Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Fear Itself - 1x01 - The Sacrifice

2008.07.09. 16:43 Bajtai András

Miközben a világ szegény szerencsétlen Uwe Bollt szapulja már évek óta, addig a hasonlóan silány rendezői és forgatókönyvírói kvalitásokkal bíró Mick Garris ügyesen meghúzódik az árnyékban, és meglepően jól helyezkedik, már ami produceri munkásságát illeti. Félreértés ne essék, egyáltalán nem akarok Uwe Boll védelmében felszólalni, hiszen a nyomorult germán ördög tényleg megérdemli azt a sok savanyú szószt, amivel lépten-nyomon lehányják, de azért közben valaki Mick Garrist is elküldhetné egy távoli kavicsbányába, hogy a horror műfajának és Stephen King irományainak évek óta tartó töretlen meggyalázása helyett lapátoljon inkább kezeslábasban sódert.

Számomra ugyanis teljességgel érthetetlen, hogy ki, miért és főleg milyen elvárásokkal ült le Mick Garrisszel tárgyalni az NBC-nél egy újabb horror-antológia tervéről, főleg azok után, hogy a rajongók a mai napig képtelenek voltak kiheverni azt a sokkot, amit Garris A horror mesterei két évadával okozott. Kártékony és iszonyatosan tehetségtelen erőlködése miatt már régen ki kellett volna tiltani Micket Hollywoodból, emlékezzünk csak például John Carpenter kiábrándító és szánalmas Pro-Life-jára, amiről épeszű ember biztosan lebeszélte volna az öreg ácsot. Persze sorolhatnánk tovább a cikibbnél cikibb epizódokat, amiket a horror állítólagos mesterei szállítottak nekünk, de minek, hiszen az egész sorozat, egy-két epizódot leszámítva szánalmas kudarc volt.

Most azonban megérkezett A horror mestereinek klónozott kistestvére, a sánta és dongalábú Fear Itself, ami hasonló koncepció mentén próbálja megszólítani a vérre és kegyetlenkedésre, a borzongásra és terrorra szomjazó tévénézőket. Adott egy csapat rendező, akiknek felemás névsorát végigtekintve a múltkorinál még inkább zavaros és nyugtalanító érzések szállják meg az embert, hiszen a személyes kultfavoritokon túl (Stuart Gordon, Brad Anderson, John Landis) a műfajban pályakezdő (Breck Eisner) és korábban főleg kétes színvonalú munkákat szállító rendezők is (Ronny Yu, Mary Harron) is helyet kaptak. Mi sülhet ki ebből?

A széria első részével éppen a zöldfülű Breck Eisner örvendeztet meg benünket, akinek filmográfiájában nem valami sok gyöngyre lelhetünk, ennek ellenére máris rábízták a Creature From Black Lagoon és a Flash Gordon-remake-jének elkészítését. Na ez a gyerek akkor tényleg tudhat valamit, gondoltam magamban reménykedve, amikor beültem a The Sacrifice című nyitó epizódra, ami tulajdonképpen egy közömbös, sablonos rutinmunka, semmi több, ám még mindig jobban működik, mint néhány MoH-epizód. Pedig Eisner maga sem tudja, hogy pontosan mit akart, a klisékkel nem tud mit kezdeni, ezért megkapjuk a szokásos kötelezően lejátszott köröket, fiatal bűnözők egy csoportja betér egy elhagyatottnak tűnő erődbe, ahol három szépséges szirénszerű hölgy elkezdi őket szadizni, mígnem előbukkan az öreg vámpír, és a végén persze a kötelező csattanó, aminek révén világossá válik, hogy pontosan miért is Áldozat a címe az epizódnak.

