Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: HIPERVÁNDOR (USA, 2008) *

2008.03.06. 08:00 virtualdog

Egyszerűsége miatt felettébb kényelmes az az értékelési modell, hogy a filmek minősége - akár a szórakoztatási faktort, akár a művészi értéket, akár a "fontos mondanivalót" tekintjük mérvadónak eme tulajdonság megítélésében - nulláról indul a skálán, és onnan kell felküzdenie magát a "nézhetőig" vagy akár a "kiválóig", pedig ez nem így van. Gondoljatok csak bele, hány ember kezén kell keresztülmennie egy forgatókönyvnek, hány castingon kell részt venniük a színészeknek, és hány óra töprengést szán a rendező egy-egy jelenetnek, ráadásul sok mindenben az operatőr, a szereplők és egy csomó más ember is segíthet neki. Nem, az igazság az - egy nagyköltségvetésű hollywoodi produkció esetében legalábbis biztosan -, hogy a kész mű alapértelmezett értéke általában "egyszer nézhető", jobb esetben "becsületes iparosmunka". Pigmenthiányos hollónál is ritkább az a film, amiről azért nehéz cikket írni, mert annyira hihetetlenül és fájdalmasan pocsék, és nem mert annyira zseniális. A Hipervándor ezek közé tartozik, büszkén égbe magasodva, messze túl az üveghegyen és az "Annyira-Rossz-Hogy-Az-Már-Jó" igencsak billegős esztétikai mentsvárán.


A készítők semmit sem bíztak a véletlenre: szisztematikus, mérnöki alapossággal hozták meg sorra azon döntéseiket, melyek külön-külön is elégnek bizonyultak volna a kudarchoz. A történetet arcpirító pofátlansággal lopkodták össze jól ismert filmekből és sorozatokból. Előbbiek közül a legegyértelműbb Az egyetlen és az X-Men, valamint a Mátrix (ez utóbbival csekély a hasonlóság ugyan, de a fent említett idióták, még pár hurkot vetve a saját nyakukba, a reklámkampányban ahhoz hasonlították filmjüket), utóbbiak közül pedig a Hősök említhető meg - megjegyzem, az említett  sorozat egyetlen, egyórás epizódjában is jóval több a fordulat, mint az egész estés Hipervándorban. Azért hadd foglaljam össze dióhéjban: van egy srác, aki képes bárhová teleportálni a Földön. Meg még egy. És vannak ellenségeik is eme képességük miatt. Harcolnak. A főhősnek győznie kell a film végére, plusz meg kell szereznie a nőt, különben.

Hogyan lehet megmenteni egy máshonnan kölcsönvett elemekből összefércelt sztorit? Egyféleképpen: profi előadásmóddal, azaz magabiztos, vagány stílussal, gyors tempóval, remek viccekkel és tehetséges színészekkel. Kell-e mondanom, hogy górcső alá vett filmünk a felsorolt jellemzők mindegyikének tökéletesen híján van? A párbeszédek hihetetlen hiteltelensége valóban megdöbbentő, különösen annak fényében, hogy a forgatókönyvet három olyan író hozta össze, akiknek mind volt már normális, értékelhető munkája: David S. Goyer (Batman Begins), Jim Uhls (Harcosok Klubja) és Simon Kinberg (Mr. és Mrs. Smith) biztosan úgy gondolhatta, majd a másikuk kipofozza ezt a közösen írt szkriptet... hát ez nem jött be. A párbeszédek, egyfajta posztmodern bravúrként és korunk másolás (remake-elés, átemelés, újragondolás) mániája előtti tisztelgésként CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a legnagyobb, legviseltesebb sablonokból állnak. (Az is lehet, hogy a forgatókönyvet valójában egy ambiciózus éjszakai portás írta meg Los Angelesben a téli írósztrájk alatt, a dialógusokat teljes egészében az említett írók korábbi munkáiból összeollózva.)

Tudom, olcsó dolog rosszul sikerült párbeszédeket idézgetni egy filmből (pláne hogy betű szerint nem is tudom), de a kísértés ellenállhatatlan, és ígérem, ezek még így is ütni fognak. Ezt kapjátok ki! Hősünk, David Rice megpróbálja megmagyarázni barátnőjének, hogy honnan van annyi pénze:
- Hol dolgozol?
- Hát... egy bankhoz kerültem. Ez bejött.
- Egy banknál vagy? De hiszen te megbuktál matekból!
- Ööö... nem.

Másik jelenet: David a hipervándorokra vadászó Rolanddal vitatkozik. A szikrázó leleményesség gejzírként tör az égbe:
- Előbb-utóbb meg fogsz ölni valakit. Mind a sötét oldalon álltok.
- De én más vagyok, mint a többi!
- Nem, te sem vagy más.
- De én igen!...


