Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Farkas

2013.07.25. 00:01 Rusznyák Csaba

thewolverine01.jpgSzép dolog, ha az ember próbálkozik, ha jó szándékkal és lelkesedéssel teszi, akkor meg főleg. És a Farkas stábjáról sok mindent el lehet mondani, de hogy ne próbálkoztak volna, és ne így, azt nem. Tanultak a katasztrofális X-Men Kezdetek: Farkas hibáiból, és egy sokkal személyesebb, drámaibb történetet kerekítettek a leghíresebb szuperhős mutánsnak, mellőzték a megalomániát, a frusztráló nagyságú és kidolgozatlanságú mellékszereplőgárdát, nagyobb hangsúlyt fektettek a bestialitására, a brutalitásra (néha már-már az R-es besorolást karcolja a film), és az egészhez Chris Claremont és Frank Miller klasszikus képregényét, a Japánban játszódó Adósság és becsületet vették alapul. És még ninják is vannak benne. Ebből egy tökéletes világban egy átkozottul jó film született volna. Namost, nem tudom, mennyire tűnt fel, de kurvára nem tökéletes világban élünk, ahogy azt a Farkas is túl jól demonstrálja. És ebben a tökéletlen világban a silány végterméket látva az összes jó szándék és lelkesedés csak annyit ér, amilyen tisztára ki tudják vele törölni a seggüket az alkotók.

Az X-Men 3. után Logan hegyi remeteként tengeti az életét, Jean Grey emlékétől, cél és értelem nélkül maradt életétől, halálvágytól kísértve. Amíg egy nap meg nem jelenik Yukio, egy fiatal, és igen harcias lány, aki Logan egy régi barátja, a haldokló Yashida kérésére viszi el Japánba. Yashida halandóságot ajánl a szenvedő főszereplőnek, nem annyira emberbaráti önzetlenségből, mint saját élete megőrzéséből: magáénak akarja a mutáns öngyógyító képességét. Amíg Logan vacillál, Yashida meghal, a yakuza pedig a temetésén megpróbálja elrabolni az unokáját, Marikót. Hősünk megmenti, viszont cserébe nyakig merül egy kardokkal, nyilakkal, mutánsokkal vívott ronda családi konfliktusba – ráadásul a rejtélyes Viperának hála az öngyógyító képessége sem úgy működik, ahogy kéne.

Hogy a cselekmény nem csak abból áll, hogy a szereplők rohannak egyik akciótól a másikig, és hogy az akció az idei nyári trendtől eltérően nem összeomló épületekről, a „minél nagyobb, annál jobb” elv 200 millió dolláros érvényesítéséről, hanem nyers, durva közelharcokról szól, dicséretes. Akárcsak az, hogy a főhős az ellen kaszabolása közben egy belső utat is bejár, amely során lelki szenvedése alábbhagy, és lassan értelmet, megváltást talál az életében. Sajnos az ígéretes kezdet után (ami nagyjából az első, a hajmeresztő gyorsvonatos összecsapással záruló akciójelenetig tart – élvezd ki, mert a többi fele olyan jó sem lesz) a hangulatokból, emléktöredékekből, karakterdrámából épített dramaturgiai tákolmány stabilitását veszti, remegni, inogni kezd, hogy az utolsó fél órában kegyelemdöfésként kirobbantsák alóla a talajt egy nukleáris töltettel.

thewolverine02.jpgA szerelmi szál, ami az eredetiben gyengédségével volt hivatott ellenpontozni a főhős bestiális természetét, itt a közös ellenség elől menekülő férfi és nő stresszoldó tucatkettyintésévé alacsonyodik, az őszinte érzelmi invesztáció legalább minimálisan meggyőző jele nélkül. Logan pedig csak sodródik az árral, megy, ahova mondják, teszi a kötelességét, mint hős, de az efféle motiváció egy kicsit soványka egy olyan filmhez, ami a karakter mélyére akar hatolni (pedig Jackman most is megteszi, amit tud, vele nincs gond). Az öngyógyító képesség megbuherálása nem több egy óra elteltével megkerült, javarészt kihasználatlan érdekességnél, a halhatatlanság iránti szomj és a halhatatlansággal járó teher szembeállítását letudják uszkve három mondatban. És James Mangold túlságosan egyszerű, közepes iparos ahhoz, hogy a játékidővel egyre inkább elsatnyuló forgatókönyvet rendezőként bármilyen emlékezetes stilisztikai fogással fel tudná dobni.

