Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

GeexKomix 52.

2012.08.24. 13:24 Rusznyák Csaba

conanbarb7.jpgConan the Barbarian #7

Történet: Brian Wood
Rajz: Becky Cloonan
Dark Horse Comics

Tudjátok, mi az egy jó dolog abban, hogy idén tavasszal véget ért Brian Wood nagyszerű vikingsorozata, a Northlanders a Vertigónál? Az, hogy így több ideje van Conant írnia a Dark Horse-nál. És a francba is, de rohadt jól csinálja! A kiadó 2003-ban indult, a barbár harcos egy-egy korszakát elmesélő, lazán összefüggő sorozatain (Conan, Conan the Cimmerian, Conan: Road of Kings, és most ez) már olyan szerzők dolgoztak, mint Kurt Busiek, Roy Thomas vagy Mike Mignola, és Woodnak a legkevésbé sem kell szégyenkeznie az illusztris társaságban. 25 részt tervez írni, aminek keretéül Robert E. Howard egyik leghíresebb sztorija, A Fekete Tengerpart királynője szolgál – az első három rész (Conan megismerkedése a rettegett kalóznővel, Belittel) és az utolsó néhány (utolsó véres kalandjuk) alapul konkrétan a novellán, a köztes részeket pedig Wood saját, eredeti történetekkel tölti ki. Saját bevallása szerint hozta magával néhány ötletét, koncepcióját és tapasztalatát a Northlandersből, és ez meg is látszik: az ő Conanja, noha még mindig egy karizmatikus barbár, aki egyetlen rossz szóra miszlikbe aprít akárkit, már csak a harc öröméért is, egy árnyalatnyival emberibb, esendőbb, mint amit megszokhattunk. Még megvannak a maga morális dilemmái is, főleg Belittel, és az ő mellette (és rajta) betöltött szerepével kapcsolatban (csak emiatt néhány rajongó azonnal nyafogni kezdett, és „emósnak” titulálta a főhőst – én meg őket titulálom idiótának). A hetedik számmal kezdődő új sztoriban (Border Fury) Conan hosszú idő után hazatér, az ott kívülállónak számító Belittel az oldalán, és fel kell vennie a harcot egy rejtélyes idegennel, aki valamiért az ő nevében pusztít, és gyilkol a vidéken. Wood Conanja összességében könnyűszerrel van olyan jó, mint bármelyik korábbi a Dark Horse-nál, és az a plusz is dicséretes, amit azokhoz képest belevisz – Becky Cloonan rajzai pedig dinamikusak, brutálisak, nyersek, ahogy azt kell, és az intim pillanatokhoz ugyanúgy van érzéke, mint a grandiózusokhoz. Talán csak Conant kellene néha kicsit masszívabbnak, nagyobbnak, szikárabbnak ábrázolnia.


Godzilla #3

Történet: Duane Swierczynski
Rajz: Simon Gane
IDW Publishing

godzilla3.jpegHa a cím hűbb lenne a sztorihoz, valahogy így hangzana: Godzilla and Co. Vs. Tough Motherfuckers. Igen, az IDW nemrég indult óriásszörnyes-kommandós sorozata az év egyik legfaszább gulity pleasure-ének ígérkezik. A kiindulópont banálisan egyszerű: adott egy maréknyi keménycsávó (és egy keménycsaj), többnyire kinyírhatatlan, szuperprofi exkatonák, akik mind elveszítettek valaki fontosat az életükben, köszönhetően a világot járó, és azt folyamatosan felforgató, gigászi várostaposók miatt. Most azt mondják, ami elég, az elég, ideje kinyírni a nagyra nőtt rohadékokat. Miközben a fél világ attól retteg, hogy melyik monstrum melyik várost használja legközelebb átutazási pontnak, ők felfegyverkeznek, és áruba bocsátják szakértelmüket: 7 milliárdot kérnek a Föld vezetőitől óriásszörnytetemenként – hé, valamiből finanszírozni kell a vadászatot.  Swierczynski felsorakoztatja a Godzilla-filmek szinte minden valamirevaló mellékszereplőjét, Anguirustól Kumongán és Rodanon át Battráig – és még csak három résznél tartunk. Természetesen faltól-falig akció az egész, szimpatikus, szórakoztató, over-the-top faszág rohamozó gigalények elől autóval meneküléssel, felrobbanó tűzhányóban csapdába ejtett szörnnyel és akkora fegyverekkel, amiket Schwarzenegger és Stallone együtt sem tudnának felemelni. Swierczynski meg sem próbál melodrámázni, de van annyira tehetséges író, hogy a frappáns dialógusok és bazinagy akicók közé csempésszen egy-két olyan pillanatot, ami a főszereplőket tényleg emberekké teszi, nem csak az óriásszörnyek árnyékában botladozó ágyútöltelékekké. Simon Gaze rajza pedig jó párja a forgatókönyvnek: nyers, tökös, grandiózus, lendületes, hatásos.


