Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

GeexKomix különkiadás: Marvel NOW! (január-február)

2013.02.22. 06:00 Rusznyák Csaba

marvel-now.jpgAhogy telik az idő, ez az egész Marvel NOW! egyre langyosabb. Pedig az első egy-két hónap alapján még egész lelkes voltam, de most már látom, miből is fakadt ez. Míg a DC egy évvel korábban egy hónapra zsúfolta be a teljes rebootját, ami marketingszempontból abszolút kifizetődő és érthető húzás volt, addig a Marvel közel fél évre húzta szét a friss címei bevezetését – márpedig fél éven át verni a tamtamot ugyanazzal kapcsolatban nyilván nem lehet ugyanolyan hatásossággal, a szenzációhajhászattól hamar elzsibbad a befogadó. Úgyhogy a kiadó jól belőtte a legnagyobb húzócímeit őszre, a relaunch elejére (Uncanny Avengers, All-New X-Men stb.), hadd kapjon rá gyorsan a nép, azóta meg szépen lökdösi ki egyik közepes és érdektelen szériáját a másik után. Most ott tartunk, hogy az újonnan illetve újraindított szériák fele teljesen érdektelen – így ez az egész hajcihő gyorsan a DC új 52-jének sorsára juthat, és nem csak a színvonalat, hanem az olvasócsalogatást, a rajongói tábor gyarapítását illetően is. Az utóbbi másfél hónap adagja sem különösebben bíztató.



uncannyxmn1.jpgUncanny X-Men #1

Történet: Brian Michael Bendis
Rajz: Chris Bachalo

Kezdjük a pozitívumokkal, úgysincs sok. Úgy néz ki, az X-Men franchise szerencsére azok közé tartozik, amik jól jönnek ki a relaunch-ból. Ami azt illeti, a mutánsok azóta nincsenek túl jó formában, hogy Joss Whedon 2008-ban befejezte az Astonishingot (ami mostanság jelenik meg magyarul, héj, hój!). Voltak persze jobb történetek, kisebb-nagyobb csúcspontok (mint a Messiah Complex), de összességében az egész egy nagy langyosvíz volt, közepes és legfeljebb korrekt sorozatokkal, amik közt nem akadt egyetlen rátermedt zászlóvivő sem. Brian Michael Bendis azon van, hogy ez megváltozzon. Az All-New X-Men már 7 résznél tart (három hónap alatt, ami nem semmi), és még mindig nagyszerű, most pedig elindította a másik fő szériát, az Uncannyt is. Mindkettő közvetlenül az Avengers vs. X-Men csapatziláló hatását és morális problémáját viszi tovább, szóval legalább ennyi haszna volt a nyár nagy, teljesen elhibázott crossoverének. Az Uncanny azért is örvendetes, mert végre-valahára valakinek eszébe jutott, hogy Magneto nem lehet csak szimplán egy a sok mutáns közül, aki véletlenül szintén ott van, amikor a csapat harcba száll valakivel – hogy ő egy érdekes, komplex karakter, akiben rengeteg potenciál van, még ennyi év(tized) után is. Hogy az első szám cliffhangerét mennyire kell szó szerint vennünk, és mennyire csak valamiféle átverés, az még majd elválik, de bármi legyen is belőle, a szituáció jelenleg mindenképpen izgalmas. Egyébként meg kell jegyezni, hogy az egész szám ennek a cliffhangernek a felvezetése, magyarázata, ezt leszámítva pontosan zéró új információ van benne – de Bendis jól mesél, Bachalo pedig (naná) jól rajzol, úgyhogy engem egyelőre megnyertek maguknak.


fearlessdefmn1.jpgFearless Defenders #1

Történet: Cullenn Bunn
Rajz: Will Sliney

Ah, egy csapatképregény csupa harmad-, negyedrangú karakterrel, Az Írótól, Akinek A Neve Ismerős Valahonnan. Mennyi időt adunk neki? Fél év? Egy év? (Csinált már olyat a Marvel, hogy egy folytatásosnak indult sorozatot kb. a negyedik számtól – miután az egész jókora bukásnak bizonyult – hirtelen limitált sorozattá kalibrált, azaz egyszercsak megjelent a borítóján a „4 of 6 in a limited series” felirat; talán ez is hasonló sorsra jut majd.) Viszont a csapat a jelek szerint kizárólag női tagokból áll. Gondolom, a kiadó tanult valamit a DC balfékeskedéséből, és igyekszik több prominens feminin szériát indítani – lesz majd ugyebár női X-Men is Brian Woodtól. Ezzel nem lenne semmi baj, sőt, mondhatni, dicséretes a próbálkozás, de ez olyan, mint amikor beraknak egy néger mellékszereplőt egy filmbe, csak azért, hogy legyen, nehogy a kisebbségi érdekvédelmi szervezetek diszkriminációról kezdjenek kiabálni. Nem elég odatenni, akkor már legyen szerepe is, legyen értelme, hogy benne van a filmben. Namost, itt van (egyelőre) két női hősünk, akik jól néznek ki, miközben kalózokkal meg zombikkal bunyóznak, van egy leszbikus csók (mert hát hogy nézne már ki anélkül egy csupa nőket szerepeltető sztori!!!), az egész valami átokba/jóslatba csomagolva, ami nyilván majd még több jól kinéző bunyóra ad ürügyet. A képek rajzfilmesek, sematikusak, a kemény harcos istennő, Valkűr meg néha úgy fest, mint egy zavarban lévő tinilány. Nem nagyon tudok mit kezdeni vele, és nem is nagyon akarok.


savagewolvmn1.jpgSavage Wolverine #1-2

Történet és rajz: Frank Cho

Rozsomák még mindig az a karakter, akivel bármikor elindíthatnak egy új sorozatot, függetlenül attól, hogy éppen mennyi fut vele. Bár a mostani helyzet már valamivel jobb, mint a 2009-es, amikor a mozifilmjéhez kapcsolódóan kb. minden második Marvel-képregényben ő volt, és kb. minden harmadik viselte is a nevét. A frissen elstartolt Savage Wolverine-t Frank Cho rajzolja, és az első szám alapján nem sok reményt fűztem hozzá - két héttel azelőtt olvastam el, hogy ebbe a cikkbe belekezdtem volna, és újra át kellett rágnom magam rajta, mert semmi, de semmi nem maradt meg belőle. A címszereplő a Savage Landre keveredik, ahol rábukkan egy lekaszált S.H.I.E.L.D. csapat maradványaira, és az ott élő Shannára, aki az ügynököknek segített, és épphogy túlélte a támadásokat. Először is: ha már ez egy Savage Wolverine, és ha már a Savege Landen játszódik, akkor lehetne egy kicsit durvább, vadabb – bocs, Frank, ez így egyszerűen nem elég „savage”. Aztán meg, a sztori legérdekesebb része (ahogy a sziget élővilága 10 kicsi négert játszik az ügynökökkel), jól le van tudva egy kétoldalas flashbackben, a többi meg csak az előkészítés, és egy unalmas cliffhanger. (Rozsomák szabadesésben! Úristen, most mi lesz vele!) Viszont a második rész egy nagy lépés a jó irányba: hirtelen lett hangulata és humora a sztorinak, a címszereplő és Shanna civakodó  párosa pedig egészen jól működik, és a "savage"-ból is egy kicsit több jut - avagy egy Rozsomák vs. dinoszaurusz mérkőzés, ha frankón van megírva, nekem jöhet bármikor, köszi. Mondjuk Cho rajzainak nem én vagyok a legnagyobb rajongója, hiába kanyarint jó nagy dudákat Shannának - lassan 20 éve túl vagyok azon, hogy az ilyesmi egy képregényben meghasson. De a második szám mindenesetre meggyőzött, hogy ne adjam még fel.