Aztán eljutunk a fináléhoz, és a robotszamuráj, az „ó, hát ezt meg ki gondolta volna” fordulat és a mutáns képesség eltört csontokon keresztül való elszívása (ez itt a WTF helye) a Cartoon Network szombat délelőtti rajzfilmmatinéjának szintjére száműzi a Farkast – mintha a realizmusban gyökerező első fél órát és a röhejesen elszálló finist két különböző filmhez írták volna. És akkor abba még bele sem kötöttem, hogy a memóriáját elveszített Logan hogy a búsba emlékszik a második világháború eseményeire – mivel gyerekkorom óta X-Men geeknek minősülök, valahogy kétlem, hogy a legutóbbi óta bemutattak volna egy másik, erre magyarázatot adó Rozsomák (!) filmet, ami elkerülte a figyelmemet.

A Farkas legjobb része a stáblista utáni (pontosabban: alatti) bónuszjelenet, ami már az X-Men: A jövendő múlt napjait vezeti fel. Egyébként a legtöbb, amivel mentegetni lehet a filmet, az az, hogy kevésbé rossz, mint az elődje, de ezzel már tényleg csak segget törölni lehet. 

44 komment

Címkék: akció filmkritika képregény adaptáció

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr985423849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.07.25. 00:09:56

Egy 10-es skálán kb mennyire lőnéd be?

Amúgy kíváncsi leszek, és oda fogok figyelni a leírtakra, mert némelyik dolog elég nagy gond lehet, de ez majd este kiderül.

TomPowell25 2013.07.25. 00:15:57

Ugyan a film eredetijéül szolgáló képregényt nem ismerem, de tökéletesen egyet értek. És ilyen is ritkán van.:)

David Sumner 2013.07.25. 00:21:15

Te, Csaba, esküszöm, megadom neked az e-mail címemet, és írd le, mit lehet látni a végefőcím alatt! Kérlek. Mert ezek után nem fizetem ki, de még le sem töltöm a teljes filmet.

Beyonder 2013.07.25. 00:29:27

@TomPowell25: Zanzásítva: geekz.blog.hu/2009/04/14/rozsomak_adossag_es_becsulet

"És akkor abba még bele sem kötöttem, hogy a memóriáját elveszített Logan hogy a búsba emlékszik a második világháború eseményeire"

Engem az is zavart, hogy kinevezték hallhatatlannak, amikor "csak" lassan öregszik. (A visszanövő karmai miatt is reklamálni akartam, de közben olvasom, hogy azt meg lehet magyarázni.)

chuck-d 2013.07.25. 01:09:47

jelentkezzen, aki legkésőbb a trailer megtekintése után jó filmre számított! senki? na ugye.

már amikor kiderült, hogy az eredeti történetben nem szereplő halhatatlanság dilemmát behozzák gondoltam, hogy azért kell valami drámai klisé, mert a készítők az alapanyagból nem tudnak dolgozni, nem értik, vagy úgy érzik a megcélzott korosztály nem tudna vele mit kezdeni.

mióta masszívan a legnépszerűbb mutáns és mindenhol ott van a képregényekben is, azóta nem kevés hajmeresztő faszságot adtak el vele a különböző megjelenésekben, de ez nem menti a filmet.

