Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Bud Spencer: Különben dühbe jövök

2011.01.18. 08:00 Geekblog

Rendszeres olvasónk és jelenlegi posztunk vendégbloggere, a hagymásbab-fetisiszta és Piedone-rajongó elefes a nem olyan régen magyarul megjelent Bud Spencer önéletrajzi könyvéről osztja meg velünk a gondolatait.

Noha Bud Spencer önéletrajzának bármilyen körülmények között örül az ember, a Nyitott Könyvműhely – a nyilvánvaló okok mellett - talán nem véletlenül időzítette a megjelenését éppen a karácsony előtti időszakra. Aki nem azzal töltötte az ünnepeket, hogy a karácsonyi maradékot a tévé előtt szopogatta, az is belefuthatott a jellegzetesen csattanó, mázsás pofonokba (és hogy már megint szerencsétlen Riccardo Pizzuti kapja a nagy maflásokat), mert a tévécsatornák bevett szokásukhoz híven, egymás között leosztva, orrvérzésig Bud Spencer (és Terence Hill)-maratont tartottak. A könyv megjelenését így akár aktuálisnak is tekinthetjük.

Nyolcvanadik születésnapjának estéjén Bud különös telefonhívást kap: a vonal túloldalán a huszonéves úszó- és vízilabda bajnok Carlo Pedersoli találkozóra hívja őt. A bölcs öregnek szinte azonnal viszketni kezd a tenyere, amint meglátja a pökhendi fiatalembert, akinek a szája sarkából hanyagul lóg a cigaretta, de fékezi magát és inkább leül, hogy elmesélje neki az életét – azt az izgalmas életet, ami rá vár. Nem véletlenül tesz különbséget ilyen sajátos módon két énje között: míg sportolóként mindent csakis saját magának köszönhetett, hiszen a stopperóra állapította meg a teljesítményét, addig színészként csupán a közönség jóindulatára hagyatkozhatott. Bud Spencer végtelenül, olykor túlságosan is szerény ember, nem is érti, botcsinálta színészként hogyan válhatott a közönség kedvencévé. Mielőtt Bud Spencer megszületett volna, Pedersoli alig harminc évesen már nagyon izgalmas életet tudhatott maga mögött. Az önéletrajz szűkszavúan mesél a gyerekkorról, a második világháború viszontagságairól, a sportsikerekről és a Dél-Amerikában töltött évekről. Igazából ez a szűkszavúság a könyv egyik legnagyobb gyengéje, továbbá, hogy valóban olyan, mintha tényleg mesélne: néhol nehéz követni, mert ide-oda csapong az időben, felemleget, hozzátesz, máskor pedig, akár a Bulldózer, csak rohan-rohan előre és néhány odavetett félmondatban aprítja az esztendőket.

Persze egy önéletrajztól nem azt várja az ember, hogy tételesen, évről-évre vigye végig az élettörténetet, de a könyv hemzseg az olyan, éppen csak megemlített történetektől, amelyek vannak olyan érdekesek, hogy bővebben is szeretnénk olvasni róluk. A Dél-Amerikában töltött évek e néhány sor alapján egy kalandregény izgalmait sejtetik, és felvillan, hogy az olimpikon élete sem csupán az edzésekből állt. A filmes kulisszák mögé is egyik pillanatról a másikra, szinte észrevétlenül kerülünk– az előbb még éppen hogy statisztált, a következő pillanatban pedig már létezik Bud Spencer és valahogy hamarosan már világhírű is. Nyilván mindenki számít a Terence Hillel kapcsolatos sztorikra, de ezekből is nagyon keveset kapunk. Van helyette gyorstalpaló olasz filmtörténet, különös tekintettel a spagetti-westernekre és rengeteg név, amik nagy része valószínűleg semmit sem mondanak az egyszeri olvasónak.

Amikor valamelyik csatorna két egymást követő nap leadta mind a négy Piedone filmet, szembetűnő volt a két-két rész közötti különbség. Míg az első kettő jóféle krimi, addig a Piedone Afrikában és az Egyiptomban már inkább a biztonságos, vértelen családi mozi felé mozdul, fontos szerepet adva a kötelező kisgyereknek, aki a végső összecsapás nagy tömegbunyójában viccesen fejbe vágja, csapdába csalja a gonoszokat, a nagy Piedone pedig a hüvelykujját mutatva rámosolyog. Nem Az ördög jobb és bal kezének Bumburnyákját és nem a Charlie Firpót alakító morcos, általában tapló, de szeretni való pofonosztó meséli itt az életét, hanem az Aladdin dzsinnjét és a Bunyó karácsonyig Mosesét játszó, tisztességben megőszült, világhíres nagypapa. Életútja mellett az öreg Bud megosztja velünk gondolatait is, a filmekről, a mai fiatalságról, az olasz oktatásról és úgy általában a világról. Mondhatnánk, hogy egy sokat tapasztalt ember adja át bölcsességét, pedig eszmefuttatásai valójában sokszor fölöslegesek, közhelyesek, akár a Szomszédok végén is elmondhatta volna Lenke néni és a Kutya kesergései között.