secretavmn1.jpgSecret Avengers #1

Történet: Nick Spencer
Rajz: Luke Ross

Budapest. Ez a címe az új Secret Avengers sorozat első számának, amitől ezért minden rajongó és geek összepisálta magát örömében az utóbbi hetekben. Merthogy a képregény konkrétan azt akarja elmesélni, hogy mi is történt Budapesten, amire a Fekete Özvegy és Sólyomszem olyan különbözőképpen emlékeznek a Bosszúállókban, miközben Manhattant védik Loki hadserege ellen. Szóval egyfajta kimondatlan összefésülése ez a Marvel mainstream képregényes és mozis univerzumának. De nyugodtan ki lehet venni a kezet a nadrágból, mert a sztori klisés, a rajz pedig kifejezetten unalmas. Van itt egy kis „black ops”, kémes átverősdi, magyar rosszemberek, lövöldözés az országházzal a háttérben, az ügynökök memóriájával való csúnya játszadozás, de: az akciók rövidek és laposak, a karakterek trehányan írtak, a dialógusok csikorognak. Nicky Fury Jr.-t, azt hiszem, sosem fogom megszokni (ez a finom megfogalmazás, a cenzúrázatlan valahogy úgy hangzik, hogy a kurvaanyád, Marvel), Phil Cousont pedig láthatóan kizárólag fan service-ként építették be a cselekménybe. És hiába viseli magán Clark Gregg arcvonásait, a karizmáját nem sikerült átmenteni, sem a szöveget, sem a rajzokat tekintve, amik a higgad, visszafogott mosolyt összetévesztik a bájgúnársággal. Ez így kevés.


uncannyforcemn1.jpgUncanny X-Force #1

Történet: Sam Humphries
Rajz: Ron Garney

Sam Humprhiesnak, aki a Marvel Ultimate világából igazolt át a fősodorba, nagy cipőket kell kitöltenie az Uncanny X-Force újraindításával, tekintve, hogy elődje, Rick Remender igen jó munkát végzett (noha az ő történetfolyamában is voltak színvonalingadozások). Első blikkre azt kell mondanom, hogy túl picik ehhez az ő lábai. A képregény legjobb momentumával rögtön a második oldalon találkozunk, amin Psylocke egy elegáns, stílusos, repülő steampunk járgányban ülve száguld a levegőben – furcsán kilóg ez a cucc az X-Men, és úgy általában a mindenféle oldschoolt mellőző Marvel jelenlegi világából, de legalább jól néz ki, és visz egy kis színt a megszokásba. Egyébként a már nem létező X-Force nem létező tagjai egy nem létező küldetésre mennek Kaliforniába, ahol valamiféle új, elvileg elmekontrollal kapcsolatos drog van terjedőben. Egy klubban rábukkannak Spirálra, közben beexponálódik a rég látott Bishop, Fantomex pedig, nos, lényegében saját magával, mint nővel csókolózik (ez pont olyan, amilyennek hangzik). Humphries még csak a lapokat keveri, nem tudni, az utóbbi szálak hogy fognak kapcsolódni a sztorihoz, de ha az említett karakterekből áll majd a csapat, az nem egy rossz elképzelés. Ron Garney rajzai szokás szerint korrektek, az meg csak idővel derül majd ki, mi lesz ebből az egészből – de ilyenkor azért a „ne ítélj egyetlen szám alapján” alapszabályra mindig eszembe jut a másik alapszabály, hogy ti. a debütálást nagyon oda kell tenni, hogy az olvasók a folytatásra is visszajöjjenek. Ez itt nem sikerült.


youngavmn1.jpgYoung Avengers #1

Történet: Kieron Gillen
Rajz: Jamie McKelvie

Az első rész címe konkrétan az, hogy Style > Substance, ami mindig elsülhet akár nagyon jól, és akár nagyon rosszul is. Itt meg csak úgy elsül. A felét annak, amit az Uncanny X-Force-hoz írtam, bemásolhatnám ide is: több szál, karakterek, akikről még nem tudjuk, hogyan és miért lesznek részei a sztorinak, kérdések, felvezetések, de az összhatás bőven nem elég még csak egy kis „wow”-ra sem. Hiába van pár jó pillanata, néhány érdekes dialógusa és karakterek közti kapcsolatábrázolása, meg egy-két pofás panelkezeléssel megvalósított akciója, ettől még nem esem hasra. Főleg, hogy a legjobb pillanatok leginkább Matt Fraction Hawkeye szériáját idézik, csak hát valamit úgy írni, ahogy Fraction teszi, nem könnyű. És Gillennek messze nem áll olyan jól. A halálból visszahozott anyával kapcsolatos horrorisztikus cliffhanger is korai kicsit, még csak épphogy „feltámasztották” a mágiával, és máris vigyorogva gonoszkodik, semmi felvezetés, sejtetés – hiába, kell az álleejtős (szándékú) befejezés. A képek túl plasztikusak, mesterkéltek, az oldalstruktúrák sokkal jobbak, mint maguk a tényleges rajzok. Nem akarok egyébként túl szigorú lenni, mert nem rossz ez, csak már megint egy ilyen „elolvasom, elfelejtem”, illetve „nem rossz, de mégis minek van” képregény. Amivel dugulásig van a mainstream amerikai piac.

51 komment · 1 trackback

Címkék: képregénykritika geexcomix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr665094021

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: New 52 Update 2013.02.27. 09:24:36

Helló-helló-pókháló! Rég írtam, pontosabban hanyagolni voltam kénytelen a blogot, ám egyáltalán nem tétlenkedtem (az Image 2012-es évéről szóló cikk az én szerzeményem). Csapjunk is bele a sűrűjébe: magamat DC-rajongónak tartom ugyan, ám ez...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ghavin 2013.02.22. 09:36:39

Az Uncanny Avengers-zel kapcsolatban a legnagyobb kifogásom, hogy Bendis látszólag teljesen figyelmen kívül hagyta az AVX: Consequences eseményeit, ami az event meglehetősen ritka, üdítő színfoltjai közé tartozott.

