Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Jeff VanderMeer: Expedíció

2014.03.04. 08:00 Rusznyák Csaba

expedvandermi.jpgAz Expedíció az egyik legfélelmetesebb könyv, amit az utóbbi években olvastam. Pedig nem elsősorban horror, és főleg nem a mai zsánerirodalom tipikus, trendi eszközeivel próbálja meg rémisztgetni az olvasót. Jeff VanderMeer Déli Végek trilógiájának első részében a sokadig kutatócsapat indul a rejtélyes X Térségbe, ami a kormány söpörjük-a-szőnyeg-alá kommunikációja szerint 30 évvel korábban egy meg nem határozott környezeti katasztrófa következtében jött létre. Valójában azonban senki nem tudja, mi ez a bizarr, láthatatlan határral körülvett terület, hogyan alakult ki, és miért, ahogy azt sem, hogy mi van odabent – a korábbi expedíciók a kudarc különböző fokozatait megtapasztalva tértek vagy nem tértek vissza a vadul burjánzó természeti anomáliából a külvilágba. Földönkívüli okai vannak az X Térség létezésének? Esetleg egy félresikerült kormánykísérlet áll a háttérben? Vagy valamilyen párhuzamos világ szivárog át a miénkbe? Az első könyvből nem fogjuk megtudni – többek közt ettől is olyan rohadtul félelmetes az egész.

A csak nőkből álló expedíciót, aminek négy tagját soha el nem árult nevük helyett a szakterületük határozza meg (biológus, geodéta, pszichológus, antropológus), a biológus főszereplő meséli el, az egész regény az ő naplója. VanderMeer ezzel is teljesen zárt, nyomasztóan belterjes narratívát teremt: a könyv az X Térségben kezdődik, és ott is ér véget, a „való” világról nem tudunk meg szinte semmit, ahogy a mellékkarakterek múltja is rejtély. A biológus életének korábbi állomásai kedvéért flashbackek sorozatában ki-kitekintünk ugyan a civilizációba, de VanderMeer még ezeket az emlékeket is nyugtalanító erővel köti az X Térség eseményeihez, motívumaihoz. A főszereplő saját egzisztenciális drámája a történet végére (?) katartikusan, egyszerre reménytelien és tragikusan fonódik össze a rejtélyes vadon horrorisztikus biológiai rémálmával.

Az X Térség szolgál mindazzal, amit a fülszöveg után elvár az olvasó, azaz vannak benne borzalmas helyszínek és rettenetes szörnyetegek, de VanderMeer ezeket egyfajta lovecrafti kontextusban használja.  Az egész könyv a totális ISMERETLENről szól: nem szekrényben bujkáló mumusokról, és borzalmas, de megérthető okokból ölő rémségekről, hanem felfoghatatlan, megfoghatatlan dolgokról és lényekről, amik annyira idegenek, annyira nem evilágiak, hogy nem csak értelmünkön esnek kívül, de egyáltalán az észlelésünkön is – az öt emberi érzékszerv borzalmas kudarcot vall az X-térség felkavaró ökoszisztémájának megfelelő regisztrálásában. Innentől pedig mi reménye lehetne az egyébként is korlátolt elmének, hogy ráleljen a rejtély kulcsára?

Főleg, hogy maguk az emberek is bonyolítják a helyzetet – persze, hiszen azok, amik: emberek. Ahogy fogynak az oldalak, és lassan tisztázódnak a körülmények, kiderül, hogy a kormány nem csak a nép elől titkol el dolgokat, hanem az expedíció résztvevői elől is – sőt, hazudik nekik. Ennek céljai, motiváció ugyanúgy homályban maradnak, mint az X Térség mibenléte, a szituációt pedig tovább súlyosbítják a szereplők közti konfliktusok és bizalmatlanságok. Arról nem is beszélve, hogy a narrátor maga is visszatart információkat, és, hogy maga is változik: az X Térség változtatja meg. Belülről. Visszafordíthatatlanul. Míg egy idő után felmerül a kérdés, hogy meddig tekinthető egyáltalán embernek.

Az X Térség a totális sötétség. Az a sötétség, amitől gyerekként féltünk, de ami most minden eddiginél sűrűbb, valóságosabb és kiismerhetetlenebb, szörnyűséges és eposzi, és nem illan el, hiába kapcsoljuk fel a villanyt. Bekebelez magába, és soha nem ereszt többé. És még csak azt sem tudjuk, hogy miért. Jobban meggondolva, lehet, hogy mégiscsak kőkemény, zsigeri horror.

13 komment

Címkék: scifi horror könyvkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr625834585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

superben 2014.03.04. 11:04:56

Már egy ideje tanakodtam magamban, hogy kell-e ez nekem, de most meggyőztél, hogy igen!

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.03.04. 13:21:34

Na, végre olyan könyv, ami engem is érdekel! Ha tényleg ilyen jó horror, akkor nem csalódhatok :)

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2014.03.04. 16:51:34

instabuy. nagyonköszi, holnap megyek a könyveshez.

winterrain 2014.03.04. 20:41:34

Így az ismertető alapján olyan mintha egy Sztalker koppintás lenne.

hu.wikipedia.org/wiki/Sztalker

slowMotion 2014.03.04. 21:40:43

Már egy ideje tanakodtam magamban, hogy kell-e ez nekem, de most meggyőztél, hogy nem!

Beyonder 2014.03.05. 00:56:31

@winterrain: Tényleg feltétlenül muszáj volt belinkelni a Sztalkert? :D

winterrain 2014.03.05. 01:28:31

@Beyonder: Miért lett volna muszáj?

Error Flynn 2014.03.05. 04:38:03

Ez után a kritika után én is felírtam a listámra, köszi!

Kazuár 2014.03.05. 07:38:59

Érdekes, nekem valamiért úgy tűnt, mintha csak a biológus lenne nő, a többi férfi... Remek könyv, az biztos, bár a nagy kedvencet, Dan Simmons Hüperion sorozatát még nem ütötte ki az első helyről :-)

Lassus. · http://juventuz.blog.hu 2014.04.05. 14:52:15

Most értem a végére, tényleg nagyon jó volt, ez a cikk teljesen jól leírja, milyen is.

Azt hittem, a trilógia másik két része már készen van, de a végén azt írják, még írja őket Vandermeer.

Ezt nagyon sajnálom, mert szívesen olvastam volna tovább :)

Ki tudja, mikor készül el így a fordítás.

Rusznyák Csaba 2014.04.05. 15:20:17

@Lassus_: A második egy hónap múlva jelenik meg. Itthon is.
süti beállítások módosítása