Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Trónok harca - pilot epizód

2011.04.19. 15:00 Elmeboy

Több tízezres rajongótábor zengett hozsannát, mikor híre ment, hogy George R.R. Martin nagyívű ciklusa, a Jég és tűz dala képernyőre kerül, ugyanakkor gyaníthatóan ugyanennyien sikoltottak fel rémülten, látatlanban is szentségtörést rettegve. Mindkét oldal jogosan hangoskodott: egyrészt ott van az egyes vélemények szerint valaha létezett legjobb fantasy Tolkien után, másrészt pedig a kétirányú lehetőség, hogy az HBO filmre vigye az egészet. Egy pilot talán kevés ennek eldöntésére, mégis merem kijelenteni: Westeros jó kezekben van.

Nagyon nem szeretek túlozni, de ha a Tűz és jég daláról van szó, kötelezőnek érzem a szuperlatívuszokat. Ha a becses olvasó nagyívű, komplex, izgalmas fantasy-re vágyna, gondolkodás nélkül Martin regényeit csapnám a kezébe. Aki olvasta őket, tudja, aki nem, az mondjuk itt kezdheti az ismerkedést. Martin-t az amerikai Tolkien-ként szokás emlegetni, és csakugyan: amit utóbbi világalkotásban véghez vitt, arra előbbi történetmesélésben köröket ver. Na jó, a maga módján. Nem is véletlen, hogy Martin legfőbb írásainak megfilmesítését arányában hasonló hisztéria előzte meg, mint pár évvel ezelőtt a Gyűrűk ura adaptációját.

Az HBO masszívan új sikersorozatra hajt, elég egy pillantást vetni a pesti metrót ellepő Sean Bean-es plakátokra. A résztvevők állítólag a statisztáktól kezdve a főhangosítón át egészen a producerekig óriási rajongók, ami szép és jó, ám két kérdés merül fel ezen a ponton:

a) Sikerült-e vajha úgy visszaadni a regények világát, hogy azzal még az elvetemültebb rajongók is elégedettek legyenek, valamint
b) képes-e a sorozat, szűkebben a pilot laikusok számára is vonzóvá tenni a történetet?

És mivel itt a sorozatról van szó, vegyük is előre b)-kérdést. Fanboy-ként iszonyatosan értékelem a sorozat regényhűségét, ugyanakkor rá kell, hogy ébredjek: a változtatásoknak olykor okai vannak. Már a legelső epizódban rengeteg karaktert kapunk, akik mindenféle bennfentes beszélgetésekbe bonyolódnak, és bár a forgatókönyvírók bámulatra méltóan bablevesezték össze a főbb infókat, a néző tán mégis elveszettnek érezheti magát. Az sem segít sokat, hogy helyenként kontinensek között ugrálunk, és bár már most érezzük, hogy minden egy nagyobb egész része, a szervesség, az összefüggés egyelőre csak ígéret marad. Persze Martin világa amúgy sem adja meg könnyen magát, a bevezető fejezet meg bevezető fejezet, de egy konzekvensebb felépítés dobott volna az egészen, sokrétűség ide vagy oda. Nyilvánvaló, hogy egy pilot-ban inkább az enumerációra koncentrálnak az alkotók, pláne egy ilyen komplex történetfolyamnál, jelen esetben a Stark-család és a királyi család viszonyaira, itt viszont pöttyet soknak éreztem. Jó volt látni az apró finomságokat, de ha tíz részből gondolnak kihozni egy 800 oldalas regényt, akkor értékelnék egy némileg feszesebb tempót.