A Young Avengers-t nem írnám le még a helyedben. Kieron Gillen tavaly a mainstream egyik legjobb run-ját produkálta a Journey into Mystery-vel (Kid Loki saga).

Újabb fejlemény egyébként, hogy végre tisztázódott Hickman Avengers-koncepciója - az előző Marvel NOW! kiadásban elég durván lehúztad, csak annyit mondok, hogy érdemes lenne pillantást vetned az újabb számokra is.

ghavin 2013.02.22. 09:38:57

@Ghavin: Bocs, nem Uncanny Avengers, hanem Uncanny X-Men...

Happy Zoidberg 2013.02.22. 09:51:53

...(homlokráncolás.) Az ott egy mosómedve, egy gatling-gunnal?

Oooké...

ghavin 2013.02.22. 10:20:36

@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': Hallgass, hitetlen, ha nem ismered a Guardians of the Galaxy-t!

en.wikipedia.org/wiki/Rocket_Raccoon

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2013.02.22. 10:23:36

Sajnos egyetértek kb minden sorral, de örülök, hogy legalább van még egy-két új cím amit lehet várni (GotG, Nova).
Fura, hogy Rocket Racoon még mindig mennyi meglepetést tud okozni az embereknek :D

Rusznyák Csaba 2013.02.22. 10:23:41

@Ghavin: Avengers: a legutóbbi szám kivételével mindet olvastam, valamelyest enyhült a véleményem az irányába, de nem számottevően. A New Avengers nagyobb előrelépést mutatott (bár 3. szám "WTF Identity Crisis" cliffhangere kissé... hm....)

@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': Az egy kurvajó karakter:) Szokj hozzá, a Guardians of the Galaxy mozfilmben is benne lesz.

ghavin 2013.02.22. 10:46:17

@Rusznyák Csaba: Én továbbra is megelőlegezem Hickmannek a bizalmat, a Fantastic Four run-ja sem pár hónap után érett legendává. Na persze más kérdés, hogy itt is a védjegyévé vált lassú eszkalációra kell számítanunk vagy ő is beadta a derekát a manapság sajnos egyre több sikeres szerzőre jellemző filmszerződés-csalogatásnak.

Rusznyák Csaba 2013.02.22. 11:05:33

@Ghavin: LEGENDA? Én bírtam az F4-ét, de azért picit kisebb szavakkal kéne dobálózni:)
Az egyébként sokkal jobban indult, mint az Avengers. Nem az a baj, hogy hosszútávban gondolkodik, és lassan indul, fokozatosan építkezik (sőt!), hanem azt, hogy mindezt rohadtunalmasan és klisésen teszi.

ghavin 2013.02.22. 11:53:39

@Rusznyák Csaba: A kiadó szempontjából mindenképp legenda - a TPB-k a Marvel fősodrának legnagyobb példányszámban értékesített és legtöbb reprintet megért kötetei, mellesleg az egész run az FF-fel együtt közel egyöntetű sikernek örvendett a kritikusok körében.

Zsánerműnek klisét felróni? Sok volt a tvtropes, Csaba? :)

Rusznyák Csaba 2013.02.22. 12:00:01

@Ghavin: Mert a zsánermű nyugodtan lehet AKÁRMILYEN klisés? Tedd csak egymás mellé az F4 és az Avengers felütését. Kb: "I'm a genius, and I'm sick of all the problems in the world and I will solve fucking everything" vs. "We are superheroes and we will punch every bad guy in the face really fucking hard"

ghavin 2013.02.22. 12:28:19

@Rusznyák Csaba: Azért az Avengers felütése ennél szerintem (nem sokkal ugyan, de) némileg kifinomultabb. Én úgy interpretálom, mintha Hickman az ezredfordulós "vérprofi szuperhős" motívumát próbálná feléleszteni az idealizáltság megőrzése mellett, mondhatni a rekonstrukció szellemében. Ha valóban erről van szó, s nem csak beleolvasom a dolgot, akkor a kísérlet mindenképp üdvözlésre méltó, a franchise ugyanis a Disassembled, illetve a Civil War óta permanens try-hard üzemmódban tobzódott a pankráció-showkba illő politikai és egyéb jellegű hatalmi harcaival, amit még a Heroic Age-dzsel sem tudtak megfelelően rehabilitálni. Inkább ebbe a mostani irányba történjék elmozdulás, semmint hogy visszatérjünk a NOW!-t megelőző trendekhez, vagy ne adj' zisten: a 90-es évekhez.

Rusznyák Csaba 2013.02.22. 12:44:44

@Ghavin: Pedig a Heroic Age pont hogy rehabilitálta, legalábbis eleinte mindenképp. Amúgy az, hogy 10 év "viszonylag más" után visszatér az azt megelőző 50 évnyi "ugyanolyanhoz", ne legyen már akkora dolog, hogy a szar írásért is kompenzál:)

ghavin 2013.02.22. 13:41:53

@Rusznyák Csaba: Ha rehabilitálta volna, akkor nem lett volna szükség úgy reklámozni a NOW! Avengers franchise kreatív cseréit, mint egy új korszak kezdetét. Ehelyett nyilvánvaló, hogy a két zászlóshajó ha nem is totális, de azért elég jelentős paradigmaváltást képvisel a korábbi irányvonalhoz képest. Mellesleg arra, hogy valóban történt-e kísérlet rehabilitációra, minden Siege utáni crossover rácáfol - a Marvel ugyanazt folytatta, amit látszólag abbahagyott.

Sehol sem állítottam, hogy "ugyanolyanhoz" térne vissza - a rekonstrukció nem feltétlenül retrográd szentimentalizmus, lásd America's Best Comics. Egyébként nem értem, hogyan jutottunk el a klisék használatától a "szar írásig". Ezzel az erővel kettőnk közös kedvencére, a Fear Agent-re is rá lehetne baszni a kliséhalmaz bélyeget, ezzel még önmagában semmit nem mondtunk a tartalmáról és az értékeiről, illetve arról sem, hogy miért remek annak ellenére, hogy ősrégen bejáratott formulákkal operál.

Rusznyák Csaba 2013.02.22. 13:51:16

@Ghavin: Most az egy érv, hogy a Marvel hogyan reklámoz? Mert ha azt vesszük alapul, minden hónapban több kurvanagy forradalom történik:)

"minden Siege utáni crossover rácáfol": ez egyrészt nem igaz (Fear Itself, színvonalától függetlenül echte "klasszikus" hangvételű sztori), másrészt nem a crossoverekről beszélünk, hanem az Avengersről.

