Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: FŰRÉSZ 4. (Saw IV, USA, 2007) ***

2008.02.06. 15:00 ringsider

Bemutató: 2008. február 7.

Eltelt egy újabb év, és hopp, itt is van az újabb Fűrész-mozi, szám szerint immáron a negyedik. Emlékszem, amikor hírt kaptunk az elsőről, olyan izgalommal vegyes várakozás lett úrrá rajtunk a Sokk-on, mintha csak a karácsonyi csengettyű hangjára várnánk.

Aztán mégsem fordult ki a világ a sarkából; volt, aki jobban, volt, aki kevésbé értékelte azt az őrült hullámvasutat (én az előbbi táborhoz tartozom, örök hálám a készítőknek, hogy nem felejtették el Csehov mondását arról, hogy ha képbe kerül egy fűrész, akkor annak bizony előbb-utóbb csontot kell nyiszálnia!), azonban az évente menetrendszerűen érkező folytatások esetében már sokkal egyhangúbb volt az ítélet.

A negyedik rész ott folytatja, ahol az előző abbahagyta, és ez szó szerint értendő: aki a szereplők páratlanul gazdag motivációját és a történet valamennyi érzékeny rezdülését szeretné maradéktalanul befogadni, az jól teszi, ha felfrissíti emlékeit az előző moziról. Személy szerint én egy hangra nem emlékszem a tavalyi etapból, de jó lesz ez így is, elvégre a Geek azért mégsem az Élet és Irodalom.

Milyen kár, hogy a friss epizód legjobb pillanatait már minden érdeklődő betéve ismeri: Jigsaw fekszik a jéghideg boncasztalon, sikít a fűrész, szakad a hús, recseg a csont, és miután valamennyi belsősége aprólékos vizsgálat alá került, előkerül egy újabb kazetta...
Jigsaw tehát halott, de mindenható lénye még a proszektúráról sem hagyja nyugodni a nagyváros bűnös lakóit. Ismét egy csapatnyi szereplőt leckéztet, akiknek valós idejű ámokfutását követhetjük végig, amelyek ezúttal Jigsaw múltjából összeollózott epizódokkal váltakoznak. A végére természetesen nemcsak összekapcsolódnak a sorskirakós darabjai, de megismerhetjük „Jigsaw ébredését" is, és ígérem, lesz nagy meglepetés mindenki számára, aki nem okosabb, mint egy ötödikes.

Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy a sorozat ostobaság és önismétlés dolgában szinte verhetetlen, egy dolgot azonban nem szabad elvitatni ezektől a filmektől: olyan szívet melengető mennyiségű vérontást és olyan őrült tempót csempésztek be a fősodorba, amire korábban nem igazán volt példa. Lehet, hogy valójában ez a sorozat csalogatta a grindhouse-hangulatot a multiplexekbe, és nem is a félresiklott Tarantino-Rodriguez projekt? (Egyébként úgy tűnik az alkotók folytatják e szép hagyományt egyéb zsánerekben is, Chavez kollégám éppen a minap értekezett nagy alapossággal, de talán egy kissé túlzott józansággal a Fűrész-szel debütáló James Wan példásan bugyuta és pokolian szórakoztató, vériszamos revans-mozijáról, a Death Sentence-ről).

A szédült tempó és az agyatlan vérfürdő egyébként hatványozottan igaz a legfrissebb részre, amely mind mészárlás, mind hülyeség dolgában eddig sosem látott szintet ér el. És talán emiatt szórakoztatóbb az előző kettőnél: olyan fékezhetetlen tempóban söpör végig ez a gúzsba kötő racionalitás legutolsó béklyójától is megszabadított tornádó egyik mészárszéktől a másikig, hogy az embernek szinte pislogni sincs ideje. Így hiába is vannak a sztoriban olyan hatalmas lyukak, mint a legjobb ementáliban, egy jó modorú geek nagyvonalúan szemet huny a lehetetlen fordulatok felett, és élvezi a számára kirendelt alantas szórakozást.