Az eredeti kérdésre visszatérve: eddigi látszat alapján a Trónok harca a résztvevő karakterek és már most felsejlő plot-ok sokfélesége alapján egyszerre tűnhet vonzónak és riasztónak, ki mit vár. Feltehetőleg mint a regényekhez, ide is egy jó adag türelem kell majd. Még ha az első benyomás az is, hogy lehetett volna mindezt céltudatosabban, szigorúbban, a naaaaagy ígéret ott van benne, hogy egy a Sopranos-hoz (Maffiózók) vagy Six feet under-hez (Sírhant Művek) hasonló sokszereplős folytatásost kapjunk, az alapanyag megvan hozzá, sőt.

Aztán ott vannak a regényciklust ismerőknek és imádóknak címzett apróságok, és azt hiszem, ezen a ponton jár egy nagy taps a komplett kreatív gárdának, a színészeknek meg a mindezt pénzelő HBO-nak, merthogy Westeros Falastul, Kings Landigestül, imádott szereplőtől gyűlölt szereplőig életre kelt, és ennek hátterében feltehetőleg hasonló rajongás áll, mint amit itt a geekz-en is hajlamosak vagyunk tanúsítani. Lehetne persze vitatkozni azon, ki képzelte el tökösebbnek Jon Snow-t, rondábbnak Tyrion-t (említett szereplő felvezetése zseniális, soha nem bírtam elképzelni a gnómot nála kétszer magasabb ledér hölgyekkel, de most megmutatták), szexibbnek Cersei-t, de végső soron mindegy, mert látni, hogy minden nagy szívvel lett életre keltve, meg a cgi-Gollamot is megszerettük anno, pedig. Martin közreműködése a sorozatban köztudott, de reméljük, nem csak ezen múlik.

Aztán lehetne még sorolni a marhajókat: ahogy a tohonyává vált Robert lépcsőn mászik le a lóról, a farkaskölykök megtalálása, Catelyn és Jon összenézése, a királyi udvartartás érkezése, Ned és Jaimie rövid kölcsönös baszogatása, Bran falmászása, majd a végén a szó majdnem szoros értelmében vett cliffhanger … kurvajó, na, és nem is feltétlenül kell a regények ismerete ezekhez. A térképes-fogaskerekes intró meg annyira telibe talált minden PC-s stratégiajátékos áthallás ellenére, hogy a mostantól esedékes újraolvasások közben sajna már elválaszthatatlan lesz a szövegtől.

Összességében egy nagyon erős, ha nem is mindent letaroló kezdést kaptunk. GRRM rajongóknak kötelező, mint ahogy az imák is, hogy ne öljék meg egy évad után, a többséget meg hátha megfogja annyira, hogy legalább pár évadra és egy tisztességes nézettségi szintre kifussa magát. Rajongástól eltekintve is baromi jó sorozat lenne ebből.

Winter is coming.

32 komment

Címkék: sorozat fantasy 4csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr292839057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.19. 16:33:36

engem megvettek, és nem olvastam (shame on me), annyira nem is kedvelem különösebben a fantasyt sem, mégis tetszett az első rész, illetve a pilot, nah.

Danis 2011.04.19. 16:36:18

Nem tudom az adatokat, de sztem a nézettségtől nem kell tartaniuk. Nem olvastam a regényeket, de engem kilóra megvett.

Lezuzius 2011.04.19. 16:46:13

@Danis:
Cumulative viewers: 4.2 mill
"live" 2.valami + tobbiek csusztatva neztek, ami itt nem annyira gaz, mert nincs reklam amin attekerjenek.

insidetv.ew.com/2011/04/19/game-of-thrones-premiere-ratings/

Elmeboy 2011.04.19. 16:48:07

A pilot meglehetősen meggyőzően szerepelt, ekkora kampány után mondjuk várható is volt:

thewertzone.blogspot.com/2011/04/initial-game-of-thrones-ratings-info.html

Remélhetőleg így is marad, és a szövevényesség meg a trademark-nak számító hirtelen szereplőhalálok nem riasztják el a népet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.19. 17:52:23

@Lezuzius: szép lesz ha a sorozat beéri a regényt. :D

Lezuzius 2011.04.19. 17:57:53

@doggfather: remeljuk a legjobbakat. Es jo egeszseget Martin bacsinak :)

