Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Vasököl

2011.10.07. 09:01 Rusznyák Csaba

Kijött az első trailer, és tele volt bokszoló robotokkal. A Vasököl afféle tökös, sportos-akciós geekfilmnek tűnt Hugh Jackmannel. Aztán kijött a második trailer, és tele volt egy kisfiúval, akinek az első előzetesben még írmagja sem volt. A Vasököl afféle családi feelgood mozinak tűnt, amiben úgy mellesleg vannak bokszoló robotok is. Nyilvánvaló volt, hogy a film pozicionálása első körben félrement. Hollywood fogta Richard Matheson Steel című 1956-os novelláját (egy Twilight Zone epizód is készült belőle), és telepakolta egy jó adag szentimentalizmussal, ami a robotpofonok közti űrt hivatott kitölteni. Vagy a szentimentális jelenetek közti űrt töltik ki a robotpofonok? Na, mindegy. A cél nyilván az volt, hogy becsábítsák a mozikba azokat a férfiakat/fiúkat is, akiket aktuális barátnő hiányában épp senki nem rángatna be egy apa-fiú „drámás” dizni filmre. Nekik – és mindenkinek, akit esetleg a fő mézesmadzagként elhúzott robotbunyó izgatott fel – üzenem: ne dőljenek be.

A marketing nagyrészt a robotokra épült, de a készítők tudták, hogy nehéz eladni az amerikai nagyközönségnek valamit, amiről nem hajtogatják folyton, hogy „szíve van”. Ugyanis akkor a nézőnek nincs meg az az illúziója, hogy értéket néz, azt pedig nem szereti. A Vasökölben az érték, a „szív” az apa-fiú kapcsolat, ami a lecsúszott exbokszoló, Hugh Jackman és az elhanyagolt-elhagyott kölyke, Dakota Goyo közt feszülve veszi ki a részét az évi hollywoodi sablonkvóta eléréséből. Az, hogy e kapcsolat köré verekedő robotok sorakoznak fel, a történet gerince szempontjából mellékes. Jackman lehetne autóversenyző, golfozó vagy szponzorálhatna nyugdíjas sakkozókat – a film két fő aspektusa közt ennyire szoros a logikai, vagy bármilyen kapcsolat.

A robotos jelenetek közepesen érdekesek. Ugyan van elszórtan egy-két látványos, jól koreografált momentum, de egyrészt az átélést, az emocionális kötődést nem könnyíti a „ha szétverik a főhős masináját, majd összetákol egy másikat” sztorielem, másrészt a harcok összességében laposak és fantáziátlanok. Szerkezetük százéves sablonokat követ, és szégyentelenül primitív feszültségkeltő eszközökkel dolgozik (ha hőseink robotja a meccs elején hatásosan osztja a pofonokat, a végére biztos leverik, és veszít, ha kezdetben verik majdnem ronccsá, akkor végül összekapja magát, és győz). A főszereplők Atom nevű robotjának értelmi, érzelmi (?) képességeivel kapcsolatos megjegyzések meg egy darabig lógnak a levegőben, aztán minden további nélkül elfüstölnek a semmibe (egy komplett, majdnem teljesen kivágott mellékszálat sejtek emögött – a másik lehetőség a drabálisan trehány írás).

