Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: Majdnem szűz (magyar, 2008) **

2008.03.21. 08:29 VilosCohaagen

Bacsó Péter januárban múlt 80 éves. Isten éltesse! De: noha a kor tiszteletreméltó, attól még meg kell maradnunk a valóság talaján. A Majdnem szűz nem jó film.

Egy 18 éves, intézetben nevelkedett lány a lead, akit az anyja egy borókabokor alá tett ki - a kórházban így az Árva Boróka nevet kapta. (Áthallás a szintén testkapitalista területen domborító Boroka Balls-ra?) Az intézetből kikerülve szerelménél keres menedéket, de a fiú kihasználja a lány szeretetéhségét, egy stricivel elcseréli egy motorra. Borókából országúti prostituált lesz. Megszökik a lábszéttevős mindennapokból, és összekerül egy kirakatrendezőként dolgozó grafikussal, aki megpróbál valóban segíteni rajta. Boróka ekkor beiratkozik egy kurvákból menedzsereket képző tanfolyamra. Kiderül, hogy tehetséges, ugyanis feltalálja a Vivaldit játszó esernyőt - melynek neve Four Seasons (esküszöm, hogy nem én találom ki), amiből egy nagyobb tételt sikerül rásóznia egyik volt kundcsaftjára.

Bacsó maga írta és rendezte a művet. A békesség kedvéért maradjunk annyiban, hogy a forgatókönyv nem egy „Két félidő a pokolban” és a rendezés nem egy „Te rongyos élet!”. Nem probléma, ha egy film melodráma. Be kell látni viszont, hogy az érzelgősségnek és a geilségnek is van egy határa, ezt nem kellene átlépni. Itt megtörtént. A fordulatok változó minőségű ötleteit előkészítetlenül kapjuk - átérezhetetlenné válik a konfliktus, lehetetlen az azonosulás. Hozzájön még a szájbarágás: a lány folyton Kovács Katit énekel (”Nem leszek sohasem a a játékszered!” - ércsük a mondanivalót, jóvanmá!), az egész esernyős dolog elképesztően ciki voltáról már nem is beszélve.

Egy filmben nincs lényegesebb, mint a kezdő és a befejező jelenet. Az egyik megadja a film alaphangulatát, a másik lezárja a történetet. Alapja lehet egy alkotásnak az, ha a két főszereplő hülyeségeket beszél és próbálnak természetesnek látszani, de sikertelenül? Lezárja a történetet, ha a libegőn ülő tömegek kinyitják tűzpiros ernyőjüket? Nem.

Arról már nem is szólva (illetve dehogynem!), hogy a dialógok jórésze katasztrofális.

A sztori széjjelfolyik, legalább háromnegyed órával hosszabb a kelleténél, tele érdektelen karakterekkel, rosszul fényképezve, oda nem illő zenével. Csak idézni tudok a jegyzeteimből: ”Sárkányfogvetemény. Nincsen remény, nincsen remény. Inkább a kemény drog.” Érthetetlen, hogy ebből az anyagból hogyan sikerült egy vállalható trailert összevágni.

A film nagyban épít a főszerepet játszó Ubrankovics Júliára - aki tehetséges, de amit köréje raknak, azzal egy Meryl Streep sem tudna túl sokat kezdeni. A férfiszínészek csapnivalóak – bár Ujlaky Dénes jól hozza a hajléktalant, aki ettől függetlenül a legfeleslegesebb karakter, valamint Kaszás Gergő sem túl béna: tud fenyegetően gonosz lenni, de a történet nem eléggé használja ki ezt az adottságát.

A rendező (ismét) bejelentette, hogy ez az utolsó filmje. Én drukkolok, hogy talán mégsem. A Majdnem szűzzel búcsúzni méltatlan lenne egy ilyen életpályától.
 

17 komment

Címkék: magyar dráma filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr7390366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ramiz 2008.03.21. 10:07:26

Ami érdekes: a rendező egy interjúban elárulta, ő nem ezt a címet szánta a filmnek, de azt tanácsolták, válasszon valami fogós, divatos címet. Utána pedig olvastam egy kritikát, amely panaszkodott a filmhez méltatlan, divatos, romantikus komédiához illő címválasztás miatt. És valahol mindkettő érv jogos. :)

Beyonder 2008.03.21. 10:12:57

A Lumnitzer után már nem vagyok meglepve.

