Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Tévékritika: SUPERNATURAL - 1. évad ****

2007.11.07. 08:24 Bajtai András

Miközben a műfaj nagyöregjeit és az ifjú titánokat karöltve büszkén felvonultató Masters of horror eddigi két évadának szinte valamennyi epizódja mind nézettség, mind kritikai szempontból csúfosan elvérzett, addig a szintén 2005-ben útjának indított Supernatural meglepetésszerűen jól teljesített, és sikeresen töltötte be azt az űrt a sorozatok világában, amit elvileg a Masters of horrornak kellett volna. A jelenleg harmadik évadát taposó Supernatural (sajnálom, képtelen vagyok a magyar címváltozatot használni, ami az Odaát volna) magabiztosan foglalta el a helyét a sorozatuniverzumban, és habár jellegéből adódóan egy szűkebb réteget szólított meg más tévésorozatokkal szemben, mégis azonnal felkerült a térképre, nem beszélve arról, hogy azóta is növekvő nemzetközi és hazai rajongótábort tudhat magáénak.

A diadalmenetnek pedig még egyáltalán nincs vége, hiszen a Supernatural keretében a készítők példaértékűen valósították meg egy újgenerációs, elsősorban a természetfelettire és a horrorra épülő sorozat tervét, megszabadítva a műfajt mindenféle kínos nehézkedéstől, ami például a fárasztó öniróniába és szégyentelen komolytalanságba fordult X-Aktákat vagy az öregesen belassult, és talán túlságosan is komolykodó Milleniumot jellemezte.

A Supernatural ötletgazdájának, Eric Kripkének volt egy pokolian jó receptje, hogyan tegye egyszerre könnyen fogyaszthatóvá, ám hihetetlenül szórakoztatóvá, összességében pedig lazán menővé ezt a sorozatot, ami tényleg működik, hiszen a Supernatural úgy okoz függőséget alattomosan, hogy közben észre sem veszed, és csak akkor döbbensz rá, amikor már a régebbi évadok epizódjait kezded megszállottan újranézni.

A Supernatural főhősei a Winchester-testvérek, Sam (Jared Padalecki) és Dean (Jensen Ackles), igazi faszagyerekek, akik minden epizódban megoldanak egy-egy természetfeletti ügyet. Az epizódok a klasszikusok sémát követik, az első néhány perc a hangulatteremtő bevezetés, hogy aztán a főcím után jöjjenek a srácok és rendet vágjanak odaát. A Winchester-tesók foglalkozása ugyanis a vadászat, csak ők nem szarvasra vagy vaddisznóra lőnek, hanem démonokra, dühös szellemekre stb. Az egyes epizódok fölött húzódó sajátos magánmitológia, amit csak nagyon lassan és finoman bontogatnak az írók, az első évadban még igen csekélyke, most legyen elég annyi, hogy a Winchester-tesók anyja kellőképpen furcsa körülmények hunyt el, apjuk pedig, aki szintén vadász, rejtélyes körülmények között nyomtalanul eltűnt. A fiúk tehát miközben különböző misztikus ügyeket oldanak meg Amerika-szerte, egyszerre keresik a válaszokat anyjuk tragikus halálára és apjuk rejtélyes eltűnésére.

Kripke receptje valahogy a következőképpen nézhetett ki, vegyél két jól megírt, szimpatikus fiúkaraktert, akik természetesen egymás szöges ellentétei, öntsd föl egy jó adag okkultizmussal és folklórral, a másvilág szereplői pedig klasszikus mitikus lények és a népszerű urban legend-ek hősei legyenek, de ne feledkezz meg a dögös csajokról sem, akik közül lehetőleg minél többet szerepeltess (de csak mellékszerepekben) az egyes epizódokban - a férfi nézők legnagyobb örömére. Ja, és majdnem megfeledkeztem a cool autóról, amiben utazgatnak, az 1967-es fekete Chevrolet Impala ugyanis legalább annyira része a sajátos Supernatural-feelingnek, mint a fenti összetevők többsége.

A nagy lelkendezések közepette azért nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy a Supernatural - hiába minden erénye -, mégiscsak egy mainstream sorozat, nemcsak az egyes epizódok dramaturgiai íve, de sok esetben az ügyek sablonos megoldásai is kiszámíthatóvá válnak egy idő után, ahogyan az atmoszféra is gyakran olyan futószalagon-gyártott-ízű. A suspense sem igazán működik, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy egyiküknek sem lehet semmi komolyabb baja, de ha már a szőrszálhasogatásnál tartunk, azt a kérdést sem illik feszegetni, hogy vajon miből élnek mindeközben a srácok...