A film állítólagos lényege, az apa-fiú kapcsolat, amelynek súlypontjai teljesen esetlegesen kapcsolódnak a bokszos szálhoz, még ennél is rosszabb formában van. Roskadozik-rogyadozik-dögledezik a cselekmény a mondvacsinált konfliktusoktól („én egy seggfej vagyok, jobbat érdemelsz nálam”), azok rettenetesen felszínes feloldásaitól („nem tudok gondoskodni egy gyerekről – de tudsz – na, jó”), a didaktikus párbeszédektől, a karikatúraszerű mellékkarakterektől, a minden alap nélküli önmarcangolásoktól („nem vagyok elég jó”), és az amerikaias szólamoktól („meg tudod csinálni”). Avagy újabb „dráma”, ahogy azt Hollywood elképzeli: a főhősök szenvednek (persze csak úgy szépen, kényelmesen, semmi komoly), újabb és újabb akadállyal találják szembe magukat, majd szimplán eldöntik, hogy akkor is ők lesznek a királyok, mire varázsütésre megoldódik minden probléma, és mindenki sír a végén a boldogságtól.  Jól meggondolva, ez a 2011-es A szív bajnoka, csak Sandra Bullock helyett Hugh Jackmannel, rögbi helyett meg robotboksszal. És még annál is sokkal nyálasabb és unalmasabb.

51 komment

Címkék: scifi akció dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr93277102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scorsesefan 2011.10.07. 09:34:36

Ezek szerint végre egy film, ami pont olyan, mint a trailere.

szoni_ 2011.10.07. 09:53:07

legalább követhető a robotok mozgása?
a trafónál is rohadt gyorsak néhol a robotok, helyenként azt se tudtam hol kezdődnek és hol végződnek...

Rusznyák Csaba 2011.10.07. 10:16:31

Azzal nincs gond. Minden mással igen.

elefes 2011.10.07. 12:13:55

Most komolyan: bokszoló robotok. Bokszoló. Robotok. Ennek nincs semmi értelme. Miért kell a bokszhoz egy kurva nagy robot? Miért robot? Vagy akkor miért nem fóka? Miért nem hímeznek?

mikka 2011.10.07. 12:17:49

Hanynom kell ezektol a mai kimondottan magyaros kritikaktol.. Ugyan miert lenne bun az ha van valamiben "sziv" ??? Nemelyik "firkasz" kepes belekotni abba is hogy mondjuk egy valodi tortenet filmesitese "csupa szirup" pl az Invincible , ami Vince Papale eleterol szol szirupos.. Szirupos bassza meg, miert is? Mert a jo gyozhet? Mert van akinek sikerul az almait megvalositani? Mert van aki elnyeri a szerelmet? Mert van aki ember marad? Van szerencsem ismerni Vince Papale-t szemelyesen, es nem egy hello erejeig.. Ami az eleteben tortent az ott van a filmben, nincs egy olyan kocka ami ne lenne igaz betu husegig. Szoval szirupos.. :)aha.. Mert mert mert.. a magyar valosag a siras es nyavajgas.. Errol jut eszembe..Mindig megy a rinya hogy nem nezik a magyar fimeket a nepek..de ugy az europai filmeket sem.. Miert? Megmondom..Mert szarok..Almuveszkedo, allandoan siro, dramazo, csak az elet sotet oldalat bemutatni kepes filmek keszulnek itt.. Amire mindig van persze nehany ezernyi sznob kulonc, akik minden mast lefikaznak, mert csak az eszaki filmek a jok, vagy csak a japan filmek..etc etc de ami amerikai az csak szar lehet.. Ezt a mentalitast erzem a kedves szerzo irasan helyenkent..Egy film az ami,ki var magvas gondolatokat es borotva penge elessegu komolysagot egy olyan filmtol mint a Real Steel ??? Ez a film az ami, nem akar tobbnek latszani.. Egy kikapcsolodast ado konnyu szorakozas egeszen emberi erzesekkel. Se tobb se kevesebb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.10.07. 12:17:56

kijött az első trailer, és nagyon nem fogott meg, aztán a 2ik és még mindig semmi...

sorry...

mikka 2011.10.07. 12:20:26

Mellesleg firkaszkam.. a Sziv Bajnoka is igaz sztori az elejetol vegeig..persze senki nem varja toled hogy megertsd amerikai eletet, gondolkodast, tarsadalmat ha egy kibaszott napot nem eltel ott :) persze az ott elni dolog nem osszekeverendo az elmentem nyu jorkba ket hetre dologgal..