Úgy jutottunk el, hogy azzal mentegeted Hickmant, hogy rekonstruál - EZ aztán, így önmagában főleg nem jelent semmit, nekem legalábbis nem. A "szar" és a "klisés" közt nincs feltétlenül egyenlőségjel, de: a Marvel egyik zászlóshajója (!) újraindul (!) HIckmannel (!) és az van benne, hogy a hősök mennek leverni rosszakat, de azok verik le őket, mire egyikük visszakullog, hogy gyűjtsün még több hőst, hogy leverjék a rosszakat. Klisés ÉS szar. A "get bigger" mantrázás és komolykodás meg röhej. Ilyen fos első számot nagyon rég olvastam. A cikkben is említett Secret Avengers #1 egyszerűen csak rossz, de az Avengers #1 offenzívan rossz.

ghavin 2013.02.22. 14:59:27

@Rusznyák Csaba: Nem. Az érvem az, ahogyan a Marvel reklámoz ÉS hogy nyilvánvalóan nem a korábbi trendeket folytatja. Ne feledjük, hogy ha annyira kurvajól bevált volna az a bizonyos Heroic Age féle rehabilitáció, semmi akadálya nem lett volna annak, hogy az Avengers line címei megússzák a totális átszervezést - mégiscsak Michael Bendis-ről beszélünk, aki konkrétan az All-New X-Men és Ultimate Spider-Man mellé lazán-faszán bevállalt még egy Uncanny X-Ment és egy Guardians of the Galaxy ongoingot is. Nem hiszem, hogyha megtartotta volna magának az Avengers-t és a New Avengers-t, ne tudta volna még kivenni a részét akár két másik címmel a NOW! programból. Hickmanhez egyébként is jobban passzolt volna a GotG.

Neked nem jelent semmit a rekonstrukció, én mint mondtam, üdvözlöm. Kurvára elegem volt már abból, hogy minden egyes Disassembled utáni Avengers-kötődésű képregény valami bagatell baromság körüli siránkozással és politikai játszmákkal volt tele, ami mint már mondtam, tényleg a pankrációban elterjedt, mérkőzések előtti melodrámára emlékeztetett. Hickman Avengers-éből az eddigiek alapján ez szerencsére hiányzik, a New Avengers-nek meg maradt a politikai intrika, meg a tudományos hablaty, azzal a különbséggel, hogy a legtöbb tudományos fantasztikum mezsgyéjére vándorló képregényíróval ellentétben Hickman koponyájában nem szar, hanem rendes szürkeállomány csücsül.

El Pathos 2013.02.22. 15:19:09

Na, látszik, hogy a marveles szerkesztők mennyire figyelnek oda egymás sorozataira: A Wolverine & The X-Men-ben a karmos iskolmaster most hurcolta oda renitens osztályát Vadföldre anélkül, hogy bármiféle átfedés lenne az említett Savage Wolverine-es kalanddal.

Rusznyák Csaba 2013.02.22. 15:48:07

@Ghavin: Ne viccelj, mikor mindent újraindítanak egy company-wide relaunch keretében, és összecserélgetik az addigi írókat (egyetlen kivétel a Spider-Man), majd pont az Avengers fog kimaradni. Azt, hogy a Marvel mit hogyan reklámoz, továbbra sem tudom semmiféle érvként komolyan venni.

Engem a rekonstrukció azért nem hat meg, mert mindenféle koncepicójú sztorit lehet nagyon jól és nagyon rosszul írni. És az Avengers első száma rettenetes volt. Sokat kellene nőnie ahhoz, hogy megcsókolhassa a Heroic Age első néhány sztorijának lábnyomát - színvonalban ÉS koncepcióban.

@El Pathos: Ó, az ilyenekkel már rég nem törődnek:)

jocibmx 2013.02.22. 16:02:04

Annyira nem vagyok képben a Marvel Now! cuccaival, szóval a történetekhez nem tudok hozzászólni, de a Marvel reklám stratégiájához csak annyit tennék hozzá, hogy szerintem egy rakás... :D
Ezeknek a címeknek a nagy része számomra a " ki a francot érdekel" kategóriába tartozik, és a Marvel nem tudott meggyőzni engem, hogy valamelyiknek is nekiálljak.
És lehet szidni a DC-t a New52 miatt, (kell is sok minden miatt) de ők legalább tökösebben bele mertek vágni, míg a Marvel ezzel a félmegoldással nem hiszem hogy túl sok olvasót szerzett magának.

ghavin 2013.02.22. 17:03:08

@Rusznyák Csaba: Ha Jason Aaron maradhatott az WatXM-en, s Mark Waid a Daredevil-en, akkor nem értem, mi akadálya lehetett volna annak, hogy Bendis egy újraszámozott Avengers-t ugyan, de ott folytassa, ahol abbahagyta. Ha a reklámot, esetünkben a brandinget nem tudod komoly érvként elfogadni, akkor mégis milyen elvárási perspektívából ítélkezel Hickman Avengers-e felett? Mármint, ha nincs a reklámkampány, honnan a fenéből szopod ki, hogy ez egy szimpla relaunch és nem komplett reboot? Honnan tudod, hogy a kiadó milyen elvárásokat támasztott magával, illetve az egyes sorozataival szemben, s így honnan tudod megítélni, hogy ezeknek a te olvasatodban megfeleltek-e vagy sem?

Innentől egyébként ízlések és pofonok, nekem sokáig ajánlgatta valaki a 2010-ben újdaindult Avengers-t, s sajnos három szám után feladtam - a Bendis-féle nagyon életszerűnek szánt párbeszédvezetés ekkora már emberi kommunikációra már nyomokba sem emlékeztető verbáltengóvá mutálódótt, Romita rajzait pedig amennyire imádom az új Captain Americában, annyira idegenszerűnek találtam az Avengers-ben. A Fear Itself után még megpróbálkoztam a 19. számmal, de Bendis elég nyilvánvalóvá tette, hogy kísérletet sem próbált tenni arra, hogy jó beugróponttá tegye a számot, úgyhogy hagytam a fenébe. Hosszú ideje tényleg Hickman az, aki újra felkeltette az érdeklődésemet annyira a csapat iránt, hogy reményeim szerint legalább fél évig kitartsak az aktuális sorozat mellett.

@jocibmx: A Marvel már az AvX alatt visszanyerte a DC-vel szembeni üzleti fölényét, amire a NOW! novemberben és decemberben még rátett egy lapáttal. Januárban a Diamond eladási listájának első 20 tételéből mindössze 7 volt DC-s cím, a Green Lantern kivételével ezek mindegyike Batman kötődésű sorozat volt. A New52 egész konkrétan haldoklik, épp ebben a hónapban indult el a Trinity War előkészítése, ami remek alkalmat szolgáltathat majd arra, hogy egy éven belül mindent visszacsináljanak.

jocibmx 2013.02.22. 19:46:49

@Ghavin: Én nem az eladásokról beszéltem, hanem arról, hogy a Marvel Now! azáltal hogy fél évre szétdobta az egész "bulit" meg a DC pontos, havi megjelenéséhez képest gyakrabban jönnek ki a számok, számomra kevésbé követhető mint a New52.

