Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Képregénykritika: ROZSOMÁK - SNIKT! (Fumax, 2007) ***

2008.03.11. 07:30 virtualdog

Nihei Tsutomu páratlan tehetséggel és képzelőerővel megáldott mangaka (japán képregény-rajzoló). Ha őrült, megkapóan idegen, groteszk vízióit szemlélem, ahhoz hasonló nemes, elvarázsolt borzongás fog el, amit a mozgóképek világától eltekintve talán csak Lovecraft művei képesek elérni. Élete eddigi (és vélhetően örök) főműve a Blame! című legendás kultsorozat keletről. A Mester (tudom, elcsépelt kifejezés, szűkmarkúan is bánok vele, de ha őrá sem használhatom, akkor senkire…) legfőbb ereje a szeme, mely egyszerre bír egy acidfüggő, kozmopolita festőművész kreatív, az emberi léptékre nyomasztó eleganciával fittyet hányó elborult nézőpontjával és egy precíz építészmérnök a kisebb részleteket is mániákus figyelemmel illető látásmódjával.

Ha mindez egy kicsit ijesztően hangzik, semmi baj, ez tényleg az: kurva ijesztő – és egyben mágikusan lélekemelő. Persze az is igaz, hogy jelen írás tárgya, ez a rövid, egy kötetes fura hibrid jóval könnyebben fogyasztható a Blame!-univerzum bármely egyéb epizódjánál, és ez az egyik ok, amiért alkalmas lehet a képregények (továbbmegyek: a kortárs képzőművészet) egyik legnagyobb géniuszával való megismerkedésre. A másik az, hogy a Snikt! főszereplője nem más, mint az X–Menből jól ismert, a farkasember mítoszából származtatható mutáns, Logan, aki egyébként az itthon is kiadott, Frank Miller és Chris Claremont nevéhez fűződő Rozsomák: Adósság és becsület című történetben már kapott egy kóstolót a japán kultúrából (hamarosan arról is olvashattok majd egy alapos kritikát).

Tsutomu nem helyezi konkrét országba a cselekményt, az ő szürreális látmányai nem férnek meg a jelenlegi valósággal akár csak köszönőviszonyban is álló közeljövőben. Messze ugrunk tehát előre, bizonytalanok a technológiai és biológiai lehetőségek határai. Az ember által felépített, de már önállóvá vált brutális metropolisz-gépezet, amely a Föld felszínét borítja, messze túllép a cyberpunkon, és – csakúgy, mint a szereplők kinézete, az embereket fenyegető szörnyetegek testfelépítése vagy akár a rövid, furcsa hangzású, felkiáltójelre végződő cím – egy az egyben a Blame!-et idézi. Jellegzetességeiben, hangulatában, vizuális megjelenésében gyakorlatilag ugyanabban a világban járunk tehát, ez egyszerre a legnagyobb erőssége és gyengesége a képregénynek. Az előbbit a bevezető szuperlatívuszai után gondolom nem kell tovább magyarázni, az utóbbinak oka pedig az, hogy az említett nagysikerű sorozat, hiába zseniális, isteni, etc alapanyag, tökéletesen alkalmatlan arra a célra, hogy egy koherens, rövid, pergős, világos történetet öntsenek belőle formába.

De hát kísérlet a színek használata (ami a Blame!-ben csak egy-egy kötetkezdő artwork erejéig bukkan fel), a sok párbeszéd és a rövid, követhető, koherens történet is. Tsutomu nem szokott hozzájuk, ő inkább a töredezett, epizódokból összeálló mesélői stílust favorizálja, ami az olvasó képzeletére legalább annyit bíz, mint az utalások vagy az újra és újra felbukkanó motívumok finom szövedékére. Ami azt illeti, nem is működik olyan jól a dolog: a színezés, bár kétségkívül ad némi vizuális többletet, megöli a fekete-fehér vonalak szikársága és az ábrázolt mechanikus technodzsungel merész, különös tájai közti feszültséget. A folyosók és zárt terek sínylik meg a leginkább a váltást: valahogy kevésnek hatnak így, ráadásul a szövegbuborékok sok mindent ki is takarnak. (Persze ez csak annak fog feltűnni, aki Tsutomu korábbi munkáin edződött.)

A történet tempója amúgy nem rossz, még ha kicsit sokat bíz is a szereplők szájába adott magyarázatokra és ezzel néha gyorsítottnak, ösztökéltnek hat – de hát kell a hely a festményszerű tájképeknek. Dióhéjban a lényeg: Logan (aka Wolverine) a jelenből hirtelen a jövőbe teleportálódik: oda rántották őt, hogy segítségére legyen egy mesterségesen (a szennyeződések felzabálására) kitenyésztett baktériumtörzs elleni harcban, ami azután annak rendje s módja szerint rossz útra tért: mutálódott, embereket fertőzött meg és konkurens, agresszív létformává vált. Az ötletes környezetvédelmi felhangoknak nincs sok idejük kicsengeni a pergő cselekmény során, Logan ugyanis hamar nekiáll annak, amire adamantium karmaival (vagy inkább karpengéivel) ő a legmegfelelőbb ember: a szó szerint kemény fából faragott lények feldarabolásához.

