Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: TERRORBOLYGÓ (USA, 2007) ****

2007.10.01. 12:10 Beyonder

Aljas és pofátlan agymenés a Terrorbolygó, mint ahogy az egész Grindhouse project az. A recept ugyanis amiből dolgozik, olyan, hogy egy igazi horrorgeeknek már az összetevők felsorolásától muszáj elcsöppennie, függetlenül attól, mi sül ki a végén belőle. Gennyedző fejű zombik, géppuska lábú sztriptíztáncos, heregyűjtő tudós, pszichopata orvos, őrült babysitter-ikrek, leszakadó testrészek, szökőkútként spriccelő artériák és egyéb jóságok. Ha a végén ebből valami értékelhető születik, az jó, ha valami szar, az még jobb. Veszteni ilyen leosztásból lehetetlen. Rodriguez (és persze Tarantino) számára soha nem volt ilyen kényelmes a rendezői kempingszék.

Nem irigykedem persze, mind a két hivatásos mozibuzi megérdemli, hogy azt csinálhasson a vásznon, amit akar, nézőként pedig magam is lelkesen dagonyázom a celluloid-szemétben. Csupán jelezném – hátha más is így van ezzel – hogy az egyöntetű ovációba nálam egy kis rosszérzés is vegyül, a tudat, hogy ilyen könnyen kiszámíthatóak és lekottázhatóak a mainstreamtől elvileg távolabb álló közönség vágyai, egy kicsit zavaró. Hasonlót akkor éreztem legutóbb, amikor a Sin City-t már a leforgatása előtt kultfilmnek kiáltották ki.

A Grindhouse attól más, hogy nyíltan felvállalja missziós jellegét. Azon lehet vitatkozni, hogy megérdemlik-e a 70-es, 80-as évek trash-, exploitation és B-filmjei az efféle vizuális emlékműveket, de az tény, hogy a grindhouse nevet és jelenséget pár évvel ezelőttig kevesen ismerték. Nagy költségvetésből és sztárokkal viszont nem lehet igazi grindhouse mozit csinálni, így Tarantinóék maximum a hangulat megidézését vállalhatták.

Ez egyértelműen Rodrigueznek sikerült jobban, az ő variációja kaotikusabb, gátlástalanabb és agyatlanabb, míg Tarantinóról – akit az eredetiség állítólagos hiánya miatt szokás csesztetni – az derül ki, hogy képtelen a saját stílusát levetkőzni, akkor is tarantinós filmet csinál, amikor hivatalból is másolnia, idéznie kéne. Rodrigueznek viszont nem is kell exploitation gurunak álcáznia magát, ahogy a
kolléga is mondja, ő mindig is az volt, már az Alkonyattól pirkadatiggal bebizonyította ezt (persze Tarantino is, mivelhogy ő volt a forgatókönyvíró), csak akkor még a kapcsolódó PR-szöveg hiányzott.

A Terrorbolygó tehát szinte hibátlanul vacak film. A trashhangulatot elsősorban a precízen adagolt dramaturgiai következetlenségek, és a fő cselekményszervező elemként funkcionáló gore adják. Mindez a legízletesebb camp humorral leöntve. A sztori alapja a Return of the living dead című zseniális zombiparódiából lehet ismerős, de az expertek tucatnyi más klasszikusból gyűjthetik össze a kisebb-nagyobb idézeteket és nyúlásokat. Dióhéjban a lényeg: egy katonai támaszponton, másfél köpésnyire egy kisvárostól, olyan gáz kerül a levegőbe, ami vérengző zombivá változtat mindenkit. A többi kitalálható. A főhősök szerepére RR jó érzékkel válogatta ki a színészeket, érthető módon nem az alakítás Orson Wellesi mélységei voltak a lényegesek, hanem a humorérzék és az egyéni karakter. Rose McGowan és Josh Brolin a két legnagyobb telitalálat, de a mellékszereplőkkel sincs gond, még Tom Savini cameoja is rendben van. Egyedül Freddy Rodriguez helyett tudtam volna elképzelni egy fajsúlyosabb arcot az ügyeletes badass szerepére. És Naveen Andrews (a Lost Sayidja) is elég halvány teljesítményt nyújt az őrült biokémikus szerepében, bár lehet, hogy ő rendezői utasításra ilyen rossz. Még egyszer: hibázni ebben a filmben lehetetlen.