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.10.07. 12:20:45

És már tervezik a folytatást...

elefes 2011.10.07. 12:22:02

@mutant: Az vagány. Ott mégis csak harci gépek, amikben emberek ülnek. De ebben az összefüggésben lehetnének akár sakkozó alienek vagy betűzőverseny predatorokkal.

É2I 2011.10.07. 12:39:28

@mikka: Látom már téged is asszimilált a borg, izé az usa. :)
Egyébként a magyar filmgyártásról kb. egy a véleményünk.

Dr. No 2011.10.07. 12:45:55

Dakota Goyo?! Ez komoy?! Már ezért érdemes volt elolvasnom a posztot.

Bicikliző medve 2011.10.07. 12:51:55

@É2I: kiveve a bakterhazat, az az elet vicces oldalat mutatta meg, azota is azt emlegetik sokan :)

@szoni_: detto. En gyerekkoromban olvastam csomo trafo kepregenyt, itt meg kiolvadt a szemem a reszletes grafikatol, de nem tudtam megkulonboztetni ket alcat egymastol.

mikka 2011.10.07. 12:53:27

@É2I:

orulok ha egyezik a velemenyunk..mar csak azert is mert szerintem helytallo a velemenyem a magyar es ugy altalaban az europai "szenvedos-muveszfilmes" dologgal kapcsolatban.. Amerika nem szippant be..es nem asszimilal.. Embernek lehet maradni, machoizmus nelkul.
attol hogy bokatol tokaig ki vagyok tetovalva meg vannak erzeseim, emberi erzeseim, es ezt nem fogom divatbol megtagadni. Igen, vannak hosok, vannak hetkoznapi hosok mint az altalam korabban emlitett Vince Papale, miert olyan nagy baj ha szeretet, tisztelet es erzesek vannak bennunk es a filmekben? Az emberek nagyresze fel a sajat erzeseitol..azt hiszi akkor gyengenek nezik ha vannak erzesei. :) Az emberek vakok E21, vakok..A butasagrol mar nem is beszelek..Keresgeld ki a magyar mozinezok kommentjeit a The Curious Case Of Benjamin Button filmmel kapcsolatban..Meg fogsz dobbenni hogy mennyire tuskok az mberek :)es mennyire nem ertettek se a filmet se az uzenetet..arrol meg vegkepp ne beszeljunk hogy a mu irojarol ( Fitzgerald ) max egy maroknyi ember hallott szerintem..Ez nem asszimilacio..ez egyetemes kultura es emberseg kerdese E21 :)

Rusznyák Csaba 2011.10.07. 13:03:14

@mikka: Ha nem csak a fröcsögés lenne a célod, talán figyeltél volna olvasás közben, és értenéd a cikket, ami azért annyira nem bonyolult. Nem, egyáltalán nem baj, ha valaminek van szíve, ha emberi, ha érzelmek vannak benne. Az se baj, ha nincsenek benne magvas gondolatok. De egy film, amire ez mind igaz, még mindig lehet nagyon jó és nagyon rossz is. Ezt nem képes felfogni kiábrándítóan sok ember, aki újra és újra azzal jön, hogy "de az xy film csak szórakoztatni akar". Igen. És? Az még nem jelenti azt, hogy automatikusan jó. Sem azt, hogy akinek nem tetszett, az valami olyat várt tőle, amit nem is akart nyújtani.

mikka 2011.10.07. 13:11:14

Definiald hogy mi a jo..es akkor lesz mihez viszonyitani, persze az akkor is a te nezopontod es azzal semmi baj, ha tudjuk hogy mihez kepest jo.
Egyebkent az irasom pont az ellen szol hogy milyen alapon dontesz arrol hogy valami nyalas e vagy sem. Schindler Listaja "nyalas" film? A Sziv Bajnoka "nyalas" film? Ugyan miert? Mert megtortent, valodi emberi eleteket mutat be? Ezert nyalas? Unalmas? Szerintem a valosag nem unalmas..vagyis lehet, de csak akkor ha a nezo, ez esetben te , keptelen erzelmileg feldolgozni a filmbeli torteneseket es azokat az erzeseket amiket kivalt. Ha ez a helyzet szerintem keress magadnak egy jo szakembert..

