Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

VHS Paradise: Conan a barbár (1982)

2013.03.18. 07:00 Geekblog

conanbarb1982.jpgTevekiütés, keselyűnyak-elharapás, hatalmas, férfias őserő, ellenállhatatlan vadság és monumentális zene. Bár 1982-ben még aligha létezett olyan, hogy "tipikus Schwarzenegger-film", bő három évtized távlatából a Conan a barbár mégis inkább tűnik egy tipikus Schwarzenegger-filmnek, mint egy igazán hű Robert E. Howard-adaptációnak. És bármilyen jó lenne egyszer egy utóbbit is látni a mozivásznon, ez nem különösebben zavar egyikünket sem, mert John Milius klasszikusa a maga jogán is egyike lett A Filmeknek, Amik Formálták Az Ifjúságunkat - és az ereje még ennyi idő után sem szállt el. Nem szégyellünk nosztalgiakönnyeket hullatni, amikor visszaemlékszünk első találkozásunkra vele - nem lehet mindenki olyan kőarcú barbár, mint Arnold.

Chavez: Egyik legjelentősebb VHS-élményem és gyermekkorom egyik legmeghatározóbb filmje azóta, hogy először valamelyik német adóról felkerült egy már sokat látott BASF kazettára. Hetente néztem újra a nyári szünetben, és bizony a ropogós germán nyelv igencsak jól állt neki (jobban, mint a magyar), és bár a szöveget nem értettem, mégis tökéletesen egész élményt nyújtott. Elvarázsolt a brutalitása, az eposzisága (feltéve, ha létezik ilyen szó), és persze az ez utóbbiért nagyban felelős fantasztikus zene, és még ma is minden megtekintés alkalmával képes ugyanerre. Azóta a könyvek, képregények Conanját is nagyon megszerettem, de a Milius-film számomra mindig is többről szólt. Ez egy kőkemény férfifilm, sőt, szerintem a Conan a barbár egy opera, egy, a régi legendás hőseposzokhoz mérhető grandiózus mű. A férfiasság, a puszta erő, a büszkeség, és az ősi erények, valamint ösztönök ünneplése. Ott van minden abban a jelenetben, amikor a végén Conan kiáll a balkonra, jobb kezében apja törött kardját szorongatja, bal kezével pedig Thulsa Doom frissen leválasztott fejét mutatja a követők ezreinek, majd megvetően eléjük dobja. Az acél és a nyers erő diadala a sötét mágia és megtévesztés felett. Az egyik legmaszkulinabb, legmacsóbb filmjelenet amit láttam. Azt a pózt egy hatalmas szoborba kellene önteni, és kitenni a Parlamentek elé figyelmeztetésül. Manapság már nem értenek hozzá, hogyan lehet ilyen erőt közvetíteni egy filmben. Azt hiszem, a fentiekből elég világosan lejött, hogy a Conan a Barbár az abszolút kedvenc filmjeim egyike.

Desrix: A Conan első filmfeldolgozása hozzám viszonylag későn jutott el, kardcsapkodásban megkérgesedett ujjaival pedig még később érintett meg. Hasonló cipőben jártam ugyanis, mint Elmeboy: a tolkieni hagyaték elszórt magvain szárba szökkent dzsungel egyik oldalhajtásaként aposztrofált lapozgatós könyvek voltak a kapu, amin keresztül átlépve már nem tértem vissza a fantasy birodalmából. Az Alfa magazin Conanjához nekem is volt szerencsém, és habár soha nem tartozott a kedvenceim közé, sötét tónusa és cizellálatlan megvalósítása bűnös élvezetként vonzott vissza időnként. Talán van abban valami, hogy szükségeltetik egy bizonyos érettség az effajta primitívebb, a civilizáció csírázási korát háttérül használó, sallangoktól mentes hard fantasy befogadásához. Amikor ez megtörtént, átszakadt a gát bennem is - megláttam a csupasz, izzadt bőr, a minimális, összeeszkábált páncélkezdemény alatti kincset. Az antik mediterrán világában kalandozni sokkal ésszerűbbnek kezdett tűnni, mint a tucatszerepjátékok Középfölde klónjaiban, vagy a feudális viszonyok által uralt, soha nem létezett Európában. A film vonzereje ettől a ponttól kezdve fejtette ki véglegesen a hatását. Ahol gyerekfejjel csak a menő kardlengetés jött át, annak helyét elfoglalta Conan váratlan szabadsága általi ténfergése, majd bosszúvágya, illetve az akkor kínos érzéseket keltő szexjelenetek végigfeszengésének túlélése átadta helyét a film grandiózusságának, bátran sokat markolni és még többet fogni elvének, és persze a nagybetűs hangulatnak. Ami viszont felejthetetlen maradt, hasonlóképp Berzerker kolléga tevés mementójához, az a Conant kóstolgató keselyű leharapása. Abban benne van Conan egész lényege. Zseniális!