The Massive #3

Történet: Brian Wood
Rajz: Kristian Donaldson
Dark Horse Comics

themassive3.jpegEj, ej, ez a Brian Wood, éppen az előbb méltattam, erre tessék… A The Massive egy nagyon furcsa képregény. Az első két rész után még nem tudtam, mit gondoljak róla, nem értettem, mi ez az egész, mit akar vele az író történetileg, műfajilag, stílusilag, nem értettem, hova, hogyan, miért… félreértés ne essék, most, a harmadik után sem értem. De annyit már tudok, hogy egyszerűen frusztráló az egész. Az emberi civilizációt kivéreztetett globális környezeti katasztrófák egész sora után vagyunk, amikor egy pacifista, zöld aktivista csoport tagjai járják a kalózokkal teli tengereket, hogy rábukkanjanak elveszett testvérhajójukra, a Massive-ra, és megtalálják a világot romba döntő kataklizmák okát – ez utóbbit egyébként inkább csak a tartalomleírásból meg a recap page-ekből tudjuk, a szereplők közt nem kerül szóba. És ez csak egyike azoknak az apró irritációknak, amikkel a képregény telis-tele van. Az, hogy mi a szerepe egy környezetvédő aktivista csoportnak a világvége után, érdekes koncepció, csak épp nem tudunk meg róla szart sem, mert a szereplők eddig nem csináltak semmit azonkívül, hogy keresték a Massive-ot. Amiről szintén nem tudunk semmit, fogalmunk sincs, kinek mit jelent a hajó, illetve annak legénysége, miért fontos, hogy megtalálják – így aztán a kutyát sem érdekli, hogy megtalálják, vagy sem. És ha a Massive csak egy McGuffin? Oké, de akkor mihez kell? Mi a sztori, mik a konfliktusok, kik a karakterek? Mert róluk megint csak nem tudunk semmit, mindenki egydimenziós, van, aki még annyi sem. Wood szerkezetileg jól összerakta a képregényt, ahogy a jelenetek követik egymást, ahogy megszakítják a folyamatosságukat a múltbeli eseményekre kitérő flashbackek, az mind kifogástalan, ahogy a rajz is tetszetős, még ha kicsit túl tiszta, túl steril is – csak ebből a szép vázból hiányzik a lényeg, az érzelem, az ember, a történet, hiányzik minden, ami rávehetne arra, hogy folytassam. Unalmas. Homályos. Érdektelen.


The New Deadwardians #5

Történet: Dan Abnett
Rajz: I.N.J. Cubard
Vertigo

newdeadwardians5.jpgEz és a Revival (ld. lentebb) a példa rá, hogy a zombi/vámpírtéma kimeríthetetlen. Történjen akármi, zúgjon akármilyen divathullám, mindig akad majd egy-két író, akinek eszébe jut egy viszonylag új koncepció, amin keresztül megközelítheti a témát*. Ha az megvan, onnantól kezdve már CSAK jól kell megírni. Dan Abnettnek ez is sikerült: a The New Deadwardians 1910-ben játszódik, a zónákra felosztott Londonban és környékén, évekkel azután, hogy az emberiség győztesen került ki egy élőhalottakkal vívott háborúból – épphogy. A mérleg nyelvét úgy sikerült maguk felé billenteniük, hogy egy kísérleti szérummal szintén élőholtakká tették katonáik egy részét – pontosabban vámpírokká, akiket a zombik nem tudtak olyan könnyen megölni, és zombivá változtatni. A képregény idejére így egy olyan társadalom alakult ki, amiben emberek és vámpírok egymás mellett élnek (utóbbiak gondosan elfojtva szomjukat), elkerítve a világ többi részétől, amiben a zombik szabadon csoszognak. A főszereplő egy Suttle nevű vámpírnyomozó és háborús veterán, akinek egy egészen új és rejtélyes módszerrel meggyilkolt vérszívó ügyében kell nyomoznia. Abnett sorozata egy jó arányban kevert krimi-dráma-horror mix, aminek fókuszpontjában az ember, a kor- és a társadalmi rajz áll. Az, hogy hogyan működik egy ilyen civilizáció, hogyan élik meg a benne élők a társadalmi, illetve ember-vámpír különbségeket, és hogyan éli meg egy egykori ember azt, hogy már a szó szoros és átvitt értelmében sem „él”. Suttle, mint vámpír, nem érez, nincsenek vágyai, érzékei, nem élvezi a bor ízét, a nő érintését vagy akár a nyomozás izgalmát – és még csak szomorú vagy csalódott sem tud lenni mindezek miatt. Nem él, csak „létezik” – de azt örökké. Abnettnek nagyon jó érzéke van a világ kidolgozásához, az apró részletekhez, amikkel gazdaggá, élethűvé teszi. Mint az, ahogy a gyászoló vámpírok – lévén, sírni képtelenek – könnyeket festenek az arcukra, vagy mint az örökösödés problémája egy olyan világban, amiben az emberek többé nem halnak meg. És bár Cubard rajzai első blikkre túl merevek, hidegek és kidolgozatlanok, idővel rájössz, hogy pont így tökéletesek, pont így ragadják meg a The New Deadwardians egész társadalmi-emberi horrorjának a lényegét.

