Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

ÍGY KÉSZÜLT: AZ ELVESZETT FRIGYLÁDA FOSZTOGATÓI - 1. RÉSZ

2008.02.18. 08:00 Köbli Norbert (törölt)

Május 22-én in a theater near you elszabadul az Indiana Jones-sorozat várva várt negyedik epizódja, A kristálykoponya királysága. Új, hétfőnként jelentkező sorozatunkkal a premierig hátralévő, fájdalmasan hosszú három hónapot szeretnénk legalább lélekben megrövidíteni...

Steven Spielberg 1967-ben egy diákfilm-fesztiválon ismerkedett meg George Lucas-szal. Mindketten szégyentelenül ifjak és tehetségesek voltak, egyformán fűtötte őket a becsvágy, és mindketten éltek-haltak a moziért. Egyszóval semmi sem menthette meg őket az életre szóló barátságtól... Spielbergnek felettébb tetszett Lucas rövidfilmje, a THX 1138:4EB című kísérleti sci-fi (a nagyfilm elődje).

Saját szavaival: „Halálosan irigy voltam. A THX jobb volt, mint az én összes rövidfilmem együttvéve. Többé nem John Ford, Walt Disney, Frank Capra, Federico Fellini, Alfred Hitchcock vagy David Lean volt a példaképem, hanem egy korombeli fiatalember, akivel akár versenyre is kelhettem.”

Spielberg és Lucas egyformán popularista szellemben gondolkodott a mozi szerepéről. Szemben Scorsese keleti parti urbánus vagy Coppola európai művészi indíttatásával, a nyugati part fenegyerekei minden tudásukkal és tehetségükkel a közönséget kívánták szórakoztatni, és „nem vették olyan komolyan magukat.”

A THX-ből három évvel később Francis Coppola támogatásával egész estés játékfilm készült. Lucas számára mégis az 1973-as esztendő – és egy másik műfaj - hozta meg a sikert, mikor nosztalgikus időutazásra invitálta az American Graffiti közönségét.

Lucas 1974-77 között Csillagok háborúja című főművén dolgozott. Az alkotási folyamat során többször is kikérte a fenegyerekek véleményét ("movie brats" - így hívják a hetvenes évek meghatározó rendezőnemzedékét). Több egybehangzó emlékirat szerint Spielberg volt az egyetlen, aki teljes mellszéleséggel kiállt az űropera nyersvágása mellett, miután a stúdió még az utolsó napon is azzal fenyegette meg Lucast, hogy elveszi tőle a filmet, és valaki mással vágatja meg. Maga Lucas olyan régóta volt a projekt rabja, hogy maradék objektivitását is elvesztette iránta. Számunkra hihetetlennek tűnhet, de olyannyira nem bízott a Csillagok háborúja sikerében, hogy az idegösszeomlás szélén, a premier előtt egy héttel szó szerint elmenekült az országból.

Mint minden májusban, most is rejtekhelyére, Hawaiira utazott, ahol Spielberg is éppen vakációját töltötte. Akárcsak Lucas, ő is épp akkor fejezett be egy gigantikus sci-fit (Harmadik típusú találkozások), így hát volt mit megvitatniuk. Különösen mikor május 25-én hívás érkezett Hollywoodból: szó sincs bukásról, a Csillagok háborúja mindent elsöprő blockbuster. Az emberek hosszú tömött sorokban várakoznak a mozipénztárak előtt. Mindenki erről beszél; Spielberg Cápa-ja óta nem látott ilyen kulturális fenomént az ország.

Lucas és Spielberg a strandon süttették a hasukat. Úsztak. Homokvárat építettek. És ahelyett, hogy kreativitásukat is szabadságra küldték volna, a tengerparti levegőn megalkották a nyolcvanas évek legnagyobb kalandorát.















- Hallottál már a Frigyládáról? – kérdezte egy nap Lucas.

