Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

VHS paradise: Predator

2013.09.20. 06:00 Geekblog

from-the-movie-predator-1987-76648.jpgKeményfiúk, kéziágyúk, izomhegyek, dzsungelkommandó, földönkívüli, gerinckitépés. A cicivillantáson innen a Predatorban minden, de úgy kurváraténylegminden megvolt, amiről a VHS-korszakban egy pelyhedző állú ifjonc álmodhatott – meg még az is, amiről nem. John McTiernan akcióklasszikusa zseniális jelenetek sorából áll össze egy zseniális egésszé. Schwarzenegger és Weathers CIA-szkandere. A kiszállás a helikopterből. AZ A hang, a filmtörténet talán legmegszokhatatlanabb monszterhangja – és a zene. A különítmény esőerdőirtó össztüze (nem sok ennél maszkulinabb, egyszerűbb, lényegretörőbb, masszívabb „fuck you” létezik a filmtörténetben). És ezek még csak kiragadott pillanatok. A Predator sokunk fejlődésére/hanyatlására hatással volt annak idején, jól meg is mondjuk, miért.

Borbíró Andris: Mint sok kortársam, a gyerekkoromban én is igen egyhangú mozgóképes diétán éltem (amit persze egyáltalán nem bántam!), tekintve, hogy az engem érdeklő filmek szűk csoportjához fértem csak hozzá. A választék a következő volt: bádszpenszer-terenszhill, dzsekicsen, valamint “am. akc. filmek”. Ez utóbbiak közül is külön csíptük a családban a Schwarzenegger-filmeket, talán mert az osztrák sógor kicsit “hazánk fia” volt Hollywoodban. Kőkemény volt, magabiztos és tökös, akár kommandózott, akár embereket terminált, akár barbárként keselyűt gyilkolt a fogaival. A Predator poszterén azonban, amit a közeli téka falán bámultam minden alkalommal, mikor elmentünk kazettát kölcsönözni (kis bilétákat kellett begyűjteni az üres tokok alól, ha nem fityegett ott, azt jelentette, hogy ki van kölcsönözve a film), elképzelhetetlent láttam: Svarci félt. Valamilyen elmosódott, pszichedelikus dzsungel-részlet látszott körülötte, hatalmas stukker volt a kezében, elszántan és ölni készen állt, de láttam rajta (én legalábbis úgy láttam), hogy fél. És más ember vagy lényeg nem volt a poszteren. Predator. Ragadozó. Milyen ragadozó? Ki vadászik kire? És egyáltalán, ki képes megijeszteni Svarcit?... A képzeletem nekiállt a semmit színezni. A szüleim: “Biztosan nem gyereknek való film!”. A haverok persze megnézhették, és mesélték a kattogó hangot, a megnyúzott vadakat, a karmokkal övezett szájat… Maradt a poszter bámulása egy elbaszott lépcsőkanyarban a tékában.
Mire végre meg tudtam nézni, én már rég rettegtem a láthatatlan Ragadozótól.

Elmeboy: Egen, ez akkoriban egy megtévesztő film volt. Olyannyira a hőskorszakban sikerült látnom, hogy az nem hogy VHS volt, de egyenesen falusi mozgóképszínház, ahová a pénztáros Béla bácsi a korhatárt nagyvonalúan figyelmen kívül hagyva már csak azért is beengedett zsenge tízévesen, mert egyáltalán fizetővendég voltam. Schwarzenegger-filmekről akkor már a legtöbben hallottunk, az alsóbb osztályokban a menőség egyik legfőbb mércéje az volt, ki hányat látott, így a megtekintést szavatoló jegy kifizetése után jogosnak vélt büszkeséggel foglaltam el a keménytámlás moziszéket, előre vigyorogva, hogy miféle gépfegyveres akciókról fogok majd beszámolni padtársaimnak az uzsonnaszünetben. Ó, én hülye.
A Ragadozó ugyanis mindenkit átbaszott, hiszen bár tökre úgy startol, mint a korszellemnek abszolút megfelelő Schwarzi-film, a fele környékén váratlanul eszement túlélőhorrorba csap át. Lehet, hogy ezt manapság, az internet és az előre kiszivárgott plotline-ok korában nehéz elképzelni, de mikor anno egy standard kommandós film hirtelen pánikolós, jól kitalált földönkívüli agresszorral megspékelt menekülésre váltott, az nagyon szokatlan és hatásos volt. A Ragadozót a fősodor azóta összemosta, mi több, összeeresztette Giger, Scott, Cameron, vagy azóta akárki Idegenjével, ami szerintem nem igazán állja meg a helyét: a csáprágós rasztafári sosem volt akkora ász, mint a banánfejű űrdémon. Mindazonáltal az eredeti Ragadozónál meglepőbb és kompromisszummentesebb akciófilm mindmáig is alig készült, McTiernannek meg ezúton is a jó édes anyukáját, hogy a legjobb Die Hardok meg ilyesmik rendezése helyett lesitteltette magát. Szükségünk lenne rá.