@TomPowell25: én tökéletesen legalább kettőt értek, és ebben egyetérthetünk. :]

@Beyonder: pedig amikor lopakodik, akkor egészen hallhatatlan. a halhatatlanság alatt valószínűleg az elpusztíthatatlanságot értik hangsúlyosabban, de még nem láttam a filmet. ott ráadásul nagyon-nagyon lassan öregszik, mert Jackman fizimiskáján sok évtized átfogása alatt semmit sem változtattak, szóval ő gondolhatja, hogy nem lesz trottyos, vagy csak olyan sokára, hogy attól már nagyon szomorú és bozontos lett.

getro2 2013.07.25. 01:58:39

Ezért minimum kibannolnak a zinternetről, de nekem tetszett az előző Wolverine film. Nagyon is. Szóval... Ebből kiindulva ez is must see. :)

entro 2013.07.25. 06:18:47

A "mutáns képesség eltört csontokon keresztül való elszívása" rész valószínűleg megéri a mozijegy árát:) Megdöbbentő, mennyire nem tudnak mit kezdeni ezzel a szerencsétlen karakterrel. Pedig annyira egyszerűnek tűnik. Drámája az átlag néző számára is átélhető, nem nagyon kell bemutatni senkinek, ráadásul menő is, de nem kap normális filmet az istennek se. Mindegy, megnézem ezt is. Ja, és vannak róla hírek, hogy a véresebb jelenetek megtekinthetőek lesznek a rendezői változatban, hátha az egy kicsit feljebb tornázza majd az értékelést (bár ezt az elszívás-dolgot nem valószínű, hogy feledtetni tudja).

Llew 2013.07.25. 08:12:30

Robotszamuráj? WTF?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.25. 08:47:23

este én is megnézem, és azért bízok benne, már csaka sok verekedés miatt is amit említesz, meg ugye a nindzsák csak nindzsák. :D

Nekem az volt kicsit necces, hogy az X-men első része ugye a nem túl távoli jövőben játszódott. Aztán volt még 2 rész, jön ez a Rozsi ami NAPJAINK japánjában játszódik. Ez most így akkor hogy?!

Llew 2013.07.25. 08:57:42

@doggfather: a X-men nem túl távoli jövője, gyakorlatilag a jelen évszám megadása nélkül.

Apróság, de én ezt a megoldást nagyon szeretem, mert így mindig meg van az az érzés a film kapcsán, hogy ez egyszer valóra válhat. Sok évvel a készítése után sem esik abba a csapdába, mint a régi filmek, hogy 20xx-ben ez meg ez lesz, aztán mégse.

TomPowell25 2013.07.25. 09:27:01

@entro: hogy miért nem kap normális filmet, arról van egy egyszerű elméletem, de Csaba úgyis kijavít, ha hülyeségeket beszélek.:) Szerintem Logan minden coolsága ellenére azért volt annyira szerethető az X-Men filmekben, mert egyrészt ott volt mellette egy tucat másik érdekes karakter is, másrészt ő a kívülállók között is kívülálló. Ezért értek abban egyet Singerrel, hogy a történetek főszereplői mindig is Xavier és Magneto voltak, mert az összes többi mutáns egymáshoz, és a világhoz való viszonyát a két vezér éppen aktuális barátsága határozta meg, így Logant is. Ha őket kivesszük, akkor lényegében kapunk egy szuperhőskörnyezetbe ágyazott, cinikus de egyszerű magányosfarkast (hehe). Mondjuk ez nem mentség arra, hogy a mellé bedobált karaktereket miért felejtik el rendesen megírni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.25. 10:00:24

@Llew: hát ez kicsit fura egy magyarázat, de legyen. :D

entro 2013.07.25. 10:25:42

@TomPowell25: Ebben egyetértünk, oké, hogy egyszerű, de én pont ezért nem értem, miért nem képesek ráépíteni egy filmet. Nem kellene bonyolítani, elég lenne abból dolgozni, ami rendelkezésre áll, csak odafigyeléssel. Az új Dredd sem éppen hiperkomplex, oszt mégis jó.

entro 2013.07.25. 10:29:41

@entro: Mondjuk szépet is bukott, az is tény...