2011.04.19. 19:50:12

A Tolkien-hasonlítás egyrészt kötelező kör (sajnos), másrészt viszont kommentcsapda butthurt tarisznyásbölcsészeknek.
De igen, hasonló ASOIF-buziként én is vinnyogva élveztem az első részt :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.04.19. 19:57:47

A leírás alapján kb öt és fél csillagot vártam volna, így a négy kissé meglepett. Tudom, borzasztó fontos észrevétel, de nem olvastam a könyve(ke)t és még a sorozatot se láttam...

rockjano 2011.04.19. 21:23:44

A többi hétfő gondolom nem lesz kódolatlan :-).

Jöhet a torrent :-)))

leslielong 2011.04.19. 22:21:24

Vagy elő kéne fizetni az HBO-ra.

Könnyű a torrentről lelopni a filmet, és ingyen nézni, ha már szegény szinészek és az iró is megdolgozott a pénzért, hogy téged szorakoztasson.
Remélem téged se fizetnek majd ki a munkád után! És majd letőltik a müved a torrentről.

Chapell 2011.04.19. 22:32:47

@leslielong: Mondjuk a színészek nem hiszem hogy azután kapják a fizetést, hogy mennyien nézik meg a sorozatot :)

2011.04.19. 22:51:21

@Chapell: Kérdezz meg valakit a Friends-csapatból, vagy akár Charlie Sheent.
De.
Sőt, ha a nézettség fos, akkor jön a kasza, és a színész repül.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.04.19. 23:08:39

És szegény Charlie hogy nyomorog :DDD

Szerencsétlen színészek, holnaptól biztos a bögrét fogják rázogatni a sarkon a sok szemét ingyenélő tolvaj letöltögető miatt. Ha GRRM vagy bármelyik HBO-főköcsög ettől lesz hajléktalan, szorítok nekik helyet a sufniban.

cyd 2011.04.19. 23:09:58

@Equinoxe: az ér, hogy van hbo-m, de torrenteztem? A HUN-KOR 6:3-at néztem élőben.
A könyv ismerete nélkül is minden követhető volt és jól lehetett érezni, hogy mekkora íve van a sztorinak. Drukkolok neki.

Lezuzius 2011.04.20. 00:10:56

En gondolkodom amugy a hatralevo 9 reszre a hbo elofizetesen, huseg nelkul 3k, ket honapba belefer.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.04.20. 00:55:44

Engem annyira nem érdekel a sword & sorcery (bár az angol wikipedia-cikk alján az "incest in fiction" kategória valamennyire felkeltette az érdeklődésem), de az mennyire durva már, hogy az igényes történetmesélés után (Maffiózók, stb.) már lassan a komolyan vehető blockbusterek is kezdenek átköltözni a tévébe a moziból. Mondjuk lehet, hogy ez csak ilyen tiszavirág-életű dolog, mert csomó csatorna meg közben kezd átnyergelni a sorozatokról az olcsó reality-kre.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.20. 08:21:13

@leslielong: van hbo, mégsem ott nézem, mert ott vszínű szinkronizálni fogják...
Vagy kedden éjszaka adják le, akkor meg alszom, sorry...

CruelAngel 2011.04.20. 09:12:57

Csak, hogy gerjesszem a vedd meg, ne torrentezd stb. flamet:
itcafe.hu/hir/gaiman_copyright_kalozkodas.html

Rusznyák Csaba 2011.04.20. 09:17:20

Remek lett, amit vissza lehetett adni a könyvből filmben, azt visszaadták, nem hiszem, hogy ennél jobban meg lehetett volna csinálni. Csak tartsák a színvonalat.

leslielong 2011.04.20. 10:45:09

@doggfather: Ha valóban lenne HBO-d akkor tudnád, hogy hétfőn este 22:00 kor és feliratozva adta az HBO.