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2008.03.21. 10:14:15

Az IMDB szerint "Piros esernyők" volt a munkacím. Fantáziátlan, de legalább pontos.

sejk 2008.03.21. 13:51:00

A trailer egy kalap szart sem ért. Egy amatőrfilm jobban néz ki. Megint egy film, amiben a rózsadombi művész elképzeli a magyar valóságot. és a csávó csak a nevére kapja és kapja a lóvét, hogy filmezzen.

travis 2008.03.21. 14:04:24

"Megint egy film, amiben a rózsadombi művész elképzeli a magyar valóságot"

Elkaptad a szarva közt a tőgyét a magyar film igazi problémájának!
Ebben az országban csak az underground vonalról születhet meg valami igazán értékes és maradandó.
Szólok, ha kész a filmem...;)))

Köbli Norbert (törölt) 2008.03.21. 15:54:18

Ubrankovics Juli viszont kurva jó! Nagy felfedezés!

Beyonder 2008.03.21. 19:03:23

Nem hinném, hogy Bacsó a rózsadombon él...

travis 2008.03.21. 19:57:07

"Nem hinném, hogy Bacsó a rózsadombon él..."

Nem szó szerint kell érteni. A mai rendezők egyszerűen semmiben sem authentikusak, aminek szemernyi köze is van a valósághoz.

Köbli Norbert (törölt) 2008.03.22. 02:47:15

kivéve hajdu szabi, pálffy gyuri, fazekas csabi, miklauzic bence...

travis 2008.03.22. 10:17:53

Pálffy Gyuri egy csodabogár, rá ez nem vonatkozik.
Viszont Hajdú Szabolcstól nem tudom miért vannak egyesek úgy elájulva, nem egy nagy szám a faszi.
Az uccsó tagot nem ismerem.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.03.22. 10:58:40

Pálffy kurva jó, de mintha nem szociálisan releváns témákban utazna (hál' istennek), ha nem tévedek...

A többi meg... hagyjuk.

RoFä 2008.03.23. 19:27:04

Miklauzicnak az Ébrenjárók című filmjét láttam. Nekem szerethető és vállalható, bár volt benne pár ciki (a perverz menedzser figura mekkora kibaszott közhely), de tele volt jó ötlettel és jók voltak a színészek, és még életszagú is volt, ahhoz képest hogy (direkt) meseszerű. Gazsó meg külön nagy király volt benne.

Viszont ha már Hajdú - én a Fehér tenyértől durván lehidaltam. Olyan szinten hozta a gyerekkorom hangulatát, hogy meg voltam véve kilóra, és úgy általában minden stimmelt azzal a filmmel.

Erre a Nyomozóra leszek még kíváncsi.

Szegény Bacsó meg jó lenne, ha tényleg meghallgatná a fiatalok ötleteit, ha már annyit mondogatja...mert a Lumnitzer a legrosszabb film, amit az elmúlt tíz évben láttam. Ha ez is hasonló, akkor kár volt a szalagért.

RoFä 2008.03.23. 19:29:23

Ja, és még az jutott eszembe, hogy a Mikibácsit lehet ugyan utálni meg baszogatni, de ő elég jó bizonyíték arra, hogy nyolcvanon túl is lehet még friss az agya valakinek. Az első KapaPepe filmbe pld. berakott egy Alkonyattól pirkadatig parafrázist, hát sírtam wazz.

sejk 2008.03.23. 20:10:48

Pálffy az egyetlen nagy ász a felsoroltak közt, de nem normális a csóka. Viszont a belezést szereti. Azt meg mi is, nem?

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2008.03.23. 23:05:47

RoFä: A Lumnitzer- nél egy fokkal jobb- nem mintha ez jelentene bármit is.Annál rosszabb csak szabotázzsal lehet. De itt legalább két- három színész felvillantotta, milyen lenne, ha normális forgatókönyvből normális rendezés mellett játszhatna. Sejk: zsenit és őrültet csak az a hajszál választja el. Lehet, hogy egy pszichopata , de ha egy Taxidermiát tesz le az asztalra, megsüvegelem.

Beyonder 2008.03.24. 01:05:50

A nyomozót épp a Pálffy Gyuri mellett ülve néztem meg a Filmszemlés vetítésen: úgy közelről nem tűnt őrültnek a csávó, nem nyáladzott vagy ilyesmi... :)

sejk 2008.03.24. 18:20:38

Adtál volna neki egy bárdot meg egy kamerát, nem nagyon írogatnál itt... :)
süti beállítások módosítása