Forgács W. András: Oké, vázolom: napfelkelte, két helikopter érkezik ki tudja hová. A katonák kiszállnak, majd csak annyit látsz, hogy valaki egy hatalmas zsákot rúg ki az egyikből. És alighogy kiszáll a helikopterből, már gyújtja a szivart. Ennyi. Tudsz mindent a karakterről. Két izzadó, izmos kar egymásba fonódik - minden egyes kockából csak úgy ömlik a tesztoszteron. Shane Black, mielőtt még félistenné vált volna. A Predatorban számomra keveredik az ötévesként csodálkozva a tévére meredő kisgyerek-énem a magát rendkívül műveltnek tartó, lelkiismeretlen fanboyéval. Kérdezzék meg példának okáért Báron Györgyöt - nem sorolná a filmklasszikusok közé, pedig az. Az ütődött "kopp-kopp" vicctől "nagypapin" át - ez A Lövöldözős Film, így ahogy írom, nagy betűkkel. Nincsen benne semmi túlbonyolítva, sem a karakterek, sem a sztori - és éppen ettől lesz annyira sokrétű. Nem kell nagyon messzire menni ahhoz, hogy belelássuk a Vietnám-traumát (dzsungel, láthatatlan ellenség, mindenki egyenként hullik el, a cél már nem a győzelem, csak az, hogy hazamehessünk), a férfibarátság fontosságát (Mac és Blain kapcsolatát, ha ma jönne ki a film, a slasherek már szanaszét írták volna), no meg azt, hogy akkor is Svarci a legtökösebb vadász, ha történetesen nincs nála egy kisebb mammutfenyő-méretű gépkarabély. Ezen a filmen akkor sem fog az idő, ha a CGI-t nem számítjuk, mert ilyen többet nem lesz. A férfifilm férfiaktól kisfiúknak. Ínyenceknek: mutass még egy filmet, amely ennyire csodálatosan tud műfajt váltani félúton. Megjegyzés filmeseknek: csak az első tíz percet nézzétek meg. Így kell öt karaktert bemutatni egy snittben.

