Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

ComiXtúra: SIN CITY - A NAGY MÉSZÁRLÁS ***

2007.12.21. 07:58 Chavez

A Sin City 3. kötete elsősorban azok számára nyújthat teljes értékű élvezetet, akiknek még nem volt szerencséjük Robert Rodriguez hajszálpontos adaptációjához. A Nagy Mészárlás sztorija ugyanis a 2005-ös filmben feldolgozott három történet egyike. Ráadásul Rodriguez gyakorlatilag panelról-képkockára másolta le a képregényeket, így aztán nem hagyott sokat a képzelőerőnk számára. De ettől függetlenül erősen ajánlott a papírformátum beszerzése is, mivel még a mozgókép sem képes visszaadni Frank Miller utánozhatatlan, és egyedi stílusát.
 
 
 
 
 
 
A sztoriban azt kapjuk, amit a cím ígér: „egy nagy zsíros mészárlást.” A főszereplő most is az előző kötetből megismert Dwight McCarthy, aki jó nagy bajt hoz az óvárosi prostik nyakára egy mocskos zsaru, Jackie Boy személyében. Ha kitudódik, hogy a lányok egy rendőrt nyírtak ki, az felrúghatja az utcalányok és a rendőrség által kötött egyezséget, és ez pedig sötét időket jelenthet Óváros számára. Dwight segíteni akar egykori megmentőin, így megpróbálja a feldarabolt hullát elrejteni, de egy áruló révén a maffia tudomást szerez az ügyről. Ha sikerül megszerezniük Jackie Boy fejét, azzal könnyedén rátehetik a kezüket az Óvárosra és az ott dolgozó prostikra.
 
A Nagy Mészárlás egy feszültséggel teli, akcióban és meglepő fordulatokban gazdag történet, mindenféle fölösleges sallang nélkül. A cselekmény jól átgondolt, a karakterek szinte mindegyike a város véráztatta, mocskos sikátorainak világába tökéletesen illeszkedő sötét, alvilági figura, a hangulat pedig ehhez illően borús és vészjósló. Az olvasás előrehaladtával a tempó fokozatosan pörög fel, a történet egyre mozgalmasabbá válik, az utolsó oldalakat pedig lényegében már sűrű golyózáporban abszolválhatjuk. A rajzokról nem sok mindent lehet már elmondani, aki ismeri Miller comic-noir stílusát, az tudja jól, hogy mire számíthat. Aki pedig nem, annak meg csak annyit mondok, minél előbb tegyen vele próbát. Miller a képregénytörténelem talán legegyedibb hangulatú univerzumát volt képes megteremteni, mindössze a fekete és a fehér színek ügyes játékával. Ez egy olyan világ, ahol soha sem süt a nap, gyakran vastagon ömlik az eső, a város fényei pedig félelmetes árnyakat vetítenek a tűzfalakra, vagy éppen az ablakok rácsain beszűrődve festenek furcsa textúrát a fülledt motelszobák kopott falaira. A Sin City képregények mozgalmasságát érdekes módon nem az egymást sűrűn követő panelek láncolata adja, hanem pont ellenkezőleg, a gyakran egész oldalakat elfoglaló kompozíciók önmagukban több dinamizmust rejtenek, mint akár több oldalnyi panelerdő. Miller nem véletlenül papíron a leghatásosabb.
 
A kötet kivitele némi átalakuláson esett át, ami nem feltétlenül vált az előnyére. A legszembetűnőbb változás, az előző két kiadástól eltérő gerinc, amely ezúttal az eredeti amerikai kiadást vette alapul. A mind a hét kötetre elosztott Nancy rajzolat nálunk így már sosem lesz teljes (pláne, hogy a rövidebb történeteket tartalmazó Booze, Broads, & Bullets sem valószínű, hogy idehaza megjelenik), és bár mindez a képregényes polc egységességét tekintve rossz hír, a lényeg úgyis a belbecs. Arról nem is beszélve, hogy némi kárpótlást is kapunk, öt színes (!) oldalnyi borítógaléria, és tíz különböző képregényrajzoló saját, egyoldalas Sin City interpretációjának formájában. Ez utóbbiak közül külön kiemelném személyes kedvencem Sergio Aragonés alkotását, ami egyszerűen zseniális, jómagam percekig vihogtam rajta. A 3. kötet ezenkívül némileg durvább, vastagabb papírt is kapott, amely a színes képek esetében nem túl előnyös, de egyátalán nem zavaró.
Mindent összevetve egy főleg az akcióra kiélezett, gyors, izgalmas és szórakoztató sztorit kapunk, amely a film ismeretében már sajnos nem tartogat számunkra sok újdonságot, de már csak Miller rajzai miatt is kötelező begyűjteni.
 