*jövőre pl. egy olyan sorozat indul, amiben az állatok fognak bezombulni (Joshua Ortega videójáték-író tollából)


Revival #2

Történet: Tim Seeley
Rajz: Mike Norton
Image Comics

revival2.jpgElsősorban a borítókon látható „rural noir” felirat vonzott az Image új sorozatához (a lelkes külföldi kritikák mellett), de azt most, a második rész után még kevésbé tudom mire vélni, mint először. „Rural”, az oké, talán még egy leheletnyi noir-vonást is bele lehet látni, de egyébként lófaszt, ez kérem kőkemény, zsigeri horror. Zombis ráadásul, de ne, még ne hagyd abba az olvasást, nem a The Walking Dead hullámain akarnak lovagolni az alkotók, ez megintcsak a téma egy újfajta megközelítése – ha mindenképpen dobozolni kell, akkor inkább tűnik úgy, mintha az Állattemető nyomdokain járna. Egy kis wisconsini városkát elbarikádoznak a külvilágtól, miután egy megmagyarázhatatlan, járvány, avagy „biológiai állapot” üti fel a fejét: a holtak nem maradnak holtak. Nem lesznek agyevő, csoszogó, fejbelövendő gusztustalanságok sem, látszólag megőrzik korábbi személyiségjegyeiket, emlékeiket, de persze mind tudjuk, hogy a képlet nem lesz ilyen egyszerű… Tudják a városka lakói is, hogy nincs ez így rendben. Pl. Dana, a helyi seriff lánya ÉS beosztottja, aki egy nyomozás során kénytelen azzal szembesülni, hogy saját nővére is élőhalottá vált. Seeley gyönyörű magabiztossággal építi a sztorit: Dana fia reggel egy szellemszerű lényt lát, aki a nevét suttogja, éjjel hátborzongató üvöltés szűrődik ki a fák közül, elhangzik egy-egy megjegyzés itt, történik valami furcsaság ott, emitt egy kis vér folyik, amott ömlik, és közben fokozatosan mélyülnek a karakterek, még olyan mellékszereplők is, akik jelentéktelennek tűntek az elején. Annyi hasonlóság mindenképp van a The Walking Deaddel, hogy gore ide, horror oda, sorsok, életek, érzelmek állnak a középpontjában – azzal az izgalmas plusszal, hogy míg Kirkman sorozatában készen kapjuk a jól ismert körítést (zombiapokalipszis), itt valami egészen újjal szembesülünk, aminek a szereplőkhöz hasonlóan nem tudjuk a játékszabályait. Mike Norton rajzai nagyszerűek, a realisztikus stílust követik, egyszerű, de hatásos panelszerkezetekkel és beállításokkal, rendkívül kifejező mimikákkal – tökéletesen passzolnak Seeley írásához. Ritka gyöngyszemnek tűnik a Revival, már most megkockáztatom, hogy az év legjobb új sorozata a Saga mellett.