A Fűrész 4-et tehát azon jó ízlésű olvasóinknak tudom ajánlani, akik hozzám hasonlóan meg tudják bocsátani egy filmnek, ha az „átugorja a cápát", amennyiben cserébe élvezhetik, hogy a tengeri ragadozó minden ugráskor milyen jóízűen csemegézik az egyre csonkább végtagokból.

33 komment

Címkék: horror filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr9290878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antibá 2008.01.10. 10:06:33

Az írás kapcsán szeretnék rajongásomnak hangot adni!

Köbli Norbert (törölt) 2008.01.10. 11:52:24

A harmadik részt még valahogy kibírtam, de ez a negyedik vállalhatatlan volt.

Matyi 2008.01.10. 13:41:58

király írás, tetszett , köszi!

zehy 2008.01.10. 13:42:09

Nagyon jól megfogja a cikk a lényeget. Meg kell bocsátani a film hibáit és élvezni, hogy hozza a jól bevált borzongást... Nyilván nem a legjobb rész, de az előző részek pozitívumait ez is hordozza. Szóarkozás, kikapcsolódás. Ennyi.

GORE Bachov 2008.01.10. 14:33:46

A cikk minimum tízszer szórakoztatóbb mint a moslék film...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.01.10. 14:48:54

egy kicsit elszabadultak az indulatok...:-D
a film szemét, ahogy az egész sorozat is, de őszintén, van amikor egy tisztességes geek ilyen szemetekkel szórakoztatja magát...:-)

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.01.10. 14:49:33

"szórakozás, kikapcsolódás" - ezekkel egyet is érthetnék (amúgy nem:), de "borzongás"? ezt a kifejezést inkább más, valóban borzongató filmekre tartogatom.

czyi · http://senkinemertsemmit.blog.hu/ 2008.01.11. 14:12:03

Nagyon jó a cikk, gratulálok!
Természetesen a filmet NEM fogom megnézni, már a második rész felénél lejöttem a sorozatról!

csalamádé 2008.02.06. 15:53:42

mi a jó az ilyen agyatlan, gyomorforgató filmekben? Én amúgy egyik részt sem láttam, de nem is fogom megnézni, mert mint említettem, semmi szórakoztatót nem látok az ilyen úri huncutságokban, amikről a film szól.

Tata 2008.02.06. 16:05:11

"Nyilván nem a legjobb rész, de az előző részek pozitívumait ez is hordozza. Szóarkozás, kikapcsolódás. Ennyi."

NIÁAMÖNLBDKAK

Azaz: nagy isten állatkertje, ami önmagában nem lenne baj, de kicsi a kerítés.

Andie 2008.02.06. 16:05:57

Én anno csak a fürész 1-et néztem meg, és tetszett. Most meg hirtelen felfigyeltem a 4-re, és gyorsan megnéztem egymásután (1-1 nap) a 2-3-4-et.
Hát sok horrofilmet láttam már, meg mindenfélét, elég nagy filmnéző vagyok, de én úgy gondolom ez minőségi cucc, méghozzá minden része. Az agyatlan, vérfröcsögős, sikitozós horrort utálom, mert egy horrornak nem erről kell szólnia. Amiről kell, az bennevan a Fürészben. Ötlet, fantázia, látvány, csavar.. minden van benne. És nevezzetek pszichónak, de nekem hozzánőtt a szivemhez a vén fószer. A maga módján eredeti figura, és nekem tetszenek az ilyenek.
Mesteri kivitelezés, rendezés, szinészek, látványvilág.

Viszont vasárnap lesz a tv2-n asszem a második rész. Hát kiváncsi vagyok, hogy vagdosták össze. Lesz vagy fél óra a film összesen? :)
Mikor a Van Damme-os Oroszlánszivből kivágták a pofánrúgós jelenetet?? Csak annyi látszott, hogy lendül a lába, aztán képvágás, és az ellenfél már feküdt is a földön, törülgetve a száját.. argh...

