Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Jack Reacher

2013.01.02. 14:56 Rusznyák Csaba

jackreacher01.jpgA új Tom Cruise-egotrip legemlékezetesebb, pontosabban, egyetlen emlékezetes alkotóeleme az eseményeket a háttérből irányító „Zec” nevű gazember, akit a kamera elé ritkán álló Werner Herzog alakít, néha egészen hátborzongatóan. Persze nem hagynak neki elég teret: Cruise-ból ezúttal hiányzik az az alázat, amivel a legutóbbi Mission: Impossible-ben engedte érvényesülni színésztársait, így Herzog szerepe olyan, mint az egész film: ígéretes, de kidolgozatlan.  

Az itthon is népszerű Lee Child regénysorozatának egyik kötetén (Csak egy lövés) alapuló Jack Reacher az a tipikusan középszerű, egy-két elszórt jó pillanattal rendelkező thriller, amit egy picit lehet dicsérni, még jobban lehet bántani, de a „láttuk, elfelejtjük” jegyében olyan nagyon egyiket sem érdemes hosszan fejtegetni. Mégis van néhány érthetetlenül bosszantó aspektusa, ami miatt megérdemli, hogy kicsit verjük rajta a port.

Kezdve azzal, hogy a soványka sztori, amiben az öntörvényű, az igazságszolgáltatás hivatalos körén kívül tevékenykedő exkatona főhős egy mesterlövész látszólagosan őrült ámokfutásának hátterét boncolgatva bukkan egy összeesküvésre, túl sovány egy bő két órás, dumálással teli filmhez. Már az expozíció is kínosan hosszú, a két terjedelmesebb akciójelenet pedig, bár nyers, realisztikus mivoltukért jár egy jutalom kockacukor az író-rendező Christopher McQuarrie-nek (ha test-test elleni küzdelem van, minimum csontok törnek, ha tűzharc, kényelmetlenül hangosak a fegyverek, és hitelesek a becsapódások), se nem elég látványos, se nem elég lendületes, hogy igazán jó benyomást tegyen.

Kimunkált karakterek (hogy Robert Duvall hogy és miért van benne a filmben egyáltalán, azt szerintem még ő sem tudja) és grammnyi feszültség híján a Jack Reacher legjobb pillanatai a cselekményt indító lövöldözéshez köthetők – az ártatlan emberek ok nélküli (és a hírekből túlságosan is ismerős) lemészárlásai olyan zsigerien kényelmetlen érzést plántálnak a nézőbe, amihez a mainstreamben nincs hozzászokva. Nem öncélú, nem bagatellizált, kemény és valóságos (hogy ez kell-e egy eszképista thrillerbe, az más kérdés). A filmnek ez a sötét és kegyetlen hangulati magja akkor foszlik semmivé, amikor minden átmenet nélkül szembetaláljuk magunkat egy már-már slapstickbe forduló fürdőszobai verekedéssel, ami mintha egy Jackie Chan-moziból tévedt volna oda.

jackreacher02.jpgDe a Jack Reacher legfőbb problémája még így is maga Tom Cruise – hiába játszik jól (tényleg!), ez totális miscast, ez a karakter egész egyszerűen nem ő. A kölyökképű, kistermetű sztár nem egy szikár, hideg, kemény antihős, tekintélyes, félelmetes megjelenéssel, aki ha a helyzet megkívánja, nem is, ha egyszerűen csak megengedi, akkor kíméletlen és brutális; hiába fogja vissza ezúttal a védjegyévé vált győztes-csibészes vigyorát, ez még kevés. Csak anélkül, hogy igazán belegondolnék, tucatnyi színészt tudok mondani, aki alkatot és személyiséget illetően is jobb lett volna (elsőre Jeremy Renner ugrott be). Másrészt viszont, talán nem baj, hogy nem ők pazarolták erre az idejüket.