The Victories #1

Történet és rajz: Michael Avon Oeming
Dark Horse Comics

victories1.jpgSzeretem Michael Avon Oeming stíluást, már azóta, hogy megismerkedtem vele Brian Michael Bendis Powersében. A szögletes, rajzfilmes vonások házassága a nyers, durva ábrázolásmóddal valami egészen egyedi atmoszférát szül, amihez ugyan találunk hasonlókat a piacon, de az övé valahogy más, mint a többi. És ha akarja, márpedig ebben az új sorozatában többször is akarja, a képei egészen rémálomszerűnek tűnnek. Főleg az itteni kékes-fekete színalapokkal, amikbe harsány kontrasztot képezve szivárog be valami vörös. Vér. Vagy a jelmezes főszereplő. A The Victories ugyanis egy felnőtteknek szóló szuperhőstörténet, ami egy rettenetesen, borzalmasan, elviselhetetlenül, hihetetlenül, hű, de még mennyire, hogy, és különben is, gonosz, mocskos, sötét, velejéig korrupt és bűnös várospöcegödörben játszódik. És itt Oeming, mint író, azonnal látványos kudarcot vall – már a legelső oldalon. Egy vértócsa közepén fekvő döglött csótány körül rajzanak legyek és férgek, a narráció pedig közli mindazt a városról, amit az előbb leírtam. Ritka, hogy egyetlen oldalt olvasok el egy képregényből, és MÁRIS kurvára unom. Később sem lesz jobb: „If these city lights were a living thing, it would be a sinful priest on the edge of killing himself, or seeking some vague redemption.” És ez még csak az ÖTÖDIK mondat. Urunk, irgalmazz. Ilyen súlyosan giccses, melodramatikus szavakkal nem lehet visszakézből pofán vágni a képregényt épphogy kinyitott olvasót. Ebbe a legrosszabb formájában lévő Frank Millernek is beletört volna a keze. Így megy ez tovább: erőltetett narráció, okoskodó sztori (ölhet a szuperhős, vagy sem), csikorgó dialógusok. A rajzok tényleg jók, de önmagukban nem érik meg a szenvedést.

36 komment

Címkék: scifi horror akció dráma kaland szuperhős képregénykritika óriásszörny geexcomix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr884729522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2012.08.24. 16:47:20

A Victoriesról sikerült tökéletesen ugyan azt írnod amit én is gondolok. Borzalom.
Azon kívül nem olvastam az itt elemzettekből semmit, de a két zombishoz meg a Conanhoz megjött erősen a kedvem (jó alkotók és érdekes sztorik, csak még nem jutottam el odáig, hogy kipróbáljam őket).
Swierczynski meg úgy tűnik a legjobban non stop akciót tud írni. Birds of preyben is azok a legjobb részek amikor megállás nélkül rohannak és lőnek/verekednek (brussel sprouts from hell :D )

ghavin 2012.08.26. 14:24:49

Ebbe az új Conan ongoingba érdemes belekezdeni a korábbi Dark Horse sorozatok ismerete nélkül?

A Swierczynski-féle Godzilla nem rossz, mégis, Stokoe The Half-Century War-ja már az első számával is köröket ver rá.

Lassan két éve foglalkozok igen-igen intenzíven képregényekkel, ám még mindig nem értem, miért is kellene hüledeznem Brian Wood neve hallatán. Elolvastam pár számot a DMZ-ből, de nem vágott hanyatt.

The New Deadwardians kapcsán megint csak a következő kérdés merült fel bennem: a DC miért ilyan inkompetens fasz, hogy hagyja Dan Abnettet kicsúszni a kezei közül? Az Andy Lanninggel közös Guardians of Galaxy talán a legjobb dolog, ami az elmúlt 5 évben történt a Marvel háza táján, erre a DC átcsábítja őket, hogy a N52 keretében újraindított Resurrection Manen dolgozzanak, amit az OMAC-hez hasonlóan a kiadó egyszerűen hagyott érdemtelenül elsorvadni, a Vertigo-s TND-t pedig kezdettől fogva limitált sorozatnak szánták. Az elmúlt hónapokban nem követtem olyan szorosan a nagyobb kiadókkal kapcsolatos híreket és bejelentéseket, de jelen állás szerint decembertől nincs semmi, ami a DC-nél marasztalná a szerzőpárost. Hacsak nem kapják meg valamelyik Young Justice címet (Legion, Legion Lost, akár Ravagers).

Revival jó, de sajnos a közelébe sem ér a Rachel Risingnak (elégé hasonló téma).

Egyébként következő alkalommal igazán rápislanthatnátok a megújult Valiant kiadványaira, eddig az X-O Manowar, Archer & Armstrong, Bloodshot és Harbinger egyike sem okozott még csalódást (nekem legalábbis).

ghavin 2012.08.26. 18:12:45

@doggfather: Jövő héttől újra nekiveselkedek. Valószínűleg felhagyok az egyszeri számok részletes elemezgetésével és inkább szabadjára engedem az ujjaim. Meglepően időigényes/-pazarló procedúra a választékos zsurnaliszta szerepében tetszelegni :D A DC Zero-hónapja egyébként is kézenfekvő alkalom lesz heti egy darab New 52 retrospektívnek, ráadásul a több hónapja tartó Cosmic Marvel maratonom is új állomáshoz érkezett: hamarosan végzek az Infinity Gauntlet sagával, ami meglehet, hogy az Avengers 2 ihletének bizonyul majd.

Rusznyák Csaba 2012.08.26. 18:18:15

@Ghavin: Ami a Conant illeti: simán.

