fel-felbukkanó lakói olyan plusz értelmezési síkokat, feltárni való dimenziókat adnak a ránézésre egyszerű klisékből ötletszerűen összefércelt cselekménynek, amit első alkalommal nem is lehet teljesen befogadni, értelmezni. A befejezéshez közeledve az izgalmas, romantikus történetből őrjöngő, véres bosszúdráma lesz: a rombolás elől, viszonylagos ártatlansága ellenére, a kislány sem tud menekülni. Őt is magukkal sodorják az események, hiszen ha közvetve is, de alakítójuk volt. Jelenléte azonban lehetővé teszi a férfi számára a szabadulást, ha nem is pont úgy, ahogy tervezte. Alexandriát nem kihasználják, balesete végül hiábavaló áldozat helyett felajánlássá, afféle fogadalmi ajándékká válik.



Feltűnő az a rokonság, ami Singh filmjét az oly sikeres A faun labirintusával összefűzi. Itt illik megjegyeznem, hogy A zuhanás hamarabb született, már 2006-ban befejezték a négy évig tartó forgatást, de valójában nem is ez a lényeg. Számomra inkább a filmek átélhetősége volt a kérdéses. Bár imádom A faun labirintusa dark-fantasy világát, az ott bemutatott élethelyzet annyira szélsőséges volt, hogy a nyilvánvalóan drámai hatás ellenére nemigen tudtam azonosulni vele. Singh története azonban könnyen a sajátunkká válhat. Kórházát a századelőre helyezte, azonban Roy és Alexandria fekhetnének akár a Péterfy Sándor utcában is. Közösen szőtt meséjük, és maga a film is egészen furcsa, nem a hagyományos értelemben vett „boldog véggel” zárul. Ez teszi azonban kerekké, szépen megformálttá a cselekményt, hiszen erről szól az egész film: hogy mennyi gyávaság van a bátorságunkban, mennyi bátorság a gyávaságunkban, és mindez mennyire egyszerűen, gyönyörűen emberi.




The Fall - amerikai-india-brit, 2006. Rendező: Tarsem Singh. Szereplők: Lee Pace, Catinca Untaru, Justine Waddell, Robin Smith. Kép: Colin Watkinson. Zene: Krishna Levy. 117 perc. Bemutató: október 9.

13 komment

Címkék: fantasy dráma kaland 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr86706836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beyonder 2008.10.10. 14:09:01

Maratoni interjú a rendezővel, nagyon ajánlott annak, akinek bejött a film:
www.aintitcool.com/node/36903
www.aintitcool.com/node/36915

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.10.10. 15:52:59

Szerintem is megér 4 csillagot:

Egyrészt (pozitívum) azért, mert elhiszem, hogy Tarsem számára a film valóban szerethető dolog, és nem csak mesterség (ld még Gondry).

Másrészről (negatívum) viszont kár a mesélő (Roy) és a mesélő meséjéből megelevenítő képzelet (Alexandria) átmenetéből, közvetettségéből eredő izgalmas narratív terep kiaknázatlanságáért (az 1-2 kivétel éppen hogy rámutat erre).

rio.pete 2008.10.11. 17:51:43

engem is beszívott a hangulata... eleinte nem nagyon jött be a főszereplő (mint ahogy a Pushing Daisies-ben sem ő a fő húzóerő), de végül megkedveltem. az meg felér egy csodával, hogy a kislány se előtte, se utána nem játszott több filmben. zseniális. mint ahogyan az egész képi világ. látni kell.

Action 2008.10.11. 20:17:06

Az első óra után szvsz az egész unalomba fordul, ellaposodik. A színészek jók, a látvány észbontó, de a vége felé már untam. Ettől függetlenül Tarsem felkerült nálam az odafigyelendő rendezők sorába :)

superben 2008.10.12. 10:30:14

Simán 4 csillag. Megdöbbentő milyen tájakat találtak a forgatásra.

Wostry 2008.10.13. 14:59:55

Ez Anna első itteni kritikája, és nem lett éppenséggel rossz. Be nice to her, bitches. :)

superben 2008.10.13. 15:15:47

Mér? Bántotta valaki?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.10.13. 15:43:21

Kétségtelen, hogy Tarsem nem egy mesélő géniusz, ahhoz egyszerűen pocsék a tempóérzéke, de a látvány lenyűgöző, a és a mozi mégiscsak jók működik. Másfelől ez a film egy csodás szerelmeslevél a filmgyártás pionírjainak, és ettől igazán emlékezetes...

kadarm 2008.10.14. 10:11:07

nekem még lopez ellenére is emlékezetes maradt a Cell (a sejtet felejtsük el). valszeg ez is tetszene, de utálom, ha meghal egy gyerek, már ezért maradt ki a faun is.

superben 2008.10.14. 10:47:52

kadarm: Ha csak ez tart vissza, akkor nyugodtan nézd meg.

Olórin 2008.10.14. 12:07:50

Nem értem az összehasonlítást a Faunnal (akkor már inkább a Leharcolt oroszlánok vagy a Nagy hal), nem sok köze van egymáshoz a két filmnek (amik amúgy nagyjából egy időben voltak készen). Ráadásul az egy jóval összetettebb és mélyebb alkotás, ez meg csak egy öncélú ömlengés, üres szépség, amit egy óra elteltével már marhára untam.

m.anna 2008.10.14. 14:02:31

Ferenc: nyugi, meg tudom védeni magam, főleg, hogy nem is nagyon kell mitől.
süti beállítások módosítása