Rusznyák Csaba 2013.07.25. 10:51:55

@David Sumner: Itt egy leírás a stáblista alatti jelenetről.
www.comicbookmovie.com/news/?a=84062

@REMY: kevés/10

Rynmahar 2013.07.25. 15:06:24

"a Cartoon Network szombat délelőtti rajzfilmmatinéjának szintjére száműzi a Farkast"
Nem sok CN-es szuperhősös rajzfilmet láthattál mostanság. Állítom, hogy mind köröket ver erre a kritika alapján, minden szempontból. :)

chuck-d 2013.07.25. 15:09:26

@David Sumner:

spoiler, poénlelövés meg minden!

szóval gyorsan, ameddig nem szedetik le, itt az említett jelenet:
www.youtube.com/watch?v=MEB4N3eLP9s

chuck-d 2013.07.25. 15:15:01

@TomPowell25: Logan már jó régóta megáll a saját lábán, az X-ek, Prof, Magneto és a csapat nélkül, jó sztorikat írnak írnak hozzá, az itt elvileg alapul vett is a '80-as évek elejéről van, azóta meg még eladhatóbb lett egyedül. lenne miből dolgozni bőven, csak nem akar összejönni.

kukilopezromero 2013.07.25. 16:22:07

fú hát nagyon unalmas volt

kevéske SPOILER

az első 15 perc még nagyjából ok, meg a vonatos harc

ott még egy kevés ötletességet megcsillantottak, humorral is próbálkoztak a love hoteles résznél
SPOILER OFF

a sztori nem is lett volna rossz, de egyszerűen hiányzott a filmből a pörgés, a lendület, a tűz

nem tudom a marvelnek miért kell kísérletezgetnie a saját karakterei leépítésében

mi lenne ha iron mannek 5 percenként szétesne a páncélja, mi lenne ha a Farkast megfosztanánk alapvető képességeitől

a Thor is erről fog szólni ? elveszti a kalapácsát, Loki meg jó emberré válik ?

komolyan amit pár éve felépítettek, ezen a nyáron sikeresen földbe döngölik

unalmas film volt, pedig volt benne ötlet, valamicske

David Sumner 2013.07.25. 17:07:18

@chuck-d: SPOILER!!!

Igen, mielőtt megkérdeznéd, tudom, mit jelent az a logó a monitorokon.

SPOILER!!!

James Mangoldnak pedig van egy zseniális, de alig ismert kicsi remekműve: a Heavy. Geekek vagytok, csapjatok le rá még ma!

chuck-d 2013.07.25. 17:28:26

@David Sumner: nem akartam megkérdezni, mindenki vágja, hogy a Lannister-ház címere.

@kukilopezromero: sajnos a készítők általában leszarják a képregényt, az egészet inkább ráhúzzák egy ismert klisére, itt a például Mark Twain Koldus és királyfija által is népszerűvé tett történetgerinccel dolgozhattak: valamilyen kedvező körülménnyel született és abban élő főhős megtapasztalja milyen is enélkül az élet és mire visszakapja jobban értékeli, jobb ember lesz, vagy bármiféle nagy tanulságot ideilleszthetünk. ezen szoktak annyit csavarni, hogy átoknak érzi, de miután elveszti és visszakapja teljesen azonosul vele.

mizrolist 2013.07.25. 18:52:52

@kukilopezromero: mennyi köze volt a filmhez a Marvelnek? A karakter filmes jogai nincsenek náluk, az biztos.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.26. 07:48:32

maradjunk annyiban, hogy a készítők tudták, hogy a kezdet után hatalmas ADÓSÁGuk van a rajongók felé, de a BECSÜLETüket nem sikerült ezzel a filmmel megmenteni...