A két Godzillát illetően nem meglepő módon pont ellentétes véleményen vagyunk:)

A Rachel Rising nagyon jó, de ha arányaiban mérem össze a Revivallel (első két szám), akkor egyelőre inkább az utóbbi - bár eléggé mások ahhoz, hogy ne legyen muszáj hasonlítgatni őket.

New Deadwardianst illetően én remélem, hogy kinövi magát ongoinggá, vagy afféle minisorozatok sorozatává... Abnették tényleg tudnak, a Resurrection Man is baromi jó.

Rusznyák Csaba 2012.08.26. 18:19:00

@Ghavin: Thanos elvileg a Guardians of the Galaxy mumusa lesz, nem az Avengers 2-é. Elvileg.

ghavin 2012.08.26. 18:59:38

@Rusznyák Csaba: "A két Godzillát illetően nem meglepő módon pont ellentétes véleményen vagyunk:) "

Ezzel ugye nem azt akarod mondani, hogy a látvány tekintetében Simon Gane rajzai szerinted egyáltalán összemérhetőek Stokoe-ével? :)

"New Deadwardianst illetően én remélem, hogy kinövi magát ongoinggá, vagy afféle minisorozatok sorozatává..."

Nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy elbírna egynél több minisorozatot a koncepció. Nem mondom, hogy lehetetlen vállalkozás, de közel sem látok benne akkora potenciált, mint mondjuk a '68-ban.

"Abnették tényleg tudnak, a Resurrection Man is baromi jó."

...volt, a #0-ik szám lesz az utolsó, ami jelen kötet keretein belül megjelenik. A sors iróniája, hogy nagyjából ez az egyetlen New 52 képregény, ami az eddigi cselekmény szempontjából egyáltalán rászorul erre a nulladik számos baromságra, mondjuk nem kettő, hanem minimum 3-4 arc után. OMAC mellett ennek a képregénynek az elkaszálását sajnálom legjobban, főként mert valóban kimeríthetetlenek a lehetőségei, s Abnették tényleg jól írták - egyszerűen a DC nem reklámozta eléggé, s még egy tetves vendégszerepet sem adtak Shelley-nek mondjuk a JLD-ben, bezzeg a botrányos Suicide Squaddal előttek egy következmények nélküli crossovert. Egyébként is kurva nagy kavarodás van a DC szerkesztőségében (most duzzad a Liefeld-botrány), nem értem mire jó ezt még tetézni ezzel a forgóajtó-metódussal (nem mintha nem örülnék például a Dial H-nek).

"Thanos elvileg a Guardians of the Galaxy mumusa lesz, nem az Avengers 2-é. Elvileg."

Ne kiabáljuk el a dolgot. Rendkívül kevés Thanos-nál nagyobb hatalmú nemezise volt/van a Marvel hőseinek. Galactus ugye nem játszik, mivel a FF jogok a Sony-nál vannak.

Rusznyák Csaba 2012.08.26. 20:17:43

@Ghavin: Az én voksom simán Gane rajzaira megy. A nyers, darabos, durva stílusuk sokkal jobban fekszik annak a pofátlanul egyszerű, guilt pleasure sztorinak, mint Stokoe képei az ő komolykodósabb történetének - a rajzfilmes/mangás/gyerekes mimikáitól egyébként konkrétan hülyét kapok.

"Nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy elbírna egynél több minisorozatot a koncepció."
Simán elbírna. Rengeteg lehetőség van benne, és már ezalatt az öt rész alatt is nagyon sok érdekes ötlettel állt elő Abnett, amiket még lehetne mélyíteni. Egy ügyes író ezt a világot ezt a képregényt, ezzel a világgal szinte a végtelenségig vihetné.

Picsába, nem is hallottam róla, hogy lelőtték a Resurrection Mant... erre most inkább nem mondok semmit. Nem lenne civilizált. De amúgy akkor... a 12. rész cliffhangere? Az úgy örökre ott lóg majd a levegőben? Mert azt egy előzménnyel bajosan oldják fel... Akurvaanyjukat (ennyit a civilizáltságról).

Liefelden amúgy tegnap jót röhögtem. Twitteren beszólogatott Scott Snydernek. Ő. Snydernek.

"Ne kiabáljuk el a dolgot."
Mint mondtam: elvileg:) De az is erre utal, hogy Whedon azt mondta, a második rész kisebb, személyesebb, kevésbé világrengető lesz. Ha Thanos lesz benne, nehéz lesz megtartani ezt az ígéretet...

