Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

ÍGY KÉSZÜLT: AZ ELVESZETT FRIGYLÁDA FOSZTOGATÓI - 3. RÉSZ

2008.03.03. 08:00 Köbli Norbert (törölt)

Újabb hétfő, újabb epizód. Észre se vesszük, úgy rohannak a hetek május 22-ig, A kristálykoponya királysága premierjéig. Persze jó társaságban ez nem meglepő...

1980 tavaszára egész Hollywood arról beszélt, hogy Spielberg és Lucas, a két irigyelt zseni közös filmen dolgozik. Állandó beszédtémát szolgáltatott a casting-folyamat, amelyen minden valamirevaló fiatal színész megfordult. A meghallgatásokat rendhagyó módon a Lucasfilm konyhájában tartották - állítólag Spielberg ötletére, hogy feloldják a színészek gátlásait. Az első turnust mindennap délelőtt kilencre hívták be, a napi második kört pedig délután kettőre. A kilencre érkezők főztek ebédet a kettőre érkezőknek.

Az ártalmatlan sütés-főzés tizennégy hosszú héten át zajlott, a rengeteg fölös süteményt nap mint nap a Lucasfilm száz dolgozója kényszerült elfogyasztani. Spielberg egyetlen dologban volt biztos a kezdetektől: hogy a női főszerepet (melyet Lawrence Kasdan - useless fact: - a felesége nagyanyja után nevezett el Marionnak) akkori barátnőjére, Amy Irvingre fogja osztani - aztán ez a szilárd meggyőződése is elpárolgott, amikor váratlanul szakítottak. (Irving annak idején Leia hercegnő szerepére is jelentkezett, Lucas túl fiatalnak találta, és tovább passzolta De Palmának a Carrie-hez. Spielberg ekkor kezdett el vele randizni. 1980-ban szakítottak, aztán 1983-ban megint összejöttek. 1985-ben gyerekük is született, rá négy évre elváltak.)

A Marion szerepére jelentkező ismeretlen művésznők közül Sean Young (a Szárnyas fejvadász replikánsa) és Debra Winger (a Becéző szavak hősnője) egészen a próbafelvételig jutott - aztán egy bizonyos Karen Allen jött, látott, és győzött. Spielberg egyszerűen tökéletesnek találta a törékeny barna lányt, aki néhány éve a Party zóna csapatában tűnt fel, és aki - mitagadás - feltűnően hasonlított Amy Irvingre.

Indiana Jones figurája már jóval nagyobb fejtörést okozott az alkotóknak. Spielberg és Lucas fél évig kereste az ideális főhőst, akit - mint említettük - Steve McQueen és Humphrey Bogart keverékeként képzeltek el. Az eredeti koncepció szerint egy totál ismeretlen színészre osztották volna a szerepet (mint Bryan Singer nemrég a Superman-filmnél), de ahogy eredménytelenül teltek a hónapok, végül már minden potens fiatal színészt meghallgattak. Tim Matheson (a Meztelenek és bolondok nőcsábásza), Peter Coyote (az E.T. későbbi kulcsosa) és John Shea (akit leginkább Lex Luthorként ismerhetünk a Lois és Clark-ból) mind-mind az utolsó fordulókban véreztek el. A casting direktorok Jeff Bridgest javasolták, de a fenegyerekek róla valamiért hallani sem akartak. Aztán Marcia Lucas (George felesége) egy szép napon felvetette Tom Selleck nevét.

Jól-van-Tom-szelek-et a kutya sem ismerte akkortájt, talán bajsza sem volt még (na jó, volt). Legnagyobb szerepét a Kóma-ban játszotta, és kábé két percig volt a vásznon. Behívták, meghallgatták, és mindenki odáig meg vissza volt tőle. Spielberg ott helyben kész is volt rá osztani Hollywood legkapósabb szerepét. Csakhogy.