Nemes András: Olvasva Andris sorait, úgy tűnik, én némiképp szerencsésebb helyzetben voltam. Az erőszakot, és/vagy trágárságot tartalmazó filmek megtekintésének korhatárhoz kötését szorgalmazó vitákat hallgatva mindig eszembe jut a jelenet, ahogy anyám, munkából hazaérve benyit a nagyszobába, ahol én a Predatort nézem őszinte ámulattal, totális transzban. A képernyőn éppen a méltán legendássá vált visszhangzó-punci poén kerül elővezetésre, anyám megkérdezi: -Mi ez a hülyeség? - majd, mikor csak valami érthetetlen választ motyogok, leül mellém, és együtt nézzük tovább a filmet. Később, ha jól emlékszem, ő kiment, mert unta, a lényegen azonban ez mit sem változtat: eszünkbe sem jutott, hogy egy film megtekintése bármilyen negatív hatást lenne képes kifejteni ártatlan, gyermeki lelkemben. Anyám nyilván úgy gondolta, ha rossz lenne nekem, nem nézném. Meg sem próbált eltiltani tőle, mert tudta, hogy ha akarom, valamilyen módon úgy is hozzájutok. Ebben a korszakban ezek a filmek szüleinknek is ugyanolyan eseményszámba mentek, mint nekünk, gyerekeknek, így némiképp jobban megértették kíváncsiságunkat, vagy egyszerűen nem hitték, hogy a filmekben ábrázolt brutalitás károkat okozhat, mivel senki (pszichológusok, gyermekvédő szervezetek) nem fenyegette őket ezzel. Félreértés ne essék, pornót azért nem nézettek velem, sőt, az Óment titokban néztem, mert éreztem, hogy az talán sok lenne nekik, a Predator kazetta is valami haveromé lehetett, de egy pillanatra sem estek kétségbe, mikor látták, hogy ilyesmi érdekel. Anyám úgy gondolta, hülyeség, ezt közölte is velem, és ennyivel lezártnak tekintette az ügyet.
Én azonban imádtam. Le voltam nyűgözve. A VHS-korszak sajátossága volt, hogy a filmekről már jóval hozzáférhetőségük előtt szájhagyomány útján terjedő legendák keringtek. Valaki mindig volt, aki már látta. A nagy stúdiók persze ma is próbálkoznak ilyesmivel, de mostanra nem hisszük egyetlen szavukat sem, annyiszor ejtettek már pofára minket, illetve mégiscsak más az, ha a legjobb haverodtól hallod, mekkora királyság egy film, mint ha valamelyik filmes oldalon olvasod ugyanezt. A Predator volt a nagybetűs DURVA film, mészárlással, kommandósokkal, gyilkos földönkívülivel, és egyetlen kocka megtekintése nélkül tudtam, hogy ez az, ami kell nekem. A VHS-korszak másik sajátossága volt, hogy a filmek általában be is váltották ígéreteiket (nem, nem csak azért, mert jó volt nekünk bármi, ami amerikai). Minden a helyén volt, sőt, még jobb is, mint reméltem: az arcok, a fegyverek, a vér, a kiomló belek, a félelmetes idegen. És a zene. Állandóan az zakatolt a fejemben, ahogy a lakótelep betontömbjeinek tövében kornyadozó bokrok fedezékéből lőttem halomra osztálytársaimat a műanyag UZI géppisztolyommal, amit azért szerettem különösen, mert a markolatába el lehetett dugni a szüleimtől csórt barna szofikat.
Maradandó élmény, na.

Dr. Sick Fuck: Fölényes értelmiségi műkritikánk friss tárgya filmtörténeti szempontból a neorealista-egzisztencialista iskola támadhatatlan diadala: a végletekig kiélezett dramaturgiai kontextusban vagy a gecire izmos Arnold sarabolja fel az űrből érkezett szörnyeteget, vagy a még hasonlóbb adottságokkal rendelkező kozmikus monszter pocsékozza meg a Kaliforniai Mamutfenyőt. That is the question. Can you dig it?
Baszomnagy stukkerek, state of the art CGI (a predator kamuflázs-ruhája a mai napig vállalható, ami nem kis szó 25 év után), pazar maszkok és fizikai trükkök, szupermacsó dumák (You're bleeding, man. You're hit. - I ain't got time to bleed.), irdatlan méretű kések és más változatos gyilkok, kifogástalanul működő, félreérthetetlen motivációval feltöltekezett karakterek; kéremszépen, erről szólt az 1980-as évek feledhetetlenül bájos akciófilm-esztétikája.
Senki ne nyígjon amiatt, hogy mennyire buta ez a film. Mert esze, hát az nincs sok, de ki a faszom kérné számon ezen a mozin a ragyogó intellektust, amikor maradéktalanul kiszolgálja a moziba járó ember legalantasabb vágyait is (megkötözött nő included). A Predator egy kétszáz százalékra teljesített vállalás, műfaji remekmű. Mutasson valaki bármi hasonlót az idei nyár felhozatalából. És ezt a mai szemmel nézve nevetséges 15 millióból hozták össze, mert akkoriban még így mentek a dolgok.

