Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Képregénykritika: BATMAN - PRÉDA ****

2008.02.07. 18:00 Chavez

A Képes Kiadó 2007 év végén egy önálló egykötetes Batman sztorival folytatta az általuk megkezdett nagyszerű hagyományt. A Hush-al ellentétben a Préda egy kicsit földhözragadtabb történet, mely hangulatában leginkább a klasszikus film noirokhoz hasonlítható. Igaz, hogy a kötet a 2007-es Geeklistán csak a (ugyanúgy előkelőnek számító) 8. helyen szerepelt, ami ugyan nem az élvonal, de ez mindössze csak annyit jelent, hogy ritka erős év volt a tavalyi a képregény megjelenéseket illetően.

A szuperhősök között is akad néhány olyan karakter, akik természetükből kifolyólag képesek érettebb, sötétebb hangulatú történetekben is tisztességgel helytállni, bizonyítva, hogy még a ciki testhez simuló ruci ellenére is, szólhat szuperhőstörténet a felnőtt olvasóközönségnek is. Ezen hősök közül pedig egyértelműen Batman a legfigyelemreméltóbb. Az éjszaka sötét lovagja nemcsak egy a sok bűngyűlölő, igazságosztó hős közül, akik szeretteik meggyilkolása óta olthatatlan bosszúvágyat éreznek a bűnözés összes fajtájának gyökerestül való kiirtására. Bár létrejöttét nyilvánvalóan egy hasonló traumának köszönheti, ő maga valójában egy sokkal összetettebb személyiség, mint sorstársai. Szuperképességek híján jelentősen emberibb hős, önmarcangoló, tragédiákkal kísért kettős élete pedig alapjában meghatározza a karakter erősen darkos mivoltát is. Állomáshelye egy mocsokkal alaposan átitatott gótikus nagyváros, egy igazi Sin City. Ellenfelei többnyire elmebeteg, szadista hajlamú alakok, az Arkham Elmegyógyintézet állandó lakói, akik már közel 70 éve rendszeresen ki-be járnak az intézmény kapuin, mivel Batman a saját maga által felállított, és erősen megkérdőjelezhető erkölcsi kódexe alapján nem hajlandó végezni ellenfeleivel, hiszen akkor hozzájuk hasonlóvá válna. Még az sem zavarja, hogy ezáltal gyakorlatilag ő maga küld a sírba többtucatnyi ártatlan embert. (Hiába, a jó ellenféllel ugye spórolni kell... de ez most nem tartozik ide.)

A Legends of the Dark Knight sorozat 1989-ben, a Tim Burton film sikerét meglovagolva indult útjára. A széria (egymással nem kimondottan összefüggő) történetei Batman bűnüldözői pályafutásának korai szakaszát hivatottak bemutatni, a sorozat tehát a nálunk is megjelent Az Első Év folytatásának is tekinthető. A Préda a LOTDK harmadik története volt (#11-15). Batman még csak éppen hogy túl van az első szárnypróbálgatásain. Hiába szállítja le a bűnözőket egymás után, a rendőrség úgy érzi, hogy rossz fényt vet rájuk ez az önjelölt igazságosztó, aki mellett a zsaruk impotenseknek tűnnek, ez pedig nem tesz jót a morálnak. Egyedül Gordon felügyelő látja az események pozitív hozadékát, hiszen Gotham lakosságára jótékony hatással lehet egy újabb bűnvadász megjelenése. A polgármester viszont nem osztja ezt a nézetet, így bejelenti, hogy Gordon vezetésével létrehoz egy akciócsoportot, aminek Batman megállítása lesz a feladata. A csoport tanácsadójának pedig egy Dr. Hugo Strange nevű pszichiátert nevez ki.

Strange-re a pszichopata jelző is tökéletesen ráillik, Batman teljesen a rögeszméjévé vált, egyszerre gyűlöli és csodálja őt. Gordon az akciócsoport helyettes vezetőjének egy forrófejű kemény zsarut nevez ki, Max Cort-ot, aki viszont csak és kizárólag gyűlöletet érez a rendőrséget rendre megalázó Denevérember iránt. Gordon tudja, hogy a városnak szüksége van az álarcos hősre, így titokban továbbra is segít neki. Cort azonban rájön erre, és felkeresi Dr. Strange-et. A két elvakult elme oly módon akar megszabadulni Batman-től, hogy először konkurenciát állítanak neki az Éjszaka Ostora nevű újabb igazságtevő személyében, majd elrabolják a polgármester lányát, a gyanút pedig Batman-re terelik. A közhangulat természetesen hősünk ellen fordul, így a Denevérembernek már nem csak a bűnözők, de a rendőrség ellen is harcolnia kell, a neve tisztázásában pedig egyedül csak Gordon-ra számíthat.