Jó én alapból inkább DC fan vagyok mint Marvel így a Marveles cuccok kevésbé fognak meg, de a célja pont az lett volna, hogy új olvasókat fogjon be, ami nálam legalábbis a DC-nél bejött.
Egyébként pedig, szerintem egyáltalán nem a Marvel Now! érdeme hogy a DC visszaesett, hanem a DC baszta el, mindenhol azt olvasni, hogy rengeteg a szerkesztői változtatás, beleszólás, és nincs is túl sok jó írója a DC-nek( , így sok sorozat a középszer unalmába fullad.
Jó írók között ott van, pl. Scott Snyder, Jeff Lemire, Geoff Johns, kb. ők hárman viszik az egész Dc univerzumot jelenleg.
Vannak még jó sorozatok, mint pl Azzarello Wonder Womanje, de az meg kb mintha a saját világában játszódna. Szóval lenne min változtatni a DC-nél, de nem a New52 miatt, hanem az alkotók részéről.

ghavin 2013.02.22. 20:32:19

@jocibmx: Magamból kiindulva arra tippelek, hogy te is a digitális kiadásra vagy utalva, s nem a fizikai példányok importjaira vársz. A Marvel-féle "double shipping", azaz papíron havonta, valójában két hónapos intervallumon belül két egymás követő szám között olykor két-három hetenként történő megjelentetés tényleg baromi frusztráló a DC "naptárbontása" után, ám az LCS-ekben évek óta kiválóan szuperál a stratégia. Én már hónapok óta a comiclist-et vagyok kénytelen használni, hogy versenyt tudjak tartani a friss megjelenésekkel, mivel nincs időm minden héten külön ellenőrizni az egyes kiadók honlapját.

A DC visszaesése kapcsán jó helyen tapogatózol, de nem trafáltál bele: nem az alkotókkal van a baj, hanem a szerkesztőkkel. A 90-es évek trendjeinek, továbbá tehetségtelen írok, például Scott Lobdell tragikomédiába illő erőltetése és az ősszel beinduló event-dömping között nehéz megállapítani, hogy pontosan pontosan hol is került homok a gépezetbe, ám gyanítom, hogy B-vel kezdődik és ob Harras-szal végződik.

Rusznyák Csaba 2013.02.22. 23:07:15

@Ghavin: Ja, hogy te úgy gondolod, hogy Bendist a kiadó zavarta el egyéb címekhez, hogy mással rendbe tudja rakatni az Avengerst? Mégis honnan veszed? Egy nagy vérfrissítést csináltak, amiben szinte mindent újraindítottak - nyilván nem lehet company-wide "megújulásos" marketing-bombát robbantani úgy, hogy az X-Men és/vagy az Avengers franchise-ok érintetlenek maradnak, mert úgy komolytalan az egész. Te viszont belátsz a dolgok mögé valamit, ami a véleményedet alátámasztja, és tényként kezelve érvelsz vele, noha valójában fogalmad sincs róla, hogy mennyi a valóságalapja..

+innen indítottál: "Ha rehabilitálta volna, akkor nem lett volna szükség úgy reklámozni a NOW! Avengers franchise kreatív cseréit, mint egy új korszak kezdetét."
És erre mondtam, hogy egy nagy hülyeség, mert a Marvel reklámozása alapján minden második hónap egy új korszak kezdete. Ha te ebből akarsz következtetések levonni, hajrá. Én a magam részéről maradok a józan eszemnél:)

ghavin 2013.02.23. 00:16:28

@Rusznyák Csaba: Vegyük úgy akkor, hogy az írócsere amolyan diktátum volt: ettől még akárkit is állítanak rá az Avengers címekre, még ugyanabban a szellemiségben folytathatta volna tovább őket, mint amit Bendis lett volna hivatott volna megvalósítani a Heroic Age-dzsel (az új Uncanny X-Force, Uncanny X-Men, Iron Man, satöbbi volume-oknál nem érzek forradalmi irányváltást az elődökhöz képest). De hát nem ez történt, s erre pont a Hickman-féle Avengers az élő bizonyíték. Ennek okait illetően még találgatni sem tudok, illetve akarok, ettől függetlenül nem értem, miért olyan nehéz elfogadnod annak lehetőségét, hogy a Heroic Age, mint rehabilitációs kísérlet talán, ismétlem: talán kurvára megbukott. Na nem mintha a Hickman-féle újrázás ettől még nem bukhatna meg, mindössze azt állítom, hogy ha ha a Heroic Age tényleg annyira frenetikus és sikeres rehabilitációs kísérlet lett volna, akkor talán eleve nem lett volna szükség többek között az AvX-re, illetve ebben a formájában a Marvel NOW!-ra.

Rusznyák Csaba 2013.02.23. 00:43:48

@Ghavin: Dehát ez az Avengers kb ugyanaz a szellemiségben fut, mint a Bendis Heroic Age-ének első egy-két sztorija. Akkor?:)
Forradalmi irányváltásnak nevezni pedig mindenképpen NAGYON erős.
Azt meg nem gondolod komolyan, hogy azért van az egész Marvel NOW!, mert Bendis elbaszta az Avengerst...

Rusznyák Csaba 2013.02.23. 00:49:01

@jocibmx: "a célja pont az lett volna, hogy új olvasókat fogjon be, ami nálam legalábbis a DC-nél bejött."

Vagyis téged, mint új olvasót fogott meg a DC az új 52-vel? Mert ha igen, akár még híres is lehetnél, mint a kb. egyetlen, akinél bevált:) Mert amúgy az 52 azért (is) kudarc nagyrészt, mert nem (na jó, alig) hozott be új olvasókat.