36 komment

Címkék: scifi horror akció vhs paradise

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr665496134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.09.20. 06:26:03

Amikor lett videónk, ez volt az első kölcsönkért kazettán. Persze szarrá másolt felvétel volt, a predator így még jobban beolvadt a dzsungelbe :-) Megunhatatlan klasszikus, a '80-as évek akciófilmjeinek esszenciája.

Flankerr 2013.09.20. 07:36:20

14 évesen láttam, már túl sok mindenen (pl. a Commando 5-6x megtekintésén), Az illegális Predator merchandise (poszter, naptár a búcsúk céllövöldéiben) szelén kívül más nem csapott meg előtte, nem terjedt a hír, hogy milyen a film. De valahogy még is 5-6-an ültünk a videó előtt, pedig nálam ez annyira nem volt jellemző.
A film tetszett, újra is fogom majd nézni nemsokára.

A "káros-e a gyerekre" toposzhoz egy kis adalék. Ülünk a videó előtt, mindenki már tapad a Vénusz tévénk képernyőjére, működik a film veszettül. A szomszéd lakásból a 3 éves kisfiú HAJSZÁLPONTOSAN abban a pillanatban sétált be a nyitott bejárati ajtón át, amikor a harcosok először futnak össze a Predátorrar, aki csúnyán átkaszabolja az egyik szereplő fejét. Na a 3 éves G. Balázs pont ekkor lépett be és csak annyit kérdezett: "Miért véres a bácsi???" Azt az ugrást a távirányító felé, meg a hebegés-habogást, amit levágtunk..:) A srácból azóta se lett tömeggyilkos.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.20. 09:05:58

"kis bilétákat kellett begyűjteni az üres tokok alól, ha nem fityegett ott, azt jelentette, hogy ki van kölcsönözve a film"

Ez mekkora élmény volt, és így visszatekintve még jobb. :D

prick 2013.09.20. 09:57:03

@doggfather: Mekkora öröm volt, ha egy vágyott filmnél ott fityegett a kis biléta, te jó ég. :D

A filmet meg ma este meg is nézem.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2013.09.20. 10:05:42

Ó, köszönöm, köszönöm. Ez volt számomra a VHS korszak 3. legfélelmetesebb filmélményel (a második az a rohadt Alien volt, az arctámadóval együtt - napokig alig aludtam, és anyám már orvoshoz akart vinni:), az első meg - nem röhögni - a King Kong volt. Amikor letépte a metrókocsi tetejét, ki kellett vinni a moziból engem, úgy bőgtem:) mondjuk ha jól emlékszem, kb 84-ben mutatták be itthon, és akkor még bőven 10 alatt voltam...)

Ez a film egyszerűen zseniális. Egyszerű, és zseniális. Minden a helyén van benne, és olyan szinten be tud szippantani magába a hangulata, hogy együtt izzadok Dutch-al, és a végén megyek lemosni magamról a sarat.
És azok a zseniális egysorosok, amik benne vannak - örökbecsű darabok, és külön remek, hogy nagy részük simán átemelhető lenne más filmekbe, annyira zseniálisan egyszerűek, eltaláltak, tökösek.
PL. f it bleeds, we can kill it. - ez maga a tesztoszteron szülte haditerv, bárhol megállja a helyét. Elsőre legalábbis:)

kukilopezromero 2013.09.20. 10:57:41

bennem legjobban az ragadt meg mikor előkapják azt a gépágyút és szarrá lövik a dzsungel egy szeletét, pörög a fegyver mint atom, a fákat meg kaszálja, azt a jelenetet képes lennék folyamatosan nézni végtelenítve

Melkor78 2013.09.20. 11:52:57

A VHS korszak klasszikusait jómagam - mivel nem volt videónk '90-ig - rendszerint először könyvalakban abszolváltam. Így történt az Alien-nel, Aliens-szel (ott ugye megvolt még a zseniális Filmsikerek képregényváltozata is, a másik felében a Terminator-ral), és a Predator-ral is. Ezért az én privát panoptikumomban létezik egy - a regény leírása szerint - kaméleonszerű, aranyszemű, lézerlándzsával vadászó Ragadozó, ami miatt nem kevésbé tört ki a frász, hiába pörgött csak az agymozim vásznán ez a film. Emlékszem, balatonfüreden nyaraltunk, amikor álmatlan éjszakákat szerzett nekem a regény.