Ami a Terrorbolygó és a Halálbiztos kettőbe vágását illeti, nem tartom indokoltnak a reklamációkat. Egyrészt nehéz olyasmi után nosztalgiázni, amit nem élhettünk át (itt Európában legalábbis), másrészt agyzsibbasztásból számomra ez a másfél óra épp elég volt. Bármilyen viccesek is azok a vérengzések és pörgősek az akciójelenetek (RR-nek kisujjában a szakma), a kontrolálatlan vizuál-maszturbációtól is csömört lehet kapni egy idő után. A Tarantino filmmel együtt pedig már valószínűleg nem csak az ülőgumók sínylenék meg azt a 190 percet, de az egész túlpörgetett retro-élmény hamissága lelepleződne. Ami ugyanis szar, az akkor is szar, ha könnyes szemmel emlékszünk rá vissza később. Tessék szépen valami új szart is csinálni.

40 komment

Címkék: horror filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr72182270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2007.10.01. 14:09:25

az elején lévő kamuwerket is megnézném.
MACSÉTE! :)))

troc 2007.10.01. 14:22:38

már forgatják a macsatét!

Gy. 2007.10.01. 14:22:53

Nem kamu, IMDB-n fent van, hogy keszul! :)
Asszem...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.01. 14:23:49

4 csillag? Wow... Az egész Grindhouse-ban a DON'T a legjobb.

Beyonder 2007.10.01. 14:24:25

Sajnos a moziban csak a Machete-t vetítették, pedig a többi is jó. Főleg a Don't és a Thanksgiving.

Beyonder 2007.10.01. 14:28:03

Igazából 3.5 csillag lenne (háromnál azért jobb), de összességében szimpatikus ez az öncélű baromkodás, úgyhogy. Tizes skálán könnyebb lenne értékelni. :)

omgwtf 2007.10.01. 15:12:42

azért a Werewolf Women of the SS se gyenge Nicholas Cage-dzsel. :) Pláne, hogy volt hasonló film "élesben". (www.imdb.com/title/tt0071650/)
de nekem is a Don't jött be leginkább (amit ez ihletett állítólag: www.imdb.com/title/tt0071431/). na meg persze Rose McGowan. :P

kikuchiyo 2007.10.01. 15:53:24

Engedelmetekkel szégyentelenül becopypastázom a saját "kritikámat", moderáljátok ki, ha túl hosszú:

"Terrorbolygó

Rávettek, hogy megnézzem, de komolyan mondom, ilyen ízléstelen, gyomorforgató, szégyenletes filmet még nem láttam. Vissza kellett volna kérnem a pénzemet, már bánom, hogy nem tettem meg. Egyszerűen semmi pozitív, semmi felemelő, semmi értékes nem volt ebben a méltatlan celluloidpazarlásban, felháborító, hogy ilyen, magukat zseninek tartó semmirekellő alakok, mint ez a Rodrugiez meg Tarantuno, filmet rendezhetnek! El kéne venni tőlük a diplomájukat, már ha van nekik egyáltalán, amit erősen kétlek ez után a moslékhalom után.

A "film" konkrét hibáinak részletezése előtt muszáj kitérnem a képminőségre: ilyen gyatra minőségű kópiát régen láttam! Izgett-mozgott, csúszkált a kép, néha elfolyt vagy szét is esett, és ami mindennek a teteje, egy egész jelenetsor kimaradt. Az ember azt hinné, hogy manapság már adnak annyit magukra a forgalmazók, hogy ilyen kínos hibák ne forduljanak elő, elvégre 2007-et írunk. De hát úgy látszik, ezt is le lehet nyomni a mit sem sejtő mozinézők torkán ebben a kapitalista világban.

De ez csak egy apró kellemetlenségnek számít a többi hihetetlen baklövés és aránytalanság, sőt, végzetes hiba mellett. A rendezők már a stílus és a téma kiválasztásánál is alaposan melléfogtak: amikor már azt hihettük, hogy az igénytelen hetvenes évek ocsmány, alantas filmes praktikái végre az őket megillető helyre kerülnek és leplet borít rájuk a feledés homálya, akkor jön ez a két széltoló, és előkotorja őket a szemétgödörből. Minden itt van: az ócska gumiszörnyes zombifilmek, a vérszökőkutas darabolós horrorok, a bugyuta amerikai rendőrfilmek kliséi, a rejtélyes főhős agyonhasznált toposza: Rodirguez mindet megkísérli felidézni ebben az arányait vesztett torzóban. A különbség annyi, hogy ezúttal több pénz jutott a speciális effektusok kivitelezésére, így azok sokkal valóságosabbnak és így sokkal gusztustalanabbnak hatnak.

