Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Az éhezők viadala

2012.03.21. 00:09 Rusznyák Csaba

Amikor a cirkusz olyan fenomenális, hogy a nép már a kenyér nélkül is elvan. Legalábbis valami ilyesmit próbál elhitetni velünk a Suzanne Collins gigászi sikerű könyvtrilógiájának első részéből készült sci-fi kaland, Az éhezők viadala. A disztópikus társadalomban a címbeli barbarizmus arra szolgál, hogy kordában tartsa a hatalom ellen annak idején fellázadt 12 körzet nyomorban élő lakóit. Minden évben, mindegyik körzetből kisorsolnak egy 12-18 éves fiút és lányt, és a 24 szerencsés addig ölheti egymást egy hatalmas, maximálisan kontrollált erdős környezetben, amíg csak egy marad közülük. Az egész sztori számtalan korábbi sci-fire (A tizedik áldozattól a Rollerballon és A menekülő emberen át a Battle Royale-ig) hajazó alapját azonban némileg aláássa, hogy a pofátlanul gazdag főváros dekadens polgárait leszámítva nem úgy tűnik, hogy bárkit is igazán szórakoztatna a viadal – a 12 körzet lakóit, akik korgó gyomrait el kellene hallgattatnia, például pont a legkevésbé sem.

Nem ez a film egyetlen aspektusa, aminek kidolgozása, hogy is mondjam, roppant megengedő, de meg kell hagyni, hogy a nézőt ezek ellenére is viszi a szimpatikus szereplők, a remek színészek és a fokozatosan, ügyesen kibontott sztori lendülete. A főhősnő, Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), aki kisorsolt kishúga helyett jelentkezett önként a játékra, a fővárosban egy egészen más világgal szembesül, mint amiben felnőtt: fényűzés, önteltség és képmutatás mindenhol, kezdve saját körzetének groteszkül virító ruhában parádézó kísérőjével, Effe-vel (Elizabeth Banks), aki a gyerekeken a vérontásra való felkészítésük szüneteiben durcás arccal kéri számon az etikettbeli hiányosságaikat. Két kézzel szórná lábai elé az aknákat az ember.

Az öldöklést felvezető parádék, showműsorok és a bizarr szín- és formakavalkádjaikkal már-már nem is evilági benyomást keltő lakosztályokban rendezett lakomák a Római Birodalom dekadenciáját idézik, a mosolyok, beszédek és tapsviharok mögött pedig ott áll csőre töltött fegyvereivel a totalitárius, fasisztoid állam. A Katnisst körülvevő emberek mind más-más hozzáállást képviselnek ehhez a rendszerhez: az említett Effe teljesen magáévá tette annak „ideológiáját”, a lány mentora, az iszákos Haymitch (Woody Harrelson) legszívesebben bemutatna az egésznek, stylistja, Cinna (Lenny Kravitz) pedig emberségével és szeretetével kompenzálja elnyomó erejét.

A filmnek ez a része nagyszerű – paradox módon pont akkor lassul le, amikor a cselekmény begyorsul, vagyis amikor megkezdődik maga a viadal. A korábbi jelenetekben ügyes kezűnek bizonyult Gary Rossról gyorsan kiderül, hogy nem tud normálisan ledirigálni egy akciót (részeges kamera, hektikus vágás: a közelharcok abszolút kivehetetlenek), hogy alig van bármi érzéke a feszültségteremtéshez, hogy sem fel-, sem pedig levezetni nem képes hatásosan egy jelenetet. És ezen az sem segít, hogy helyenként mer a témához illően brutális lenni.

Egy idő után az is nyilvánvalóvá válik, hogy Az éhezők viadala szolgai adaptáció: több érzelmi csúcspont felületes marad (Katniss és Cinna búcsúja, Rue halála), mert idő hiányában nincsenek kellően megalapozva. Vágni, átírni, kihagyni, vagy éppen hozzátenni, alakítani kellett volna, hogy igazán jól működjön, feszes legyen a film. Így az, hogy az első harmadban a disztópikus társadalom találó ábrázolásából született atmoszféra semmivé foszlik a „lényeg” kezdetekor, csak az egyik probléma – a másik az, hogy nem kapunk helyette semmit, ami hasonlóan erőteljes lenne (példát vehettek volna az alkotók Norman Jewison említett Rollerballjáról, ahol a társadalomkritika és az akció végig összhangban volt). Elvagyunk a stáblistáig, nem unatkozunk, nem is vagyunk lenyűgözve.

Nagy baj így nincs, minden sutasága ellenére szórakoztató film Az éhezők viadala, mondhatni, az a fajta, ami egy bizonyos fokig mindenkit boldoggá tesz. A könyvet ismerők elégedettek, hogy vásznon láthatják viszont ugyanazt, amit olvastak, a könyvet nem ismerők kedvet kapnak a világ és a karakterek behatóbb ismeretéhez, a stúdió meg örül, hogy bejött a biztonsági játéka. Mert be fog jönni.