Ehhez a "rettegéshez" képest a filmváltozat szinte egy traumafeldolgozó élmény volt (ahogy az Aliens is az nálam).

Szóval imádom, alapélmény az egész.

Blazious 2013.09.20. 12:19:01

Valószínűleg az egyetlen negatív hatást azzal fejtette ki ránk, hogy megpróbáltunk a haverokkal mi is predatort ölni játékpuskákkal. Mivel eddig is gyakran lődöztünk láthatatlan ellenfelekre, ez így duplán jó volt. Természetesen ehhez az ellenfélhez viszont tetőtől talpig sárosnak kellett lennünk egy jó kis esős nap után. Na, a szüleink ennek annyira nem örültek :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.20. 12:40:06

@prick: Ugye? ha meg nem akkor naponta többször is benéztünk hátha visszahozták, hátha!

Redcap 2013.09.20. 13:02:07

Nekem érdekes az első élményem a filmmel. Ugyanis, én akármennyire is szeretném letagadni/elfelejteni/semmissé tenni, sajnos AZ a gyerek voltam. AZ, tudjátok, aki mindig hantázott. Ha nem látott egy filmet, akkor is azt mondta, hogy igen, sőt ki is találta, hogy miről szól a film. Nos, én nem láttam a filmet (még), viszont annyira képben voltam, hogy nem szokásos dzsungelakció (minden haverom Rambo 2-höz hasonlónak gondolta, ami a cikkben is említett Vietnam áthallások miatt természetesen nem butaság, de most nem erre gondolok). Szóval tudtam, hogy van űrlény és sok vér. De nagyjából ennyit. Szóval mindenféle képtelenségeket találtam ki arról, hogy mi is van a filmben, az osztálytársak pedig itták a szavaimat. 8-9 éves fejjel teljesen hihetőek lehettek azok a hülyeségek amiket magyaráztam. Mindenesetre később másolt kazettán eljutott hozzám a film, és óriási hatással volt rám, a későbbi második résszel együtt. Egyszerűen minden benne volt, amit egy kisfiú akarhat, talán a ciciket kivéve. Űrlény! Dzsungel! Lövöldözés! Schwarzenegger! A Nagypapa! Úristen, a nagypapa, hányszor de hányszor tekertem vissza azt a jelenetet! A zöld vér! Egyszerűen minden a helyén volt, ez a film minden, és még annál is több. Csak a cickókért kár.

Egyébként tíz éves koromban nagyjából kinőttem a hantázást, szerencsére.

Chavez 2013.09.20. 14:20:42

Az egyetlen film, amit egy nap alatt háromszor is megnéztem.

szkristof92 2013.09.20. 14:35:03

Én sajnos pont, hogy ennél a filmnél maradtam ki a VHS szórásból (de a bilétákra emlékszem, a velünk szembeni és még most is működő kölcsönzőnek volt ilyen rendszere) így csak DVD-n tudtam 13-14 évesen bepótolni. De még úgy is elementáris élmény volt, a helikopteres nyitánytól kezdve, a izzadtsággal, feszültséggel teli dzsungelháborún át, a stáblistáig. Igazi kvintesszenciális klasszikus.

DrRudeboy 2013.09.20. 14:52:45

srácok, azt azért hozzátenném, hogy mára a pszichológusok sem terjesztik ezt az "agresszív játékok/filmek tömeggyilkossá tesznek" baromságot, sőt, pont hoztak ki ellene szóló kutatásokat; mára max idióta szülők foglalkoznak ezzel. amúgy a predator zseniális film, és kúlságfaktorban a csáprágós rasztafári > banánfejű idegen

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.09.20. 18:50:21

Übermegagigajóakció

"McTiernannek meg ezúton is a jó édes anyukáját, hogy a legjobb Die Hardok meg ilyesmik rendezése helyett lesitteltette magát. Szükségünk lenne rá."