Ott volt a Magnum. Selleck még a meghallgatás előtt aláírt az új tévésorozatra, és szerződése tenyérnyi mozgásteret sem engedélyezett a számára. Esélye sem volt, hogy kiugorjon belőle, így kénytelen volt nemet mondani Spielberg ajánlatára. (Hollywood ironiája, hogy a színészek általános sztrájkja miatt 1980 nyarán le kell állítani a Magnum forgatását. Selleck csak lógatta a lábát, míg a Frigyláda munkálatai zökkenőmentesen folytak a sztrájktól érintetlen Londonban.)


Fent: Tom Selleck és Sean Young az egyik próbafelvételen

Magnum, P.I. távozásával Lucas és Spielberg elvesztette legkomolyabb jelöltjét, mindössze három héttel a forgatás megkezdése előtt. Spielberg azon volt, hogy feladja a kilátástalan kutatást, és inkább elhalasztja a forgatást, amikor is mágikus dolog történt vele. Beült a moziba, és - paff! - ott helyben megtalálta a tökéletes Indiana Jonest.

A mozi A Birodalom visszavág-ot játszotta.

Lucas már a forgatókönyv írásakor gondolt rá, hogy Harrison Fordot kéri fel Indy szerepére, de - később legalábbis úgy magyarázta - nem akarta, hogy Ford az legyen neki, mint De Niro Scorsesének. Hol is állt ekkor Harrison Ford a karrierjében? Sokáig asztalosként tevékenykedett, míg Lucas szerepet nem osztott rá második filmjében (American Graffiti). Aztán a Csillagok háborúja szereplőválogatásakor Lucas zsákutcába jutott, és az utolsó pillanatban Fordot kérte fel Han Solo megformálására.

Mint az űropera valamennyi szereplője, Ford is egy csapásra híres lett. De az ismertség átok is volt a Star Wars színészeinek. Mint Mark Hamill és Carrie Fisher kudarcokkal teli karrierje példázza, a sorozat hihetetlen népszerűsége skatulyába zárta őket. A Hanover Street és a Rabbi a vadnyugaton bukása után Hollywood erősen kételkedett abban, hogy Ford más szerepkörben is megállná a helyét.

Ekkor jött A Birodalom visszavág, és vele egy árnyaltabb, felnőttebb Han Solo-imázs. Ekkor, ott a moziteremben, három héttel a forgatás megkezdése előtt látta meg Spielberg Fordban azt a humort, emberséget, kvalitást, amelyet Indiana Jones figurája megkövetelt. A vetítés után rohant a telefonhoz, és tárcsázta Lucast.  „Harminc-negyven éve nem termett Harrisonhoz fogható sztár Hollywoodban - lelkesedett barátjának. - Egyszerre könnyed, mint Errol Flynn és vagány, mint Humphrey Bogart. És én őt akarom a főszerepre.”

(Vége következik...)

28 komment

Címkék: akció kaland 80 klassix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr65362467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ramiz 2008.03.03. 08:10:47

Mark Hamill későbbi jelenései közül csak egy szánalmas Star Wars-os paródia-szerűségre emlékszem, de olyan kínos volt, hogy a címét már el is felejtettem... :) A fenti képet pedig furcsa nézni (Indiana Jones annyira egybeforrt Harrison Forddal, hogy nehéz különválasztani őket), de azt hiszem, Selleck is jó lett volna a szerepben.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.03.03. 10:43:58

azt hittem egészen május 22-ig kitart a mese:(
amúgy szerintem is jó lett volna selleck spielberg kezei között (vessetek meg, de én pl imádom magnum egyszerre laza és pitiáner figuráját). persze egyáltalán nem sajnálom, h végül """csak" forddal kellett beérnünk:)

Manyizga (törölt) 2008.03.03. 11:15:49

Seleck is jó lett volna a szerepben. A simlisen szemtelen figura neki se lett volna idegen. :)

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.03. 11:48:39

Még jó, hogy nem gondoltak Stallonéra vagy Scwarzira, esetleg Woody Allanre:)

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.03.03. 11:53:04

Én Jeff Bridges-t inkább el tudnám képzelni Ford helyett. De azért így a legjobb...

m-on · http://majdnembs.blog.hu 2008.03.03. 11:58:41

Hát, nekem már az kitélel is feltűnő, hogy Lucas és Spielberg két zseni. Voltak jó, sikeres filmjeik, de azért a zsenialitást én máshol keresem a filmművészetben.
Egyébként ha Selleck lett volna a főszereplő, nyilván ugyanúgy meghatározó figurává vált volna számára Indy, és most eszünkbe sem jutna Ford. Ilyen az élet és Hollywood még ilyenebb.