Elmeboy: Conan alakja számomra valamikor hét- vagy nyolcévesen, a második filmnek a szép emlékű Alfa magazin különszámában közzétett marveles képregényváltozata révén az első találkozást jelentette a vegytiszta fantasyvel. Nehéz már felidézni az elemi hatást, amit akkoriban tett rám, de elég komoly lehetett, ha két évtized elteltével még mindig a műfaj bűvkörében élek, pedig ráadásul hosszú időnek kellett eltelnie, míg a kezdetben tájékozatlan ízléskeresésként letudott Howard-féle ponyvaízű sword and sorceryhez egyáltalán vissza tudtam kanyarodni, és megtanultam a maga keresetlen grandiózusságában értékelni. Nagyon hasonlóan vagyok a filmmel is: mikor kora tizenévesen először láttam, már nyakig belegázoltam a hangvételében tisztább angolszász hősi fantasybe, a jóval ravaszabb Moorcockba, meg az AD&D-be, viszont valósággal ki voltam éhezve, hogy mindezt mozgóképről is magamba szívhassam. Akkoriban ez nem volt könnyű, a kevés elérhető lehetőségek egyike meg éppen a Conan volt. Nem tetszett. Túl erőszakos volt, túl komor, túl, nos, barbár, miközben én hűs erdőkben andalgó tündékre és bölcs varázslókra vágytam, már így távolról. Ahogy az irodalmi megfelelőjénél, szerencsére ennek kapcsán is beláttam évekkel később, hogy tévedtem, ez azonban egyszersmind azt jelenti, hogy a VHS paradicsom kapuinak innenső oldaláról írok.
Ebből a szemszögből nagyon úgy tűnik, hogy ez a film egyszerűen mindent tud, amit a megidézett zsánernek tudnia kell, pőrén, alakoskodás nélkül, sallangmentesen, sőt, a blaszfémiát megkockáztatva még azt is merem állítani, hogy egyes mozzanataiban szikárabb és közvetlenebb, mint Howard itt-ott könnyed kalandirodalomba átcsapó eredeti írásai. Kezdve az őseredeti harcos-tolvaj-varázsló felállástól a sosem volt történelem előtti civilizációk megjelenítésén át egészen a sötét mágia felett diadalmaskodó nyers, egyenes hősiességig, az egész szinte hibátlan.  Lehet, hogy Schwarzi nem a legautentikusabb kimmériai (sőt, ha a filmnek van igazán gyenge pontja, akkor ő az - a levélbombákat a magánüzenetes egyeztetésben közölt címre kérném), de hogy a film maga a nyers lényeget úgy ragadta meg, ahogy azt ma már kevés adaptáció tudja, az biztos. És akármennyire idegenkedtem eleinte ettől a világtól, a legelső jelenet, mikor Conan apja a hegytetőn az Acél Rejtélyéről beszél, már akkor, ízlésdeficites kölyökként is megragadott, és mindmáig a kedvenc részem. Mondjuk, hogy ez volt a beavatásom.

