Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Girls

2008.07.14. 18:26 Santito

Az Image Comics komoly kockázatot vállalt, amikor kiadta az elég rázós témát választott Girls című képregénysorozatot: óriási spermaszörny a kukoricaföldön, meztelen (teljesen ám!), csapatokban vadászó vérszomjas nők, kasztrálás, félbetépés, medve általi élvemarcangolás, a külvilágtól áthatolhatatlan burokkal elzárt kisváros. Nem, ez kérem nem egy egy japán piacra gyártott hentai összefoglalója, hanem egy az Egyesült Államokban debütált, igazán eredeti ötletekkel bíró horrorsztori, ami egyértelműen a Geekz hasábjaira való. Lássuk hát miről is van szó:



Ethan Daniels nyomorúságos és jelentéktelen életén minden bizonnyal átok ül: egy isten háta mögötti, 65 fős lakosú amerikai városka vegyesboltjában dolgozik, egyetlen barátja a szellemileg kissé visszamaradott Merv (akinek a szórakozásról alkotott fogalmai kimerülnek a szántóföldön heverő tökök dinamittal való felrobbantásában), ex-barátnője, Taylor, pedig a helyi seriffel kezd összemelegedni a szeme láttára. A frusztráltságán rendszeres maszturbálással segíteni próbáló Ethan (ezek az első szám nyitó képsorai) végül Pennystown egyetlen kocsmájában borul ki mindenki szeme láttára, a nőket okolva az őt ért összes sérelemért. A teljesen összezavarodott srácot rövid úton kidobják és már ő sem biztos benne, hogy az egész városban hallható, fülsüketítő robaj és a sötétben hazafelé vezető út melletti erdőből előtámolygó, vérző és teljesen meztelen lány nem a saját elmeszüleménye-e.

A másnapi ébredés külön bejáratú személyes rémálmának kezdete: a város áramellátása már a múlté, a telefonok némák, a furcsa, némának tűnő lány, akivel a tegnap éjszakát töltötte pedig reggelre áttetsző gömböket rak a fürdőszobában, amikből teljesen kifejlett, rá megszólalásig hasonlító és ugyancsak meztelen lányok kelnek ki. Miután nekitámadnak az odasereglő szomszédoknak, és Ethant-t magukkal ragadják az őrjítő események, lassan világossá válik: a gyönyörűséges jövevények célja megölni az összes nőt, a férfiak segítségével még tovább szaporodni, a hullákat pedig beleolvasztani a kukoricaföldön lévő kráterben trónoló, hatalmas, spermakinézetű entitásba. Innentől már hétköznapi hőseink túlélése a tét, a várost láthatatlan és áthatolhatatlan burok veszi körül, a hadsereg képtelen kívülről segítséget hozni, a félelem, a bizonytalanság és az összezártság pedig lassan, de biztosan kezd eluralkodni a kis közösségen.



A rövid felvezetésbe kellemetlenül sok spoiler szorult (bár még bőven marad meglepetés), ám az elsőre szerencsétlenül semmitmondó, a későbbiek fényében azonban találó cím önmagában egyáltalán nem kelti fel az egyszeri képregényolvasó figyelmét (a címet nekem is egy barátom ajánlotta), és még kevesebbet árul el a sorozat stílusáról, így hát tisztemnek éreztem felvázolni a Luna testvérek koncepcióját. Itt kérem egy david lynch-i környezetből kiinduló horrorsztoriról beszélünk (ugyan nem a karakterek, hanem az események viselik magukon a mester munkásságának utóhatását), Stephen King jobb napjainak gördülékeny dialógusaival (gondoljunk itt például a Végítéletre). Akik a bevezető alapján a kultikus Urotsukidoji-ra (aka Legend of the Overfiend) asszociálnak, azoknak némelyest csalódniuk kell: habár az alkotók tobzódhatnának a klasszikus hentai történetek védjegyeinek számító jelenetekben, esetünkben erről szó sincs, a nemiség-testiség témáját merőben más oldalról közelítik meg.