Nicker 2008.03.03. 13:14:56

Két kérdés:
1. Úgy lett beharangozva már az előző post is, hogy Selleck hogy elszúrta, és a mostani rész is baklövést emleget. Közben egyértelmű, hogy nem is volt választása. Akkor ez most olcsó hatásvadászat, vagy mi?

2. Ha én gépelem be gyorsabban az extra DVD tartalmát, akkor én nyertem? Tök jó ez a kis összefoglaló, de olyan más tollával ékeskedés-érzésem van tőle.


m-on: Ezt hívják a "zsenialitás" szubjektív értelmezésének... mármint amit te írsz, nem amit a cikk állít. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.03.03. 13:15:12

Nem biztos, hogy Tom Selleck is ugyanolyan jó lenne kultstátuszba emelkedett kalandfilm-főszereplőnek, mint Ford.

A "Kínai kaland" vagy mi a fene elég felejthető darab volt, pedig abban ő is kétfedeles gépen repkedő, nagydumás, bőrkabátos ponyvahős.

VOlt egy Magnum rész, az utolsó évadban, a Legend of the Lost Art, ami viszont állítólag egy fergeteges Frigyláda paródia. Azt látta valaki?
(kölcsadhatná, ha valakinek megvan! ;))

johnplayer 2008.03.03. 13:20:33

Ford nagyon jó szinész.
Aki nem hiszi, nézze meg az Ártatlanságra ítélvét, a Szárnyas Fejvadászt, sőt akár a fiatalkori "bukás" romantikus kalandfilmjét a Hannower Street-et.
Szvsz a egyik legjobb hollywoodi sztár.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.03.03. 13:26:23

nicker: nekem nincs meg a dvd extra, szal én örülök ennek a sorozatnak. tőlem persze te is begépelhetted volna. egyetlen különbség azért van eközött és a te ötleted között: hogy ezt a köbli norbert begépelte:)

johnplayer: a hollywoodi sztárság nem egyenlő automatikusan a jó színészi képességekkel. fordét illetően persze egyetértünk.

moRtiZ 2008.03.03. 13:31:14

Azért tagadhatatlan, hogy Harrison Ford zseniálisan jó szinész, én legalábbis nagyon szeretem a filmjei nagy részét.

Mondjuk én Indy szerepében el tudtam volna még képzelni Richard Chamberlain-t (remélem jól irtam) bár lehet csak azért, mert láttam a Allan Quatermain filmet (copy paste Indy) és ott szerintem nagyon jól adta a hasonló figurát :)

Nicker nekem csak 1 kérdésem van:
Miért kötözködsz? Én pl simán élvezem ezt a cikksorozatot, tök mindegy honnan van.

Nicker 2008.03.03. 13:32:38

bobbyperu: Ha én gépelném be, akkor mondjuk megjelölném a forrást, plusz egy megjegyzést odabiggyesztenék, hogy ha amúgy kiváncsi vagy arra, ahogy a saját szavaikkal elmondják, akkor lesd meg a DVD-t. Szerintem korrektebb. (Meg mondjuk nem úgy harangoznám be ezt a részt, hogy Selleck elszúrta, mikor esélye sem volt...)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.03.03. 13:33:34

Nicker: ha te annak idején a forgatás közelében sertepertéltél és bizalmas, eddig sehol le nem közölt információid vannak a filmmel kapcsolatban, akkor ne habozz azt megírni. (Te honnan merítenél ötleteket? Kiutaznál Hollywood-ba és meginterjúvolnád az egykori stábot?)

dts 2008.03.03. 13:36:01

Elárulná nekem valaki, a Szárnyas fejvadász mitől lett kultfilm? Én eddig 3-szor néztem meg, először, mert érdekelt, kétszer meg azért, hogy rájöjjek, miért kultfilm. Nem sikerült.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.03.03. 13:37:07

nicker: a te gondolatmeneted szerint akkor azt kellett volna kiírni egy teljes cikksorozat helyett, hogy "ha érdekel az Indy története a kulisszák mögött, vedd meg a DVD-t"... igazad van, minek fárasszuk magunkat.