Rusznyák Csaba: Nekem a Conan valamiért nem jelentett falrengető élményt gyerekkoromban. Olyannyira, hogy egy idő után egyszerűen elfelejtettem, hogy láttam, és ahogy valamikor a tízes éveim derekán újranéztem, pontosabban, akkori hiedelmem szerint megnéztem (először), döbbenten tapasztaltam, hogy egy-két jelenete ismerős (szörnyen félek beismerni, hogy ehhez képest a Vörös Szonját vagy hússzor láttam... aaaahhh, ilyen érzés lehet bevallani egy gyilkosságot, és megszabadulni a tehertől). Túl nagy benyomást maga a film még akkor sem tett rám, viszont a filmzene iránti őrületem valószínűleg azzal kezdődött. Noha a Zimmer/Glennie-Smith/Gregson-Williams trió A sziklája katapultált igazán a score-ok világába, mint tudatos gyűjtőt, mégis, a Conan volt az első, ami alatt finoman megjegyeztem magamban, hogy aztakurva!!!dejó zenéje van. Basil Poledouris brutális erejű munkája iszonyúan grandiózus szintre emeli a bosszútörténetet, valójában sokkal masszívabb, monumentálisabb, mint maga a film. Kemény, férfias, ünnepélyes, misztikus, áthatja az időtlenség érzete, és valamirevaló fantasy azóta sem létezhet dörgedelmes férfikórus nélkül. Úgyhogy nekem a Conan a barbárról mindig a score-ja jut először eszembe, és minden más, scwarzeneggerestül, csak utána (azóta azért magát a filmet is sikerült jobban megszeretnem).

The Berzerker: Már a VHS rovatunk indításakor elhatároztam, hogy rövidre fogott pársorosaimat mindig azzal a gondolattal fogom kezdeni, ami elsőnek eszembe jut az adott filmről. Így teszek hát most is. A Conan pedig az a film, amiben Schwarzenegger leüt egy tevét! Jöhet nekem bárki bármivel a filmmel, vagy a képregénnyel kapcsolatban, de ha meghallom a Conan szót, nekem egyből ez a csodálatos és egyben iszonyatosan vicces jelenet jut eszembe. Sok emlékezetes pillanata van a celluloid immár több, mint 100 éves történelmének, de hogy ez az egyik legkiemelkedőbb, abban biztos vagyok! Mondom ezt annak ellenére, hogy ha választanom kellene a bőrgatyás fantasy filmek közül, én speciel kérdés nélkül a Vadak Urára tenném le a voksom. Gyerekként engem valahogy sokkal jobban magával ragadtak a vadászgörényeivel utazó magányos harcos kalandjai. Pedig a Conanban is megvan minden, amire egy alantas, a 80-as éveken edződött filmbuzinak szüksége van. Várvédő kard, leszakadó végtagok, csöcsök és Arnold harca a bestiális és vérszomjas állattal. Ez pedig kérem, még így 30 távlatából is epic!

Beyonder: Tisztán emlékszem rá, mikor láttam először John Milius klasszikusát. Mintha tegnap lett volna. Egész pontosan tegnapelőtt volt. Úgy alakult, hogy gyerekként, magam sem tudom miért, sikerült elkerülnöm ezt a filmet. A fantasy műfajáért ugyan már ifjú koromban sem rajongtam, ellenben az első rajzfilmsorozat, amelyet egy barátomnak (illetve a szülei által vásárolt műholdvevő + VHS kombónak) köszönhetően követtem, a He-Man volt. Mindig is úgy képzeltem, hogy a Conan, a barbár ennek a rajzfilmes világnak az élőszereplős változata, egy tipikus, harsány, hollywoodi kosztümös akciófilm. Arra, hogy egy Jodorowsky szürrealitását idéző agymenést kapok, a legkevésbé sem számítottam. És arra sem, hogy a műélvezetet pont a mások által agyondicsért zene fogja számomra jelentősen csorbítani. Túlságosan rátelepszik a filmre, önálló életet él, és nem a jó értelemben. Emiatt sem került fel – egyelőre – a kedvenc fantasy filmjeim nem létező listájára a Conan, de értem, hogy miért vált kultikussá, és csodálom azt a kort, amelyben egy ilyen unortodox alkotás létrejöhetett.