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2012.08.26. 23:30:17

Utána néztem ennek a Liefeld dolognak, mert azt hittem csak úgy nagy általánosságban a DC-t savazza de nem, azt hiszem a pasi hivatalosan is megőrült :D
Breevortba is belekötött, leoltotta a Grifter rajzolóját Scott Clarkot, a Snyderes vita meg zseniális :D
Ha érdekel valakit itt bővebben:
www.comicbookmovie.com/fansites/nailbiter111/news/?a=66312

ghavin 2012.08.27. 01:19:17

@Rusznyák Csaba: @Rusznyák Csaba: "...mint Stokoe képei az ő komolykodósabb történetének - a rajzfilmes/mangás/gyerekes mimikáitól egyébként konkrétan hülyét kapok."

A Half Century War kurvára nem komolykodós, éppen ellenkezőleg, sikeresen emulálja a kaiju filmek azon időszakát, amikor már a készítők is tökéletesen tisztában voltak vele, hogy B-kategóriás mozit csinálnak. A mangás mimika meg éppen a japán képregények irányába tett apró tiszteletadás. Mellesleg Gane stílusa sem valami realisztikus az emberábrázolás tekintetében.

"De amúgy akkor... a 12. rész cliffhangere? Az úgy örökre ott lóg majd a levegőben? Mert azt egy előzménnyel bajosan oldják fel... Akurvaanyjukat (ennyit a civilizáltságról)."

A jövő hónapban érkező Resurrection Man #0 lesz a történet effektív lezárása, tehát éppen hogy elvarrják a szálakat, legalábbis a 12. végi cliffhanger erre enged következtetni... De majd meglátjuk. Én bízok Abnettékben, hogy képesek voltak vállalni a szerkesztőség baszakodása miatti kihívásokat.

"Liefelden amúgy tegnap jót röhögtem. Twitteren beszólogatott Scott Snydernek. Ő. Snydernek."

Amióta Liefeld kipakolt (nem is akárhol, az Expendables 2 alatt a moziban), hogy a Grifter, Deathstroke, Hawkman aktuális arc-jait sem fejezi be, azóta így vagy úgy, de kollektíve minden kreatívnak beszólt a DC-nél. Nem tudom honnan indult az a kibaszott mítosz, hogy sem írni, sem pedig rajzolni nem tud, ellenben rendkívül kedves fickó, s kizárólag ennek köszönheti, hogy még mindig van karrierje - úgy érzem ezzel a kis fiaskóval mindörökre megdőlt. Egyedüli hátulütője a DC-től való távozásának, hogy ha visszatér a korábban "outsource-ingolt" címeihez, azzal véget is ért az Extreme Relaunch diadalmenete. A Prophet konkrétan a kedvenc képregényem jelenleg, a Bloodstrike pedig az egyik legfaszább " Extreme 90s" dekonstrukció, amihez szerencsém volt.

"Ha Thanos lesz benne, nehéz lesz megtartani ezt az ígéretet..."

Bevallom férfiasan, hogy még nem tartok a "modern" Thanos-ábrázolásnál, valahol a 90-es évek elejét kapargatom a Cosmic Marvel terén, most épp a kapcsolódó Silver Surfer számokat olvasom, de már így is számos lehetőséget látok arra, hogy Thanos legyen az Avengers big badje ÉS úgy, hogy a sztori személyesebb legyen. Világrengésről Thanos kapcsán nem is beszélhetünk, a képregényekben jelen állás szerint ugyanis (Infinity Gauntlet) ha Thanos rengetni akarna, akkor világnak már annyi lenne.

ghavin 2012.08.27. 02:04:49

@Balakin: "Utána néztem ennek a Liefeld dolognak, mert azt hittem csak úgy nagy általánosságban a DC-t savazza de nem, azt hiszem a pasi hivatalosan is megőrült :D"

Annyira nem, szemlátomást kínosan ügyel arra, hogy egyetlen rossz szót se szóljon Johns-ról, Lee-ről vagy Didio-ról. Szerintem a következő történt: Liefeld hiába híres a sebességéről, emberileg már nem győzi 3 három cím, fogalmazzunk úgy, menedzselését (a nemrégiben kikerült The Infinity skiccek alapján az inker több munkát fektet Liefeld rajzainak kihúzásába, mint Liefeld a kérdéses rajzok elkészítésébe). Grant Morrison bejelenti, hogy 2013-tól határozatlan időre visszavonul a mainstream szuperhősök világától. Liefeld kapva kap az alkalmon, s annak reményében, hogy Morrisonnal emlegetik majd egy lapon, hátrahagyja a DC-t. Az Extreme Relaunch címek többé-kevésbé megtalálták a közönségüket, szal ha nem csinál semmit, akkor is lesz mit a tejbe aprítania. A trükk nem jött be, végeredményében mindenki a Liefeld-képregények eladásainak csökkenését gyanítja a szakítás hátterében. Liefeld berág, s hiperaktív óvodás módjára belefosik a ventilátorba, ügyelve arra, hogy a DC fejeseit ne érje a fröccs, hátha visszakúszhat még, ha az Image-os cuccai megint befuccsolnak. Ott számolta el magát, hogy eme kis botrány után, már az erkölcstelenségéről hírhedt Lee, illetve Didio sem akarnak majd többé vele dolgozni, Johns-nak pedig, hiába CCO, nincs beleszólása a kiadó ilyetén ügyeibe. Sajnos, nem sajnos, Liefeld meglehet, hogy most ütötte be az utolsó szöget karrierjének koporsójába. www.youtube.com/watch?v=q8e6TrT5Gt4