Balance Of Power 2008.02.06. 16:11:05

Az, hogy az elso resz egyszeruen zsenialis. Olyan felelmetes, hogy beszarsz (pocsekul aludtam utana), de olyan csavar van a vegen, amit addig nem is lattam. Meg a feszultsegkeltes, a tortenet felepitese... klasszikus. A 2-3 sajnos kimaradt, de ezek szerint nem is kell elkapkodnom a megnezesuket.
Egyebkent barmilyen hulyen is hangzik, olyba tunt, mintha valami mondanivaloja is lenne az elso resznek, hiszen az aldozatoknak mind-mind volt valami titkolnivalojuk, amiert a gyilkos meg akarta oket leckeztetni. Tehat az emberi gyengeseget ostorozza.

Balance Of Power 2008.02.06. 16:12:17

Az egyes resz is tv2-n volt, nem vagtak meg. Egyszeruen 11 orara teszik a kezdest. De akkor gyorsan fel is irom, nehogy elfelejtsem megnezni.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.06. 16:20:37

csehovi hasonlat LOL :)

de.
"hiába is vannak a sztoriban olyan hatalmas lyukak, mint a legjobb ementáliban, egy jó modorú geek nagyvonalúan szemet huny a lehetetlen fordulatok felett, és élvezi a számára kirendelt alantas szórakozást."
Lyukak? miután
"Személy szerint én egy hangra nem emlékszem a tavalyi etapból, de jó lesz ez így is"
Talán nem így kéne filmkritikát írni? :)
Azok a lyukak majd be lesznek tömve az 5. részben, ill. ahogy Micimackó mondja: think think think! (mert tényleg nem eccerű)

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.02.06. 16:41:10

nemtom, én inkább nézem a 3-4 marhaságait, mint az 1-2 vérkomolynak szánt morális-szociális problémáit.

arról nem is beszélve, hogy a 2. annyira olcsónak nézett ki, hogy rossz volt végigülni. papírfalak, az dobozcsapdánál szörpvér, stb. amikor a harmadik úgy kezdődött, hogy a faszi szétveri a bokáját, hogy ki tudjon jönni a bilincsből, elkezdtem tapsikolni hogy igen, ezt akarom látni vááá! (na mondjuk ez önmagában egy morális-szociális probléma, de mindegy)

TheBerzerker 2008.02.06. 17:22:48

Az 5dik részben vélhetően kiássák Jigsaw sírját és egy 4 főből álló black metálos csoport vérbő szexuorgiát csap a teteme körül/vele. Szodoma és gomorra oltárának csúcsán azonban érzik majd, hogy vágyukat csak új áldozatok dekapitációja révén tudják majd enyhíteni. Aláfestőzenének Dimmu Borgir, vagy Cradle of Filth tűnik a tökéletes választásnak.

pamutkígyó 2008.02.06. 17:34:00

én eddig bírtam és valszeg eztután is fogom! de egyszer majd illene abahagyni...

gerhardt 2008.02.06. 17:40:16

Részemről szeretem 1-3-ig, most kiderül, milyen lesz a 4. Nagyon jó az írás, és Csehovot így belevenni zseniális :D

Andie 2008.02.06. 17:53:29

Én a csehovi-hasonlatot nemértem. Bunkó vagyok?
Világitsatok meg!

hebab 2008.02.06. 18:22:52

engem zavar a moralizálás. helyesebben az zavar, hogy álmoralizálás. hogy mintha egy beteg kéjgyilkost morális alapra akarna állítani a film.
én bunkó-e vagyok?

virtualdog 2008.02.06. 18:37:06

Engem is zavar, bár nem viszi túlzásba. Meg a tökéletesen sikerülő tervek is zavarnak - a valóságban minden félresiklik, egy beteg testű és lelkű faszinak meg minden sikerül?...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.02.06. 18:40:34

Nekem egy cseppet se borzongató, minden annak szánt pillanatát áthatja "jaj de mű"-érzés. Az egyest láttam, és az épp elég volt. Legfeljebb idegesítő, mert bosszant a teljesen öncélú és erőltetett csűrés-csavarás meg az értelmetlen, történet nélküli sztori...

