Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Kobra

2008.07.04. 17:21 Köbli Norbert (törölt)

Egy évvel a Rambo 2. egetverő sikere után Sylvester Stallone forgatókönyvíró / népfia / megasztár és George Pan Cosmatos rendező újabb bődületes baromságot forgatott, egy szórakoztató csúcs-trasht, amely a nyolcvanas évek akciófilmjeinek összes kortünetét magán hordja, ezért valamennyi geek számára kötelező darab. Spoiler-hegyek.

Mint ahogy azt a ma már klasszikus, hatásvadász felütésben megtudjuk: a mocskosan imperalista Amerikában 24 percenként megölnek egy embert, illetve 250 nőt erőszakolnak meg naponta. Ezzel összefüggésben, egy fasisztoid szervezet a Föld lakosságának kiirtására törekszik. Mottójuk tiszta és világos: "csak az erősek maradhatnak." Munkájukat módszeresen végzik, két kalapácscsapkodós szeánsz között minden éjszaka megölnek egy, azaz egy embert, akik őt testületileg gyengének ítélnek. De sajnos nem számolnak M. Cobretti felügyelővel (vajon ki játssza?), aki a dauerolt hajú svéd modell, Ingrid (a dán Brigitte Nielsen) védelmében jól seggbe rúgja édes mindnyájukat. Az emlékezetes felütésben Kobra közli a film mottóját:

„Dögvész vagy, és én a gyógyszer.”

("You're a disease and I'm the cure.")

Miközben a tehetetlen rendőrség úgy véli, egyetlen sorozatgyilkossal, a titokzatos Night Slasherrel van dolguk, aki egy hónap alatt 16-szor ölt (!), Cobretti egy megejtően izgalmas kórházi jelenetsor után vidékre csempészi védencét. Egy motelben szállnak meg, ahol végre következhet a várva várt szexjelenet. Cosmatos ezt kihagyja, hogy filmje ne hasonlítson olyan szemtelenül a Terminátorra. Helyette motoros-furgonos banditákat vet be a kész arzenállal rendelkező Kobra ellen. És Kobra lő. Ötből ötször talál, őt azonban mágikus erőtér védi a rá záporozó golyók elöl. Ha úgy véli látványos jelenetnek kéne következnie, nem lézeres irányzékú gépfegyverét, hanem egyik kézigránátját használja.

(Egy barátom szerint azért kellett a vallási-náci szektának ezen a ponton motorosbanda jelleget is magára öltenie, mert a méltán hírhedt Menahem Golan és Yoram Globus producerek diszkont áron jutottak motoros kaszkadőrökhöz.)

Cobretti, a boldog nyolcvanasok letűnt hőse mai szemmel szánalmasan nevetségesen néz ki túlméretezett napszemüvegében (ami most megint divat), bőrdzsekijében, az örökösen a szája szélén lógó gyufaszállal, kezén fekete kesztyűvel. A munka megszállottja nem a szavak embere, érzelmi téren meglehetősen félénk, ja, és kesztyűben, ollóval eszi a pizzát (ez nekem nagyon tetszik).  Van egy lerobbant, régi vágású kocsija, amit egy kapcsoló felkattintásával turbóra lehet állítani. Csoda, hogy ez az okos járgány nem beszél.

Stallone minimálisra redukálja a jellemrajzot és a love storyt. Ő maga egyébként a Rocky 4. forgatásán találkozott Nielsennel, akit rögtön feleségül is vett. Egy emlékezetes jelenetben Kobra így udvarol Ingridnek, miután az megtudta, hogy nevében az M. nem más, mint Marion Cobretti:

Kobra: "Hozott mentőövet?"

Ingrid: "Miért?"

Kobra: "A krumplijai megfulladnak a kecsöpben."

Mivel Cosmatos érezte, hogy a sovány sztori a legjobb esetben is csak tíz hullával kecsegtet, az utolsó fél órában kábé ötven embert legyilkoltat hősével, hogy a Rambo 2. arányszámait tartsa. A fasisztoid, egyházi színezetű motorosbanda két kalapács-összecsapkodás között egy emberként vetődik a gyűlöletes Cobretti felügyelőre, az pedig jó rendőrként végez is velük. Tárgyalás? Ugyan minek:

„A bírók kiengednék az összeset”.

illetve:

"Think a maniac who blew a kid's heart
out for nothing should have rights?
"

Mintha csak Dredd bíró korai felszólamlását hallanánk.