Ezeket leszámítva a Supernaturalt tulajdonképpen Dean karaktere tartja életben, mellette Sam sokkal halványabbnak tűnik, miközben az idősebb testvér poénjai és egyénisége nagyon sokat dob az összhatáson. De legalább ennyire fontos és szórakoztató a sorozat többrétegű reflexivitása, hiszen az írók minden lehetőséget megragadnak arra, hogy egy-egy bujtatott utalást rejtsenek el a forgatókönyvben az imádott klasszikusokat illetően, amikor például ügynököknek adják ki magukat, a fiúk híres horrorrendezők vagy rockegyüttesek tagjainak neveit használják. Erről jut eszembe, a sorozat nemhivatalos kétlemezes soundtrackja is örökérvényű, a rockzene történetének szinte valamennyi ismert és kevésbé ismert dala felcsendül ugyanis az epizódokban (az Iron Butterfly hosszan kitartott savas dobszólójától kezdve a Creedence Clearwater Revival farkasember-számáig), Bachhal együtt kilőhetnék ezt is az űrbe: ez volt Bach, ez pedig a rockzene.

Nem lehet nem észrevenni az oldscool motívumokat a Supernaturalban, amik tényleg nagyon szerethetővé varázsolják ezt a sorozatot: a régi Chevy, benne gyűrt hangkazettákon a rockzene, vagy a titokzatos Colt (erről most többet nem árulok el). Öröm nézni, ahogy a Supernaturalt a készítők tudatosan távol tartják mindentől, ami modern vagy korszerű, és nem esnek a túlzott digitalizáltság lélektelen csapdájába, amin bizony könnyű elcsúszni (gondoljunk csak például a Live Free or Die Hardra). Nem véletlen tehát az sem, hogy a Supernatural kapcsán vonatkozási pontnak főleg a hetvenes évek kultikus roadmovie-jai, illetve a klasszikus okkultista (Ördögűző, Ómen, Rosemary gyermeke), és kísértetes (A ház hideg szíve, The Innocents, Az elcserélt gyermek) horrorfilmek egyaránt megnevezhetők.

A Supernatural sikere tehát megérdemelt szerintem, és annyit azt hiszem, elárulhatok még, hogy az újabb évadokban a Winchester-mitológia kiteljesedni látszik, miközben a forgatókönyvírók is tényleg beleadnak mindent, hogy egyre izgalmasabb és változatosabb sztorikkal álljanak elő, és valahogy érezni már azt az epikus távlatot is, ahová ez az egész majd egyszer kifut. Úgy néz ki tehát, hogy minden a lehető legjobb úton halad, és most az egyszer talán nem kell majd nagy csalódásra számítanunk a későbbiekben sem.

18 komment

Címkék: horror 4csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr89220998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.11.07. 10:28:03

A Supernatural marha jó, igazi régivágású un. monster-of-the-week sorozat, mint az X-Files vagy a Kolchak, és ráadásul működik! Azt hinné az ember, hogy a két bájgúnár főhős miatt nem fog, de mégis: szimpatikusak, jól játszanak együtt, a sztorik gyorsak, könnyedek, néha még ijesztőek is. Meglepő, enyhén szólva.

virtualdog 2007.11.07. 11:03:10

Hmmm, jól hangzik... :)
A MoH-nak az igencsak változó színvonalon kívül epizódikussága is hibája, mármint ha sorozatszempontból nézzük. Egy sorozat erejét az a vágy adja, amit a néző érez, hogy visszatérjen a megszokott "univerzumba" egy újabb epizód erejéig.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.11.07. 11:07:34

MoH az egy trágya, szvsz, avlószinűleg Mick Garrisnek köszönhetően. Az Argento epizódjai még úgy ahogy tűrhetőek voltak, de azok sem éppen "mesteriek"... A Coscarelli sztorija, az első szezon nyitótörténete is elviselhető volt, de az is valószinűleg mert a Lansdale írta. A többi... ojjjj... Carpenter miket művelt, medve anyám...

Beyonder 2007.11.07. 12:12:43

Az "egy epizód egy ügy" sorozatokat újabban én sem szeretem, úgyhogy ebből is csak az elsőt néztem meg, az egy sima 10/6-ot megért. Viszont az Odaát, mint cím teljesen rendben van.

virtualdog 2007.11.07. 12:53:04

Mi baj van a Cigarette Burns-szel? :) A Witch House meg a leglovecraftosabb film, amit láttam (a Dagon mellett).

ThaMuezzin 2007.11.07. 13:28:10

Az viszont nem titok, hogy miből élnek, benne volt az első részek valamelyikében. Azt játsszák ki, hogy a bankok nagyon könnyen adnak hitelkártyát, gyakorlatilag rendes ellenőrzés nélkül.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.11.07. 13:50:10

"Mi baj van a Cigarette Burns-szel?"