Dr Zsé 2008.02.06. 19:48:02

Az egy, mestermű. Az összes többi, szar...a legalja a 4. rész. Marha nagy csavart akartak betenni a végére, de vhogy nem jött össze a dolog...egyszerüen értelmetlen.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.02.06. 19:51:54

Én az első résztől is hülyét kaptam, mire végig tudtam nézni - egyszerre volt unalmas és irritáló. Egyébként jól jellemzi ez az egész fűrészhype a horror mai, szánalmas státuszát. Jöhetne már valaki, aki a műfajt újra gatyába rázza.

zehy 2008.02.06. 19:52:21

Tata: ha te mondod... mindenesetre jól kifejtetted. a szórakozással vagy a kikapcsolódással nem értesz egyet? a roppant egyedi, idézetes könyvből vett hozzászólásodból ez sajnos nem derül ki.
a szóismétlésért pedig ne haragudj, remélem nem az bántja a kis kritikus lelked. lol.

xyzdg1981 2008.02.06. 21:41:37

Esso mint száz, énnekem is megvannak a magam kis aberrációi >8D, tehát nem vok egy szecsuáni jólélek, de vhogy mégis nyugtalanitott, és olykor a frászt hozta rám (ua. némi jóleső borzongással töltött el) az 1-3. rész szinte minden egyes pillanata, ezek vállalhatóan kedvencek (pláne a mai műfaji felhozatal mellett...). A 4.-kel szemben persze nincsenek illúzióim (az első három kerekre zárt kis mese-meskete, míg a 4-nek minden "pozitívuma" ellenére már a beharangozóján szénné röhögtem magam), de azér' csak kíváncsi vagyok hogyan facsarták még a dolgot...

xyzdg1981 2008.02.06. 21:49:58

Ami meg a TV-t illeti milliónyi medvecupp az igen 10telt TBC Klub csatornának amiért sorra ****ák szarrá a filmeket (és ezzel a nézők szórakozását):
A sziklából kb. 10 percnyi anyagot vágtak ki csak hogy bele férjen a 12-esbe és a kora esti műsorsávba, a Starship Trooperst is megvágták (pedig az maradt 18-as), ráadásul úgy, hogy mindkettő full érthetetlen lett; most meg Az oroszlán szív is... Ezennel - immár sokadjára - kiérdemlik "A magyar televíziózás szemétdombja" nevet. Gratulálunk!

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.02.06. 22:05:50

"engem zavar a moralizálás. helyesebben az zavar, hogy álmoralizálás. hogy mintha egy beteg kéjgyilkost morális alapra akarna állítani a film."

abszolút. és attól, hogy minden részben kiderül, hogy szerencsétlent egyre több ág húzta életében, azért nem fogom elnézni neki, hogy embereket tépet szét.

meg hogy az áldozatainak ad választást. és az első részben a faszi, akinek a belében kellett turkálni a kulcsért? na neki mi volt a nagy choice?

TheBerzerker 2008.02.07. 08:08:23

A sziklát adták már este 10 után és akkor is meg volt vágva. De mit vársz egy olyan csatornától, ahol Győzike a sztár? legalább olyan szinten van az egész csatorna is mint maga a vezető sztárjai.

Balance Of Power 2008.02.07. 11:00:15

Az 1-re vonatkozolag nem ugy kell erteni a moralizalast, hogy maga a film moralizal, hanem ugy, hogy Jigsaw moralizal a filmen belul. Es ezen akar el is lehet gondolkozni, de az egeszet nem kell tul komolyan venni.

Beeg Feha 2008.02.19. 16:56:39

Csiken! Végre lejött, megnéztem... egy szót sem értettem a sztoriból a nyilvánvalón kívül, de a vágás halálosan tetszett. Könyörögni mostmár nem fogok, hogy fussunk már össze, ugy érzem én mindent megtettem... még ide is írtam! Páó!

ironyice 2008.05.02. 22:16:14

Nem volt ez rossz, bar kicsit most hirtelen nem is ertem. Talan ujra kell neznem a sorozatot. Nem szeretem ezeket a gyors vagasokat amiket alkalmaznak kicsit olyan mintha be lenne kávézva az egesz stáb. :)

Balance Of Power: Milyen kicsi a net nem ? :)
süti beállítások módosítása