Tsutomu maga sem veszi komolyan az (akkor már) múltból előrángatott, a jövőt megmentő hős helyzetét: Rozsomák maga is cinikus kommentárok sorát fűzi a történésekhez, melyek közül az utolsók („… de jól esne egy sör…”, majd: „Igaza lehetett Jim Morrisonnak…”) talán tréfás mentegetőzésként is felfoghatóak: X-Men rajongók, ne vegyétek túl komolyan a dolgot, ez csak az én őrültködésem Rozsomák karakterével!

A Snikt! itthon 2500 Ft-os áron jelent meg, és ennyiért nem is rossz vétel: a képek szépek, a megjelenés elsőrangú. Egyetlen problémám az volt, hogy harmadszori olvasásra a gerinc gyengélkedni kezdett, azaz egyes lapok kilazultak, kiestek. Lehet, hogy ez nem fog mindenkinél ugyanígy jelentkezni, de azért megemlítettem (én nagyon vigyázok a könyveimre, de ettől függetlenül nem szeretem, ha egy kötetet nem szabad teljesen kinyitni, mert meghal tőle). A három csillagot tehát nem tartom rossz értékelésnek, de a Blame!-mel való összehasonlításból eredő óvatos panaszaim mellett a kiadásnak is szól: szigorúak vagyunk, nem adhatunk többet.

24 komment

Címkék: 3csillagos képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr77375263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CruelAngel 2008.03.11. 07:48:31

"mutáns farkasember" ez így nem teljesen pontos... már érzem, hogy mindjárt itt lesz egy XMen fanboy gík és a földbe döngöl érte.

Amúgy a kötet megvan... itt van a polcomon... közvetlenül az első kötet híjján teljes BLAME! sorozat mellett. (Én vagyok a Nihei fanboy gík.)

2008.03.11. 08:15:57

Jó volt. Most már nagyon várok egy Blame! kritikát is. Sok képpel!!! Meg egy kicsit hosszabb is lehet, ha van mit benne kielemezni.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.03.11. 08:28:07


Éljen Rozsomák! (Megjelent a fangirl: Rozsomák nem mutáns farkasember, hanem félig kiborg, és szokatlanul éles a látása, szaglása, tehát vannak állatra utaló tulajdonságai.)
Jövő év májusában új X-men film kerül a mozikba; a címe: Rozsomák.

aranyhaj.blogspot.com

Fószer 2008.03.11. 08:39:31

Ezek után kíváncsi vagyok a Blame! kritikára is, itt pihen az is sok egyéb Nihei mű mellett és a nagyon nagy kedvenceim között tartom számon!

(Amúgy Rozsomák úgy emlékszem mutáns, mert hihetetlen gyorsan képes gyógyulni a kifinomult érzékei mellett, ami miatt lehetett belőle kiborgot csinálni.)

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.03.11. 08:44:09

Azért ezt a kiborg dolgot nem erőltetném (adamantiumból van a csontváza ugyan, de nem gép), akkor már inkább a mutáns farkasember...

mizrolist 2008.03.11. 10:13:56

A mutáns farkasember miatt majdnem levertem a monitoromat az asztalról. A kiborgos komment után szintén. Ebből a háromból a mutáns igaz egyedül...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2008.03.11. 10:50:08

Ezt a farkasember izét én sem értem. A farkasember ugyebár egy holdtöltekor emberből farkassá átalakuló valaki. Ilyen is van a Marvel-univerzumban, úgy is hívják, hogy Werewolf. Rozsomák egy kegyetlen kis ragadozóról kapta a nevét, és az első megjelenéseikor nagyon hasonlított is rá a maszkja. No, mindegy, nem kell mindenkinek mindenhez értenie.

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.03.11. 11:42:26

Ezt az X-Men filmek fordítóinak is jelezni lehetett volna annak idején, így nem Farkasnak hívnák szerencsétlen Rozsomákot...

egyébként a Marvel univerzumban van még pár farkasember, például J. Jonah Jameson fia, John Jameson alias Man-Wolf és Rahne Sinclair (Wolfsbane) az X-Factor-ból...