A végső leszámolás egy kohóban játszódik, ahol a legellenszenvesebb képű gonosztevő  (Brian Thompson, hatalmas kultarc) brutális véget ér. Kobra egy percre elbizonytalanodik, vajon az önbíráskodás a megfelelő eszköz-e, azonban hamar rádöbben, ezen az országon már csak egyedül ő segíthet. Miután az ellenséggel végzett, hősünknek gondja van rá, hogy megsebesített kollégáját feldobja némi viccelődéssel, egyúttal régi hivatalbeli konkurensének behúzzon egy hatalmasat. Mi marad hátra? Cobretti motorra pattan álmai asszonyával, előtte a lenyugvó nap, aláfestésként szörnyű zenei alapok a Mozartos Sylvester Levay repertoárjából...

Hát csoda, hogy a Kobra gyerekkorom egyik kedvenc filmje? Nem elég, hogy számtalanszor láttam az elmúlt években - és mindig rettentő lelkesedéssel -,  de képregényben is megvolt Fazekas Attila zseniális rajzaival és Cs. Horváth Tibor szövegével, ami még inkább kitörölhetetlen nyomot hagyott bennem. Fontos, hogy mindenképp az eredeti szinkront keressük (felteszem, Schéry András remekműve), bár a Warner-féle DVD-kiadás feliratában olyan rejtett gyöngyszemekre bukkanhatunk, mint a "gyere, te szopósmajom!"


 

Fun fact: Joel Silver producer 1994-ben bejelentette, hogy Paula Gosling Tiszta játszma című regényéből filmet forgat, a főszereplő pedig Sylvester Stallone lesz. Csak eztán jöttek rá, hogy - a stáblista szerint - a Kobra is ugyanezen a regényen alapul. Stallone gyorsan kiszállt, a helyére William Baldwin érkezett.

48 komment

Címkék: akció filmkritika 4csillagos 80 klassix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr73553537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabest1 2008.07.04. 18:43:55

Ezt a filmet nem rég láttam a rege moziban.

Zelefánt 2008.07.04. 18:50:38

Nagyon veszélyes mozi.
A csávó hazamegy, leül a tök steril, sohasem használt konyhában, és nekilát a fegyverkarbantartásnak, és még azt a kibaszott napszemüveget sem veszi le, úgy emlékszem.
A gagyi apoteózisa.

mgregor 2008.07.04. 18:52:35

Imádom Stalone régi filmjeit,van benne kemélység,annyi erőszak ammenyi kell.Semmi túl spilázott akció!

Gabe2 2008.07.04. 19:00:09

Azért én anno rohadtul akartam olyan napszemcsit, és gyufaszálat is szopogattam (borostám még nem volt). Ja, és nem nagyon tudtam, mi az a pizza (pl. akkor még meki sem vót)

janomano 2008.07.04. 19:12:59

Kollégám mesélte, hogy Maglódon valakinek az apukája ugyanúgy trikóban mászkált, meg bőrdzsekiben, fogpiszkálóval a pofájában, mint Cobra. Csak ő télen. Tüdőgyulladást kapott.
Addig viszont kurva kemény volt... :-)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.07.04. 19:57:59

A képregény nekem is megvolt. A filmről nem tudtam semmit, de a képregény tetszett. Akkor. :)

kiskígyó 2008.07.04. 19:59:45

Farsangon az egyik osztálytársam Kobrának öltözött, na jó a jelmez egy napszemüveg volt meg gyufaszál, de nagyon kemény volt, amíg valamelyik osztálytárs véletlen el nem törte a szemüvegét, na akkor láttam a Kobrát pityeregni.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2008.07.04. 20:21:53

A legjobb a fekete Mercury volt, nem volt az a gép szakadt :)

Leeroy of SMV Design 2008.07.04. 20:22:34

És itt a showdown. Hátborzongató az antagonist késes dude hangja. :)

www.youtube.com/watch?v=KiVanZyXVnQ

varimathras 2008.07.04. 20:56:08

Bázz, még ilyet. Épp most nézem, csak tartottam pici szünetet, erre itt ez a post lol...

roli101 2008.07.04. 20:59:20

Szerintem a legjobb apró jelenet, mikor ollóval vág egy szeletet a pizzából.

clive 2008.07.04. 21:08:40

Hívd Kobrát

;)

Bambano 2008.07.04. 21:10:53

Nekem az tetszett, amikor ülnek a vidéki motelben, csaj alszik, Kobra meg, ölében a géppityuval, őrködik. A géppityun meg van egy nyíl, hogy merre lő, nehogy hülye amerikai user rossz végébe nézzen :)
Komoly, user guide van a géppityura festve:)
Ja, és Kobrának a szekere nem egy lepukkadt szekér volt, hanem egy hotrod. vagy valami ilyesmi.