jocibmx 2013.02.23. 08:40:44

@Rusznyák Csaba: Igen, mert előtte nem követtem egyetlen sorozatot sem havi megjelenéssel.
Egyébként pedig DC fanként, sokszor nem értem mi ez a nagy utálat vagy káröröm a DC New52-je iránt.
Oké az egész inkább volt egy hatalmas reklám sem mint rendesen átgondolt univerzum frissítés. De hatására rendszeressé váltak a megjelenések (úgy tudom ez korábban nem így volt teljesen) illetve arra kényszerítette a Marvelt hogy az is változtasson az álló vízen kicsit.
Bár én is tudom, hogy több a csalódás benne mint a pozitív változás, de míg a Marvel Now! csak arra tudott rávenni, hogy a Thort olvassam, addig a DC-től most 7 sorozatot olvasok. Szóval számomra a New 52 sikeresebb volt, persze csakis olvasói szempontból.
Bár az mondjuk elég gáz, hogy lassan két éve New 52- néven fut a dolog :D

ghavin 2013.02.23. 09:55:39

@Rusznyák Csaba: Vitatnám, hogy a Heroic Age és a NOW! féle Avengers szellemisége közé akárcsak tildét tehetnénk, ám ezen felül a Heroic Age közvetlen folytatása volt a Dark Reign, illetve a Siege crossover eseményeinek, míg Hickman sorozatánál én nem találtam hangsúlyos utalást az elmúlt évek történelmére, az első szám felütéséhez bőven elég az Avengers koncepció, illetve a központi karakterek felszínes ismerete. Mint már írtam, a Bendis-vezette Avengers line legkellemetlenebb tulajdonsága éppen az volt, hogy teljesen bele volt habarodva a saját Disassembled utáni történetébe, amit az elkötelezett Marvel rajongók, illetve a continuity-porn után áhító kockák nyilván nagyra értékeltek, ám gyanítom, hogy mindenki mást elidegenített az Avengers cím alatt futó sorozatoktól. A Hickman-féle Avengers akár a tavalyi mozifilm folytatásának is tekinthető, amit lehet szeretni vagy nem szeretni, ám így kétségtelenül hozzáférhetőbb, mint amiről Bendis a Heroic Age-dzsel valaha is álmodott, már ha egyáltalán volt benne bármiféle igyekezet akkoriban a cím hozzáférhetőbbé tételére.
Sehol sem neveztem Hickman Avengers-ét forradalminak, de mindenképp erős irányváltásnak tartom a korábbiakhoz képest, ami egyáltalán nem mondható el minden olyan NOW! címről, ami valamilyen módon egy korábbi ongoingot örökített át a relaunch utánra.
Nem állítottam továbbá azt sem, hogy egyedül Bendis kényszerítette volna ki a relaunch-ot az "elbaszásával", ám kitartok amellett, hogy ha a Heroic Age, illetve a Regenesis olyan oltári sikeresek lettek volna, akkor tökmindegy mennyire válik be a rivális cég átszervezése (New52) semmi szükség nem lett volna a Marvel NOW!-ra.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.02.23. 11:16:03

"Csinált már olyat a Marvel, hogy egy folytatásosnak indult sorozatot kb. a negyedik számtól – miután az egész jókora bukásnak bizonyult – hirtelen limitált sorozattá kalibrált, azaz egyszercsak megjelent a borítóján a „4 of 6 in a limited series” felirat."
Én már a New 52-nél sem értettem, h a rizikós, bukásesélyes címeket, miért nem eleve minisorozatként indították el, és hha mégis beválik, akkor jöhet a saját, és ha nem, akkor meg tűnik akkora buktának, nyugodt szívvel lehet mondani, h hisz mi eleve így terveztük.

ghavin 2013.02.23. 11:23:29

@MolnarErik: Mert New 52=egyidejűleg 52 ongoing sorozat. Én sem értem egyébként a DC szám körüli fixációját, különösen így, hogy a sorozatok fele, na jó negyede a permanens elkaszálás fenyegetettségének van kitéve.

Rusznyák Csaba 2013.02.23. 13:13:57

@Ghavin: Most hogy kerültünk a kontinuitáshoz? Erről eddig szó sem volt, most meg hirtelen ez a fő érv? (Én már nem vitázom amúgy erről senkivel. Az emberek folyton picsognak a kontinuitás miatt - ha van, az a baj, mert új olvasó nem tud bekapcsolódni, ha nincs, az a baj, mert ráfosik az előzményekre. Vegyük hozzá, hogy a kontinuitás mind a DC-nél mind a Marvelnél egy moslék, és engem már csak az érdekel, hogy a sztorik jók legyenek, a többit leszarom.) És de, a Heroic Age-beli és a mostani Avengers szellemiségét tekintve kb. ugyanaz. Persze, az írói stílusok mások, de mindkettő az a klasszikus jellegű szuperhőssztori, ami mentes mindattól a hatalmi harcos/disassembled/civil war utózöngéses motívumoktól, amiket fentebb annyira kifogásoltál. De ha már itt tartunk, lehet fika közt emlegetni Bendist, és tényleg nagyon kifáradt az utolsó egy-két évre, de azért nem kéne elfeledkezni róla, hogy a franchise ma nem tartana ott nélküle, ahol tart.

"kitartok amellett, hogy ha a Heroic Age, illetve a Regenesis olyan oltári sikeresek lettek volna, akkor tökmindegy mennyire válik be a rivális cég átszervezése (New52) semmi szükség nem lett volna a Marvel NOW!-ra."
Én meg kitartok amellett, hogy ez butaság. Akármekkora siker egy ilyen eventkoncepció, utána nem sokkal mindig, de MINDIG jönnie kell a következőnek, ez így volt, és így is lesz - akkor meg, ha a konkurencia kihúz a kalapból egy new 52-t, főleg jönnie kell egy válasznak.

ghavin 2013.02.23. 13:32:08

@Rusznyák Csaba: Úgy jön a kontinuitáshoz, hogy a Heroic Age ugyanabban a try-hard tobzódásban gyökeredzett, mint előtte minden Disassembled-et követő Avengers történet. Hickmannél úgy érzem, hogy végre magunk mögött tudhatjuk azt az egész clusterfuck-ot. Nem vonom egyébként kétségbe Bendis érdemeit, inkább a kiadó felelős döntéshozóit vegzálom, amiért majdnem évről-évre úgy próbáltak megújulást vinni a franchise-ba, hogy következetesen ugyanazt az írót hagyták a főbb címeken. Idecitálnám azt a bizonyos Einstein idézetet, ha nem lenne kurvára egyértelmű, hogy melyikről is van szó (segítek: "Insanity is...").

"Akármekkora siker egy ilyen eventkoncepció, utána nem sokkal mindig, de MINDIG jönnie kell a következőnek"

Tiszta sor, de azért abban remélem egyetértünk hogy a Marvel NOW! több szimpla eventnél. Mint írtam korábban, a Marvel már az AvX-szel visszaszerezte az üzleti fölényét a konkurenciával szemben, önmagában tehát a kötelező szenzációhajhászat és a konkurencia gimmick-jére adott kötelező válasz-gimmick nem elég indok arra, hogy kreatív oldalról is ennyire felkavarják a több éves status quo-t, például hogy Bendis az ügyeletes Avengers-guy.

Rusznyák Csaba 2013.02.23. 13:50:28

@Ghavin: "Heroic Age ugyanabban a try-hard tobzódásban gyökeredzett"
Nem. Rögtön az időutazós/kangos sztorinak semmi köze nem volt ezekhez. Ha lett volna, sem jelentett volna - nekem - problémát, de ez szubjektív. Te kontinuitásról beszélsz, én stílusról, sztoriról.