kukilopezromero 2013.07.26. 10:10:23

@chuck-d: értem, de nekem ez már ilyen posztmodern, szinte filozófiai próbálgatásnak tűnik, ahol már magát a karakter határait cincálják, és nem a belső értékeit, csak a külső vázát próbálják lecsupaszítani

ami működhetne, ha elég okosan és intelligensen csinálnák, de miután megfosztják őket az alapvető erősségeiktől, utána nem érzem elég meghatározónak a belső értékek bemutatását

szóval inkább csak ilyen erőltetett próbálkozásnak tűnik, talán ebben a ma divatos realizmus jegyében

de azért a vonatos jelenet jó volt :)

bakker tök jó film lehetett volna ez, ha vagányabbra csinálják

a Farkasnak néha annyira suttyó beszólásai voltak, kb mintha felolvasná az ellenség előtt a forgatókönyvet

na most akkor leütlek köcsedék, és leüti, oszt jóvan :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.26. 10:19:16

@kukilopezromero: feleségem is azt mondta,. hogy miért ilyen hülye logan, max 3 szavas mondatai vannak. Aki nem képregényfan az igen meglepődik egy tony stark, pláne pókember féle dumás után.

nekem a shingen vs logan párbaj is nagyon bejött.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.07.26. 22:55:46

Az origin story nagyon jó indulattal közepes. A folytatásnál a készítők az elején megmondták, hogy az előző rész gáz volt és ezúttal összekapják magukat. Sajnos nem ez történt. A régi kandi lapok olvasójaként azt kell hogy mondjam, hogy ez a film röhejes, nézhetetlen. Logan gyakorlatilag nem győz le senkit, néhány yakuza beleszalad karmába, de ennyi. Nem bír el se a nindzsákkal, se a robosamurai-jal, de még egy sima szamurájjal sem.

szkristof92 2013.07.27. 23:02:40

No akkor bevállalom azon renitens szerepét, akinek tetszett a film (igen ide tessék lőni), sőt hogy tovább menjek a hergelésben a film első kétharmadával nem is volt semmi gondom. Számomra totál egyben volt a sztori, a hangulat, a tempó bár lassabb volt a megszokottnál nem volt unalmas, sőt örültem, hogy effektvillogtatás helyett inkább a karakterekre és a főhős testi-lelki útjára feküdtek rá, amikor akció volt az pazarul összerakott (még a vonatos rész se volt gáz bakker!) De sajnos alá kell írnom, hogy a végét kőkeményen elbaszarintották, amint kilövik Logan sebezhetőségét, mint a kilőtt golyó úgy csökken a film élvezeti értéke is, a finálé nemcsak akciót de drámát tekintve is gyenge, rajzfilmszerű és lackluster. Amúgy meg azért érdemes legalább a fényképezésért megnézni, az piszok jó lett! :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.07.28. 22:42:57

Film: 6,5/10

Kiemelném a film elején található medvét, ami a CGI-medvék fajának - az Asylum-studió alkotásait beszámítva is - "legalja" alfajba tartozik. Basszus, még a Trónok harcában is jobb volt a medve, amivel a Brienne harcolt!

Szintén megemlíteném, hogy a sztori több helyen zavarosnak és légből kapottnak tűnt (SPOILER: ha meg akarom ölni a lányom, nem egyszerűbb otthon lemérgeznem, mint ráküldeni a jakuzát? Mégis csak egy háztartásban élünk...SPOILER VÉGE), a szereplők drámája pedig erőltetettnek hatott számomra.

Wolverine még mindig cool figura, de ez nem viszi el a hátán az egész filmet filmet (lsd. Iron Man 2, Karib tenger 3).

Bence Száraz 2013.07.29. 00:32:09

Kezdhet mindenki rettegni, hogy a Marvel második legjobbarc karakteréből milyen film lesz:
2016 - Jön a Deadpool film!

Bence Száraz 2013.07.29. 11:49:37

@doggfather: Igen elvileg. Tim Miller fogja rendezni. Amúgy imdb-n már fenn van napok óta.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.29. 13:20:43

@Bence Száraz: reméljük valami csoda folytán R-es lesz...