Így van!!

kukilopezromero 2013.09.20. 18:51:27

lent álltunk 9-10 évesen a paneltelep előtt frissen feltúrt sártengerben, és furcsa lukak voltak a földben, mellette zöld szúnyogháló darabkák.. 2 nappal azelőtt néztem az Alienst és mondtam a többieknek, hogy ezekben a lukakban ilyen lények laknak, akik embereket esznek, és itt megettek egy nőt, mert a szúnyogháló a harisnyája darabjai, nah ezen úgy beszartunk, hogy sprinteltünk a lépcsőházba :)

és én is emlékszem , hogy a Predatort aranyszeműnek írták le a könyvben, de hogy ez mi a szart jelentett? ahogy Raistlin is homokóraszemű volt.. mi a faszom az a homokóra szem?:))))

DrRudeboy 2013.09.20. 19:29:22

@kukilopezromero: ott utána meg volt magyarázva, hogy az írisze homokóra alakú, nem?

Álsakál · http://www.teamtuning.hu 2013.09.20. 20:52:01

Srácok, az Isten mosolygott Rátok, amikor kitaláltátok ezt a VHS Paradise rovatot! Annyira vissza tudjátok hozni a korszak hangulatát, hogy az embernek kedve támad végignézni az összes KLASSZIKUST. Aki pedig már a warezoláson nőtt fel, az el sem tudja képzelni, mekkora királyság bilétára vadászni! Köszönöm, bearanyoztátok az estémet (újfent)! Csak így tovább!

lutánnia 2013.09.21. 16:44:49

hát igen, erről a filmről még elsőben a többiek legendákat zengtek, mint az Alien mindegyik részéről (amint én aki nem látta a filmet simán bekajált) , olyanokat hogy a filmben 30-40 emberrel egy kézből kiugró pengével végez a láthatatlan ragadozó, meg a kitépett belsőségek mennyiségéről, ja és persze a "láthatatlan kerítésről" (mondjuk ezt nemtom honnan a büdös lótárgyából szették, hiszen még a filmben sem volt benne) amit a szerencsétlen gyerek (a játékaink során legtöbbször én) nem vesz észre és óvatlanul belesétálva kibelezi a szintén láthatatlan predator (aki valaki másik osztálytársam volt,akit ha lelőttem élénken magyarázta ki magát, h ő most láthatatlan és amúgyis láthatatlan kerítésben vagyok, ahol nem működnek a fegyverek). Így visszagondolva érthető miért nem mertem 16 éves koromig megnézni a filmet, féltem h több napig nem merek majd aludni (na, ez is egy legenda volt az osztályban), szval egyszer csak kapcsolgattam a tv-t és az egyk adón ráakadtam erre a filmre, amiből még életemben nem láttam és megrökönyödve konstatáltam h Swarcinak van dzsungeles kommandós akciója, majd végig ülve a mozit rájöttem h ez volt a Predator, nem tudom mi lett volna ha még elsőskoromban megnézem a filmet (nyilvánvalóan én sztoriztam volna a többieknek a filmről és a játékban Predator lehettem volna, de ha így vissza gondolok, Swarci szerepkörével sem volt semmi bajom, talán csak az a hülye "láthatatlan kerítés" zavart)

chuck-d 2013.09.21. 16:50:54

csoppa!
www.youtube.com/watch?v=Xs_OacEq2Sk

még gyenge minőségben és rámondásos szinkronnal láttam először, többször visszatekertem és megállítottam a címszereplő sisak nélküli üvöltését, mert elsőre nem értettem ki kivel van a szája körül. a benga raszta ráharapott egy tarisznyarákra.

@Redcap: próbálom átérezni ezt a cickóhiány problémát, de inkább ne:
i604.photobucket.com/albums/tt126/Kairox2299/female-predator.jpg

superben 2013.09.22. 01:34:33

Első körben a Predator hangja nekem kimaradt, mert kb. 7 évesen egy balatoni üdülő presszójában láttam először, ahol hang nélkül ment vhsről. Asszem egy jégkrémért mentem be, de ott ragadtam úgy egy órára. :)

getro2 2013.09.22. 12:24:04

és nekem megvolt blu-ray-en, és aztán meg eladtam. :(( azóta is szégyellem magam.
b*szomnagy kritika lett amúgy. még több ilyet!!