Inkább: mi a jó benne? Oké, rendben, mikor Udo a saját beleivel eteti a vetítőgépet, az nem rossz, de egyébként elcsépelt, meg rosszul eljátszott és megrendezett.

Gorr 2007.11.07. 15:22:01

Nagyon sokféle sorozatot kedvelek és nézek, de ezt akkoriban négy rész után feladtam. Unalmas volt. Igen, pontosan egy szörny per héttel megy a cselekmény sehova. No meg persze egy nő per héttel. Ez utóbbival nincs gond, sőt, de sajnos nem lesz tőle nézhető.

Bajtai András · http://bajtaiandras.hu 2007.11.07. 23:33:19

Vitalap a Masters of horror kapcsán, ha valakit érdekel, itt már megírtam, mit is gondolok arról a sorozatról: magyar.film.hu/object.b12dac8a-0c0f-4ca3-8281-4db44e53620f.ivy

aranyhaj.blogspot.com 2007.11.08. 06:38:28

Gorr: ez jó :-)
Hardfloor:Köszi!
Én inkább a horrorra szavazok. Horrorrajongó vagyok...

aranyhaj.blogspot.com

Santito 2007.11.09. 15:55:51

Hát, megértem, hogy lehet lelkesedni ezért a sorozatért, de, amint azt a cikkben is leszögezik, nekem például túlságosan "futószalagon-gyártott-ízű" és ha az számítana hogyan néznek ki a női szereplők, akkor biztosan a Bewitched-et is nézném (a sorozatot).

De nem. Szóval én inkább ajánlanám a The Dresden-files-t, az egy jól megírt misztikus széria. Mondjuk némileg ellenem szól a tény, hogy csak egy évadot ért meg, dehát a Firefly még annyit sem...

MoziFan · http://mozifan.blog.hu 2007.11.19. 01:40:44

Meg tudná valaki mondani, hogy miért csak egy éveadot élt meg a Dresden file? Végre megint egy jó misztikus sorozat, jó szereplőkkel, kibontakozó történettel. A múltkori nekem nagyon tetszett, amikor a halál körbevette Dresden házát. Miért nem tetszett a nézőknek? Ezt nagyon nem értem...aztán ott van az a DaY Break, ami utána jön, abból is csak 13 rész készült. (Santito, ami igazából csak fél évad ): )
Az amcsik tényleg a Pamela Andersonos VIP-t nézik???? Két percet nem tudok egyhuzamban megnézni belőle,mert feláll a hátamon a szőr...bezzeg abból leforgattak 88 részt 4 évadon keresztül. :( Küszöb is csak fél évadot élt meg. Tru Callingot meg a második felénél szakitották meg,amikor épp kezdet volna beindulni. És van egy csomó ilyen sorozat,ami megszűnt. Lassan a nézők is sztrájkolhatnának, mert ez kicseszés velünk.

Fat 2007.11.24. 17:47:10

Tök jó az odaát csak olyan jó lenne he nem ilyen későn kezdödni

Jason 2008.05.13. 20:20:36

Fazsa ez a sorozat csak kár, hogy nincs egy kicsivel több gore benne mert akkor lenne igazán jó horror sorozat.
De még így is nagyon ütös.:) Épp a második évadok nézem.

Deana 2008.05.21. 21:48:26

Imádom ezt a sorozatot, csak azt sajnálom, hogy a homesendere, a The CW nagyon kevés pénzt szán rá, egyre rövidebbek a részek, spórolnak a jelenetekkel, és ez elég sokat levesz az élményből, pedig egész jó nézettségeket produkál... Én épp most fejeztem be a harmadik évadot, és izgatottan várom a negyediket... :)

Andi 2008.08.26. 11:15:28

Szerintem állati jó sorozat!
Én már a 3. évadot nézem :) és el kell mondanom, hogy egyre csak jobb lesz.

Sissyivi 2008.09.01. 14:53:18

Én imádom ezt a sorit :) messze a legjobb :P bár nem az a nagyon horrorisztikus film de Jensen és Jared nagyon jó szinészek és igy tényleg 100%-os sorozat ! Szerintem a 3.évada a legjobb -de mondjuk az elsö se rossz - de a 3.teljes átörés (a két nöi szereplövel :)pláne )nagyon kiváncsi vagyok a 4.évadra :P SuperNatural forever :P

slodo · http://slodo.blog.hu 2009.02.20. 17:30:57

jöhetne végre az új rész.
süti beállítások módosítása