Tiger Woods 2013.07.29. 13:35:40

@Werewolfrulez: ugye, hogy mennyivel faszább volt, amikor a 12 majomban beszalad a díszletek közé egy VALÓDI medve? régi szép idők..

Rusznyák Csaba 2013.07.29. 15:44:05

@Werewolfrulez: "Basszus, még a Trónok harcában is jobb volt a medve, amivel a Brienne harcolt!"

Ez valószínűleg azért lehet, mert az a medve igazi volt, nem CGI.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.07.29. 21:37:46

@Rusznyák Csaba: az igazi medve volt?! Besza-behu... durva, hogy abban sorozatban mi mindenre van pénz + lehetőség. A háromszemű hollónál is csak a 3. szem számítógépes?

Ha egy sorozatban meg lehet oldani egy igazi megvét, akkor egy 120 millió dolláros szuperprodukcióban hogy nem?!

@Tiger Woods: én mindig a Quest for Fire-t meg az eredeti Beastmaster-t emlegetem, ahol valódi oroszlánnal, tigrissel, stb. forgattak. Ma már ilyen nem történhetne, az I am Legendben, az ie. 10.000-ben, a Grimmben, meg mindenütt csak a gagyi CGI állatok vannak. Azoknál a lényeknél, amelyek sose léteztek, még megértem ezt a megoldást, na de hogy egy rohadt beidomított varjút vagy egy farkast nem lehet bérelni trénerrel, hát ez elképeszető...!

getro2 2013.07.30. 00:11:25

@Werewolfrulez:
Beidomított tréner ide vagy oda, gondolom azért a színészek is féltik a picsájukat, nem sokan mennének bele egy medve elleni harcba. Vagy, ha bele is mennek egy ilyen jelenetbe, a gázsijukat is növelni kell - akkor meg már gazdaságosabb a CG. Legalábbis szerintem.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.07.30. 13:31:29

@getro2: az Indiana Jonesban egész jól megoldották üvegfallal, hogy Fordot ne marják meg a kígyók... A Farkasban nem kellett harcolni a medvével, csak egy képen kellett lenni vele. Simán meg lehetett volna oldani, még akár utólag is rárakhatták volna a medvés képre Hugh Jackmant, akkor sem lett volna ilyen brutál gagyi. Esetleg robottal, maszkkal is megcsinálhatták volna. Szánalmas.

chuck-d 2013.07.31. 01:26:41

@getro2: @Werewolfrulez:
kicsi Bart, a kodiak-medve:
www.youtube.com/watch?v=cEgImnMHzzQ
nem vitték a forgatás helyszínére, green-screen előtt dublőrrel vették fel az ő jelenetét, és nem a veszélyesség, hanem a macerás szállítás és annak engedélyeztetése miatt. ennyit a szükségszerű CGI elméletről, ott sem kell lennie a színészeknek.

kukilopezromero 2013.07.31. 12:23:04

állítólag a Farkas pajesza is CGI volt

hmikey 2013.08.06. 11:57:07

Szerintem sem volt annyira gáz, amennyire lehúzzátok. Igen, a csonton át elszívás az szar ötlet volt, meg hát a fene tudja, mennyi csontja maradt szerencsétlennek (lehet, hogy az adamantium alatt még az van, fassetudja, meg hát regenerál az istenadta mindent, amit bír)...

És azért mondjuk robotszamurájnak mondani egy exoskeletont eléggé 1/geek dolog, fellow nördz. Mert hát mondjuk mi a tökömben tarthatnák életben, mint egy kvázi űrgárdista páncélban, ami ráadásul még rímel is a korábban mutatott ezüstszamuráj outfitre?

Maya-- 2013.08.15. 10:42:17

én is elfogadtam. mondjuk az már nálam is gáz, hogy helyből feltudtam állítani predikcióim. mega kiszámíthatósága van, s az már uncsibb, mint a cgi maci. vagy mentalista vagyok :)
süti beállítások módosítása