Chavez 2008.03.11. 11:46:11

Jó kis cikk, bár én kicsit húzósnak tartom a 2500 pénzt ezért a zsebkönyv méretű Nihei artbookért.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.11. 12:04:26

Régen mikor még 38 Ft volt egy képregény:) Azt hiszem én akkor hagytam éppen abba mikor 118 Ft volt. Ez a 2500 Ft kemény

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2008.03.11. 12:31:37

Tudomásom szerint jelezték a Semic akkori munkatársai, hogy Wolverine-nek van már neve magyarul, és hogy egyáltalán nem farkas. Nekik jobban tetszett így.
A Marvel-rajzfilmekben is összevissza vannak fordítva a nevek (illetve, van, ahol le sem fordítják őket).
Valóban van még egy sor were-izé Marveléknél, sőt, egyszer Amerika Kapitányt is átalakították farkasemberré pár röhejes szám erejéig, még a kilencvenes években.
Koimbra: a havilapok ára most 600 körül van, ez viszont könyvesboltban kapható kötet,. Sajnos, lehetetlen kevesebből kihozni.

virtualdog 2008.03.11. 13:48:18

Ez így igaz, nézzétek meg a könyvárakat: nem a képregény túlárazott, hanem magasak a nyomdai költségek. De akciókkal, netes rendelésekkel azért le lehet farigcsálni az árból.

A mutáns farkasember kifejezés jogossága mellett kitartok. Logan karaktere (megjelenése, hatalmas ereje, regenerációs képessége) nyilvánvalóan a farkasember mítoszából származtatható. Aki X-Men rajongó, úgyis pontosan tudja, hogy ki is ő, a többieket pedig nem hinném, hogy zavarná a megfogalmazásom.

Annak pedig nagyon örülök, hogy ennyi Nihei Tsutomu-rajongó olvas minket, így még nagyobb a motivációm a Blame! cikk befejezésére :) (nekem is itt van a polcomon az összes kötet - németül, mert anno úgy tudtam a legkönnyebben és legolcsóbban megvenni :D).

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2008.03.11. 14:35:19

Hogy mi mellett tartasz ki, szíved joga. Rozsomák megjelenése eleinte nem ilyen volt, erejének a mértéke finoman szólva is változó annak fényében, hogy éppen ki írja a sztori, és a regenerációs képességét sem azonnal domborították ki annyira, hogy újabban már akár ketté is lehet tépni. :)
Pár hónapja én is írtam a Sniktről, íme: buborekhamozo.blogter.hu/?post_id=169417

-miki 2008.03.11. 14:45:27

Nem vagyok X-Men fan, úgyhogy nem is zavar az apró pontatlanság, színvonalas cikk, meghoztad hozzá a kedvem. :)

virtualdog 2008.03.11. 14:47:54

Mindegy, kicsit finomítottam rajta a kedvetekért, de többet nem fogok. :)

Mazs 2008.03.13. 17:02:47

Nihei Tsutomu rulz!

Egyetértek a cikkíróval abban, hogy ez egy jó bevezetése(lehetne "megpuhítást" is mondani) a magyar nagyközönségnek az író/rajzoló igen elborult és zseniális világába. Ugyanakkor remélem ha kiadják a BLAME-et akkor azt igényesebben teszik(gondolok itt az általam is tapasztalt gericből kieső lapokra).

Az esetleges Blame cikket örömmel hallom, ugyanakkor félve is mivel szerintem nagyon nehéz ilyen témájú és súlyú képregényről jót írni.

Farkasember márpedig van... ráadásul ilyen fémbigyók jönnek ki a kezéből. Legalábbis a modernebbeknek.

Ramiz 2008.03.13. 17:04:42

Szóba került egyáltalán a tíz kötetes, szűk réteg érdeklődésére számot tartó Blame! sorozat kiadása? Nem hinném, hogy egyhamar megtörténik itthon... aztán ne legyen igazam.

Chavez 2008.03.13. 17:22:57

Kizártnak tartom a Blame! hazai megjelentetését. Nehéz mű az, tiszta bukta lenne.
Lesz viszont Berserk manga, az is nagy királyság! Jön Guts a hatalmas szerszámával!:)

Ramiz 2008.03.13. 19:40:09

Berserk... Berserk... már a szót is örömmel ízlelgetem. :) A legdurvább, legkegyetlenebb, száraz gyakás-dömping, ami csak elkészült: irreális méretű pallos, kettéeső fejek, tökéletes kiégettség és pusztulás. És e hamvakból a múltba ugorva egy romantikusan kecses történet alakul ki, két barátról... Nagyon durva! Háromszoros hurrá és áll-leesés a magyar Berkserknek!!!

Csak én 2008.03.13. 22:35:05

Mostanában nem olvastam Rozsomák képregényt, de a régebbiekben gyakran a SNIKT hang kíséretében ugrottak elő a karmai a kézfejéből.

cutomu 2008.03.17. 08:39:48

szó szerint kemény fából faragott lények

Fából vannak???

BusMann 2010.09.22. 16:55:51

én nem tudom, hogy melyik a találóbb, de az biztos, h a rozsomák népies neve torkosborz, és hát Logan nem keveset szívott az évszázadok alatt... :P
süti beállítások módosítása