 
Sin City: A Nagy Mészárlás (Sin City: The Big Fat Kill)
Fumax Kiadó
184 oldal
Ára: 2995 Ft

18 komment

Címkék: 3csillagos képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr93270599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mano · http://mano.kepregeny.net 2007.12.21. 09:43:21

Évente jöhetne egy-egy újabb rész... Meg a kettes film is lassacskán, bár most Miller bácsi jóideig le lesz foglalva a Spirittel...
A korábbi külsőtől való eltérés kötelező volt, egyedül azt engedte a DH, hogy a mérete egyezzen a hazai korábbiakkal, semmi mást!

Chavez 2007.12.21. 10:40:08

Nekem pont 2 mm-el magasabb a 3. kötet az előző kettőnél. :)

groundwalker 2007.12.21. 10:57:47

Igen, a történet ismerős lehet a filmből, de sokkal jobb képregényben. Ez a rész tényleg sokkal letisztultabb cselekmény szempontjából. Nincsenek felesleges vagy erőltettek részére (pl. számomra az utalás a második részben az volt, kocsis rész) ugyanakkor mintha valami hiányozna belőle. De azért én négy csillagot szórnék rá egyenesen Miho kezeiből. :D A képek közül megint van egy rakat aminek A3-asként a falon lenne helye annyira jó.

A film nem ugyanaz, nem mondom hogy rossz adaptáció, de lehetett volna jobb is, akár rajzfilmként és akkor maradhatott volna a stílus (illetve egy rajzfilm >> egy kötet). Persze ez csak naív hülyeség.

Balfake 2007.12.21. 11:01:12

Én azt nem értem, hogy ha ilyen lelőhetetlen csodaninnyák lakják Sin Cityt, mint Miho, akkor hogy lehet, hogy nem irtották ki réges-régen az összes rossz embert? Állítólag noir, nem szuperhősös történet, még ha vannak is átfedések.

Chavez 2007.12.21. 11:24:19

Ha kinyírták volna a sok rossz embert, akkor nem lett volna mivel megtölteni a 7 kötetet. A Nagy Mészárlásban így is elég sok rosszarcút legyaknak.

Balint 2007.12.21. 12:28:25

Az ötödik fejezet, első oldalát azért érdemes lett volna megemlíteni, pláne, hogy már abból is készült egy film. Ha jól emlékszem vmi 300 volt a címe:D

Chavez 2007.12.21. 12:35:53

Igen, maga a záróképsor a nagy mészárlással is a thermopülai csata analógiájára készült. Nem éreztem kiemelendőnek, de végülis érdekességnek jó.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2007.12.21. 13:54:30

Te Chavez, én már inkább meg sem említem, hogy Valuska Lacival azt beszéltük, ma írom meg a Könyvesblogba a karácsonyi képregénajánlót - ÉLÉN A SIN CITY 3-mal!

:)))

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2007.12.21. 13:56:47

(bár most még nem vagytok Index címoldalon, úgyhogy ha gyorsan letudom a karácsonyi vásárlást, még beelőzhetlek :))

Most már viszont tényleg sörözzünk a legközelebbi képregényfesztiválon, mert mán nagyon kíváncsi vagyok a hasonmásomra, akivel minden képregényes témában egy rugóra jár az agyunk ;)))

Chavez 2007.12.21. 14:00:19

Lehet, hogy egy gyermekkorunkban szétszakított ikerpár vagyunk? :)
És most juszt se mondom meg, hogy miről írok majd legközelebb! Bár nyilvánvalóan az lesz, amiről te is akarsz majd írni! ;)

szifon 2007.12.21. 14:57:03

Negyven éve foglalkozom képregénnyel.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2007.12.21. 15:00:54

szifon, aki negyven éve kivágja a képregényt a Fülesből, a maradékot meg odaadja a papírgyűjtéskor kilincselő gyerekeknek :)

Chavez 2007.12.21. 15:04:34

Ez a Szifon biztos valami elcseszett spambot! :)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.12.21. 15:30:33

Egy elcseszett újságpavilonos spambot. : )

Chavez 2007.12.21. 16:02:49

És ha minden igaz, úgy másfél hét múlva Szifon már 41 éve fog képregényekkel foglalkozni! :)

Beyonder 2007.12.21. 17:56:31

De csak amennyiben január elsején vett először képregényt a kezébe. :)

AP (törölt) 2007.12.23. 09:12:33

csak azokat a rosszarcúakat bántják a csodaninnyák, akik a csodaninnyákat akarják exterminálni
süti beállítások módosítása