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.10.07. 13:11:55

@mikka: ha nem tudsz civilizált módon vitázni, repülsz, hogy nyomod sem marad, érthető? Egyszer szólok csak.

mikka 2011.10.07. 13:17:01

Egy film vagy a karaktereket alakito szineszek munkajatol lesz jo, hiteles, vagy a tortenet miatt. Optimalis esetben, ha mindketto jo, akkor beszelunk jo filmrol. Persze, kinek milyen tortenet jo, egy fiktiv sztori eseteben az izles dont, de egy valos, megtortent esemenyrol keszult film eseteben nem errol beszelunk.
A megtortent esemenyek mindig jok, az mas kerdes hogy erdekel e valakit az a bizonyos tortenes, attol a film meg jo..legfeljebb nem szereti XY.

mikka 2011.10.07. 13:19:07

@Wostry Ferenc:

???

Hol latsz te itt nem civilizalt vitat?
Nem kell repulnom draga, olyan helyen ahol badarsagokat irnak nem is szivesen maradok. Pa :)

Rusznyák Csaba 2011.10.07. 13:19:54

Még mindig nem sikerült megértened. De nagyon nem. A művészet egy KICSIT több annál, hogy MIT mutat meg. Enyhén szólva számít az is, hogy HOGYAN teszi. Attól, hogy a sztori egy igaz történet esetében nyilván adott (nem mintha nem kezelnék meglehetős szabadsággal amúgy, de ez most mindegy), a megvalósítás még nem. És azon múlik a végeredmény.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.10.07. 13:24:29

@mikka: HIányozni fogsz. Illetve nem. Csá.

RoFä 2011.10.07. 13:34:07

Gyere haza mikkamakka!!!

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2011.10.07. 14:27:21

@Wostry Ferenc:

Most akkor itt lehet véleményt megosztani, vagy nem?

Dallas (a kitiltott) 2011.10.07. 14:37:21

@Wostry Ferenc:
Szerintem kultúráltan fejtette ki a véleményét az ember, ennyiért nem kell kirepíteni valakit. Más volt a véleménye, ennyi. Olvasd át mégegyszer. Egyet nem értek vele én sem, sőt, de kihajítni erős volt..

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.10.07. 14:50:29

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: lehet, hogyne. De egyáltalán nem KELL, főleg ha csak azért osztja meg, hogy kopjon a billentyűzet.

@Dallas (a kitiltott): a kis aranyos az első hozzászólásában kifejtette, hogy "hány az ilyen kritikáktól". A szerző egy "firkász", aki "rinyál", stb, stb. Egyébként én csak szóltam neki, hogy fogja vissza magát. Ha élből kurvaanyázott volna, még ennyit sem kap. Ja, és ez nem vita tárgya. Ez a mi kis szemétdombunk, ez nem demokrácia :)

organikusviselet · http://organikusviselet.blog.hu/ 2011.10.07. 14:51:49

De rocky maga bunyózott, míg ezt a robotot irányítják...

Dallas (a kitiltott) 2011.10.07. 14:53:44

Wostry Ferenc
Értem én amit mondasz. Ezen nem fogunk összeveszni.. :)

Globetrotter2014 2011.10.07. 15:18:27

Szegény Jackman, nehet vissza hatodszor is karmolászni... :) Pedig még a jó filmjei is buktak (pl tökéletes trük...)