34 komment

Címkék: akció thriller filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr44992165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.02. 15:01:53

"Cruise-ból ezúttal hiányzik az az alázat, amivel a legutóbbi Mission: Impossible-ben engedte érvényesülni színésztársait,"

Volt benne ilyen, mert én nem emlékszem????

Ez a film eddig se vonzott túlságosan, de most végképp elvetted tőle a kedvem. :S

Rusznyák Csaba 2013.01.02. 15:37:57

@doggfather: Peggnek és Rennernek is elég szép, kerek szerep jutott benne.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.02. 17:39:30

@Rusznyák Csaba: akkor lehet az én cruise fóbiám nagy, de totál úgy rémlik, hogy rajta kívül mindenki csak biodíszlet volt...

2013.01.02. 18:36:39

@doggfather: @Rusznyák Csaba: nálam úgy jött le, hogy az egész Fantom Protokoll arról szólt, hogy Cruise átadta Rennernek a stafétabotot :)

Jack Reacherre meg mindenképp ránézünk.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.01.02. 19:03:02

Már régóta siratom... Tom Cruise, mint Jack Reacher... Ez valami überszar vicc lehet csak.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.02. 19:05:15

@safranyn: a filmnek tényleg arról kellett volna szólnia, de én pont ezt nem éreztem benne.

Macska rúgja meg 2013.01.02. 19:20:53

@Before: Sirassuk együtt...

Lee Child és Jack Reacher fanként mondom, sírjunk együtt, sirassuk együtt. Hüpp.

Maya-- 2013.01.02. 19:44:41

@doggfather: pedig alázatos volt, s engedte na érvényesülni őket. komolyan, én is így láttam.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.02. 21:57:59

Tom Cruise, mint terminátor - ez brutál. Mi van, amikor bunyóznak, a többi is törpe, vagy foggal szaggatja fel a gyomrukat?
Iszonyú kömény lehet, tán egyetlen tockossal padlóztatná a legendás ketrecharcos Bajor Imrét.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.01.02. 22:51:20

Az írónak, főleg akkor, mikor már nevet is szerzett (de azért kezdőknek is) valahol "kötelessége" szem előtt tartania, hogy egy-egy megfilmesítés esetén mekkora beleszólása lesz és lehet abba, hogy egy ilyen kidolgozott és irodalmilag (gondolom) megalapozottan "híres" karaktert korunk melyik színésze játszhatja el. Igen, kötelessége - senki sem adhatja el úgy a gyermekét, hogy szabad kezet ad, ezáltal lerombolja az olvasókban felépített látványvilágot. Lett légyen az többszörösen is más (hiszen minden olvasó más és más embert képzelt Reachernek), de a lényeg: egy hatalmas embert nem játszhat el egy termetileg csöppnyi kis valaki. akkor sem, ha pénzt hoz a stúdiónak.
Itt van Hollywood egyik rákfenéje.

Mivel nem olvastam egyetlen könyvet sem, de már régóta figyelem a fórumokon a felháborodást, félve kérdem meg, hogy a faarcú John Cena, vagy maga Dwayne Johnson nem-e lettek volna jobban, nagyobbak és erőteljesebbek erre a szerepre? Tényleg nem olvastam a sztorikat, nem ismerem Reachert, ne ítéljetek el - csak kérdeztem.

crazyfish 2013.01.02. 23:23:20

@Macska rúgja meg: Sajnos igaz....én is sírok..:))
Nekem is a eszembe jutott Dwayne...nem ilyen porbafingó, pedig jó színésznek tartom TC-t
Talán még a kigyúrt M. Walberg?

De ki lehetne az a jó humorú óriás, aki ha kell, kiméletlen zúzó lesz??...

tombadillo 2013.01.02. 23:33:40

Azoknak, akik nem olvasták. Reacher 2 m-es, 110 kg-os, és ennek a külsőnek alapvető szerepe vcan az egész sorozatban.
Megjegyzem, most nem jut eszembe melyik részben egy 120 cm magas alagútban verekszik, egy nagyon erős törpével (nem vicc), na annak el tudtam volna képzelni Cruist.