"Tiszta sor, de azért abban remélem egyetértünk hogy a Marvel NOW! több szimpla eventnél."
Persze. És ennek nyilván az Avengers az oka, amiatt borították ki a bilit az ÖSSZES címnél, nem pedig csak az Avengers franchise-on belül. Az meg, hogy mindez a konkurencia nagy dobása után történt, csak teljesen véletlen egybeesés volt. Ááááá, gondold már végig, hogy miket írsz! Ld. AvX: persze, miután lenyomják vele a konkurenciát, azt mondják, hogy oké, már nincs szükség a Marvel NOW!-ra, dobjuk ki az ablakon az egész koncepciót, amin vagy egy éve dolgozunk, hívjuk vissza a nyomdából a néhány már kiment számot, kukázzuk ki az új/felcserélt gárdák által már megírt/megrajzolt sztorikat, lőjük le a marketinget, amibe milliókat öltünk, és jelentsük be szép csendben, hogy elkaszáljuk azt az eventet, amiről már fél éve tépjük a pofánkat, és minden marad a régiben (és akkor abba még bele se mentem, hogy egy AvX - mint minden crossover - nyilván csak átmeneti bevételnövelés, ez esetben átmeneti üzleti-fölény-visszaszerzés lett volna).

ghavin 2013.02.23. 14:06:19

@Rusznyák Csaba: Hányszor kell meg leírnom, hogy sehol sem állítottam azt, hogy kizárólag az Avengers tette volna indokolttá a relaunch-ot? Mire jó ez az árnyékboksz a részedről?

A NOW!-t tavaly júliusban jelentették be, az AvX-et 2011 decemberében. Nekem fingom sincs, hogy mióta volt tervbe véve a NOW!, de úgy látszik neked igen. Tudomásod van valamiről, amiről nekem nincs vagy most kettőnk közül te vagy az, aki az érvei alátámasztására önkényesen próbálja rekonstruálni az eseményeket?

Rusznyák Csaba 2013.02.23. 14:18:49

azt állítom, hogy ha ha a Heroic Age tényleg annyira "frenetikus és sikeres rehabilitációs kísérlet lett volna, akkor talán eleve nem lett volna szükség többek között az AvX-re, illetve ebben a formájában a Marvel NOW!-ra. "

Tényleg nem állítottál ilyet. Árnyékboksz. Na mindegy.

Fingom nincs róla, hogy mióta volt tervbe véve a NOW!, de fogalmam azért van, mert nyilván nem azóta, hogy bejelentették, hanem HÓNAPOKKAL korábbról. Ez nem önkényesség, ez józan ész, mint ahogy a képregényeket sem egy héttel azelőtt írják, hogy polcokra kerülnek, egy company-wide event megszervezése meg főleg nem három hónappal a piacra dobás előtt veszi kezdetét. Szerintem ezt te is tudod, csak nem esik jól beismerni, hogy nincs igazad, és ezért vitatkozol tök felesleges. De ha nem, vagyis ha komolyan úgy gondolod, hogy az AvX fogadtatása még bármennyire is befolyásolhatta volna a NOW! elstartolását (és nehogy azt mondd, hogy nem írtál ilyet) akkor sajnos alapvetően kell megkérdőjeleznem a hozzáértésedet a témához.

ghavin 2013.02.23. 14:36:16

@Rusznyák Csaba: Lásd idézett mondatom utolsó felét: "ebben a formájában", tehát amiben Hickman Avengers-e kapcsán erősen vitatható, hogy az az előző volume, s ezáltal a Heroic Age közvetlen folytatása lenne.

"...nyilván nem azóta, hogy bejelentették, hanem HÓNAPOKKAL korábbról."

Ugyanez az érvelés akkor vonatkozik az AvX-re is, amit ezek szerint LEHET, még előbb eltervezték, mint magát a NOW!-t. A kérdés immáron már csak az, hogy az AvX-et kezdettől fogva a NOW! felvezetőjének szánták-e avagy sem, s ha igen, mióta volt kőbe vésve, hogy a NOW!-t úgy kell majd lebonyolítaniuk, ahogyan azt most a gyakorlatban látjuk. Szerintem ez megítélhetetlen, te viszont mintha teljes bizonyossággal meg lennél győződve arról, hogy a Marvel már legalább tavaly decemberben kitervelte a NOW! minden egyes részletét. Ennek persze totálisan ellentmondani látszik, hogy időközben is történtek sorozatlefújások, de ha eldöntötted, hát eldöntötted.

Rusznyák Csaba 2013.02.23. 15:00:37

@Ghavin: Hogy a NOW!-t és az AvX-et kezdettől fogva együtt tervezték-e, azzal kapcsolatban csak találgatni lehet (de valóban, az én tippem arra megy, hogy igen, de NEM, rohadtul nem mondtam olyat, hogy decemberre már kitervelték a NOW! "minden egyes részletét"), de ugye NEM IS ERRŐL VOLT SZÓ, hanem arról, hogy szerinted az AvX sikere után már semmi nem indokolta a mindent felforgató NOW!-t. Amiről már kifejtettem, hogy miért hülyeség több szempontból is.

ghavin 2013.02.23. 15:24:47

@Rusznyák Csaba: Miért vagy képtelen megragadni a hozzászólásaim apróbb nüanszait? :D Mintha, tehát "...MINTHA teljes bizonyossággal...". Továbbá nem az lenne az érveim lényege, hogy az AvX sikere feltétlenül indokolatlanná tette volna a NOW!-t, hanem hogy a NOW! adottságai lehetővé tették volna, hogy a) Bendis maradjon az Avengers-en b) ha már mást állítanak rá, akkor az új volume minden tekintetben az előző, s így tehát a Heroic Age folytatása legyen (mindkét opcióra írtam párhuzamos példákat). Én azt állítom, hogy a Hickman-féle Avengers kapcsán (állapodjunk meg abban) erősen vitatható, hogy az a Bendis-féle Avengers koncepcionális örököse lenne, s én afelé hajlok, hogy valóban nem az, ennek okát pedig abban látom, hogy a Heroic Age rehabilitációs kísérlete nem volt sikeres aka megbukott - az én olvasatomban legalábbis. Én többször, többféle módon kifejtem eme álláspontomat, te pedig sokadik ízben úgy csűröd-csavarod a mondanivalóm, hogy arra már rásüthető legyen az ostobaság jelző - miközben véleményeket, s nem tényállításokat ütköztetünk. Mire jó ez?

Rusznyák Csaba 2013.02.23. 17:21:53

@Ghavin: Szóval echte hülyeségeket írsz (ha már az efféle hangnemnél tartunk), amiken nincs mit csűrni-csavarni (illetve de, te csűröd-csavarod utólag, hogy "mégse úgy volt"), és én vagyok az ostoba, hogy nem kajálom be őket. Tudod mit? Oké. Zárjuk ezzel.

ghavin 2013.02.23. 17:59:16

@Rusznyák Csaba: Sokadik ízben forgatod ki a szavaimat, aztán sütöd rájuk a hülyeség jelzőt, most hogy végre valahára úgy foglaltam össze a mondandómat, hogy azon nem tudsz ilyen szándékkal fogást találni, hirtelen kollektíve minden hülyeség, amit írok? Ó-ké...