David Sumner 2011.10.07. 17:07:25

@ZF2: A tökéletes trükk hol bukott? Anyagilag is szép teljesítmény, a szakma imádja, a nézők dettó. 40 millióba került, csak az USA-ban 53-ot hozott, világszerte 109 milliót. Ez nem bukás.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.07. 17:38:24

már akkor sejtettem, hogy szar lesz, amikor a csajszik aláíratatták, hogy péntek reggel 9ig nem jelenhet meg róla kritika :) az egyik legsablonosabb film, amit valaha láttam, giccses, nyálas, úgy összességében förtelmes a malacorrú, táncoló kisgyerekkel meg a könnyzáporral az élen. még belegondolni is rossz, pedig jackman-t alapból kedvelem, de ez a túl a csúcson meg rocky lenyúlás robotokkal, a létező legrosszabb formában... förtelmes...

vicces, hogy pont egy ilyen filmet véd valaki olyan bullshittel, hogy nem akar több lenni, mint ami. pont egy ilyen hatásvadász moslékot, ami meg akar hatni, könnyekre akar fakasztani, de csak röhögve szenvedni tudsz rajta. könnyed esti kínzás, az egész család számára. kb csak olyan kisgyerek tudja élvezni, aki még soha nem látott filmet

egyébként meg igazuk van geekéknek, tiltsák is ki azt, aki ennyi faszságot képes leírni.

K.Leslee 2011.10.07. 18:55:53

A Sucker Punch kommentjei jutnak eszembe, ahol azt hajtogatták, hogy a film csupán szórakoztatni akar, meg, hogy nem lehet definiálni, hogy mi az, hogy jó film.
Namármost, akinek van ízlése a filmekhez, az IGENIS el tudja dönteni, hogy milyen egy jó film. Ehhez nincs fizikai képlet, ez ízlés kérdése. Máskülönben a Király nevében egyenlő lenne a Gyűrük urával, az Alien meg az Aliens vs Predator 8-cal stb. Azt nem értem, hogy az ilyen emberek miért olvasnak filmkritikákat. Meg azt sem értem, hogy miért nem lehet úgy kezdeni egy kommentet, hogy 'Én nem értek egyet a kritikával, mert szerintem....' Bizos azért, mert a magyarok alapból negatívak.
De komolyan, mintha kábé az Ő blogjára írtad volna a cikket.

Maya-- 2011.10.07. 19:47:12

..de Jackman azért még jó, nem?..vetkőzik? legalább egy picikét?..értettem, hogy pasiknak van a film, de én kedvelem Jackmant, csak most nem engedhetem meg magamnak, hogy elgyengüljek..a cselindzs miatt:)
Dakota Goyo jó-e, azt már meg sem kérdezem, akinek ilyen neve van, az csak jó lehet:)

majd megnézem, most megyek nyerni..

chuck-d 2011.10.07. 23:17:04

@K.Leslee: valamiért sokan többet akarnak belelátni a kritikákba egy véleménynél, bizonyára mert igyekszik alátámasztani a szerző, de soha a büdös életbe nem győzöd meg ezeket, hogy ez nem megkérdőjelezhetetlen leírása, ajánlója és tartalmi ismertetője akarna lenni a filmnek, csak a szerző erre képtelen, de divatból fikáz, mert márpedig ez jó. ilyenkor érv lehet a magyar csak fikáz, a trend lehúzni, a nem érted a film célját mert csak kikapcsolni akar, az öncélú vagy, a találkoztam híres emberrel, nyugaton élek, nem is értel hozzá, közhelyek puffogtatása és a királynő, a csinálj jobbat. az ilyen esetekre találták ki a szöges-szaros bézbólütőt, amin a tuning a komodói sárkány vadászmódszerére rímmel.

@David Sumner: azért annyira nem szép teljesítmény, ez alapján inkább pénzüknél voltak.

@Wostry Ferenc: jaj, Feri, nem a "civilizált módon vitázással" volt itt a baj, minek ez a duma, a következetlenség öregít, a szókimondás meg szabaddá tesz. :]

@Maya--: mivel ez egy ilyen családi film, ezért meglóbálja, csak neked. puszcsi. :]

chuck-d 2011.10.07. 23:22:00

@chuck-d: "rímmel", ó, hogy basznám meg.