Sajnos időnként a szövegben is felbukkannak hibák, amelyek megzavarják az olvasót: Stan és Olli emlegetése kapcsán talán nem kapcsolunk azonnal, hogy Olli nálunk Panként ismert, vagy amikor az Aranyeső Yuccában rövid ismertetőjénél az írják, hogy „a filmben egy orvos megbízásából kábítószert terjesztő, bőbeszédű figurát alakítok…” – na, az öreg Bud ilyet soha nem tett volna. Mindezek ellenére a Különben dühbe jövök szórakoztató olvasmány, még ha sokkal, de sokkal többet is szeretnénk megtudni főhőséről. Mire a kondér hagymás babnak a végére érünk, és alaposan kitunkoljuk egy vastag szelet kenyérrel, már kérnénk is a következő tállal.




Kiadó: Nyitott Könyvműhely
Kiadás éve: 2010
Fordította: V. Pánczél Éva
Eredeti cím: Altrimenti mi arrabio. La mia vita
Oldalszám: 220

23 komment · 1 trackback

Címkék: könyvkritika vendegblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr152591496

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Találkozás Bud Spencerrel Rómában 2011.01.18. 15:12:13

Bud Spencer, mindannyiunk kedvence a napokban ünnepli 79. születésnapját. Ennek kapcsán tesszük közzé az alábbi történetet, mely egy fél évvel ezelőtt történt meg egyik honfitársunkkal."Idén tavasszal terveztem egy római utat, s mivel már voltam k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheBerzerker 2011.01.18. 08:28:36

Szomorúan olvasom soraidat:( Ettől függetlenül nekem kötelező vétel a könyv, mert szerintem a Tokyo Vice mellett 2010 legfontosabb hazai könyves megjelenéséről beszéltünk.

Tibike15 2011.01.18. 09:39:33

Nekem is a nagy kedvencem Bud és Terence meg persze a bab :)
Szerintem meg jó ez a könyv. Persze, jó lenne még többet olvasni és még több eddig nem ismert információt megtudni a filmjeiről, ezzel egyetértek.
Ettől független egy nagyon kellemes könyv, nem tudtam letenni.
Sokkal jobban megérti az ember, hogy mi történt a színfalak mögött, a motivációit és az érzéseit, nekem rengeteg új információt adott.
Például, hogy sokáig nem tudott angolul, hanem bebiflázta a szöveget, de olyan jól, hogy simán le tudták forgatni a filmeket. Ehhez azért kellett agy, sokan még magyarul sem tudnak egy rövid verset megtanulni, nemhogy előadni.
Lehetne persze többet írnia, ezzel egyetértek, de ez sem kevés. Annyi ócska és semmitérő könyvet adnak ki mostanában, ez pedig nem az.

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2011.01.18. 09:49:03

Most vegeztem a könyvvel, es pontosan ugyan ez az erzesem, hogy ebböl kicsit többet vartam, es valahogy olyan felületesen lett megirva. Az ironak talan kicsit melyebbre kellett volna asnia egy-egy törtenetben. (ill. nem tudom, hogy ezt most ö szemelyesen irta meg, vagy "diktalt"?)
Ettöl függetlenül jo volt olvasni, es jo tudni, hogy meg mindig itt van a pofonok kiralya (es persze az ö tarsa)! :-)

hg002 2011.01.18. 10:29:55

Egyetértek, nekem is kb. hasonló benyomásaim voltak.
A legnagyobb hiányérzetem a kedvenc Bud-Terence filmjeimmel kapcsolatosan volt. Bud (vagyis Carlo) persze maga is bevallja, hogy az épített környezetben játszódó filmek helyett sokkal jobban szerette a szabad természetben történő forgatásokat. Ez érthető, viszont nekem pont azok a filmjei a legkedvesebbek, amelyeken néhány mondattal átrobog a könyvben (És megint dühbe jövünk, Nyomás utána, Nincs kettő négy nélkül, stb.) - ezekről nem tudunk meg sokkal többet, mint eddig. A westernfilmekről szóló rész szerintem is túlsúlyos lett, Bud igazi karakterét a Piedone-széria és a fent említett "modernebb" vígjátékok csiszolták tökéletesre.
Természetesen rajongóknak kötelező olvasmány, hiszen közelebb kerülhetünk a nagy öreg világához.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.01.18. 10:43:57

Korrekt! Én a karácsonyfa alá kaptam meg :) és két nap alatt végeztem vele. De hiányérzetem van. Ez egy öszedobott könyv. Szar. Egy olyan korban volt aktív és olyan emberek között mozgott, hogy sokkal érdekesebb hatások és élmények érték. Ha nem tud ezekről magától írni vagy beszélni, kellene egy jó kérdező és akkor meglenne egy jó könyv....

