Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A fantasztikus négyes és az ezüst utazó

2007.07.16. 10:00 Beyonder

Fantastic Four - The Rise of the Silver Surfer. USA, 2007.
 
Hazai bemutató: 2007. július 19.

 

Csak a jegyzőkönyv kedvéért: A Fantasztikus Négyes gyerekfilm, az volt már az első rész és az lesz a harmadik is. Ezzel nem is lenne baj, valaki, valahol odafönt úgy döntött, hogy ezek a karakterek – Nyúlós Ricsi, Tüzes Jani, Sziklás Vic Mackey és a Láthatatlan Eye Candy – leginkább a fiatal célközönség szórakoztatására alkalmasak. És sokat nem is tévedett az illető, mivel a Marvel Univerzumnak már képregény formában sem a sötétebb, brutálisabb oldalát képviselte a Négyes – igaz, annyira sosem volt infantilis, mint a celluloid verzió.


Szóval, ideális lenne a matéria egy habkönnyű matinéhoz: akció, poénok, popcorn plusz némi visszafogott érzelem leöblítve egy kis kólával, ‘oszt jónapot. Az F4 széria ehhez képest se nem vicces, se nem izgalmas, cserébe viszont érzelgős. Az volt már az első felvonás is, de még tolerálható mennyiségben, a mostani etap viszont elveti a sulykot.

A bugyutaságokon, javaslom, ne is ütközzünk meg, az a nyári blockbusterek szériatartozéka. Sue Storm (Láthatatlan) és Reed Richards (Nyíl) esküvőre készül (egymással), ami kiváló apropót ad tucatnyi témába vágó, romantikus sit-comot idéző poén elsütésére. Túléljük. Ben (Lény) és Johnny (Fáklya) közben tréfásan civódnak egymással, ahogy szoktak. Jót kacagunk. Ezalatt baljós események történnek, egy ezüstös repülő izé cikázza körbe a bolygót, hogy leamortizálja a világörökség jelentékeny részét. Ezen elámulunk. A furcsa, azonosítatlan repülő ojjektum épp akkor ér New Yorkba, amikor Sue és Reed kimondaná a boldogítót. A többi borítékolható: meg kell menteni a világot, hogy végül az utolsó jelenetben mégiscsak megszülethessen az a fránya frigy.

 
Ezen a ponton kéne, hogy jöjjön az akció és az izgalom. Helyette borzalmas dramaturgiai fordulatot kapunk: visszatér az előző rész főgonosza, Dr. Fátum, aki felajánlja, hogy segít Reednek megfékezni az Ezüst Utazót. A csávó akkor se lehetne gyanúsabb, ha homlokára lenne tetoválva, hogy “Muhahhaha, hazudok, hazudok!”, Reed nem is akar vele kollaborálni, de a kormány szigorú arcú képviselője ráveszi, hogy mégis. Ettől kezdve valószínűleg még egy mentálisan kihívásokkal küszködő főemlős is kitalálná, hogy mi Fátum terve és merre fog a sztori kanyarodni. Sebaj, majd az akcióval vigasztalódunk, gondoljuk ekkor. Abból viszont szinte alig kapunk valamit (mire ment el a 130 milliós büdzsé?), az F4 kármentést végez Londonban, Fáklya fogócskázik az Ezüst Utazóval, de igazi harcot, ahol mindenki kihasználhatná a szuperképességét, alig látunk többet – ha egyáltalán – mint a Hősök fináléjában. 

Külön nem térnék ki a színészekre (illetve: miért kell a kreol Jessica Albát szőke, fehér nővé maszkírozni?), elég csapás lehet nekik a röhejes dialógokkal megbirkózni. Illusztrációul álljon itt az Ezüst Utazó és Sue Storm első találkozása:

SS: Miért akarsz elpusztítani minket?
EU: Nincs más választásom.
SS: Mindig van más választás.
EU: Nem mindig.

 
Kár, hogy a film ezzel együtt sem elég béna ahhoz, hogy belessen az ‘olyan szar, hogy már jó’ kategóriába. Pedig akkor talán – feltéve, de meg nem engedve – felvehetné a versenyt az 1994-ben készült home-made verzióval, amelynek a trailer alapján élmény lehet minden másodperce.

14 komment · 1 trackback

Címkék: scifi képregény adaptáció

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr53118514

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: games for windows live pc 2018.02.09. 17:29:20

Kerékpár bolt - Kerékpár turizmus - Kerékpár bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turbóZ 2007.07.16. 10:27:29

Nekem valamivel jobban tetszett, mi több nekem már az első rész is tetszett. Pont a képregény lényegét, azt hogy a Fantasztikus Négyes egy család, jól kihangsúlyozza és olyan játékos is az egész. Szórakoztató, na.

turbóZ 2007.07.16. 10:50:30

Láthatatlan Eye Candy, ez jó :))

Beyonder 2007.07.16. 11:08:29

Kösz. :)

Ahogy a cikkben is írtam, a koncepcióval semmi gondom, csak a megvalósítással.