És ezzel elérkeztünk a film egyik nehezen alulmúlható pontjához: minden jóérzésű ember tiltakozását kell, hogy kifejezze a filmben felsorakoztatott ízléstelen, groteszk horror-elemek láttán. Emberi formájukat elvesztett "zombik" (így hívják a járkáló élőhalottakat alantasabb körökben) támadják meg a főszereplőket, ám azok ahelyett, hogy békés úton próbálnák meg rendezni a helyzetet, az amerikai fegyverkultusz megtestesüléseként géppisztolyt ragadnak, és irtani kezdik a magukból gennyet és vért okádó formátlan szörnyetegeket. Sőt, az abszurdum non plusz ultrájaként a fináléban a főszereplő hölgy lábára géppisztolyt csatolnak, és azzal kaszabolják az ellenséget! Egy másik jelenetben egy orvosi vizsgálat közben gennyes testrészeket mutogatnak egy monitoron - arról nem is beszélve, hogy az orvosi hivatás szentségének megcsúfolása ez, mégis, mit képzeltek a készítők ezzel a gusztustalansággal? Én nem is értem, hogy kaphattak minderre engedélyt.

Az pedig még inkább felháborító, hogy ennek a filmként eladni próbált hulladéknak se füle, se farka. A története teljesen értelmetlen, nincs szerkezete. Nincs tisztességes főhőse, akivel azonosulni lehetne, és a szerepeltetett színésznőket is botrányosan hiányos öltözetben, a normális mozinéző ízléséhez képest túlságosan is közönséges módon mutatják be. A film nyelvezete is elfogadhatatlan: rengeteg a káromkodás és a csúnya beszéd. És hiába is gondolnánk, hogy az "alkotók" (az idézőjel szükséges ezen a helyen) humorral tudják ellensúlyozni az ocsmányságokat: az erre irányuló kísérleteik rendre kudarcot vallanak, például ki látott már olyan ostobaságot, hogy a drámai csúcspontnak szánt jelenetben a férfi főhős egy gyerekmotoron száguldozik? Azon sem tudtunk nevetni, hogy a különösen vériszamos jelenetek után rendre húst vagy pépes ételeket ábrázoló képeket vágtak be.

Egyszóval ez nem film, hanem förmedvény, ami szégyent hoz a készítői nevére, nem is értem, hogy mutathatták be hazánkban. Nem értem, hogy miért nem tudnak végre olyan filmeket csinálni, amik igaz, őszinte emberi értékeket ábrázolnak ízléses, tiszteletre méltó módon?"


...annyit tennék még hozzá, hogy azért erősen látszik ezen a filmen, hogy nem igazi trash, hanem pontosan kiszámított műtrash.

paráznabillegető 2007.10.01. 16:06:15

hmmm.
ezek után, kedves kikuchiyo, kíváncsi vagyok, mit gondolsz pablo picasso munkásságáról.

tistedur 2007.10.01. 16:14:33

kikuchiyo most komolyan gondolta a kritikáját,vagy csak ironizálni próbált?

cscscscs 2007.10.01. 16:18:26

kikuchiyo :

a kep direkt van szetesve, es az a bizonyos jelent is direkt maradt ki. nezz utana a filmnek, mielott kritikat irsz. meg ugy alapjaban veve nezz utana annak, hogy pontosan mit is takar a grindhouse dolog.

gabest1 2007.10.01. 16:25:01

lol, műfilmre műkritika

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.01. 16:36:01

Egyrészt remélem tényleg, hogy Kikuchyo kritikája ironikus (nem azért mert a film jó (nem az) vagy mert ki nem állhatja Tarantinót vagy Rodriguezt (én szintén rühellem őket - Picassóhoz hasonlítani őket, "parázna", hülye vagy?), hanem mert az általa felsorolt stílushibák közismerten direktek voltak (a kópia minősége, a kimaradt reel, stb.)

sandstone 2007.10.01. 16:36:30

ez a kikuchiyo vagy poénnak szánta ezt a kritikát, vagy nem kéne filmmekkel foglalkoznia, annyira nem érti :) irjon kritikát egy virágos vázáról

Öhöhö 2007.10.01. 16:37:49

Cscscscscs........, aki nem érti a finom gúnyt... Egyszer volt egy hasonló élményem a Bem moziban, valamelyik RR film a alatt, mikor hangosan visítottam a röhögéstől, rámszóltak, hogy hagyjam már abban, mert zavarom a műélvezetüket, mikor is Banderas ezer sebből vérezve, szex után repkedett. Mert szerintük az komoly...
Ennyit erről.
Öhöhö

kikuchiyo 2007.10.01. 16:52:13

lolmár, olvassátok el még egyszer... :)

ebolacola 2007.10.01. 17:02:05

hihetetlenul szorakoztatott ez a film, nekem 10/10, szinte mindent imadtam benne (a kismotort kihagytam volna). Rose McGowan

ebolacola 2007.10.01. 17:05:06

kikuchiyo:

mondjuk nem biztos, hogy az olvasok hibaja, hogy nem tudtak eldonteni, ironizalsz-e avagy sem.

az elozo hozzaszolasombol meg kimaradt egy szivecskejel Rose utan.