A színészek teszik a dolgukat, azaz szorgalmasan és odaadó módon segítik a rendezőt víziójának megvalósításában - ami jelen esetben sajnos a Kritikusi Értékelő Skála(R) legalsó beosztásának negatív irányba való feszegetése volt. Hayden Christensen még a Star Wars-beli rosszemlékű teljesítményét is alulmúlja (bár itt még így is kevésbé fáj mindez: legalább nem akarják bemesélni, hogy ez a balfasz, tesze-tosza, gyengeelméjű figura valójában a fiatal Darth Vader... brrr!). Rachel Bilson kellemesen semmilyen (hé, hé, legalább nem idegesítően rossz, mint minden más a filmben!), de a melltartóját sajnos nem veszi le a Kötelező Szexjelenetben (ezt az oly' ismerős sablont sem láttam még ilyen érzéketlenül és kelletlenül megvalósítani), pedig az volna az egyetlen dolog, ami a film közepe táján kirángatná szerencsétlen, halálraítéltként koporsó-székükbe süppedő nézőket a totális magukba zuhanástól. Samuel L. Jackson, aki még a legócskább témába is bele tudja csempészni a maga szerethető stílusát, többször is majdnem elalszik a kamera előtt (mentségére legyen mondva, hogy olyankor is tökösen és macsón néz ki). Márpedig azt a rendezőt, aki még az ő segítségével sem tud legalább egy értékelhető jelenetet a filmjébe erőszakolni, el kell ásni, mélyre és örökre. A hangulatot pedig a kissé túlartikulált, az eredetinél lelkesebbre hangolt magyar szinkron sem menti meg, sőt talán még viccesebbé teszi.

Amikor Ábrahám alkudozni kezdett Szodomáért és Gomorráért, a Biblia szerint az Úr megelégedett volna csupán néhány igaz emberrel, de mivel annyi sem akadt, a két bűnös városnak pusztulnia kellett. Nos, a Hipervándort hasonló okokból nyugodtan el lehetne égetni az utolsó kópiáig - vagy kitűzni a Hollywood Boulevardon, szégyenletes emlékeztető gyanánt. A tíz-tizenkét év körüli korosztály azért jót szórakozik majd a filmen (de akkor minek a hatalmas késsel való kivégzés meg a szexjelenet?), mint ahogy a stáb is biztosan élvezte a sokféle terepen való forgatást - de minket ez persze kurvára nem érdekel. Az egyetlen jelenet, ahol őszintén és nem fájdalomból nevetett fel a nézőtér a sajtóvetítésen, az volt, amikor egy háttérben álló tévé képernyőjén láthattunk néhány másodpercnyi Family Guy-t. És ez azért sokat elárul a filmről...
 

29 komment

Címkék: filmkritika 1csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr47364399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.06. 08:15:52

Ezt olvasva, meg mégegyszer végigpörgetve magamban a filmet, nagyon soknak tűnik az a 10/5 amit adtam neki. A csajon kívül tényleg nincs benne semmi pozitívum.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.03.06. 09:13:24

juno, most meg ez... szolid elkurvulás jegyeit vélem felfedezni. ugye nincs igazam?

CruelAngel 2008.03.06. 09:39:44

a mű amúgy egy '92-es ilyen olyan díjakra nevezett regényből készült... hátha az jobb...

klinsi 2008.03.06. 09:58:08

Vártam. Moziba akartam menni. Nem volt kivel -> letöltöttem.

20 perc után kikapcsoltam és melóztam inkább. A posttal tökéletesen egyet értek.

ui.: és a film vége vmi ritka szánalmas

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.06. 10:15:54

Egy csillag a HiperSándorra? Na most megingatott valamennyire, talán inkább megvárom mÍg meghív valaki moziba erre:):)

movhu 2008.03.06. 10:28:32

Időben jött, mert a reklám alapján átfutott az agyamon, hogy meg kellene nézni...

virtualdog 2008.03.06. 10:32:57

Volt régen egy Kempingezés-túrázás című könyvem, abban voltak "Tedd!-Ne tedd!" rovatok. ("Tedd!": gyűjtsd össze a szemetet magad után. "Ne tedd!": ne gyújts tüzet a sátradban akkor sem, ha fázol.) Jegyet venni a Hipervándorra egyértelműen a második kategóriába tartozik. Akkor már inkább vegyetek popcornt meg üdítőt és üljetek le a mozi előtt az utcán egy padra, és figyeljétek az embereket. Sokkal érdekesebb.

Nakedape 2008.03.06. 10:34:16

Ramiz ez jó volt:) én is tudtam, h trailer az pont elég ebből a filmből, nem gondoltam volna, h képes szórakoztatni, pedig képes volt, a kritikádon keresztül :)

travis 2008.03.06. 10:35:56

Azért nálam párbeszédben Schwarzenegger Commandója viszi a prímet:
Verekedés közben:
-A kurva anyádat!
-Neeem! A te kurva anyádat!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.03.06. 10:41:25

travis: tegnap délután ültem le COMMANDO-kritikát írni, és a cikk előtt épp ez az idézet... Most temiattad hónapokat fog csúszni, annyira meglepett az egyezés... :)

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.03.06. 10:45:13

de ugye arra is választ kapunk majd, h miért lett a commandóból fantom kommandó?