A meztelen és csábító szirénlények egyik pillanatban ellenállhatatlan hetérák, a másikban a Dawn of the Dead remake fürge mozgású, emberkinézetű szörnyetegei: puszta kézzel, fegyvertelenül, csapatban támadnak (egy jelenetben egy megtermett és megvadult medvét ütlegelnek halálra pirruszi veszteségeket szenvedve), éhségüket nyers mókusokkal, emberi holttestekkel, illetve az imént említett medvével csillapítják, rettegnek a tűztől, ámde teljességgel sebezhetőek tűzoltó fejszével, fáklyával és shotgun-nal, hiszen alapvetően emberi(?) lények. Az alkotók saját bevallásuk szerint olyan szörnyeket akartak megteremteni, melyek "nem csupán megölnek, de szétrombolják a kapcsolatodat a feleségeddel, földbe tiporják a házasságodat, elpusztítják a családodat". Szó szerint és képletesen is.



Na de ha már itt tartunk, kik is az alkotók? Jonathan és Joshua Luna egy amerikai-filippínó testvérpáros, míg előbbi a rajzoló, színező és beíró, az utóbbi felelős a forgatókönyvekért, először pedig 2004-ben tűntek fel az Image kiadónál (aminek olyan címeket köszönhetünk, mint a Spawn, Witchblade, Darkness, Invincible és a The Walking Dead) első képregényükkel, az Ultra-val. A szuperhőstéma újabb feldolgozása megmérettetésekor nem találtatott könnyűnek: a "Sex and the City szpandexben" komoly sikereket könyvelt el a mai populáris kultúra visszásságait finom humorral való tálalásának és a szereplők gazdagon ábrázolt jellemeinek köszönhetően.

A három főszereplőnő, Ultra, Aphrodité és Cowgirl a médiának köszönhetően olyan mindenki által ismert celebritás, akiknek minden lépését kamerák követik, ismert magazinok címlapján szerepelnek és még a csapból is ők folynak, ám ez cseppet sem könnyíti meg a magánéletüket, ami gyakorlatilag virtuális. Ultra, civil nevén Pearl Penalosa, nem radioaktív, nem groteszk hegyomlás, mégsem talál magának normális pasit (rögtön felvetődik a kérdés: átlaghalandó vagy szuperhős lenne a szerencsésebb választás?), mivel egyszerűen végletekig munkamániás és nem meri megkockáztatni, hogy még egyszer megégesse magát érzelmileg. Amikor azonban a lapok már hetek óta azon csámcsognak, hogy vajon miért szingli még mindig, a barátnői rábeszélik, hogy menjenek el egy jövendőmondóhoz, ahol azt a jóslatot kapja, hogy hét napon belül megtalálja az igazit.

A sorozat ennek a hét napnak az eseményeit meséli el invenciózusan, humorosan, érzelem- és ötletgazdagon. Következő dobásuk a Girls, ennek sikere nyomán a mainstream alkotók is felfigyelnek rájuk: Brian Michael Bendis (Powers, Alias, House of M) őket kéri fel közreműködésre a Marvel kiadó Spider-Woman: Origin kötetéhez. 2007-ben visszatérnek saját történeteik meséléséhez, most is futó, napjainkban játszódó sorozatuk, a The Sword, egy hordozóját misztikus képességekkel felruházó kardot és a vele kapcsolatos rejtélyeket állítja a középpontba egy leginkább a Buffy és a Witchblade keverékére hajazó történetben.



A Girls témaválasztása kétségtelenül eredeti, a levezénylése pedig ott nyaklik meg, ahol eredetileg befejezni szándékozták: a tervek 12 számra szóltak, a siker hatására a kiadó újabb 12 résznyire nyújtotta a sorozatot, ami némi kellemetlen, Lost első évados szájízt hagy az olvasóban. Egyértelmű, hogy ebben az esetben a kevesebb több lett volna, de a szórakoztató jelleg végig megmarad, a párbeszédek életszerűek, a drámai és humoros pillanatok helye jól eltalált, a megfelelő helyeken fröcsög a vér és a kérdések sem maradnak megválaszolatlanul. Ha már pálcát kell törnöm felette (márpedig kell, különben minek írnék róla), akkor egy brilliánsan induló, ámde középszerűségbe fulladó sorozatot méltatnék, ami még így is messze kiemelkedik a 2004/2005-ös év mezőnyéből. Ha úgy tetszik, ez egy olyan B-movie, amit legalább egyszer érdemes megnézni.