Beyonder 2007.10.01. 17:17:46

kikuchiyo: ez nagyon nagy, grat. :)

Dr. No 2007.10.01. 18:06:38

Na most meg fogtok szólni, de nekem nem is az "eltúlzott" gore-faktor meg az eredetiség hiánya fájt a legjobban (nem a legjobban: egyáltalán nem fájt), hanem RR meg az egész Tarantino-univerzum ön-reciklálása. Tom Savini-cameo? Ez már magában ciki. Minden valamire való zombifilm kötelező kelléke (Holtak földje), és RR maga is elsütötte már az Alkonyattól pirkadatigban (Sexmachine). De hány éve! Mr. Willist meg a RR-rokonságot részletezni sem érdemes. Michael Biehn szerepeltetéséről ordított a csatakosra izzasztó erőlködés, hogy ki legyen a jelen műremek Travoltája. Ki lesz a következő? Ralf Moeller? Chuck Norris pacemakerrel? Michael Paré infúzióval? Nem is ragozom, talán értitek, miről beszélek.
Summa, hogy RR kiábrándító hozzáállására a Machete a legjobb példa: kamu-trélernek indult, mint a többi, de már forog az egész estés verzió. De kurva jó ötlet, és főleg milyen új a figura, főleg, ha az ember nem látta a Desperadót. Csak nem a Danny játszta abban is a kolumbiai késdobálót?! A Trejoját! Egy párhuzamot mondok: Luc Besson - Nikita és Leon, a profi. Szerintem RR is a legjobb úton van ahhoz, hogy egy kis mexikói Luc váljék belőle.

Bomarr 2007.10.01. 18:16:01

Már a Desperado is egy remake volt... hivatalosan hiába az El mariachi folytatása valójában annak egy ügyesen felturbozott változata. RR nem árul zsákba macskát: ő mindig is a másolásból élt. A Planet terror pedig messze a legszorakoztatobb mozija, ugyhogy jó uton halad ;)

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2007.10.01. 18:39:41

Dr. No-nál a pont!
kikuchyo iróniája meg egy szinten a film iróniájával..
attól függetlenül, h röhötem a pt-n, mindössze a wannabe cult shit

Brute 2007.10.01. 20:11:59

Az a legnagyobb baj, hogy páran komolyan vették a filmet, pedig nem szabad. Náluk semmit sem szabad...
ÉS ne haragudj kikuchiyo, de látszik, hogy k**vára nem olvastál utána,mert még a nevüket se tudod leirni tisztességesen

proci 2007.10.01. 20:15:06

az a helyzet, hogy ha a film csak ennyire jó, akkor az explotation filmek jórészét veri. volt egy kötegnyi működő film (mai napig köztudatban), meg volt sok tényleg rossz. rossz filmek nézéséhez meg rövid az élet...

a halálbiztos pedig simán csak egy túlhájpolt, ámde igen vontatott film... és igen, egy autós gyilkolós film ne arról szóljon az idő nagyrészében, hogy csajszik fecsegnek, unalmas témákról, mert ennél még a gone in 60seconds remake, sőt, még a "csodálatos" tokyo drift is jobb volt (utóbbin pl könnyesre nevettem magam). és főleg szórakoztatóbb.

Dr. No 2007.10.01. 20:17:27

A tettes mindig visszatér (ezt most magamra értem)!
RR-rel nem az az alapvető baj, hogy másol, ezt ugyanis nagyon élvezetesen teszi (az Alkonyattól pirkadatig-ot akárhányszor meg tudom nézni), hanem hogy ÖNMAGÁT másolja. Érdemes? Ennyire nagy király lenne?
Amúgy pedig tök igazad van,kedves Brute, hogy egy klasszikussal éljek: a humorban nem ismerek tréfát... Még a szart is csak tiszta forrásból!