De nézd ahol akarod.. Csak mielött irsz tájékozódj, mert igy hülyének fogsz tünni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.20. 10:54:01

@leslielong: Az igazság az, hogy a Gengszterkorzót ott néztem, és azt keddenként éjjel adták (mármint a feliratos verziót), belefáradtam az éjjelezésbe, ezt meg se néztem, hogy hogy adják, azt hittem ugyanúgy, bocsi.
A tényen nem változtat, hogy van, és nem ott fogom nézni.
Sorry.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.04.20. 19:12:28

Megnéztem, hát nem vert földhöz. Nem mondom, hogy rossz volt, sőt, de az túlzás lenne, hogy beszippantott.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2011.04.20. 19:28:25

Egy kicsit lassú volt ez a pilot, de remekül teremtették meg a Martin által megálmodott világot. Minőségi sorozat lesz ez. Az meg külön öröm, hogy már be is rendelték a 2. évadot.

"Csak tartsák a színvonalat."

Az 1×02 már tempósabb és jobb rész, mint a pilot volt.

leslielong 2011.04.21. 14:09:24

@doggfather:

Hát ha valóban HBO előfizető vagy, akkor van egy jóhirem. Az HBO GO (ondemand) hamarosan minden előfizetőnek elérhető lesz. És nem kell hozzá csak internetkapcsolat. Semmi IPTV vagy spéci setopbox. Tehát akkor nézed meg az HBO filmet a számitógépen amikor csak akarod és annyiszor ahányszor szeretnéd. Csak gyors netkapcsolat kell hozzá. De piisszt :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.21. 14:26:16

@leslielong: így már sokkal jobban hangzik. :D

A hbonál dolgozol, azért reklámozod, mi?! ;)
:D:D

mesko 2011.04.21. 21:04:55

na ez szuper volt, nagyon megvoltam elégedve eddig..s remélem így lesz továbbra is:)
nekem tetszett, ahogy indult, jó a ritmusa szerintem, mert ugye itt nagyban számítani fognak a karakterek, s ennek megkell adni a módját..kurvajól indítottak..kis rutinos dolgokkal: egy kis nyílazás, egy kis hímzés, majd le is nyestek egy fejet, hát csak úgy mert ez a törvény:))..cool.
majd jön a király Starkhoz, hát mig ő eszik, iszik, addig vegye kézben valaki a dolgokat, stb,..jó ez!..és még milyen lesz:)
őszintén bevallom, nem tudtam ne emlékezni Boromirra, mind jött, hogy ez itt for Gondor!..de aztán sikerült elvonatkoztatnom, mert ez a sztori sokkal konzisztensebb lesz az LOTR-nél, nem lesznek olyan csúdijó tájak, de minden egyébb bővebben lesz:))
nagy fantasy rajongó lévén, erősen szorítok ennek a szériának.

@doggfather: :D, meg az hbo-n nem tudsz olyat csinálni, hogy subtitle off(engem pl. ha már fut egy felírat az zavar)

leslielong 2011.04.22. 20:32:36

@mesko: Az HBO2 és a HBO Comedy esetén igen. Ott a setop box-on kikapcsolható a DVB-s felirat.

mesko 2011.04.23. 10:24:53

@leslielong: köszi:),ezt nem tudtam, ugyamúgy nekem is van HBO..nálam minden elérhető filmcsatorna kötelező!

Feanor 2011.04.23. 14:30:14

A Wire óta külön figyelem az HBO-s sorozatokat, és ez a mostani pilot nagyon tetszett! Nem olvastam a könyveket, de így is jó volt a karakterek bemutatása, nem volt gond a tempó.

terran 2011.04.23. 21:32:50

2. részhez ivós játék:

egy csöcs egy feles

ha valaki mondja, hogy "the winter is coming"
egy sör
süti beállítások módosítása