Arilian 2008.03.06. 10:51:00

honnan tudod mi a vége?:)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.03.06. 11:01:13

bobby: azt a németektől kell megkérdezni... azt is ők tudják hogy miért lett Chucky-ból MÖRDERPUPPE...

Matyi 2008.03.06. 11:11:33

Na, akkor jöhet az Antropophagus !
Ha már a Kommandó projekt leállt !!
Hipervándor??? Micsoda szar egy cím ez vazze...
Hipervándor... Egyre szarabb.

Köbli Norbert (törölt) 2008.03.06. 11:36:47

én két csillagot adtam volna rá.
ti. aaaaaanyira tetszett a csaj.

virtualdog 2008.03.06. 11:41:59

A te kedvedért raktam be a fehérneműs képet (ami amúgy szexisebb, mint a szexjelenet a filmben... istenem, ilyen béna rendezést!).

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.06. 13:31:40

Pedig a rendező a második részt tervezi...

Defterdár 2008.03.06. 15:02:24

"Volt régen egy Kempingezés-túrázás című könyvem"

USBORNE kézikönyv - Kempingezés, túrázás.
Írta: David Watkins és Meike Dalal
Novotrade kiadó
ISBN 963 585 063 8
www.antikva.hu/borito/1-56191-93.jpg

Talált?
Életemben talán kétszer kempingeztem rendesen, akkor is kisgyerekként. Mégis imádtam olvasgatni :)

Mazs 2008.03.06. 15:04:13

Jó kis kritika! :) Élvezetes volt olvasni, a film megnézésénél mindenképpen élvezetesebb... ezért köszönettel tartozok Ramiz kolléga.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.03.06. 17:02:24

A Kempingezés-túrázást én is kiolvastam vagy 50x - a gyakorlatban viszont mindig sört meg töményt vittem a hátizsákban vízhatlan gyufa, túrabakancs meg kempingfőző helyett :)))

FN 2008.03.06. 17:08:35

Megvallom, magamtól sosem tévedtem volna ide, mivel szerintem egy film arra való, hogy szórakozzak. Miközben nézem kialakul róla a saját véleményem, tehát felesleges, elötte pedig azért sem olvasnék kritikát, mert elvesz az élvezeti értékből.
Mint tette volna azt jelen esetben.
A film nem volt korszakalkotó ugyan, de szerintem hozta, ami elvárható tőle. Nem kell mindenkinek megváltani a világot, meglepő módon az ember többsége sem hős vagy hadvezér.

Elolvasva a kritikát, kicsit olyan érzése van az embernek, mintha egy hisztis 10 éves írta volna, aki kifelé a moziból ismét szembesült azzal, hogy nem képes arra, amire a főhős, s ha ez nem lenne elég a frusztráltságához, akkor ott van még, hogy az a galád nőt is szerzett magának. Én máshol lennék igényes és örülök, hogy fennmaradt a melltartó, mert egy ilyen két kiló sminkkel is felejthető nő jobb, ha sejtet, mintha rémisztget.

Volt látvány, volt kivitelezés, volt szemjuelldzsekszon, 1,5 óráig nem foglalkoztam mással. Ezért fizettem, ezt meg is kaptam. A popcornt sem azért eszed hozzá, mert sok benne a tápanyag. Aki meg ilyen marha művészlélek, akár olvashat is vagy mehet színházba, hamár. Szerintem.

virtualdog 2008.03.06. 18:50:03

"Pedig a rendező a második részt tervezi..."
Persze, teljesen természetes. Neki megéri. A producerek dolga, hogy NE adjanak neki pénzt.

Defterdár: az az biza! :D

FN: nem kell művészléleknek lenni az igényességhez. ;)

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.03.07. 08:27:48

FN: mitől "nemesebb" a színház, mint a mozi, a filmszínház? és egyáltalán mi az, h művészlélek. micsoda rossz reflexek ezek??

Matyi 2008.03.08. 13:24:15

én nem bánnám, ha az a melltartó lekerülne, hihi
mondjuk az én szobámban....

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.08. 16:17:43

FN: ha ez a film hozta ami (számodra) elvárható tőle, akkor irigyellek, mert kb nem létezik rossz film a szemedben :))

csabi02 2008.03.10. 14:18:54

Szerintem sem volt annyira rossz. Bár én olvastam a könyvet is, azt persze sokkal jobb volt. Egyébként a könyv '92-ben írodott, tehát nyilván nem az Egyetlenből és a Mátrixből lopkodták össze, ahogy azt a cikkíró gondolja.

Ramiz 2008.03.10. 16:19:58

Jó, de attól még a film...

K.Leslee 2009.10.10. 13:20:13

@csabi02: valóban nem a Mátrixból és az Egyetlenből lopkodták össze, de a képi világ megalkotásánál alkalmazkodni kellett korunk (hiper)cool elvárásaihoz (Mátrixos környezet meg öltözködési stílus).Meg az is tény, hogy sokan csak a plakát miatt néznek meg egy filmet. Nos, az is elég Mátrixos lett. Kár, hogy az ötletből sokkal többet is ki lehetett volna hozni.
süti beállítások módosítása