Ezekkel a klisékkel nem is volna túlságosan nagy baj, ugyanis Eisner elindul a számomra kedves önreflexív ösvényen (például Gyilkos túra-utalás), ám szinte azonnal meg is torpan, és a humor, az eltúlzás hálás eszköze helyett elkezdi túl komolyan venni önmagát - vesztére. A lerágott csontként sarokban száradó vámpír-mítosszal sem tud igazán mit kezdeni, ezért ez a vonal is nevetségessé válik végül, ami nagy részben az ócska maszknak és a nem túl meggyőző effekteknek is köszönhető, nem beszélve arról, hogy a vizuális és tematikus áthallások is gyengítik az összhatást. Ráismerhetünk ilyen vagy olyan mértékben akár a Motelre, akár A texasi láncfűrészes mészárlásra, nekem mégis először a 2001 Maniacs ugrott be, ami habár nem egy hibátlan alkotás, de a vidéki paranoia-motívumát sikeresen ötvözte az abszurd humorral, ami mindenképpen említésre méltó eredmény.

Kár ezért az epizódért, mert az atmoszféra megteremtése tekintetében egyáltalán nem tehetségtelen Eisner, a téli táj és a semmi közepén elterülő ősi erőd ábrázolása egészen jóra sikeredett, a hangulat tehát adva volt, mégis elszúrta. A horror mesterei felől közelítve a The Sacrifice előrelépés, ám a francia horror-újhullám extatikus és barokkosan gyöngyöző alkotásai felől nézve szánalmas, műanyagízű kísérlet egy puhatökű kezdőtől, aki képtelen egyéni látásmódot vinni alkotásába, ez pedig nyugtalanító ómenként vetíti előre rossz előérzetemet a soron következő epizódokkal kapcsolatban.

23 komment

Címkék: horror 2csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr62560762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nephin 2008.07.09. 23:32:25

Nekem a második már tetszett...a legutóbbi, az Eater nem volt annyira jó, de a többi egész kellemes. A főcím szuper! :P

Chow · http://geekz.blog.hu/2008/07/07/red_cliff#comments 2008.07.10. 00:01:01

hát igen, a horror mesterei valóban nem volt egy nagy eresztés, bár az ötletben azért nem kevés kraft rejlett. elszúrták, kár érte ...

más: hamarosan végre a birtokomban lesz a Bay of Blood (directed by Mario Bava) című klasszik, úgyhogy akinek már volt szerencséje látni, az légyszi kommenteljen egy kis - spoiler-mentes véleményt róla! :)) köszi

Köbli Norbert (törölt) 2008.07.10. 00:26:53

azért mick garris klasszisokkal dr. uwe boll felett van. nem egy jó rendező, de türhető.

vacsad 2008.07.10. 04:29:32

A Masters of Horror tényleg ekkora ratyi?
Én eddig csak a Screwfly Solution részt láttam belőle, de az földhözvágott ahogy kell.
Vagy ez egy kivétel lenne?
Valaki homályosítson fel, nem akarok látatlanban belekezdeni :)

RAcoon 2008.07.10. 07:39:36

A Srewfly solution volt a legerősebb rész(de az tényleg ütött), talán még a zombi katonás volt nézhető.

alvwen wintwex · http://www.myspace.com/alvwenwintwex 2008.07.10. 08:04:34

a masters-ből nagyon okosan kell válogatni.
csak az első évadot láttam, de onnan is csak 2-3 darabot tudok kiemelni.
argento darabja (a befejezést kivéve), meg miike apánk gyagyás sztorija...
akkor csak kettőt.
a Kisváros egyetlen részébe több borzongás jutott, mint a többibe együttvéve.

Sütemény1975 2008.07.10. 08:04:35

zombis katonás az borzalmas volt szvsz :)
argento jennifere, carpenter cigarette burn-je, az landis deer woman-je és volt még kb. 2 jó rész az első szezonból. a másodikat nem láttam.

alvwen wintwex · http://www.myspace.com/alvwenwintwex 2008.07.10. 08:09:11

igaz, Süti, igaz, a harmadik a Cigarette Burn volt...
de az a deerwoman?
a szarvas/némber jól nézett ki, de összességében olyan "ertéellklubb-veledismegtörténhet" filing volt.
de ugyebár ízlések és pofárúgások.