31 komment · 1 trackback

Címkék: scifi thriller dráma filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr704329657

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fecsegőposzáta 2. 2012.03.23. 07:23:01

Mivel tetszett a könyv, így természetesen azonnal meg akartam nézni a filmet is. Tegnap el is mentünk egy afféle előpremierre, Jucussal és Annával.   Érdekes volt a helyzet már a mozi előterében is. A női vécé előtt végtelen sor kígyózott, míg ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CruelAngel 2012.03.21. 06:42:01

Kellemes kritika, némileg megnyugtatott, hogy borzalmas nem lesz, majd meglátjuk mikor és, hogy kerítek rá sort.

Az első bekezdéshez fűznék hozzá annyit, hogy elvileg a könyv szerint a fővároson kívüli körzetek számára a műsor az nem a szórakoztatás része, hanem a megfélemlítésé/bosszúé. Plusz a családok a kevés kajájukat úgy tudják növelni, ha többször is nevezik a gyerekeiket a viadalra, így viszont nagyobb eséllyel kerülnek majd be.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2012.03.21. 12:24:44

@CruelAngel: őhm...pontosítás pontosítása: a tesszeráért - plusz élelemadagért - való feliratkozás "önkéntes", nem a családok íratják fel a gyermekeket. A másik alternatíva az éhezés.

A kritikához: pozitív hangvételű, külön örülök:) A hiányosságokat majd megtekintés után...

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2012.03.21. 13:04:26

A rendezés sajnos pocsék, emiatt lett középszar a film.

Rusznyák Csaba 2012.03.21. 13:22:04

@[bs]: Az elején még jó a rendezés. Pl. a kiválasztásjelenet nagyon ügyesen van dirigálva.

CruelAngel 2012.03.21. 13:59:15

@Vészmadár: Végülis a lényeg, hogy számukra nem a szórakoztatás a "show" célja.

Rusznyák Csaba 2012.03.21. 16:57:39

Az legalább kétszer konkrétan elhangzik a filmben (egyszer a főguru Sutherland szájából), hogy ez már rég nem a megtorlásról ill. megfélemlítésről szól a körzetek számára.

elefes 2012.03.21. 17:01:41

Katnisst nagyon megutáltam az utolsó regényben, bár az önfeláldozását leszámítva szinte végig egy jéghideg, számító és buta picsa. Remélem, azért a filmben valamennyire kedvelhető.

CruelAngel 2012.03.21. 21:30:18

@Rusznyák Csaba: as I said "a könyv szerint", ha a film szerint nem, akkor fail.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2012.03.22. 00:32:14

@elefes: kösz a spoilert.

@Rusznyák Csaba: Már a film elején is rángatja a kamerát, rögtön az első jelenetben. Neked amúgy nem tűnt fel a film olcsósága, vagyis hogy a trükkök (pl. a felvonulás a nagy arénában) mennyire gyengék voltak, teljesen műanyag volt a CGI.

Fratello (törölt) 2012.03.22. 06:46:34

@[bs]: Ne aggódj, nem spoilerezett, az "önfeláldozás" egy nagyon tág fogalom a könyvben (gyakorlatilag először a Kiválasztásnál történik meg)...

Rusznyák Csaba 2012.03.22. 08:56:43

@[bs]: Az volt, a mutánsfarkasok vagy mik sem voltak túl meggyőzőek a végén.

elefes 2012.03.22. 10:15:32

@[bs]: Ebben semmi spoiler nincs. Az önfeláldozás már a trailerben is benne van: a húga helyett jelentkezik a Viadalra. Ennyi.

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2012.03.23. 03:56:39

Kerestem én ezt a brutalitást meg a jól szerkesztettséget, de csak unalmas és összecsapott, minden izgalmat nélkülöző jelenethalmazokat találtam.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.03.23. 07:29:40

@Fratello: @elefes: Nyilván abban áll a spoiler, hogy ezek szerint a - valóban nem különösebben rokonszenves - föhös még a harmadik kötetben is életben van.

elefes 2012.03.23. 08:57:17

@α Ursae Minoris: Sok bajom van a regényekkel, de az egyik legnagyobb: miért izguljak a főhősért, ha E/1-es az elbeszélés?

Rece Fice 2012.03.23. 12:41:25

'Mutánsfarkasokat' simán tudnak 'teremteni', de a női láb szőrtelenítése még mindig gyantás letépéssel történik. :P

Rusznyák Csaba 2012.03.24. 14:29:03

Cirka 70 milliós pénteki bevétel. Szép.

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2012.03.24. 19:58:57

@Rusznyák Csaba: ekkora hype mellett még talán kevés is. a kedvencem a Cato edzéstervéről szóló cikk...

Rusznyák Csaba 2012.03.24. 20:17:48

@Magócs Dávid: KEVÉS? Minden idők ötödik legjobb nyitánya (pont megelőzi A sötét lovagot), a nem folytatások közt pedig első.

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2012.03.24. 20:30:49

@Rusznyák Csaba: 24 millió eladott papír könyv és egymilló kindle verzió után oké. átfogalmazom, ekkora hype mellett nem is csodálom. a csapból is teljesen új értelmet nyert számomra.