41 komment

Címkék: fantasy vhs paradise

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr205107014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.18. 08:40:42

én is láttam nem is egyszer, de engem nem szívott be a fantasy se ezzel, se mással.
Persze hangulatos, meg újranézem bármikor, mert azért csak a gyerekkor, de nem dobban a szívem nagyobbat az említésére. :D

Fratello (törölt) 2013.03.18. 08:52:43

Őőő, az a bizonyos tevekiütés nem a Conan, a pusztítóban (1984) volt?

(Számomra az az etalon, nem "a Barbár", már kiskoromban is inkább a könnyedebb gagyifantasyk nyűgöztek le (főleg a Vadak Ura, a cuppogós "vámpírokkal"). A Barbárból csak a csöcsök maradtak meg... :)

clive. 2013.03.18. 08:54:50

Szerintem a legjobb fantasyfilm volt a Gyűrűk ura filmekig.

scorsesefan 2013.03.18. 09:51:11

Excalibur mellett a kedvenc fantasym.

szkristof92 2013.03.18. 10:35:34

Táj, hangulat, tengernyi vér ,csöcsök, Schwarczi egyik legtesthezállóbb szerepe, és az a zene...tökéletes film.

superben 2013.03.18. 11:12:54

Erről a filmről nekem is mindig a tevekiütés jut eszembe. És én is jobban szerettem a Vörös Szonját, amire konkrétan emlékszem, hogy egy nyári délutánon láttam először valahol a Balatonon, miközben anyámék pakoltak az autóba a hazaútra. Kisgyerekként a Conan nekem még túl nyers volt.

endberg 2013.03.18. 12:43:24

Swarci mindkét Conan filmben kiüt egy tevét, ha jól emlékszem :)
Nekem mindig az ugrik be először, amikor a végső harcban az egyik alvezér brutálbarbárt felnyársalja egy bazi nagy agyar-csapda...hát azon kölök koromban igen meglepődtem (meg egyébként is, milyen masszív küzdelem az, hatalmas bárdok, kalapácsok, fejszék, nagyon távol áll az akkoriban tévén láthatott Jean Marais vívásoktól)

Amúgy durván minimál dialógusos film a Conan, Swarci híres szövege arról hogy mi a legjobb az életben (To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of the women!) , a 23. percben hangzik el, és ez a karakter első szövege!
Conan és Valeria összesen 5 szót szólnak egymáshoz az egész filmben (azt is a találkozásukkor).
Társaihoz képest (Conan a pusztító, Vadak ura, Vörös Sonja, stb.) sokkal "nehezebb" film volt, az operás hasonlat nagyon jó. Nem is nevezném kalandfilmnek, mert annyira le van csupaszítva, hogy inkább egy barbár-fantasy esszencia, amit humorral, dialógussal, kisállattal, jócsajjal és egyéb zsánerkellékkel felengedve megkapod a standard 80as évek kardozós-varázslós fantasy filmjét.

Deathstick 2013.03.18. 14:08:21

Az első részben lovat üt le, mielőtt kirabolnák a templomot a közben csatlakozó Valeriával, a teve lecsapása a második (Destroyer) filmben van.

Void Bunkoid 2013.03.18. 14:33:28

A film ZENÉJE valami csodálatos, máig az szól a kocsiban nálam.

Valamint meglepő lesz, de a minimál dialógok ellenére is sztm zseniális a film első szinkronja, máig híres idézet a tolvajtól a toronynál a "Fúj...megfulladok ettől a bűztől...Phö!", valamint "a hús ereje és hatalma...EZ az igazi hatalom" :)

Chaveznek meg üzenem, hogy nem apu törött kardja az, amivel lecsapja a fejet, hanem egy igen vagány ősrégi atlantiszi kard (sztm már abban a korban is valami felbecsülhetetlen értékű régiségnek számított), amit valami porladó atlantiszi király sírjából vesz el még a film elején.