Viszont Nielsen abban a cuccban jól nézett ki...

poison 2008.07.04. 21:32:51

Hatalmas film! Most is a páncélszekrényemben figyel az eredeti szinkronos és vágatlan Cobra DVD.... :-)

Kolompár Tunyacsáp 2008.07.04. 22:51:13

Sztallóne egy basset kutyára emlékeztet ahogy bárgyún néz ki a IQ60-as fejéből

Prophet 2008.07.04. 23:17:15

"Amerikában 24 percenként megölnek egy embert"

Szegény ember... de az álmokért áldozni kell!

Gringo 2008.07.05. 00:44:45

Anno ez nagy film volt. Tiniként láttam a falusi moziban, és egy hétig erről a filmről beszélt mindenki, mivelhogy hetente volt műsorváltás. Manapság már mosolyogva nézzük, de higgyétek el a jövő nemzedéke ugyanúgy gagyinak fogja nevezni a Gyűrűk urát, és sok más ma jónak számító filmet.

RoFä 2008.07.05. 01:17:37

Csak megemlíteném, hogy a képregényváltozat "fordítós" volt, ha megfordította az ember akkor a túloldalon - talán a geokultúrpolitikai egyensúly jegyében - a Veszélyes őrjárat c. szovjet akciófilm képregényváltozatát olvashatta.

us.imdb.com/title/tt0089721/

Volt benne tragédia, a szimpatikusnak lefestett jenki szerelmespár hölgytagja elhalálozik. Asszem ez a film már a glasztnoszty jegyében készülhetett. (Csak 3 évre vagyunk a Vörös zsarutól!)

RoFä 2008.07.05. 01:18:07

janomano 2008.07.04. 19:12:59

Afféle Balog Tibi...?

Dark Future 2008.07.05. 02:09:48

Nagyon állat film, ebben a kategóriában nálam a top 10-ben van. Kedvelem ezt a tahó macsó figurát, meg a humorát is :-)

"-- Ritka ronda pofa!
-- Khmm.. fordítva tartod a képet."

midnight coder 2008.07.05. 07:18:31

Nekem is kedvenc filmem volt. A videomagnó korszak elején jutott el hozzánk (vidékre) a harmadik-nagyedik másolat, talán még az akkor divatos alámondásos szinkronnal. De királyság volt az akkori hasonló filmekkel (RamboII, Commando, Terminátor, stb) együtt. Ja, és Sinclair ZX-Spectrum. Megvolt az átirata mind a Cobrának mind a Rambo II-nek. Az első egy a gép teljesítményéhez képest hihetetlenül profi 2D-s scrollozós platformjáték volt (sem előtte sem utána nem láttam hasonló szaggatásmentes finom scrollos játékot arra a gépre), a másik pedig egy izometrikus külsőnézetes 3D-s lövöldöző a régi Commando játékok stílusában (nem keverendő a PC-s megfelelőjével). Ja, és mind a kettőnek zseniális zenéje volt a géphez képest. Volt átirat a két filmből Commodore 64-re is, ott a Cobra eléggé felejtősre sikeredett, de a Rambo II szintén nagyon jó lett, különösen a zenéje.

midnight coder 2008.07.05. 07:21:56

Ps. Ezt a fajta járgányt ha jól tudom ólomszánkónak hívták anno az amcsik, és elég elterjedt volt anno. Volt egy film a National Geographicon ezekről a környezettudatosnak még viszafogottan sem igen jellemezhető járgányokról.

Ramiz 2008.07.05. 08:36:26

Nekem is a forgatós volt meg! :D

SzocsO 2008.07.05. 10:21:32

hú, én a képregényt anno a Népszavában olvastam végig, az utcsó előtti oldalon volt a sporthírek alatt, számonként 3 kockában, mint most a Kázmér és Huba a Metróban. Persze, kivágtam, és összeragasztottam egy füzetbe, pár éve költöztünk, akkor találtam meg, kezembe vettem, belenéztem, esküszöm, ott ültem egy pillanatra a régi konyhánkban, és a kétségbeesés határán próbáltam megmenteni az egyik részt, ami leszakíthatatlanul ráragadt a technokolos ollóra : )
Ugyanígy volt meg a Bolygó neve halál is : )

SzocsO 2008.07.05. 10:22:34

persze, voltam vagy 11 éves : )

superben 2008.07.05. 10:35:48

A legkirályabb rész szerintem mikor Sly szőke parókában áll a mosogatónál... Hogy néz már ki!?