Rusznyák Csaba 2012.03.24. 20:57:46

@Magócs Dávid: Nézhetjük onnan is, hogy a Twilightból többet adtak el, mégis kevesebbet hozott, mint ez:)

Maya-- 2012.03.31. 19:40:07

mennek a picsába, eltapsoltak egy csomó pénzt arra a hülye make up-ra, meg arra a dilis kényelmetlen buzis rucikra..jaj, hogy utáltam :P..ha ez lesz a jövő divatja, akkor én a lángolós ruha helyett választom az erdőt, az éhhalált, természetesen Tomb Raider-es naciban :)..pfuj, meh..ez a jövő? blöee.
szeretem Jennifert, egy napon születet velem, fix egy napon, tehát rossz nem lehet. merje valaki leszólni, mert lenyilazom :)
amúgy mindenkinek legyen tanulság, hogy bármilyen jó vagy, bármilyen tehetséges, szponzor nélkül egy lófaszt sem érsz :)..meg tényleg akármilyen 3D-s farkasokat tudnak, csak egy gombnyomásra az erdőbe varázsolni, meg tüzet, a gyantás szőrtelenítéstől akkor sem tudunk megszabadulni..nyugi, tudok a lézeresről csak nem bírom :)..na jó, jobb mint a Twilight, mert az csak 17 évig ajánlott, ezt meg akár a felnőttek is élvezhetik. de mégegyszer, jobb lett volna, ha a sok hülye ruha helyett más egyébre próbáltak volna koncentrálni, franc a pofájukat, hogy utáltam ezt a filmben, még Kravitz-nek is levágták a haját.

K.Leslee 2012.04.01. 17:45:58

Nem értem, hogy ez miért gyerekfilm és azt sem, hogy miért hasonlítják folyton a Twilight-hoz. Maga a film simán közepes, de van benne fantázia, kreativitás, aránylag jók a színészek. A Twilight-ban SEMMI nincs a fentebb felsoroltak közül, de azon kívül sem.
Az érdekes egyébként, hogy a Hunger Games rendkívül jól nyitott, de nem nagyon beszélnek róla az emberek(legalább is itt Londonban).

Maya-- 2012.04.01. 18:42:10

@K.Leslee: biztos a szerelmi háromszög miatt :)..meg ezek a könyvek is sikeresek mostanság. nem szabadott volna gyerekfilm legyen, szerintem sokat finomítottak rajta, s gondolom pont ezért olyan kapkodós néhol a film, pláne a gyilkolásoknál, hogy betudják szorítani bizonyos korig, mmint én így képzelem el.

szoni_ 2012.04.01. 23:08:15

@K.Leslee: a reklám miatt, meg mert megint fel lehet melegíteni a két szélsőséges tábor közti vitát...

szoni_ 2012.04.09. 09:05:40

eléggé megúszós ez a kamerarángatásos technika...és sok helyen indokolatlan...érdekes, mert tényleg az "arénás" résztől áll le a film...Jennifer Lawrence OK, de azért eltúlozzák a képességeit, de hát már csak ilyen a média:)
Hasonlóan a viadal langyosságához, érdekes mód, ő érte izgultam a legkevésbé:)

K.Leslee 2012.04.09. 17:55:47

@szoni_: már a Winter's bone-nál is eltúlozták a képességeit, rossz viszont nem volt.

Maya-- 2012.04.09. 18:31:37

pedig most is őt szapulják, hogy túltáplált egy éhezőnek..de mit tehet, ha a srác kenyérrel eteti, az meg nagyon hízlal:) komolyan na, most sem dicsérte agyon senki, sőt szívatják, hogy kövér erre a szerepre.

szoni_ 2012.04.11. 10:15:43

@Maya--: jah, hát annak sem kell túl nagy jelentőséget adni...:)
nem zavar ,h húsosabb, az már inkább, h a film elején nem nézett ki elég csórónak...legalábbis a többiekhez, főleg az idősebbekhez képest

Maya-- 2012.04.11. 21:25:19

@szoni_: igazat kell adjak :)..de azért a csaj viszi el a hátán a filmet, szolid, de nagyon természetes. meg nagyon karizmatikus, mert a sok Lady Gaga-s cuccokban idétlenkedők mellett is csak őt láttam, pedig nekem inkább a cuccok keltik föl általában érdeklődésem :)

amúgy a rendező felmondott, a pénz miatt, soknak találták amit kért a folytatásokra. pedig arat a film, veszettül.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.08.29. 00:16:58

Sikítani tudnék attól, hogy mennyire nincs izgalom a filmben, és hogy mennyire szétesnek útközben a karakterek a rosszul kibontott motivációk miatt. Egyszerűen pont leszartam, hogy ki éli túl, habár nem volt nehéz kitalálni, mert minden klisét ellőttek, amit el lehetett. Ennél biztonságibb játékot nem lehetett volna játszani.

A CGI meg úgy ócska hányadék fos, hogy néha még totálisan felesleges és röhejes (nem csak az, ahogy kinéz, hanem, hogy egyáltalán minek van). Jóindulattal nagyon-nagyon közepes.
süti beállítások módosítása