Rusznyák Csaba 2012.08.27. 07:12:50

@Ghavin: Schwierzinskiéhez képest bizony komolykodós. Az meg, hogy a mimikák miért olyanok amilyenek, számomra részletkérdés, a lényeg, hogy olyanok, és baromi szarul áll a képregénynek. És persze, hogy Gane sem realisztikus - de az ő stílusa következetes.

ghavin 2012.08.27. 08:58:00

@Rusznyák Csaba: Jó hát érted, ilyen alapon minden karakter, illetve koncepció különböző hangvételű iterációjánál meg lehet húzni egy ilyen határt, hogy eddig ok valami, innentől már nem, csak hát itt Godzilla esetében felmerül, hogy ezek szerint nálad a legkorábbról talán a Monster Zero lehet etalon, az elsőtől a '64-es Gidorahig minden mehet a levesbe, ami hát izé, érdekes álláspont lenne, annyi szent. :)

"És persze, hogy Gane sem realisztikus - de az ő stílusa következetes."

Fair enough, bár szerintem Stokoe következetesség tekintetében nem lépte túl az Orc Stain kerethatárait. Ennek ellenére értem, vagy legalábbis érteni vélem, hogy mi nem tetszhet Stokoe rajzstílusában.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2012.08.27. 13:13:20

@Ghavin: Liefeld téma: lehet, hogy ilyesmi tervei voltak ezzel, mindenesetre meglepett mert én is úgy tudtam, hogy emberileg kedves fickó és sokak szeretik (interjúkban is tök normális volt mindig).
Thanos: Guardians of the galaxy-t olvastad csak? Mármitn a sorozatot? Mert az Annihilationben eléggé megmutatják mit is tud, nem is beszélve a Thanos imperativeról és egyikben sincs nála a Gauntlet.

ghavin 2012.08.27. 13:29:44

@Balakin:
Praktikusan Adam Warlock első szereplésétől (1967) olvasok egy archív válogatást minden lényeges Cosmic Marvel sztoriból. Most a 90-es évek elejénél tartok, s még jó egy hónap minimum, míg eljutok az Annihilationig, illetve a modernnek nevezhető GotG-hoz. Ahol most tartok, tehát Infinity Gauntlet saga eleje, ott Thanos-nak jelenleg hatalmában átírni a fizikai törvényeket, hála az Infinity Gemeknek.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2012.08.27. 13:33:24

@Ghavin: jah oké, csak korábban írtad, hogy a modern GoTG milyen jó és azt hittem a teljes storyline-t olvastad.

ghavin 2012.08.27. 13:42:15

@Balakin: Beleolvastam az elejébe és tényleg jónak találtam, emellett szinte valamennyi képregényes fórumon az egekig magasztalják, éppen ezért nem akartam teljesen felkészületlenül belevágni - ugyanezt csináltam a Johns-féle Green Lantern line esetében is, ott kábé fél évembe tellett, mire végre sikerült utolérnem a friss megjelenéseket (Rebirth-tel indítottam).

Rusznyák Csaba 2012.08.27. 15:51:56

@Ghavin: Szimplán csak a mimikákkal van bajom. Ami a többit illeti, teljesen rendben van, csak Gane rajzai nekem jobban tetszenek.

Amúgy messze nem vagyok ám akkora Godzilla fan, hogy most belemenjünk a harmincfaszomtudjahány kapcsolódó film hangévtelébe - vagy a harmadukat, ha láttam, de inkább annyit sem.

ghavin 2012.08.28. 13:10:50

@Rusznyák Csaba: "Amúgy messze nem vagyok ám akkora Godzilla fan, hogy most belemenjünk a harmincfaszomtudjahány kapcsolódó film hangévtelébe - vagy a harmadukat, ha láttam, de inkább annyit sem."