Allesmor Obranna 2008.07.05. 10:36:28

Ha már a forgatós képregényekről.
Nekem is megvan még ez a Cobra képregény és persze a hátoldali képregény is, illetve maga a Veszélyes őrjárat című szovjet ősakciófilm.
Anno én ezt a szovjet remeket még moziban láttam, 9 évesen. Nagyon tetszett, de most visszanézva az avi-t, hát nem egy 9. század. Nagyon nem.
Konkrétan ez egy orosz űbergagyi rettenet.
De visszatérve a Cobrára, nos természetesen én is a videós-kappanbaritonos-hangalámondásos-zúgós verziót láttam ebből is, mint minden másból.
És persze még most is megvan a másik nagy kultfilm, a Terminátor, bocsánat, a Halálosztó képregényverziója, a Bolygó neve halál-al a másik oldalán.
(apró érdekesség: megvan a Csillagok háborúja magyar képregény verziója is, abban pedig a könyvbeli kezdettel, vagyis Luke nézi az űrháborút a felszínről. Érdekesség, hogy a rajzok igencsak passzolnak a később ismertté vált kivágott jelenetekhez, vagyis a rajzoló lehet, hogy látta őket és nem csak a könyv alapján dolgozott...)

Köbli Norbert (törölt) 2008.07.05. 12:31:17

így van allesmor: fazekas attila star wars-képregényében benne vannak a később kivágott jelenetek, pl. mikor wedge arról álmodozik luke előtt, hogy akadémiára megy.

egyébként mindenkinek köszönöm a kitűnő commenteket, nagyon jó volt olvasni ezeket a nosztalgikus sztorikat.

sejk 2008.07.05. 12:51:08

roli, ott a pont. Utána mi is szabóollóval ettük a pizzát egy darabig.

[mano] · http://kepregeny.net 2008.07.05. 21:36:26

Beszélgettem Attillával párszor, hogy hogyan is készültek ezek a magyar képregényverziók. Fogták magukat /Cs Horváttal karöltve/ és beültek megnézni a filmet egy fényképezőgéppel és jegyzetfüzettel.
Egyikük írt, a másik meg fotózott! :D
Volt, mikor sikerültek a fotók (SW), volt mikor nem (Aliens)...
Érdekesség, hogy a sorozat befejező darabja bár elkészült (Ómen), az már nem jelenhetett meg.
Sőt talán tavaly felmerült, hogy Attila megrajzolja a hatodik SW-t is, de azóta lemaradtam, és nem tudom hol tart a dolog...

Köbli Norbert (törölt) 2008.07.05. 21:38:43

manó, ez kurva érdekes!
én azt hittem, megkapták a filmkockákat, és mint egy diafilmről, úgy másolták őket le.
cs. horváth él még?

Nyomi 2008.07.05. 22:07:04

Én speciel már a VHS korszakban rühelltem Sly filmjeit. A Rambo 1 bejött, utána meg csak a hülyeségeket fércelt össze.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.07.06. 10:59:18

Na jó, de akkor ez azt jelenti, hogy abban a kópiában, amit a Fazekas meg a Cs Horváth a moziban fényképezgetett, benne voltak a kimaradt jelenetek? Ilyen kópia ment nálunk?

Nem állítom hogy nem, de én azokra a jelenetekre nem emlékszem a moziból, pedig akkor láttam a Star Wars-t (igaz, nagyon kicsi gyerek voltam).

Köbli Norbert (törölt) 2008.07.06. 11:50:48

ki tudja, a mokép milyen kópiákat szerzett be nyugatról?

lojzi 2008.07.07. 00:33:44

Nekem Stallone valahogy nem volt nagy kedvencem, de a Cobra kitűzőre azért én is emlékszem :-)
Egyedül a C64-es Rambo II játéknak és főképp annak 'loader'-ének zenéja ami máig a fülemben van. Állítólag a morzejelek az elején a készítők nevei kódolva, aztán az megy át egy fade-del a zenébe. Állat. A remix.kwed.org -on remek feldolgozások vannak belőle. Mondjuk a Kobrához is: remix.kwed.org/download.php/1068/Thomas%20Detert%20-%20Cobra.mp3

De volna egy kérdésem amire évek óta keresem a választ. Volt valamikor a nyolcvanas évek elején egy japán film amit úgy emlékszem a mozikban játszottak és rendőr(?) volt a főszereplője, sokat autózott és kb. úgy nézett ki mint a Black Rain-ben a japán főhős (bár akkoriban nekem minden japán, sőt minden ázsiai kb. ugyanolyannak tűnt). Mintha lett volna egy folytatása is. Ennek a címe volt nálunk valami Kobra vagy mi. Kicsi voltam és ez akkori léptékkel egy nagyon kemény film volt, úgyhogy nem nézhettem meg, pedig talán a TV is leadta.
Segítsen valaki, mi volt ez a film???