Chavez 2013.03.18. 14:58:34

@Void Bunkoid: Én meg azt üzenem, hogy nope, az apu törött kardja.;) Az atlantiszi ott van az oldalán a hüvelyében. Nem véletlenül a fater kardjával nyeste le a fejét Thulsa Doomnak.

borisz 2013.03.18. 15:01:33

óóó.
emlékszem valami irdatlan összegért, azt hiszem húsz forintért vettem a helyi játékboltban a szuperhíres karddal pózolós conan poszter (media.comicvine.com/uploads/7/74865/1477486-conan_11.jpg) vmi magyar gmk-ban hamisított változatát. az sok pénz volt akkoriban, sztem több könyv ára is lehetett. ja, és milliószor rajzoltam le a posztert, és jeleneteket a filmből.
www.youtube.com/watch?v=xteoc9zrC2w
pár hónapja ment vmelyik kis kábeladón, könnyek szöktek a szemembe. ennek ellenére, szentségtörés vagy sem: szerintem momoa inkább volt a könyvbéli conanhoz hasonló figura, mint schwartzi. de ez a film így hibátlan vele.

Void Bunkoid 2013.03.18. 15:04:47

@Chavez: ó, ez elkerülhette a figyelmem...no, most akkor megint meg kell néznem a filmet :))))

Void Bunkoid 2013.03.18. 15:08:54

@borisz: ez bizony így van, a Momoa-féle karakter az inkább hasonlít a könyv-Conanra.

Viszont soha a büdös életben nem mutat olyan jól filmen, mint a Svarci-féle hallgatag hegyomlás "Conanminátor" :)))

lojzi1 2013.03.18. 15:32:35

A 30. évfordulóra tavaly megjelent egy 3 CD-s Conan The Barbarian Expanded kiadás a film zenéjéből. Nagyon jó, mindenkinek ajánlom. Linket gondolom nem szabad ide írni a letöltéshez.

endberg 2013.03.18. 15:39:53

Momoa lehetett volna jó howardi Conan, ha aláraknak egy jó filmet. a Swarci Conan meg nem igazán howardi, de a lapaj-brutál barbártípus etalonja (ami aztán megtapadt a fantasy mindenféle formájában szerepjátéktól könyvön át számítógépes játékig)

colonel Tigh 2013.03.18. 16:16:11

Tudom, hogy perverz vagyok, de nekem a Red Sonja jobban tetszett.

TupakkaMinutti 2013.03.18. 16:56:49

oooszom! a legtutibb sztem, nem lehet senki jobb Conan, pedig szerencsetlen Arnie vagy 20 kilot ledobott a versenysulyabol hogy ne legyen akkora, amekkora volt. a zene mindent visz, jeams earl jones az igazi lesser god-mint thoolsa doom, nameg aze csak fel tunt franco colombu.
a fegyverek eredetik voltak (marhogy nem muanyag kacatok) latszik is amikor porgetik benne, megvan mindnek a maga sulya, a nok igaziak, nem szilikon mellu feltoltott szaju bulak, a pasik meg kokemenyek.
nalam fantasyban a conan 1 meg a willow versenyeznek az elso helyert (na azmeg a szoges ellentete, totalis mese)

xxiv 2013.03.18. 17:08:14

a film hibátlan, a zene pedig még annál is jobb!

kedvenc Svarci film (a pumping iron mellett:)

Teng-Hsziao Gerzson 2013.03.18. 17:14:30

Mindkét részben tevét üt ki, és EGYÉRTELMŰEN a legjobb filmje Schwarzeneggernek! :D
Egyszerűen tökéletes, nem nagyon tudok mit hozzátenni. A zene sok, és jó, a szöveg kevés, de amik elhangzanak, mind ülnek. Rengeteg egy-két mondatból lett szállóige. A "Conan, mi a legjobb az életben?!" jeleneten bármikor fetrengve röhögök.
Kár, hogy a folytatás jóval gyengébb, B-sebb lett, az első Conan tényleg zseniális.