Spielberg azt hitte, barátja Noé bárkájáról érdeklődik, hiszen az angolban mindkét bibliai ereklyének az ark a kulcsszava. Lucas elmagyarázta, hogy a Szövetség Ládája, amelyben a zsidók a Tízparancsolatot őrizték, máig az okkult tanok egyik mitikus ereklyéje. Hitler a harmincas években állítólag minden követ megmozgatott, hogy megszerezze, és általa növelje az erejét.

Mi lenne akkor, vetette fel Lucas, ha egy amerikai kalandor lenne a kibontakozó történet főhőse? Mondjuk Indiana Smith - nappal unalmas professzor, éjjel a régészet James Bondja, női szívek elrablója, műkincsek értője, keményöklű gazfickó, aki folyton keresztbe tesz a náciknak?

A James Bond-motívum azonnal megragadta Spielberg képzeletét. Mint évekkel később kifejtette: „Világéletemben James Bond-filmet akartam rendezni. Mikor a United Artists 1974-ben szerződést kínált, kapásból azt kérdeztem tőlük, rendezhetem-e én a következő epizódot. Azt mondták, nagyon sajnálják, de ilyen megtiszteltetés csak angolokat érhet.”

Lucas ekkor már négy éve küzdött a Frigyláda-projekttel, de nem jutott egyről a kettőre. 1975-ben egy tehetséges fenegyerekkel, Philip Kaufmannal három hétig dolgozott a forgatókönyvön, és neki ígérte a rendezés jogát is. De mikor nemrég rákérdezett, mesélte Lucas most Spielbergnek, Kaufman egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nemet mondott a felkérésre.

Spielberg sem mondott rögtön igent, és a dolgot egyelőre annyiban is hagyták. Aztán hat hónappal később Lucas rácsörgött, és egyértelműen nekiszegezte a kérdést: „Van kedved megrendezni?” Volt. Nagyon is. Csak egyvalami nyugtalanította: „Miért nem te, George? Végül is a te sztorid. Rendezd te.” Lucas nagy levegőt vett, és lakonikusan így válaszolt: „Az nem lehet. Én nyugdíjba megyek.”

(Jövő hétfőn kiderül, hogyan lett Indiana Smithből Indiana Jones, és az is, hogyan lett Tom Selleckből Harrison Ford.)

31 komment

Címkék: klasszikus akció kaland 5csillagos filmelmélet 80 klassix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr25343136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.02.18. 08:10:27

Lerágom a körmöm hétfőig!!!
Ez a sorozat óriási ötlet.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.02.18. 08:25:35

jövő hétfőn én is folytatom az olvasást.
amúgy honnan vannak az idézetek? vagy csak általad dramatizált?

Lucius Neo 2008.02.18. 08:35:19

Ezer köszönet a cikkért és a sorozatért. Én is jó ötletnek tartom, legalább kicsit többet megtudhatunk a háttérinformációkról mire megnézhetjük az idei év általam legjobban várt filmjét.

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.02.18. 08:47:30

Remek! Várom a folytatást!

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.02.18. 09:03:09

Ez nagyon jó!!! Alig varom a folytatást

Hamlet 2008.02.18. 09:05:37

Jó kis cikk, várom én is a folytatást!

(mondjuk annak nem sok újat mond, aki olvasta a két magyarul is megjelent Spielberg életrajzi kötetet)

ricardo montelban 2008.02.18. 09:18:39

Állítólag Lucas eleinte valami dendibb figurát akart: penthouse lakás New York felett, gazdag pléboj, aki az ujja köré csavarja a csajokat, nem mellesleg pedig megszerzi az amcsiknak a Frigyládát.

wrestler 2008.02.18. 09:42:37

Én már 54 éves vagyok de januárban néztem végig ismét az összes részt.Imádom!
A cikk kiváló és várom a folytatást!
Sümi

Gazuzem 2008.02.18. 10:07:11

- Hány t-betű van a Frigyládában?
- ???
- Tá-ta tá-tá tá-ta-tá,
tá-ta-tá-tá, tá-ta tá-tá-tá (a film zenéjére kell dúdolni)

dts 2008.02.18. 10:10:27

Hm...vazze...pont a hétvégén szereztem be a trilógiát, és tegnap este éjfélig néztük az asszonnyal a Frigyládát. Erre most jössz nekem ezzel a bloggal...:))
...és én is lerágom a körmöm a jövő hétig, és május 22-ig.
Egyébként a Térképszobában a Lelkek Kútjának megtalálása a Rá-pálcával, szerintem a filmtörténelem egyik legjobb jelenete. Persze, John Williams zenéje nélkül nem lenne az, de így együtt fenomenális. Hetente legalább kétszer megnézem a YouTube-on.
Keressetek a Maproom szóra.