 

 
Eredeti cím: Girls. Írta: Jonathan és Joshua Luna. Rajzolta: Jonathan Luna. Kiadó: Image Comics. Kiadás éve: 2004.

14 komment

Címkék: scifi horror képregénykritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr70566864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beyonder 2008.07.14. 18:29:54

féloff: nekem egyből a slither című film jutott eszembe, a b-hangulat ott is meg van :)
www.imdb.com/title/tt0439815/

Persze 2008.07.14. 19:12:43

Végre valami új a nap alatt.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.07.14. 21:02:18

A Girls sztorija úgy hangzik, mintha eleve úgy írták volna, hogy valaki megfilmesíti majd. Lehet, hogy hamarosan hallunk róla.

Persze nem tömegesen meztelen nőkkel, mert Amerikában az elképzelhetetlen.

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.07.14. 21:17:30

Az Ultra jogait már megvette a CBS és leforgatták a pilot-ot 2006-ban Lena Headey-vel (300, Sarah Connor Chronicles) a főszerepben. Azóta ülnek rajta, szóval water under the bridge.

Ami a Girls-t illeti, még maguk az alkotók sem hiszik, hogy valaha képernyőre kerülhetne anélkül, hogy kiherélnék a koncepciót. Abban viszont igazad van, hogy a megvalósítása rendkívül cinematikus (vagy hogy a fenében írják ezt), kiváló sorozat vagy film alapanyag LENNE.

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.07.14. 21:25:52

Beyonder: a Slither-t láttam, pure fun, és ne feledjük: Nathan Fillion!
Aki nálam már bruce campbell-i kultikus magasságokba emelkedett, azt például tudtátok, hogy Adam Baldwin-nal és Alan Tudyk-kal karöltve tengerészgyalogosokat szinkronizált a Halo 3-ban? (Firefly rajongók előnyben)

kasbah · http://kasbah 2008.07.14. 22:07:04

fél betépést értettem

:D

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2008.07.14. 22:48:28

Majd meztelen nők helyett felöltözött Zombikat raknak bele és már kész is a újabb Zombi film. :)

vittorio 2008.07.15. 08:48:43

Jól hangzik.

Ramiz 2008.07.15. 09:09:16

Majd én leforgatom, ha Kovi vállalja a produceri posztot! De azért meztelen nők és spermadonorok jelentkezhetnek addig is!!! :D

zoli79 · http://panel.wplanet.hu 2008.07.15. 22:07:39

Heh, ez jó kis sorozat volt. Santito, honnan tudod, hogy eredetileg 12 részesre tervezték? Általában átrágtam magam a levelező rovaton, ahol időnként rákérdeztek hány részes lesz és az elején azt válaszolták, hogy még nem tudják pontosan ,de tutira lesz befejezés.

A befejezés valóban középszerű volt, de az utolsó harmadában is voltak érdekes momentumok. Szerintem a sorozat elsődleges érdeme a jól megírt párbeszédek és karakterek voltak.

Ez egyébként azon ritka képregények egyike, amelyet feleségem is elolvasott. Kíváncsi volt, mit olvasok, aztán úgy a 15-16. rész táján becsatlakozott és végignyomta. Le se tudta tenni, csak kérte a következő részeket. Időnként kiakadt, mennyire gáz az egész.

K.net fórum valamelyik témájában említette valaki, mennyire ritka mostanában az olyan sorozat, melyen érezni, hogy füzetes kiadásra lett megírva, nem tpb-re. Az utóbbi években ebben a sorozatban találtam a leghatásosabb cliffhangereket minden egyes rész végén. Ez külön piros pontot érdemel. :)

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.07.21. 01:45:02

zoli79: Megmondom őszintén, hogy nem emlékszem melyik interjújukban találtam az infót...

Lamond 2008.07.22. 09:14:12

olvastam tavasszal. nekem tetszett a hangulat. feszült légkör. nem is tudtam, hogy 12 részre tervezték. Utólag visszagondolva tényleg megcsuklik a sztori a felénél és egy csöppet vontatottabbá válik (az eleje lendületéhez képest).
végre egy képregény amit előttetek olvastam :)
büszke vagy a comic kultúrámra :)

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.07.22. 13:16:19

A cikkírás időpontja nem feltétlen közelít az olvasás időpontjához, ez már elég régóta volt talonban... :)
süti beállítások módosítása