GORE Bachov · http://www.kaoszunderground.hu 2008.07.10. 09:33:00

A Deer Woman vicces, de Landistől jobb a Family a második évadból. Amúgy ezeken kívül Argento két epizódját (főleg a Pelts tetszett), a Cigarette Burnst, az Imprintet és az Incident...-et szerintem érdemes megnézni, a többi tényleg botrányosan rossz.

Chow · http://geekz.blog.hu/2008/07/07/red_cliff#comments 2008.07.10. 10:27:39

sziasztok, valakinek nincs magyar felirata a Blood and Black lace-hez?? egyszerűen a neten nem találok sehol :(

TheBerzerker 2008.07.10. 10:34:54

A Deer Women meg a Family tényleg jó. Én csak pár részt láttam mindkét évadból. Azok nagy része hányadék volt. Még az Imprintet sem láttam. Amugy a Jenifer-től sem voltam annyira eldőlve.

Tényleg kár ezért a Masters of Horror-ért, mert igencsak voltak benne lehetőségek, bár amikor jópáran nem álltak kötélnek, az azért már sejtetett valamit.

alvwen wintwex · http://www.myspace.com/alvwenwintwex 2008.07.10. 11:00:59

azért az eleve gyanús, hogy kereskedelmi tévéknek akarnak horrorsorozatot gyártani, nem?

Chow · http://geekz.blog.hu/2008/07/07/red_cliff#comments 2008.07.10. 12:26:34

köszi, hogy belinkelted, nálam valamiért az istennek se akart bejönni ez az oldal.

amúgy egyedül az Imprint volt tűrhető, leszámítva Billy Drago szánalmasan gyenge alakítását.

Marsattack 2008.07.10. 22:58:10

Az Imprint hangulata eléggé ott van , a kínzásos jelenetek ütnek ( tű a köröm alá , stb..) de alapvetöen egy kalap szar :)..

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.07.10. 23:25:57

Pedig az Imprint volt az egyetlen true horror, ami borzolta az ember idegeit - igaz ugyan, hogy guinea pig-es módszerekkel, de a szadizmus mikor idegen a műfajtól... :)

Zsolnai Feri 2008.07.10. 23:39:34

Szerintem egyszerűen csak nem kell annyit várni az egésztől, mint egy filmtől, mivel ez csak egy sorozat. Ha a saját kategóriájában nézzük, messze nem olyan rossz. A házasodós-sorozatgyilkosos rész nekem kifejezetten tetszett, és az első rész is klasszisokkal jobb volt, mint mondjuk az új Flash Gordon-sorozat.
Na jó, az Eater tényleg elég gáz volt, de a többi nem volt rossz.

Marsattack 2008.07.10. 23:41:05

A hangulat és a kezdés sokkal masszívabb és komolyabb történetet sejtetett. A Film ahogy halad, úgy gyengül.. Kár hogy 2-3 kínzásos jelenet jelenti a csúcspontot. Több lett volna az egészbe , vagy nem tudom..

alvwen wintwex · http://www.myspace.com/alvwenwintwex 2008.07.11. 08:56:14

tilleg b*szki...
a guinea pig is megér egy misét...

Bajtai András · http://bajtaiandras.hu 2008.07.11. 11:05:37

Chow: Bay of Blood szerintem igazán hangulatos és vérbő slasher, a műfaj egyik legjobbja, amiből például nem keveset merített a Péntek 13... Erősen ajánlott, nagyon éles egy film.

Chow · http://geekz.blog.hu/2008/07/07/red_cliff#comments 2008.07.11. 19:31:09

rendben, akkor megnézős, csak egelőre működőképes feliratot nem találtam hozzá (se angolt, se magyart)

Matyi 2008.07.17. 20:51:47

szerintem az MoH első évadja tűrhető volt, nekem pár részt leszámítva tetszett !
süti beállítások módosítása