ágica1 2013.01.03. 01:11:59

Segalt nem bírom, de az eredeti Lee Child hős személyleírása egyedül rá illik...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.01.03. 05:59:34

@Macska rúgja meg: gyere, zokogjunk! :)

@Tom Bobb: Dwayne jó lenne, bár kissé túlhasznált és túlságosan kigyúrt, elég sármos is, de a Fasterben hozott karakter közelebb áll Reacherhez, mint amit Cruise (akit amúgy kimondottan kedvelek, mint színészt) bármikor össze tud hozni.

@ágica1: Na, azért azon besírnék, ahogy Seagal a maga puha kinézetével, rettenet hangjával hozná a figurát. Én bírom (bírtam) Seagal-t, de akkor inkább Cruise...

Nervus 2013.01.03. 06:55:22

Köszönöm, hogy valaki végre leírta magyarul is a "panaszt".
Még mindig nem tudom eldönteni, hogy megnézzem-e a filmet így rajongóként.
A trailert láttam, az pont elég volt első blikkre, pláne a vezetős részek, amiben Tom Cruise is száguldozik, holott a könyvekben az is eléggé jól le van írva, hogy Reacher nem az a jó sofőr.
A többiről szót se ejtsünk...

Nervus 2013.01.03. 06:57:17

@Tom Bobb:
Hát bárki jobb lenne. Reacher egy 2 méter magas, 120 kilós, szőke hajú, kék szemű fickó. Az arcán elég sok sérülés nyoma látszik (meg itt-ott persze a testén is). Elég az, hogy 13 évig volt katonai rendőr az amerikai hadseregnél...
Tom Cruise az utolsó, aki hasonlít rá.

@tombadillo: Tényleg :DDD Az a rész a 61 óra.

Mitya Ivanov 2013.01.03. 09:04:36

@Maya--: Renner által játszott figuráról nekem az volt a benyomásom, hogy a filmben végig a háttérben, de nagyon súlyosan jelen volt, és a kellő időben lépett előre kettőt.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2013.01.05. 06:44:32

A kommentek alapján két dolog tűnt fel;

1.) Az egybegyűlteket zavarja, hogy Jack Reacher a filmben nem úgy néz ki, mint a könyvben.

2.) Ezen emberek túlnyomó többsége még nem látta a filmet.

Halkan jegyzem meg, hogy a film kurva jó, de, hogy a fenti problémánál maradjunk, Tom Cruise abszolút hiteles a szerepben. Nem, nem olvastam a könyveket, így nem is voltak prekoncepcióim, viszont egy másodpercig nem fordult meg a fejemben, hogy egy ekkora ember hogy porolhat ki másokat. Ettől a részétől kár tartani.

Az pedig, hogy Reacher a könyvben két méter magas, több, mint 100 kg, szőke és kék szemű, arra enged utalni, hogy az író Dolph Lundgrenre építette a figurát, de ő már 30 éve is kínos volt. 2013-ban nincs létjogosultsága egy ilyen megjelenésű akcióhősnek, ha így történt volna, a könyveket nem ismerő, és feltehetően némileg szélesebb réteg hördült volna fel. (A felsoroltak közül pedig Wahlberg szintén akkora, mint egy kutya ülve, Johnson félig néger, és kopasz, Seagal pedig félig halott.)

Rusznyák Csaba 2013.01.05. 11:04:56

@Cseh Dániel: Én sem olvastam a könyveket, (a nagy rajongói felhördüléssel is itt találkoztam először), mégis azonnal nyilvánvaló volt, hogy Cruise nem alkalmas erre a szerepre, és itt nem csak a méretbeli különbségekről van szó. A film meg ettől függetlenül is közepes.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.01.05. 13:23:18

@Cseh Dániel: Kifejtenéd, kérlek, hogy ha nem olvastál egy Reacher-könyvet sem, akkor minek alapján ítéled meg, hogy Cruise hiteles-e, vagy sem _A SZEREPBEN_?
Mint írtam már, az egyik kedvenc színészem, nincs vele semmi bajom (szakmailag, az elmebaj most más lapra tartozik), de erre a szerepre nem alkalmas. Azt is írtam, hogy simán el tudom hinni, hogy jó film lehet, de nem mint JR. Az előzetes tele volt iszonyatosan karakteridegen dolgokkal, látszik, hogy alaposan "felturbózták" az egészet.
Johnson ugyan nem szőke, kékszemű (ahogy Cruise sem), de ez nem is egy divatshow, ezek pont a legkevésbé fontos elemei a karakternek.