Beyonder 2007.07.16. 11:13:22

Ja, itt az idézett dialóg eredetije, bizonyítéképp, hogy nem én ferdítettem el:

SS: Why are you trying to destroy us?
EU: I have no choice.
SS: There's always a choice.
EU: Not always.

Sepy 2007.07.16. 14:30:28

Igazából nekem is tetszett. Könnyed szórakozást nyújt. Dialógus: Örüljünk, hogy ennyit is mondott a "deszkás". Nem vette szószátyárra a figurát. Számomra egy belül örlődő személy benyomását keltette. Jól megcsinálták a nagy G-t is. Elég durva benyomást keltett. Jó kis film ez.

yosha 2007.07.16. 15:33:59

Nekem az első filmmel semmi bajom nem volt, mondjuk tényleg gyenge lett, és a végén nagyon hirtelen urai lettek a képességeiknek, sőt, csapatmunkában intézték el a dokit. Ráadásul a lakosságból szinte sennki sem látta, mik is az előzmények, csak annyit, hogy egy fémmaszkos ürge körül ezek a \"fantasztikusok\" megolvasztják a kátrányt, jókora kárt okozva az adott utcának és kerületnek:) Ennek ellenére csak ugy megtapsolják őket... WHY???
Azért meg fogom nézni, a trailer jol nézett ki, de nagy elvárásaim nincsenek.
Az 1994es SAJNOS nem home-made, hanem hivatalosan leforgatott film, ami elkészülése után megsemmisülésre került. Roger Corman jegyzi, és kb. fél éve még megnézhető volt az egész a youtube-on, ha jol láttam már csak pár jelenet maradt fenn. Végignéztem, jót röhögtem, de nem annyit... Nem érte meg az időt...

spman 2007.07.16. 15:53:38

Nekem tetszett az első rész is, de a második még jobban. Mivel az első is vicces volt, természetes, hogy ebben is vannak poénok, és nem is rosszak. A Surfer kinézete, mozgása, mindene ragyogó, a sztori pedig enyhén, de a képregényét követi. A filmben látható kozmikus erő eddig még semelyik képregényfilmben nem jelent meg, Jessica Alba pedig nem hinném, hogy kreol lenne, legalábbis a Kéz őrületben még nem volt az. :) Ám, ha mégis, a film értékéből semmit se von le, jó kis film, na.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.07.16. 16:58:53

A régi változat a Toxic Avenger és a Masters of the Universe közös gyermekének tűnik..

TheBerzerker 2007.08.01. 15:21:54

Én speciel nagyon szeretem az első filmet (gondolok itt a 94-esre). Annyira primitív, és annyira szórakoztató, hogy már szinte jelenség. Ráadásul szerintem "kövezzetek" meg de a régiben sokkal jobban néz ki Ben alias The Thing.

JasonNorth 2007.09.22. 22:56:17

Az első nagyon jó volt. Az még a balesetről és a képességeik felfedezéséről szolt egy kis harcal megköhintve. A másodikban már igazán csak az akcióra épült, de még így is hozta amit kellet. Jessica Alba pedid egyik filmben ilyen a másikban olyan. Színváltos a lányka na(fogadjátok el így). Még fekete-fehér is volt a Sin cityben. A dialogos az tényleg nagyon röhejes.:)

A 94s válzozat nekem valahol megvan a szennyes filmek között. majd egyszer megnézem milyen. A régi elég tré Amerikai kapitányt viszont láttam és borzalmas.:-)))

endreker 2007.12.10. 19:08:32

nekem tetszett csak rövid meg kicsit hát kevés az akció az igaz.de amúgy jó.(nem az 1994-esről beszélek az borzsutónak tűnik)De a lény ott télleg elég jó.szóval nekem jó volt a fantastic four 2-ő de az egybe nagyon kevés az akció azért tetszik mert amúgy is szeretem a fantasztikus négyest.

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2007.12.10. 19:44:16

Szerintem nem volt rossz film, a figurákat is jól eltalálták a képregényhez képest.

Köbli Norbert (törölt) 2007.12.10. 19:58:10

Nekem a második sokkal jobban tetszett, mint az első.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.01.31. 22:56:12

Beyonderrel tartok. Borzalmas mind a két film, ezt a másodikat konkrétan alig bírtam végignézni.
süti beállítások módosítása