Nem értem, miért hagyod, hogy ennyire elragadjanak az indulatok, nem politikáról diskurálunk, hanem képregényekről.

weapon x 2013.02.23. 19:20:17

Még.

@jocibmx: Én vagyok a másik, akinek bejött a New52. Mindig is érdekelt a DC, de sosem tudtam hogyan fogjak hozzá. Az elmúlt egy évben viszont 100+ új füzetet vettem, hála a relaunch-nak. Nem mondom, hogy mind tetszik, de legalább el tudtam kezdeni valahol. :)

Rusznyák Csaba 2013.02.23. 19:26:21

@Ghavin: Az egy dolog, hogy hülyeségeket beszélsz, az is, hogy nem ismered el, az is, hogy utólag kimagyarázod, de ott, hogy ezért a másikat ostobázod le, és bélyegzed indulatosnak (mert aki nem ért egyet veled, és ennek hangot az, NYILVÁN indulatos, vagy egyéb problémák vannak vele), csak annyit tudok mondani: csá!

ghavin 2013.02.23. 20:09:56

@Rusznyák Csaba: Olvass vissza. Sehol sem neveztelek ostobának és indulatosnak sem, viszont az, hogy egy ideje már nem vagy hajlandó érdemben, hovatovább kulturált módon válaszolni, helyette csak becsmérelsz engem, elég egyértelmű jele annak, hogy ebben a mostani szituációban elragadtak az indulatok. Tényleg nem értem, hogy mi lehet az oka ennek. Nem az anyádat szidtam, csupán nem vagyunk egy véleményem az Avengers kapcsán, ellenben tényleg az az érzésem, ha élőszóban folytattuk volna le ezt a diskurzust, már egy rozsdás bökővel hadonászva próbálnál elzavarni a kocsmából :D

Maya-- 2013.02.23. 20:34:33

de jó az a mosómedve ott fenn a képen, lent a jobbszélen...:)

Rusznyák Csaba 2013.02.23. 20:48:55

@Ghavin: Élőszóban már rég beláttad volna, hogy nincs igazad, és (a kocsmában) ittunk volna rá egyet, mert szemtől szemben egyszerűen nem lehet olyan arcpirítóan demagógnak lenni, mint amilyen itt te voltál. De tényleg én vagyok a hülye, amiért leálltam veled - ráadásul ilyen hosszan - vitázni. Többet nem fordul elő. Ígérem.

ghavin 2013.02.23. 20:59:53

@Rusznyák Csaba: Ó, most már demagóg is vagyok, menten kérem a depipárnát.

Ekkora melodrámát csinálni egy ilyen bagatell baromságból, te jó ég.

Tisztára... mint egy Bendis által írt jelenetben :O

Well played, Sir, well played indeed.

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.02.24. 20:27:23

Ezeket még nem olvastam (mert ugye nyomtatottban olvasom, nem digitálban, sz'al fáziskésében vagyok mindig), de az Uncanny X-Men esetében a Bendis / Bachalo nekem alapból eléggé garancia volt a minőségre, remélem tényleg jó lesz, habár az AvX után Cyclops, mint vezető karakter.. hát nem tudom. Üldözött főellenségként sokkal reálisabb lenne, főleg, hogy az AvX előtti x évben is egyre inkább a kvázi-terrorista / diktátor vonalhoz közelített.

Az Uncanny X-Force-tól meg nem nagyon tudom, hogy mit várjak, főleg azt nem értem, hogy Storm mit keres ott, de reméljük tényleg nem csak arról fog szólni a sorozat, hogy a Remender által bejáratott cím (az ő sorozata lazán az egyik legjobb dolog volt ami az X képregénykkel történt az elmúlt jópár évben) helyére ütnek össze valami helykitöltő vackot. A másik ami fura, hogy a hamarosan startoló új X-Men széria mellett itt is majdnem csupa-csaj a cast, ráadásul Storm és Psylocke ugye benne van mindkettőben.. (ixie meg sehol..?)

Az AvX egyébként egy dologra jó volt: utólag értelmet adott jópár, az utóbbi évben történt kisebb-nagyobb eseménynek és az összes hibájával együtt (pedig abból volt nem kevés) is valahogy azt tudta sugallni, hogy a Marvel-nél tényleg előre terveznek és vannak alapjában véve baromi jó és érdekes, éveken átívelő, végiggondolt sztorik. Melyek aztán az utolsó fázisban esnek darabjaikra, mint magának az AvX-nek az esetében is, ahol semmi nem volt meg a Second Coming összefogottságából.

Annak meg én speciel baromira örülök, hogy a Marvel elhúzta ezt az egész Now dolgot és nem az 52 féle "nah, akkor most egyszerre felrugunk mindent" megoldással éltek, meg főleg, hogy itt szó nincs arról, hogy a karakterek hátterét is átbuzerálják, hanem tényleg 'csak' arról volt szó, hogy a címeket, alkotógárdákat alaposan átrendezik. Nekem ez kevésbé tűnik erőltetettnek (kétségbeesettnek), mint a DC megoldása.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.02.25. 00:45:38

@Ghavin: Na jó, a DC-nél ez érv, de a Marvel Now nem számfetisiszta :)

chuck-d 2013.02.25. 19:02:14

@Ghavin: @Rusznyák Csaba: Csaba, a kifogásolt ostobaság jelző nem a csűrés-csavarásra vagy rád, hanem a mondanivaló szóra utal vissza az előző tagmondatból:

"a mondanivalóm, hogy arra már rásüthető legyen az ostobaság jelző" mondanivalóm+arra=mondanivalómra

tehát értelmét tekintve a mondat arra utal, hogy GHAVIN szerint az érveit te úgy akarod forgatni, hogy az tűnjön ostobaságnak, nem a te érvrendszered lett minősítve, pláne nem te. ilyen félreértésen kár összeveszni.

Rusznyák Csaba 2013.02.25. 19:09:19

@Ghavin: @chuck-d: Tudod mit, igazad van. A vita közepette ezt benéztem. Mea culpa érte, komolyan mondom. De ez csak EGY része a dolognak.

chuck-d 2013.02.25. 19:25:29

@Rusznyák Csaba: a többit majd elrendezitek, én csak a Nobel-békedíjra hajtok.

ghavin 2013.02.27. 09:52:09

@Rusznyák Csaba: No problemo. A dolog maradék részéből se időm, sem pedig energiám nincs arra, hogy kihámozzam, melyikünknek miért kellene elnézést kérnie, szóval elnézést az egész idegőrlő szócsatáért.
süti beállítások módosítása