Rusznyák Csaba 2013.01.05. 13:37:58

@Before: Ugyan konkrétan semmivel nem értek egyet, amit írt, de miért kellene ismernie a könyveket, hogy megítélje Cruise játékát? A filmnek önmagában kell megállnia a helyét, ahogy a karakternek, az alakításnak is. Vagyis: a film prezentál egy karaktert, Cruise pedig hozzátesz egy alakítást. Innentől, aki látta a filmet, eldöntheti, a kettő mennyire passzol egymáshoz.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.01.05. 16:35:52

@Rusznyák Csaba: szándékosan hangsúlyoztam, hogy a szerepben. EBBEN a szerepben. Senkit nem olvastam még sehol, aki azt vitatta volna, hogy Cruise megfelelően játszott a filmben, a kérdés (és a kifogás) nem is erre vonatkozik, hanem a karakterre. Tom Cruise lehet, hogy hiteles egy szerepben, de nem lehet hiteles "A" szerepben!

pocaklakó minimanó 2013.01.06. 18:01:48

Most jövök a filmről. Elfogadható. kissé kidolgozatlan és lehetne benne több hentelés, de élvezhető. :)

szoni_ 2013.01.06. 22:22:05

nem elég lone wolf...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2013.01.09. 08:27:52

@Cseh Dániel: ott a pont, a film a maga módján remek és Cruise jól működik a szerepben, mégha nem is olyan mint a könyvben (még én sem olvastam JR regényt)
Ez egy régimódian megcsinált, csavaros, ötletesen rendezett akciókrimi, üditő élmény volt látni

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2013.01.09. 15:51:39

Lee Child aszongya: "Reacher's size in the books is a metaphor for an unstoppable force, which Cruise portrays in his own way."

Rusznyák Csaba 2013.01.09. 16:51:00

@ringsider: Messze nem csak a méretével van baj, Cruise ebben a szerepben egyszerűen nem hiteles. Pedig mondom, nekem sem volt összehasonlítási alapom a könyvekkel. (De amúgy meg naná, hogy a film sikerében érdekelt Child magyaráz valamit a népharagra, kussban sem maradhat, szart meg nem lapátolhat saját magára.)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.01.09. 19:37:20

@ringsider: ehh, ez szánalmas. Metafóra a lónak a fasza, az...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2013.01.09. 20:36:05

@Rusznyák Csaba: ez még érdekes:
"With another actor you might get 100% of the height but only 90% of Reacher. With Tom, you'll get 100% of Reacher with 90% of the height."
szóval vagy nagy marha, de rossz színész, vagy fizikailag kisebb, de jól játszik...
nekem ez illet Cruise-ra, neked nem

Rusznyák Csaba 2013.01.09. 20:46:28

@ringsider: Ja, mert Crusie olyan tökéletes színész, hogy nála jobban senki nem tudta volna eljátszani? Uggggyanmár:)
(Amúgy majd ha 10 év múlva csinálnak egy másik Jack Reachert, már nem Cruise-zal, akkor azt fogja mondani Child, hogy "Cruise annak idején jó volt, de valami hiányzott belőle, ellenben az új színészünk stb, stb...)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.18. 14:31:34

végre sikerült megnéznem, az kell mondjam jó kis krimi.

De a könyvet nem olvastam hozzá kell tennem.

Ám szerintem itt jobb Cruise, mint a protokollban volt.
süti beállítások módosítása