Nem véletlenül emlegettem a noir hangulatot. A Préda egy felnőttesebb hangvételű, nagyszerűen megírt, fordulatos, sötét bűnügyi thriller. Nélkülözi a misztikus elemeket, így tehát Batman ellenfelei sem a klasszikus szuperbűnözők közül kerülnek ki (bár Dr. Strange alakja már a 40-es évek óta létezik). Ezúttal rendőrök, gengszterek és egy elmeroggyant agyturkász ellen kell felvennie a kesztyűt. A karakterek legtöbbje egészen hihető, és valóságos, nem találni képregényesen eltúlzott szereplőket, még maga Batman sem lett túldémonizálva. Viszont Macskanő szerepeltetését teljesen feleslegesnek éreztem. Egyszerűen sehogy sem illeszkedik a történetbe, felbukkanásai nem adnak hozzá sokat a képregényben történtekhez. Olybá tűnik, mintha a sok hétköznapi civil szereplő ellensúlyozásaként akarták volna a jelenlétét a sztoriba belecsempészni. Rajta kívül az Éjszaka Ostorát is egy túl egyszerű és teljesen kidolgozatlan figurának találtam, leginkább egy b-kategóriás nindzsafilm főgonoszára emlékeztet, de az ő szerepe legalább már jelentősebb.

A történeten jól érződik Doug Moench írói és főleg Batman-írói rutinja. Sehol egy üresjárat, a sztori könnyen követhető, nem csapong, bár néhol azért akadnak kisebb-nagyobb lukak is a történetben. A Préda cselekménye fokozatosan válik egyre feszültebbé, és bár nem igazán a harcra van kiélezve, akcióban így sincs hiány. A kötet elolvasása lehetőleg egyben ajánlott, a történet varázsa így tud leginkább érvényesülni. Ami a rajzokat illeti: Paul Gulacy (alias Gulyási Pali) magyar származású rajzoló már rendesen összeszokott párost alkot Doug Moench-al. Gulacy részletgazdag, aprólékos rajzai nagyon tetszetősek, szerencsére nem spórol a hátterekkel sem, bár a szájakat és a szemeket néhol túl nagyra rajzolja, ezáltal az arcok is kissé torzulnak. De a problémám itt is leginkább Macskacsajszi meg a Nindzsafiú. A Macskanő minden lett, csak nem csábos vagy szép. Idétlen füleivel leginkább egy egérre hasonlít, a teltkarcsú idomait remekül kiemelő lila ruhája pedig enyhén szólva is erősen ízlésficamra utal. Az Éjszaka Ostoráról már nagyrészt kifejtettem a véleményem, a rajzok is idomulnak ehhez a meglehetősen "olcsó" karakterhez. Jelmeze ugyanolyan szánalmas, és összecsapott, talán a Tini Nindzsa Teknőcökbe még elmenne.

Viszonylag sok panelt találunk oldalanként, így a képregény mondhatni elég sűrű. Teljes oldalas rajzok pedig csak a fejezetek kezdő oldalain találhatóak. A Préda színezése nagyon harsány, a lapok a szivárvány összes színében pompáznak, de érdekes módon ettől csak még élőbb lett az egész, a darkos hangulat ugyanakkor egyátalán nem sérült. Sőt, a színek néhol egészen hatásosan segítik a helyszínek légkörének visszaadását, gondolok itt főleg Gordon gyengén bevilágított irodájára. (Újabb film noiros párhuzam.)

A Képes Kiadó minőség tekintetében folyamatosan az élen jár, így erre most nem is térnék ki részletesen. Röviden: fényes lapok, erőteljes színek, tartós ragasztás. Sajnos borítógaléria nem került a kötetbe, de ez legyen a legnagyobb baj. Bár ez nem a Képes Kiadó sara, de a kötet borítója kimondottan egyszerű és összecsapott lett, úgy látszik, Gulacy-nak nem erőssége a sokszereplős kompozíció. Hibákat elenyésző számban, fordítási bakit pedig konkrétan egyet találtam, amikor is a drum&bass zenei stílus tükörfordítása került a buborékba („keress inkább rajta valami dob meg basszust”), de ez sem tragédia, valamint a Batman gondolatait tartalmazó szövegdobozok betűtípusa sem túl olvasóbarát.

Összegezve: a Képes Kiadó megint megcsinálta! Újabb minőségi történetet, és újabb minőségi kivitelű képregényt dobott piacra. A Préda egy fordulatokban gazdag, sötét krimi, amely a kicsit túlságosan is hosszúra írt, és főleg látványban erős Hush után számomra sokkal maradandóbb élmény volt. Főleg azoknak ajánlom, akik Batman alakjában a "Hőst" jobban szeretik, mint a "Szupert".

 



Batman - Préda (Batman - Prey)

Képes Kiadó
128 oldal
Ára: 2990 Ft

15 komment

Címkék: képregénykritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr79327821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

groundwalker 2008.02.07. 20:03:21

Igazából a Hush azért nem érdekelt különesebben, mert nem szeretem hogy Batman valójában egy szuperhősökkel teli világban él. És ez abban teljesen kijön (ugye főleg Superman miatt). Így a kettő szuperhős együtt nem fekszik. Bár van ahol működik (pár Batman és Szuperman szám azért egész jó lett).