Köbli Norbert (törölt) 2008.03.03. 13:44:43

a geekz már csak egy ilyen olcsó hatásvadász blog.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.03.03. 13:54:26

dts, ha definiálod nekem a kultfilm fogalmát, akkor elárulom:)

(egy kis segítség: a kultfilm kategória nem szükségszerűen fedi a remek/jó/zseniális film kategóriáját. mondjuk a blade runner esetében persze éppen igen)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.03.03. 13:58:44

dts: Szárnyas fejvadászt én kimondottan utálom. Egyedül az jó mikor Rutger valami Tannhauser-kapuról hablatyol, ami nincs is.

Dezzie 2008.03.03. 14:01:00

Volt egy Simpsons rész, ahol Homer Star Wars idézetekkel fárasztja Mark Hamillt, akinek elege van az egészből, keressétek majd meg, aranyos. :)

Nagy szerencse, hogy Tom Selleck nem ért rá. Harrison Ford mai szemmel is dögös volt Indyként, de Tom.. Azzal a bajusszal.. Vagy nélküle, mint a Jóbarátokban... Brr....
(Ahogy annak is örülök, hogy nem Christopher Walken lett Han Solo!)

gravy_t 2008.03.03. 14:38:01

szerintem is jó lett volna selleck a szerepben.

fordnak igaz, hogy több "hálivúdi" filmje van, de azért az egekig nem magasztalnám. az a tipikus "3 nézése van és azokat kombinálja"-típusú színész. de azt jól hozza.

Chavez 2008.03.03. 14:51:49

Blade Runner alapjában véve zseniális film, színészi alakítások, rendezés, látvány, zene, hangulat terén is tökéletes. Kultfilmnek valószínűleg azért tartják, mert anno moziban megbukott, és a videokorszakban lett újra felfedezve.

Köbli Norbert (törölt) 2008.03.03. 15:12:59

na és hogy tetszik nektek a legó-indy borostája?

I love you Milkshake · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.03.03. 17:37:20

Nicker: ráadásul állítólag Köbli csak a pause-t nyomogatja a dvd playeren, azt is csak ímmel ámmal, az írás pedig a titkárnőire marad. Szegényeknek olyan gyorsan kell gépelniük, hogy kopácsolásuk lármája az egész Geekz szerkesztőséget betölti, olyankor beszélni sem lehet a zajtól.

Arról sejtelmem sincs, irodájának reluxáit ilyenkor miért sötétíti be a Norbert, de a cikkek írását követően a szegény kolleginák olyan csapzottan szaladnak cigizni, hogy inkább nem is akarom tudni.

Ramiz 2008.03.03. 20:27:34

"Kiszivárgott műhelytitkok a Geekz magazin szerkesztőségéből" rovatunkat olvasták. :D

2008.03.04. 08:11:49

Kúl az Indylego. Kéne egy nekem is.

RoFä 2008.03.04. 17:29:13

Wostry Ferenc · geekz.blog.hu 2008.03.03. 13:58:44

"I've seen things that people wouldn't believe..." satöbbi

Én szeretem a blédranert. (itt kötelező odatenni, hogy a rendezői változat a jobb?)

Bessonnak is milyen jól jött az ötödik elemhez. Mondjuk az is egy műremek a maga osztályában, a sokszor újranézhető baromságok között

xyzdg1981 2008.03.04. 19:54:00

bobbyperu · 2008.03.03. 13:26:23
Kitart addig mert 2 race még hátravan... :)
süti beállítások módosítása