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.09.22. 16:16:43

Óriási poszt! Valóban remekül idézi meg a gyerekkort, a bilétás időszak volt gyermeki-filmes énem legboldogabb korszaka.

Rokonom volt a videotékás...szóval, értitek.

A Predator-t emlékszem először apámmal néztem, de a végét már nem engedték, mert másnap iskola volt. Úgyhogy faterom (aki még akkor nem aludt el kapásból 3 perc alatt minden filmen) mesélte el a végét. Hogy: legyőzte. Megnyugodtam.

De azért másnap újranéztem VHS-en.

K.Leslee 2013.09.23. 12:20:29

Evente megnezem.Remekmu.

Maya-- 2013.09.27. 20:33:11

mikor volt a Predators, megnéztem az összes Predatort, még a PvA is, pedig az ...

s állíthatom, hogy ez a Predator a legjobb mind közül. vagyis megint hülyeségeket írok. ez a Predator. s pont. érdekes, az öregem azt nyilatkozta, hogy mig régen Schwarzi érdekelte, most inkább a Predator-t kedveli jobban.

kukilopezromero 2013.09.28. 07:24:54

@Maya--: neked ki volt benne a kedvenced?

Maya-- 2013.09.29. 12:57:59

@kukilopezromero: mind a kettő.
mert ezt a Predators után láttam. tehát Brody után, inkább Svarci-val mentem volna a dzsungelbe. vele nem félnék :)..Brody-val nem mernék még a dzsungel széléig se menni, nemhogy a sürűbe. meg ott van a Predator..meg minden. komolyan na. aztán abban a Brody-s Predators-ban, harcol egy szamuráj egy Predator-ral, s megdöglenek mind a ketten. mi ez? :O..na hát nekem nem kell ilyen szamuráj, sem Predator. nekem ez a '87-es kell, mert ez még tudott valamit.

K.Leslee 2013.09.29. 15:12:42

@Maya--: a szamuraj meg a Predator harca 2010 egyik legszebb es legemlekezetesebb filmes jelenete (eljen Pados Gyula) megha maga a film nem is annyira, csupan egy ude szinfolt. Ne varj egy modern Predator filmtol ugyanakkora hatast mint gyerekkorodban, amikor ez meg uj volt.
Brody meg kivalo szinesz.

Maya-- 2013.09.29. 16:06:51

@K.Leslee: az. Brody valóban kiváló színész, de nem mernék vele bemenni a Predator ellen a dzsungelbe. mig Svarci-val igen! s ez azé' már különbség :) na..még annyit, hogy én a borzalmas '90-es évek szülötte vagyok. s előbb láttam a Predators-t mint a Predator-t. tehát nem gyerekkori elfogultságból tetszik jobban nekem a Predator. :)

K.Leslee 2013.09.29. 17:08:41

@Maya--: Ahh, ok. Akkor visszavonva.
En '90 korul lattam eloszor a Predatort olyan 6 evesen, mondanom sem kell mennyire felelmetesnek talaltam a tudatot, hogy VALAMI van a dzsungelben, de sosem latjuk tisztan.
A Predator egy bajosan buta film egy olyan idobol, amikor meg kigyurt allatok lehettek csak akciosztarok. Ennek ellenere Brody engem teljesen meggyozott. Nemcsak kigyurta magat a szerepre, de intelligens is a filmbeli karaktere. En ezert ereznem magam biztonsagban mellette(is).

K.Leslee 2013.09.30. 15:59:31

@Forgács W. András: azt rohogtem, hogy amint rakattintasz a linkre Schwarzi felkiallt hogy 'eeeeh' de meg azt is osztrak akcentussal :-)

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2013.09.30. 16:01:08

@K.Leslee: ugyan ezek is klasszikus DVD extrák, de egy-két érdekes dolog kiderül :)
süti beállítások módosítása