TupakkaMinutti 2013.03.18. 17:17:47

@Teng-Hsziao Gerzson: nalam mondjuk a Conan es a terminator 1 versenyeznek az elso helyert, de kb egyetertek!:)

Chomy 2013.03.18. 17:32:35

Ronggyá néztem,ronggyá hallgattam, óriási kedvenc. Az atmoszférája hibátlan és átütő erejű.

vladimir964 2013.03.18. 17:42:24

Minden idők legjobb fantasy filmje. Rengetegszer láttam már ,és még mindig hibátlannak tartom. Talán azért jó, mert meg tudta teremteni a Marvel világot anélkül, hogy telebaszták volna trükkökkel, mint a mai semmitmondó filmeket. Apropó, e filmnek még nagyjából a sztorija is épkézláb.
Hogy milyen élmény? Egyetemista voltam Zágrábban, és ott a feliratozás a divat. Jegyet csak feketén lehetett kapni az első héten (nem volt még internet!), és a legelső sorban ültem, ami nagyjából három méterre volt a vászontól. Az egész film alatt jobbra-balra járt a fejem, hogy olvassam a feliratokat. Ezért két napra rá valahogy sikerült hátrébb lévő helyre vennem a nepperektől jegyet, hogy lássam magát a filmet is :-)

Tiger Woods 2013.03.18. 18:53:14

a vörös sonja a legerősebb mellben és a destroyerben még grace jones is ott figyel, de valóban. a tevés jelenet miatt az első rész a legzseniálisabb (bár a jodorowsky hasonlat nem egészen világos).

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.18. 19:00:36

5-6 évesen apámmal hajnal kettőig néztük a Pro7-en :) Pár nappal később a család női része kiakadt, amikor rendkívül naturálisan lerajzoltam Thulsa Doom halálát levágott fejjel, kiömlő vérrel :)
A mai napig nagyon szeretem ezt a filmet, rengetegszer néztem meg azóta is, a zenéjére nincs szó mennyire jó. Nekem egyértelműen ez a legjobb fantasy. Az igazi bűnös élvezet meg A Vadak ura, amit szintén ezerszer láttem, megvolt és talán még meg is van valahol narrátorosan :)

Chavez 2013.03.18. 19:35:05

Na, akkor a pontos tisztázás végett összegezzük. :) Mindegyik filmben leüt egy tevét. Az elsőben részegen a bazárban, a másodikban lóhátról, miután lecsulázza habos nyállal. De emellett a második filmben egy lovat is lecsap.

Flankerr 2013.03.18. 20:18:03

Üssön mindenki, de nekem kevésbé maradt meg a film, bár pont keselyűs jelent igen..::) Újranézés tervezésben, főleg hogy tényleg 15-20 éve láttam.
A Vadak Urát én is felhoznám, azt többször is láttam be is jött, tigrissel, menyéttel, mindennel. De nem húznék párhuzamot a két film között minőségileg, van az egyik, és a másik..:)
Melyik Cherubion paródia kezdődik is úgy, hogy a napsütötte pusztaságban jön a fekete lovassereg, akik hőgutát kapnak, mire a főhőshöz elérnek?

Maya-- 2013.03.18. 20:45:14

hehe..erről már van emlékem nekem is. apunak nagy kedvence volt, állandoan hajkurászott otthon játékból engem és anyut, s közben üvöltőzte: én vagyok a Barbár és most meglakoltok!...sohasem féltünk tőle, visítottunk s mindig jól megdobáltuk párnával :) aztán volt ő Terminátor is, meg még sokminden, de mi azóta sem lakoltunk meg :)
amúgy én már tv-ben láttam. majd újranéztem a remake előtt. szerintem is van neki valami olyan aurája, amivel nem rendelkezik az újabb Conan. és valóban a zenéje is fasza.