dts 2008.02.18. 10:16:04

De ha már itt tartunk, egyet valaki áruljon el, mert van egy jelenet a Frigyládában, ami nem hagy nyugodni.
Mégpedig: a Frigyládát a film vége felé a nácik megkaparintják Katanga hajójáról, és egy tengeralattjáróra teszik, amivel kiviszik egy szigetre, hogy kinyissák a film végén.
Jones pedig átúszik a tengeralattjáróra, amikor annak a fedelét már bezárták.
Na, kérdés: amíg a szigetre ér a német tengeralattjáró, addig hol van Jones? Mert bizony a tengeralattjáró lemerül, ugyanis a kapitány vagy az első tiszt kiadja a "Tauchalarm!" jelet, ami merőlési riadót jelent, és periszkóppal nézik a szigetet.

Gazuzem 2008.02.18. 10:33:53

Hát a periszkópba kapaszkodott.

Potenciális Disznó 2008.02.18. 10:55:36

dts 2008.02.18. 10:16:04

A könyvben, vagy nemtudom, ahol olvastam a történetet az van, hogy IJ már készül a csodálatos fulladásos halálra, de a tengeralattjáró csak periszpókmélységig merül, és és akkor ahhoz hozzákötözi magát, és úgy mennek a szigetig.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.02.18. 11:11:03

A már emlegetett Spielberg-életrajzban asszem az van, hogy le is forgatták azt a jelenetet, amit Potenciális Disznó az imént írt (csak periszkópmélységig merülnek, és Indy ott lóg az ostorával), de Spielberg utólag bénának találta, és kivágták.

Action 2008.02.18. 12:47:12

Nagyon jó ötlet ez a sorozat, csak kissé rövid volt az 1. cikk :)
Annak meg drukkolok, nehogy tré legyen a 4. rész.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.02.18. 12:55:44

"csak kissé rövid volt az 1. cikk"

Mondtam én!

Ramiz 2008.02.18. 13:51:48

Remek ötlet volt a cikk! Lucas meg Spielberg pedig tényleg történelmet írtam. :)

RoFä 2008.02.18. 15:01:57

Basszus gyerekek csak el ne kúrják... Ne legyen belőle egy Die Hard 4-szerű felvizezett önparódia, ami még viccnek se túl erős. Vagy egy T3, ahol a daruskocsi volt a casting egyetlen eltalált eleme... És még hosszan lehetne folytatni a sort.

Ps: ami nekem nagyon bejönne, az egy korrekt, feszesre rántott Nightmare on Elm street remake / hommage, esetleg rendezhetné maga a mester.

Random kínzó kérdés: a politikai korrektség, vagy a Bush-doktrina győzedelmeskedik, avagy fog-e Indy karddal hadonászó arabot blazírt arccal lepuffantani???

Chavez 2008.02.18. 15:34:12

Nagyon jó kérdés! :D
Én biztos tennék bele egy ilyet, de ahol már a trailerből is kiszedik a fegyvereket, ott szvsz esélytelen.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.02.18. 17:12:20

"ahol már a trailerből is kiszedik a fegyvereket"

Nem hittem, hogy valaha még őszintén fogom ezt mondani, de: a CGI legyen átkozott!