Ez a kötet már inkább érdekelt, de a három ezret már soknak tartom, ahhoz amit csak kedvellek, de maga a kötet a rajzok (és a borító) miatt nem fog meg. Ezek után azért beleolvasok, mert így már jobban tetszik, főleg a noir jellege miatt, amit kiemelsz. Szóval jó kritika! :D

Chavez 2008.02.07. 20:27:04

Köszönöm! Igen és sem vagyok egy kimondott szuperhősképregény rajongó, de Batman-ben sokkal több a lehetőség, talán mert ő annyira nem is szuper.

fdave 2008.02.08. 10:59:17

Ismét pazar cikk! :)
groundwalker: az ára számomra is nagy baj, de ezért kell valamilyen rendezvényen beszerezni, és mindjárt megéri megvenni.

Chavez 2008.02.08. 11:31:17

Köszönet fdave!
Távol álljon tőlem, hogy itt reklámozzam, de ezért az árért cserébe egy vastag, és elég olvasmányos kötetet kapunk.

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.02.08. 14:19:27

Príma cikk, a Préda pedig rákerült az elolvasandók listájára...

Tungsram777 · http://kepregeny.info 2008.02.10. 02:51:12

Kedvet csináltál az elolvasához, Batmantől sokkal jobban szeretem ezt a vonalat, a korai éveket, a film noir hangulatot, amikor előjön belőle a detektív. Vagyis a LOTDK címet. Ez az év a sötét lovagé, kiváncsi vagyok a Terror után mi következik kiadásra, a madarak az Arkham-ot csiripelik.

Chavez 2008.02.10. 04:02:12

Batman-ből a klasszikus nyomozós sztorik, meg a kicsit elvont pszicho-horrorok a legjobbak. Örülök, hogy a Képes Kiadó is ezekkel foglalkozik.

don rafael 2008.02.10. 15:04:34

Tényleg jó cikk, és a Préda is tetszett, de a Macskanőt én sem értettem.Talán szép lassan csepegtetik, és késöbb nagyobb szerepe lesz/lett.
Amúgy személyes kedvencem a Gyilkos tréfa, asszem az volt az első magyarul is megjelent Batman-sztori.

Tungsram777 · http://kepregeny.info 2008.02.10. 20:06:08

Így igaz, az volt. Szerintem az egy kicsit túlértékelt sztori, és nem is volt a legjobb döntés, hogy azzal indította a Semic a kiadást, a karaktert kellett volna inkább bemutatni. Bár öröm, hogy megjelent, nem érg még az újrakiadását is tervezgették. Az én kedvencem amúgy a Long Halloween :)Na az valami zseniálisan fantasztikus.

Nero Blanco · http://oposszum.blogter.hu 2008.02.11. 08:39:25

A Gyilkos tréfa előtt már megjelent a Batman-film képregényváltozata is a Semicnél.
Valahol olvastam, hogy azt megelőzően is volt egy Batman-sztori valamelyik magyar magazinban, de elfelejtettem, hogy melyikben.
A Képes Kiadó szerkesztőjeként megerősítem, hogy mi is a nyomozós és az elvontabb, kevésbé szuperes sztorikat preferáljuk, de azért lesz az idén ilyen is, olyan is. Az Arkhamet se nem cáfolom, se nem erősítem meg. Majd a Terror (vagy Rettegés?) kötet végén olvasható lesz, hogy mi következik utána.

Chavez 2008.02.11. 11:41:08

Nem a TV újságos folytatásos Batman strip volt az? Vagy az már 89 után lett volna?

Tungsram777 · http://www.tungsram.hu 2008.02.11. 17:52:27

Akkor én mint rajongó kérdezlek téged, mint a Képes Kiadó szerkesztőjét, hogy látsz-e esélyt a nem túl távoli jövőben arra, hogy megjelenjék magyarul a Long Halloween illetve a The Dark Knight Returns?

Nero Blanco · http://oposszum.blogter.hu 2008.02.11. 19:43:02

A Dark Knightra tudok most válaszolni, a másikra nem. Eddig azért nem merült fel a kiadása, mert előbb fel kell építeni a figurát, és csak utána van értelme egy ehhez képest alternatív lehetőséget bemutatni. A másik sztorit el kéne újra olvasnom, de azt tudom róla, hogy ahhoz túl hosszú, hogy egy kötetben kiadjuk. És ez azért nem túl biztató.
Mindenesetre remélem, hogy azok is el fogják nyerni a tetszésedet, amik az idén biztosan megjelennek.

besucher 2009.11.17. 09:37:36

Ha kell valakinek a Préda, ócsón odaadom, 2871 helyett egy ezresért + posta. Debrecenben pedig személyesen. besucher@citromail.hu

besucher 2009.11.17. 09:41:18

A Batman: Préda ócsón, 2841 helyett egy ezresért megkapható tőlem most. Debrecenben postaköltség nélkül. besucher@citromail.hu
süti beállítások módosítása