Error Flynn 2013.03.18. 21:09:43

Szerintem a film legjobb része onnantól kezdődik, amikor Conan elszabadul, és addig tart, amíg megtalálja a kardot. Az a rész nekem máig a fantasy alapja, valami olyan varázslat sugárzik belőle, amihez képest a Gyűrűk ura egy lélektelen, gépies közöny csupán. Az egyébként nem kimondottan Oscar-közeli alakításairól híres Schwarzenegger is tökéletesen ráérzett akkor erre. ...hogy aztán tönkretegye a pillanatot a kínos hosszúságú kamerába bambulásával a szikla tetejéről :)
A film mindig akkor van a csúcsponton, amikor éppen nem követi szorosan az egyébként banális bosszútörténetet, hanem csupán atmoszférát akar teremteni. A második film viszont könnyedsége ellenére szerintem jobban közelít az eredeti Howard művekhez.

Chomy 2013.03.18. 23:21:13

@Error Flynn: az a rész is köcsög erős, de nekem az a kedvencem, mikor Schwarzi maga mögött hagyja a többieket, és egymaga indul el a Mnt. Doomhoz. Na, az a vándorlós rész szvsz minden fantasy filmjelenetek legjobbja. Ever.

Elmeboy 2013.03.18. 23:32:21

@Teng-Hsziao Gerzson: Pedig a kettes sem ilyennek indult. Az eredeti forgatókönyvírók annyira kiakadtak a végeredményen, hogy inkább megcsinálták külön képregényben a maguk verzióját (ez is Marvel, de nem az, mint amiről a cikkben is szó van), minden karaktert, nevet és helyszínt átszabva, hogy minél jobban elhatárolódjanak attól a förmedvénytől:

conan.wikia.com/wiki/The_Horn_of_Azoth

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.03.19. 01:31:46

Az első Conan mozi, pontosan olyan nyers és primitív és mocskos, amilyennek egy ilyen filmnek lennie kell. A második meg hát... én igazából szeretem azt is (önvédelemből hozzáteszem: kiskoromban) a gagyiságával együtt, de hát jah, folytatásnak nevezni kb. sértés az első részre nézve.

Viszont később nekem az internet egy kicsit hazavágta az Arnie féle Conan-t és évek óta mindig ez az első dolog, ami beugrik, ha szóbakerül:
www.youtube.com/watch?v=ImmcP9-umKA
Ami azért eléggé illúzióromboló. :D

Fratello (törölt) 2013.03.19. 06:13:38

Kis kitérő: aki szeretne elmebeteg (és sajnos a pilot epizód után kaszát kapó) barbáros animációs paródiát látni az nézzen utána ennek (pl. youtube):

Korgoth of Barbaria

borisz 2013.03.19. 13:15:35

@cylonflatus: red sonjából nekem annyi maradt meg, hogy annyira röhejesre sikerült a megerőszakolós jelenet, hogy mai napig használjuk az "oldalba gyalázza" kifejezést miatta, pedig sok-sok éve láttuk. (sajnos nem találom a youtube-on azt a scene-t)

David Sumner 2013.03.20. 16:45:03

Tipikus Schwarzenegger-film? Nálam az nem a Conan, a barbár, hanem a két Terminátor. (Bár azok tipikus Cameron-filmek is.)

Blake / Mitch and Murray 2013.03.21. 23:39:06

Apropó,a Galaktika magazinban,a nyolcvanas évek elején megjelent egy iszonyat brutális képregény.Conan depressziósan sötét kalandja,profi rajzokkal.Azt olvasta valaki?

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.03.22. 10:27:44

@CzinkesshyGróf: Ohh, hogyne! :) Nekem az annak idején abszolte meghatározó élmény volt. Aztán késöbb utánakerestem és kiderült, hogy a Conan képregények abszolút aranykorának számító John Buscema féle idöszakból származott, ellenben azon belül "csak" egy totál random mód kiragadott sztori.

Innen a #41-es szám:
www.mycomicshop.com/bestsellers?TID=80561

Blake / Mitch and Murray 2013.03.22. 11:08:05

@Case: Hurrááá!Újraélhetjük a gyerekkorunkat! :)
Már itt az előzetesekben is beugrott néhány régi nagyszerű cucc,amit jó lenne újra látni.

borisz 2013.03.24. 21:26:55

egy óra múlva kezdődik az rtl klubon!
süti beállítások módosítása