Action 2008.02.18. 18:54:51

"Basszus gyerekek csak el ne kúrják... Ne legyen belőle egy Die Hard 4-szerű felvizezett önparódia"

Szvsz nem kell messzire menni Lucaséktól, ld. Star Wars EP1. Ott is mindenki várta (én is!), aztán nagy pofáraesés lett a vége. De talán itt nem lesz :)

A CGI meg jó dolog, ha normálisan, és arra használják, amire való. Azt én se komálom, ha orrba-szájba nyomatják.

xyzdg1981 2008.02.18. 18:59:28

bobbyperu - sztem az idézetek az említett Spielberg-életrajzokból valók ill. a George Lucas - A szárnyaló képzelet című könyvből

xyzdg1981 2008.02.18. 19:38:51

Hááááát ahhoz képest hogy aszonták "a bírók", hogy kerülni fogják a CGI-t... (és az orrunkat is tiszticcsa...) (:-/

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.02.18. 21:59:27

RoFä, az Indy-filmek eleve önmaguk paródiái, úgyhogy elbaszni sem nagyon lehet! :)

Mert ugye az tök természetes, hogy a gumicsónak helyttesíti az ejtőernyőt, periszkópba kapaszkodva átkelhetsz a Földközi-tengeren, a bányákban lávatavak fölött minden nap hullámvasutazva járnak dolgozni a melósok, Velence meg tele van földalatti katakombákkal! :))) És a második világháború hadmozdulatait is '36-ban dolgozták ki Grünwald kastélyában... :)

RoFä 2008.02.19. 10:18:57

Hamlet · index.hu/kultur/cinematrix/hirblog/ 2008.02.18. 21:59:27

Persze, de az Indy filmek legalább sztoriban erősek. Működik a mese. (Spielberg ezt nagyon tudja, a mesélést. Még a Schindler is belefér nálam a mese kategóriába...vagy legyen rege, nekem mindegy.

A DH4-nél kicsit félreérthető voltam, nem is annyira az önparódia zavart (a helikopter leszedés és a szörfölés a vezérsíkon még vicces is volt), hanem egyrészt a steril műanyag CGI, másrészt és főleg a hajánál fogva előrángatott, egyszerre erőltetett és vérszegény történet az összes sablonos karakterével.

Ez az Olifánt rendes gyerek, nade a Gruber fivérekhez képest??? Ugyanmár. És a trendi vézna geek vs (mondjuk) Samuel L. Jackson.

Na mindegy, várom Jones professzort, addig meg újranézem az eddigi hármat.

RoFä 2008.02.19. 10:19:59

Action 2008.02.18. 18:54:51

Ne is mondja, ne is mondja. Cukorfalat Anakinnel szoktam rémálmodni. (Natalie-ért viszont piros pont).

mothe 2008.02.19. 14:34:57

valaki mondja már meg, mert nem értem, és nyilván bennem van a hiba, hogy ha lucas akkora történetmesélő, meg szárnyaló képzelet, akkor a star wars 1-2-3-ban miért nem voltak még karakterek se, nemhogy történet?

egyébként az indiana jones-filmek eredetiségéről csak annyit, hogy kínosan emlékeztetnek a quatermain-történetekre, azt meg hát 100 évvel lucas előtt már kitalálta valaki. úgyhogy szép dolog, hogy lucas fejéből mi pattant ki, csak tegyük hozzá, hogy minek az alapján, mert ha akkora mesélő lenne, mint amilyennek tartják, akkor a rettenetes star wars előtörténet is jobb lett volna talán.

bocs az ünneprontásért a cikk egyébként érdekes, csak rosszul viselem, ha valakit a mennybe menesztenek még életében.

Köbli Norbert (törölt) 2008.02.19. 15:10:30

nekem inkább az tűnt fel a '70-es évek roger moore-os james bond-filmjeit újranézve, mennyire hasonlítanak az indiana jones-kalandokra. vagy inkább fordítva.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.02.19. 19:25:39

A kedvencemben, az 1983-as Polipkában van a legjobb Indy-utalás: Bond lóhátról ugrik át a felszállni készülő repülőre! :)

Na meg az Élni és halni hagyni is inkább kalandfilm a mérgeskgyóival, a vudu-mágusaival meg a szellemeknek feláldozandó kikötözött, sikoltozó nővel, és nem kémfilm(paródia).

macskafaraok 2008.02.19. 22:40:50

Jövő hét hétfőig várni ? Arghhh. Botrány :)
süti beállítások módosítása