Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

King Leonidas akciófigura

2007.07.14. 23:08 PinkHell

Frank Miller's 300-sorozat, NECA Toys.

Mostanában a legendás képregénykészítőre, a szebb napokat is megért Frank Millerre jár rá a hollywoodi rúd, így cseppet sem csodálnivaló, hogy a brutálisan steril műtermi hangulat alatt sorvadozó 300 című film mozis menetelésével egyidőben a Golgota-tesztelt, szupererős Leonidas-óvszer és a Gorgós gumicukor mellett immár egy négy darabból álló akciófigura sorozatot is megkaparinthatunk, hála a NECÁ-nak. Most Leonidast vesszük szemügyre.

A tévedések elkerülése végett már most megjegyzendő, hogy a film alapjául szolgáló grafikus novella távolról sem véletlenül tömhette tele zsebeit anno kultbabérokkal: Frank Miller remekműve a képregény-pantheon egyik teljes jogú polgára, így a vele való megismerkedést bátran tudjuk ajánlani mindenkinek, akár a film rovására, azaz helyette is. (Annál is inkább, mivel a Képes Kiadó jóvoltából a mű immár magyarul is hozzáférhető, nem mellesleg az eredeti verzió monstre adottságait száz százalékosan megtartó impozáns formában, értő fordításban.)

A figura-sorozat egy Leonidas, egy Gorgon, egy Immortal és egy Ephialtes névre hallgató darabból tevődik össze, illetve a nagy belmagasságú lakásokban élők még Leonidas király 12 incses verzióját is elkezdhetik lízingelni. Ha sikerült túltenni magunkat a kabaré-candidate milleri Xerxész igazolatlan hiányzásán, akár tovább is léphetünk, hiszen THIS!! IS!! SPARTA!!

A NECA sajnálatos módon nem villog túlságosan az arcok kidolgozásának terén, ami komoly gond, lévén kínálatuk javát szupersikeres filmes projektek farvizén kívánják elénksodorni, mi pedig nyilván nem örülünk, ha például az Amerikai Pszihó-ban kedvencünkké avanzsált Christian Bale műanyag klónjaként várt figurát effektíve nem ismerjük fel arcilag, és akkor még nem is beszéltünk a miliméterre azonos ársávokat használó nagy-nagy rivális McFarlane Toys e területen (is) meglévő irgalmatlan erejéről (lásd a JJ Abrams Lost-ja alapján készült tökéletes szobrocskákat). Nos itt, szerencsére, erről szó sincs. Van viszont másról, dögivel.

A figura csomagolása szép, ezen nincs is mit csodálkozni, ráadásul a "series 1" felirat indirekt ígérettételének feldolgozása után a Xerxész-imádók is megkönnyebbülten kezdhetik csörgetgetni tündibündi kis intimpírszingjeiket.

Mostanában megszokhattuk, hogy a NECA néhány figurájához több fej is jár - ez a helyzet most is: kapunk egy tárgyalókészebb Leonidas búrát, meg persze egy sisakos-vicsorgósat. És ezek a fejek szinte tökéletesek; még Leonidas átható tekintetét is sikerült az örök műanyag mozdulatlanságba foglalni.

A gondok nyaktól lefelé kezdődnek, ugyanis kedvenc tesiszakos történelmi sztárunk izomzata egész egyszerűen röhejes. Muszkliegyüttese közelebbről vizsgálva inkább hat diliboltban beszerezhető olcsó izompulcsinak, mint a kőkemény spártai nevelkedés hiperférfias konklúziójának. Ehhez nem is lehet mit hozzátenni, gáz és kész. Ráadásul a test festése több helyen is pimaszul áttendál a lábpáncélra és egyéb idegen területekre (élő szövet a fémvázon?), ami meg már egyenesen vérforraló, nem '77-ben tartózkodunk ugyanis, a Hasbro halálos ölelésében.

Egyértelmű pozitívum a viharvert palást, amin szinte érezzük a por és a királyunknál balga módon bepróbálkozó szuicid hajlamú perzsák vérének szagát. Szépen megkonstruáltak a fegyverek is: a pajzs, a kard és a kétméteres lándzsa - mindnek gyönyörű a felülete még egészen közelről, fogorvosi lámpa alatt vizsgálva is, mint ahogy semmi panaszunk nem lehet a tarajos sisakra sem. Sajnos azonban - szegény embert még az ág is húzza - ezek az árnyaltabb megoldások is inkább zavaróvá válnak, mivel a testfelület mindehhez képest úgy néz ki, mintha kiszidolozták volna, magyarán szólva a figura elég brutális mértékben inkoherens és inkonzekvens, rosszindulatúbb pillanatainkban akár még a magyar fröccsöntői lelemény generálta legendás moncsicsiföldműves is a vele kapcsolatos gondolataink közé trappolhat.

Maga a választott póz valahol a közepesen gyengus minőség és az alkotói tanácstalanság önlelepleződése között helyezkedik el, kérdőn nyögve; nem teljesen érthető, hogy miért egy ilyen kvázi-férfimanökenes-kamuharcias testtartással verték meg szegény szupergörögöt, mikor mondjuk hajíthatott volna éppenséggel egy kiontott belek emlékét őrző dárdát is, artikulálatlanul üvöltve, alig leplezett erekció közepette. A default Leo szolíd dühének gyökerénél nem tudni, hogy rosszul elkészített fetasajt, vagy egy laza délutáni átmozgató edzés vészesecske közelsége van-e.

Úgy tűnik, érdemes lesz bevárni a magasabb árkategóriába eső 300-as relikviákat, úgyismint mellszobrot (Xerxész!!), model-kitet, kit tudja még mit. Persze a minőségért már jóval komolyabb összegeket kell perkálni, adott esetben százezres tételeket is.

7 komment

Címkék: akciofigura

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr13118142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mitz 2007.07.17. 15:48:21

má ez teccik

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.07.17. 16:00:04

"nem teljesen érthető, hogy miért egy ilyen kvázi-férfimanökenes-kamuharcias testtartással verték meg szegény szupergörögöt"

Há ijjen vót az egész film! :)

attttti 2008.02.05. 17:08:06

Feri egy értelmes indokot mondj miért utáltad ilyen "vetélytársak" mellett, mint a Trója típusú Pit bohóckodás minden egyes negatív (megjegyzem még egy jó darabig az eposzban élő karakter) kinyiratásával, vagy a "Mennyei nyáltenger" Orlando Blommal :D

virtualdog 2008.02.05. 20:51:10

Miért, a 300 is bohóckodás... :D mondjuk moziban élvezhető, mert az a bohóckodás tényleg látványos lett - pusztán szép, semmi más. A párbeszédek viszont (bármikor, bárki megszólal a filmben) mind siralmasak, de olyannyira, hogy a végéig nem voltam benne biztos, hogy nem poén-e az egész.

attttti 2008.02.06. 14:50:38

Ja ez jogos :D
Mellesleg a figurán miért makulátlanul tiszta Leo kardja és dárdája? :)
Ja mellesleg a film végén miért 90 fokban áll ki az összes nyíl Leonídászból mikor állt, miközben suhantak felé? Közben sokkot kapott és elájult, vagy mi?

attttti 2008.02.06. 15:03:01

Ja és MELLesleg a figura "izomzata" tényleg olyan szinten fura mint a legtöbb képen? Főleg MELLkas tájékon...
süti beállítások módosítása