Köbli Norbert (törölt) 2008.07.07. 08:31:38

ez a karatézó kobra volt, két részben tényleg leadta a tévé a nyolcvanas évek végén, és én is kevertem a stallonés kobrával.

az eredeti címét nem tudom, de wostry főszerk úr biztosan segít nekünk, és belinkeli a youtube-os előzetest vagy valamit.

lojzi 2008.07.07. 09:18:00

Húúú...ez a 'karetézó kobra' nagyon nagy segítség volt! Ezzel már meg lehetett góglézni: '82-ben még a Filmvilág is írt róla:
filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=6981
Bár ez csak egy korlenyomatnak beillő atomtaknyolás a művészi értéket nem képviselő imperialista filmszemétről. A nevek mentén azonban el lehetett indulni az imdb-n, bár az átírások akkor még nagyon fonetikusak voltak (tényleg, hogyan kell mostanság a japán/kínai/koreai neveket hivatalosan magyarul írni? Kuroszava vagy Kurosawa? A Népszabó jópár éve átállt a kínai nevekben a nemzetközi átírásra a magyar fonetikus helyett).
A lényeg, hogy a két film:
Ikare doku hebi - Moku geki sha wo kese (1976)
Utareru mae-ni ute! (1976)
International English title sajnos egyiknél sincs :( A főszereplő viszont Cobra Kumera!

Köbli Norbert (törölt) 2008.07.07. 10:14:21

király!
akkor most valaki töltse le sürgősen, és írja meg a kritikát!

RoFä 2008.07.07. 20:44:49

Háj bazzeg hagyjátok abba...
Egy vérbeli geek szokott sírni a nosztalgiától? :D

A végén még eljutunk oda is ám, hogy
Osceola
Elveszett egy kékszemű
és hogy valami jót is mondjak
Vándorlások meséje
:D

vittorio 2008.07.08. 09:35:08

Természetesen jó, hogy szó esik róla és előre bocsánat, de szerintem ez a "filmkritika" most nagyon össze lett csapva. Szinte tényleg csak spoiler hegyek. Egy kis elemzés még jó lett volna. Persze tudom, hogy sok mindent nem lehet elmondani róla, de akkor inkább ne "filmkritika" legyen.

rettentó 2008.07.08. 10:50:16

"Na jó, de akkor ez azt jelenti, hogy abban a kópiában, amit a Fazekas meg a Cs Horváth a moziban fényképezgetett, benne voltak a kimaradt jelenetek? Ilyen kópia ment nálunk?" Megfejtés röviden: volt hozzá angol forgatókönyv is, bővebben itt: www.kulturpart.hu/index.php?menu=2&rov=6&alrov=65&cikk=3934 A Bolygó neve.. + Terminátor nekem is megvan, illetve a CSH 2. (az 1. eltűnt, a Birodalom visszavág talán még megvan).

rettentó 2008.07.08. 10:54:40

A Karatézó kobrára én is emlékszek. Fekete ruhában volt és karatézott :-))

rettentó 2008.07.08. 12:23:49

A "clone-háborúról" (sic!) is van egy kurta említés a képregényben. Bocs az offolásért.
A cikkből kimaradt a számunkra akkor a brutalitás netovábbjának számító horograakasztós jelenet (a Texasi láncfűrészesből lopták?)

gazdinf 2008.07.08. 17:17:06

jaj, de jó volt a hangalámondás:
"Te egy tetves céllövő vagy. Utálom a tetves céllövőket" :)

Köbli Norbert (törölt) 2008.07.08. 19:32:08

ennél már csak az a gyakran előforduló magyartalanság jobb, hogy:

"te beteg fasz!"

('you sick fuck!')

bűnöző 2008.07.08. 20:56:59

a kezében vajon mi van ? szilikon pisztoly vagy talán ütvefúrógép ? :D
süti beállítások módosítása