Condy 2007.10.01. 20:41:23

Az a lényeg, hogy aki nem szereti a Tarantino és Rodriguez filmeket, az minek megy ilyenre a moziba? Csak, hogy fikázhasson?

mangorlo 2007.10.01. 21:11:11

ez tényleg kurva szar egy-két film volt. csak azért néztem meg mert tarantinó. megjegyzem: én nem mentem moziba hogy fikázzak, hanem letöltöttem torrentről

Dr. No 2007.10.01. 21:27:31

Kedves Condy!
Az ember nem fikázni megy a moziba, ahhoz most már túl drága mulatság. (És milyen messze voltam a fikázástól!) Viszont ugyanezen okból nem vagyok hajlandó az elvárásaimat otthon hagyni, és kritikátlanul befogadni bármit, amit elém tesznek.
Egyszerűen csak többet vártam, és ahogy észrevettem, mások is úgy gondolják, hogy ebből - a Terrorbolygó alaphelyzetéből stb. hadd ne részletezzem - többet lehetett volna kihozni. A kínai piaci árut kínai piaci áron fogadom el, ennyi.

Kobaljov 2007.10.01. 22:39:20

Egy kis pontosítás, csak az igazy geek-ség kedvéért: "géppuska lábú sztriptíztáncos" (Gonzo), "a főszereplő hölgy lábára géppisztolyt csatolnak" (kikuchiyo): se nem géppuska, se nem géppisztoly (bár így nem jön ki Gonzo nyelvi poénja)

vittorio 2007.10.02. 08:23:22

Nekem rögtön leesett, hogy kikuchiyo csak viccel. Ennyire hülye senki sem lehet.

ramiz · http://virtualdog.blogspot.com 2007.10.02. 11:24:52

Én jót szórakoztam a filmen, látványos és sok helyütt vicces. De szokás szerint túl van lihegve: Tarantino is, Rodriguez is régóta divatcikknek számít, muszáj szeretni, hiába nem látott a Grindhouse-on meg a Kill Bill-en jókat mulató közönség nagy része egy igazi, eredeti trash horrort vagy kung-fu filmet sem. Ez az egyetlen panaszom igazából. Egy ilyen \"emlékmű jellegű\" filmtől meg eredetiséget elvárni ugyanolyan nonszensz, mint egy műanyag T-Rextől azt, hogy széttépje a gonosz tanár nénit (bár én egyszer bevittem az iskolába alsóban :D ).

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.10.02. 13:51:07

Hát mostanában a Death Proof volt a legfájdalmasabb filmes élményem. Már az első 15 perc után kezdtem folyamatosan azt érezni, hogy bele kell tekernem... unalmas, céltalan fos. Egy színtelen-szagtalan dumaáradat, ennyivel össze is lehet foglalni. Grindhouse ide vagy oda, ha egy ilyen filmnek nem célja a szórakoztatás, akkor mi? Annyira felesleges az egész, hogy beszélni sem érdemes róla.

2007.10.02. 14:21:29

Sók szót szerintem sem érdemel a Death Proof.
De karambolt profibban még nem sokan csináltak.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.10.02. 15:04:31

...na igen, de a többit nyugodtan kivághatták volna. >;)

JasonNorth 2007.10.02. 20:46:18

Ez a film Jó vót!
Rose McGowant még így fél lábbal is meg...!!!Ehehehehe..........!!>:o)

Beyonder 2007.10.02. 22:56:31

Rodrigueznek is alaposan megtetszett, mert dobta miatta az asszonyt...

rolo tomasi · http://www.oriasi.blog.hu 2007.10.03. 22:08:16

Színtelen-szagtalan??Már a poszter is fröcsögős színorgia volt!!Mit vártatok a trashmozik felélesztésétől?Logikus cselekményt,elmés párbeszédeket?Pina,vér,erőszak,elmebeteg humor...nálam ez a trash!Nem kell mindig Ponyvaregényezni!

alberto 2007.10.14. 18:35:27

Ha a régi amerikai "trash"akciófilmek hangulatának a visszaadása volt a fő cél hát akkor remekűl sikerült, ugyanolyan sekélyes szar mint azok. A két rendezőmogul zsenialitását persze nyomon lehet követni a filmekben.

groundwalker 2007.10.14. 20:25:51

A régi amerikai trash filmek megütik ezt a szintet? Mert akkor meg kell néznem azokat a "sekélyes szarokat" is! :D

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.10.14. 21:20:24

"Pina,vér,erőszak,elmebeteg humor...nálam ez a trash" - Namost a "pina" és pinák végeláthatatlan pofázása között van egy árnyalatnyi különbség. Ez megy az erőszak meg a vér rovására. (Melyik Tarantino filmben nincs elég erőszak?)
süti beállítások módosítása