Maya-- 2011.10.08. 08:35:03

@chuck-d: persze, az ingét :)..valahogy ebben biztos vagyok.

K.Leslee 2011.10.08. 09:30:37

@chuck-d: személyes kedvencem a 'filmgyárban dolgozom' LOL
Egyébként Én is külföldön élek, szóval nekem Ti ne mondjátok meg, hogy mi a jó film:-)

Maya-- 2011.10.08. 13:37:49

"filmgyárba dolgozom" :D..aha, ez nekem is tetszik.

amúgy engem nem zavarnak az ilyen seggfejek akik nyitott sliccel járkálnak, mert van így az ember, hogy hason alszik, a pofája összegyűrödik a lepedővel és a pucér seggéről lecsúszik a takaró..inkább szánom, hogy nem veszik észre ezt magukon, hanem még büszkék is rá:)..jaj, az egy szégyen. :P

a másik dolog, amit soha nem értettem, hogy pl. egy kritikus ír egy véleményt, legyen az jó vagy rossz egy filmről..azt egyesek személyes támadásnak veszik. na, ez számomra felfoghatatlan.

entro 2011.10.08. 15:00:36

Szerintem meg 10 pontos Disney Chanell film:). Nem kell bántani, de tényleg képernyőn a helye (maximum!). És nem letöltésre gondolok, hanem ez tényleg egy tévéfilm. Nem tudom, emlékszik-e v.ki arra a Disney sorozatra, ahol Martin Kove volt a földönkívüli, és 1 ilyen bigyó segítette őt a túlélésben... Na, kb. ez a szint. Amúgy meg eléggé elterelt az apaság felé, mert a vetítésen a mellettem ülő kiscsákó(aki amúgy végig imádta) véletlen az én kezem fogta meg a finálé alatt, és el se eresztette a végéig... vicces volt, na!

K.Leslee 2011.10.08. 16:30:44

@Maya--: A legjobb, hogy közben Ő nevezi a cikket negatívnak, 'magyarosnak'.

@entro: Nehéz napok egy Föld nevű bolygón. Imádtam:-)

Rusznyák Csaba 2011.10.08. 20:12:51

@K.Leslee: A "filmgyáras" emberke nekem is a kedvencem az eddigi trollok közül:)

entro 2011.10.09. 07:47:17

@K.Leslee: Köszi! Az életben nem jutott volna eszembe a címe:). De én is bírtam:)!

vTomi 2011.10.09. 12:21:08

@elefes: ÉN is ezt gondoltam először, de inkább úgy képzeld el mint a forma1-et, ez egy technikai verseny, csak automatizált. Harcoló robotok most is vannak,csak távirányításosak. A diszkóverin láttam:)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2011.10.09. 16:36:55

"...és szégyentelenül primitív feszültségkeltő eszközökkel dolgozik (...) ha kezdetben verik majdnem ronccsá, akkor végül összekapja magát, és győz"

Ezt a mondatot szeretném megköszönni. Az amerikai filmek egyik legidegesítőbb vonása.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.10. 12:53:19

Nekem erről a szíves dologról a Metropolis ugrott be. Ott van a Szív gép, meg ahogy 2026-ot elképzelték 1927-ben. :) Robotok ott is vannak, de azok inkább 3PO-ra hajaznak. Addig, amíg emberré nem válnak (l. még 200 éves ember).

qltura.blog.hu/2011/10/10/film_metropolis

entro 2011.10.12. 21:19:32

Hát jó... ez egy szar film...deazért hasonlítsuk már az azonos célközönségnek készült marhaságokhoz. Úgy nézve minimum fasza!!!

Rusznyák Csaba 2011.10.12. 21:32:58

Egy Transformershez képest tényleg fasza, de az ne legyen már viszonyítási alap...
süti beállítások módosítása