Pótolni, pótolni :D

Egyébként mit szólsz új JL rosterhez?

www.dccomics.com/blog/2012/08/26/dc-entertainment-announces-justice-league-of-america

Rusznyák Csaba 2012.08.28. 15:13:39

@Ghavin: Reménykedem. Hátha ilyen karakterekkel Johns visszavesz kicsit, és valami értelmesebb kerekedik ki belőle.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.28. 17:06:03

@Ghavin: Macskanő, kérdem én Macskanő?!

vattafakk?!?!

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2012.08.28. 19:06:25

@doggfather: bármennyire is szeretem a karaktert, én is ezen akadtam fenn (mondjuk Winnick sztoriját most nem olvasom, mert engem is kiakasztott az első szám vége).
Bár ugyan ezt kérdezhetnénk Vibe-ról is.

Rusznyák Csaba 2012.08.28. 19:59:50

Fura, de érdekes is egyben - hátha lesz belőle valami jó, valami váratlan. Nem baj az, ha néha kicsit megkavarják az állóvizet.

_Nagy Krisztián_ 2012.08.29. 08:49:39

@Rusznyák Csaba:
Az új JL roster: sok jelzőt tudnék mondani erre a felállásra, na de "underdogs"???

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.29. 10:21:34

@Balakin: ugye?? naaaaaagyon nem JL tagnak való...

(mondjuk első hallásra Luke Cage sem volt Angyalalapanyag, illetve Fenegyerek továbbra sem az)

@_Nagy Krisztián_: mi baj az underdogs-zal?!

Rusznyák Csaba 2012.08.29. 10:37:36

@doggfather: Várjuk meg szerintem, hogy MIÉRT és HOGYAN lesz tagja a csapatnak. Van egy olyan sejtésem, hogy nem annyiról lesz szó, hogy valaki megkeresi azzal, hogy "nem akarsz szuperhősködni velünk?"
És igen, Luke Cage is kilógott elsőre. És azt se felejtsük el, hogy ez nem a fő JLA csapat lesz, hanem egy másik ami a már meglévő mellett működik, nyilván más koncepcióval.

Blazious 2012.08.29. 12:34:55

A készülő film kapcsán bennem is felmerült, hogy el kellen olvasni valamit a Guardians of the Galaxyból, mert teljesen vakon vagyok velük kapcsolatban. Thanosból is csak a 90es évek kapcsán vagyok otthon kicsit, Infinity Gauntlet + valamelyik folytatását olvastam, itt volt pár rész GoG, amit ismerek, Adam Warlockkal, kb ennyi.
A 2000-es évekből honnan kezdve érdemes bekapcsolódni a GoG-ba? Thanossal kapcsolatban az Annihilationon kívül mi van még? (azt mondjuk amúgy is el akartam olvasni + Thanos initiative + a maradék infinity cucc, Crusade, meg még valami, ami tervben van.)

Blazious 2012.08.29. 12:54:18

@Ghavin: köszi.
Ebből a Cosmic Marvelből nem igazán vagyok otthon, max az X-menes részét ismerem. De a borítók legalább szépnek tűnnek :)

_Nagy Krisztián_ 2012.08.29. 13:23:40

@doggfather:
Nem az underdogs koncepcióval van a bajom, sőt, simán jöhet, de ezek a karakterek mióta underdogs kategória? Nem high profile játékosok a DC univerzumban (mondjuk már ezzel is lehetne vitatkozni), na de underdogs? Catwoman? Green Lantern? Martian Manhunter?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.29. 14:13:04

@Blazious: engem valahogy nem fogott meg sose a kozmikus marvel részleg. :S

@_Nagy Krisztián_: hát igen a kategóriák nem egyszerűek.

De az első vonalas dc a dc nagy hármasa, batman, superman, wonder woman, ez biztos, de legalábbis én nem tennék ide mást.
"második vonal" flash mondjuk, de catwoman, vagy a martian manhunter biztos nem (hiába volt ez utóbbi a ligában nem egyszer), így aztán az underdog nem biztos, hogy rossz kategória. Amolyan 3ik vonalként, vagy 4ik.

Blazious 2012.08.29. 15:01:46

@doggfather: engem sem fogott meg eddig, most is csak a film miatt állok neki. Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy egy Rocket Racoon hogyan lesz komolyan vehető figura egy Thanos ellen.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.02. 20:15:00

@Rusznyák Csaba: Kb. nyárelejei hír a Resurrection Man elkaszálása. (én a wikipedia new 52 cikkében szoktam mindig lecsekkolni, h kik kaptak kaszát, és mik lesznek az új címek.)
@Ghavin: Én úgy értettem, hogy a JL marad és lesz mellette JLA, ha már a JLI-t kaszálták.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.02. 20:35:00

@doggfather: A JLI, na az volt underdog, Booster Gold + Kiborg.
süti beállítások módosítása