Six 2011.01.18. 11:27:58

gondolom a szokásos hiba drug nem egyenlő drog...

elefes 2011.01.18. 11:52:02

Nem írtam bele, mert olyan furcsa volt, hogy egyszerűen nem tudtam hová tenni, amikor az 51-es körzetet említi. A másik pedig szintén egy néhány szavas megjegyzés a Piedone-filmek kapcsán, hogy végre a saját hangján szólalhatott meg. Azelőtt szinkronizálták volna?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.01.18. 11:57:50

@Six: csakhogy mi a Gépnarancsban is nagyon otthon vagyunk ;)

gigabursch 2011.01.18. 12:01:56

Sosem tudhatod, hogy a megírt könyvből a kiadó mit húzatott ki, mondván fölösleges.

ekszpert 2011.01.18. 12:02:37

Nem értek egyet a cikkíróval és néhány hozzászólóval sem. Carlo filmjeit láttuk, nem kell tovább boncolgatni. Kronológiailag vannak sorolva és így értelemt is kapott hogy, melyik miért alakult így. Nagy plussz volt, hogy tele volt olyan infókkal, amiket eddig kevesen tudtak. Pl. a dél-amerikai "munkás" évek, családi háttér stb. Érdekes volt hogy mennyi amerikai szinész, producer és egyéb filmes figura vett fel olaszos nevet, miközben általában fordítva szokott lenni. Jó a könyv. 4 csillagot megérdemel.

U.i.: Tavaly megjelent Belmondo önéletrjza is...

Rusznyák Csaba 2011.01.18. 12:19:25

@elefes: bizony, arrafelé szinkronizálják a saját színészeiket, szóval teljesen normális, hogy valaki évekig nem szólal meg a saját hangján a filmjeiben.

Terézágyú 2011.01.18. 12:26:14

@elefes:
"végre a saját hangján szólalhatott meg. Azelőtt szinkronizálták volna? "

Ne felejtsd el, hogy Czinkóczi Zsuzsa se a saját hangján szólal meg a filmjeiben... Róna Viktor se, amikor Zrínyit játszotta... szóval általában a nem képzett színészek.

elefes 2011.01.18. 12:29:14

@Rusznyák Csaba @Terézágyú: Nekem nagyon furcsa volt, én vétkem. .D

Rusznyák Csaba 2011.01.18. 12:31:49

@Terézágyú: Itt előfordul, de Olaszországban hagyomány.
@elefes: Ez mondjuk a könyvben megért volna egy rövid szerkesztői magyarázatot, hogy képben legyen az olvasó.

zaturek 2011.01.18. 14:42:00

Lehet, hogy kicsit patetikus leszek: de egy letűnt korszak méltó megkoronázása lehetett volna, ha ezt az önéletrajzot kiadják hangoskönyv formában, Bujtor István tolmácsolásában. Sajnos ebből már semmi nem lesz. :(

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.01.18. 15:21:33

de ki az az E. B. Clucker? :) mert folyton hivatkozik rá, miszerint számtalan filmjét rendezte. De a fickót nem így hívják, de nem ám. Persze ez nem Bud hibája..

freddyD 2011.01.18. 19:30:12

Teljesen egyetértek a cikkel. Bár nálam még hátra van vagy 40 oldal már kb 50 után éreztem, hogy ez a könyv nem az lesz, aminek reméltem.

Most mondanám azt, hogy már nem emlékezik sokmindenre, de érdekes módon pont a fiatalabb éveiről beszél a legrészletesebben.

Engem is zavart, hogy végig olasz emberekről beszél bőségesen, akikről fogalmam sincsenek kik. ÉS gyanítom senkinek nem mondanak semmit, aki nem olasz. Ez nem az ő hibája, csak ez is veszít a szórakoztató értékéből

Én csak abban reménykedem, hogy Terence hamarisan nekiáll egy saját önéletrajznak és ott jobb beszámolókat kapunk, mint itt

Áramvonalas Földműves 2011.01.18. 20:43:17

Őszintén szólva el nem tudom képzelni,h Bud-nak érdekes élete volt. Gondolom az ilyen könyvekhez nem sok köze van a szerzőnek - hacsak nem tényleg az érdektelenebb részét írta a nevekkel,mármint ő maga, dehát mitől is lenne jó. Tökmindegy,h milyen élete volt, ha az író jól tálalja. Amúgy meg, ezek a kis elejtett érdekes morzsák kidolgozva, kitalálva valszeg ugyanolyanok lettek vna, mint ami most benne van - legalábbis ahogy írtad - hiányérzetkeltő:)

Ha van olyan színész, akinek tényleg nem érdekel az élete az ő:D Persze ki nem tojja le,h nekem mi az érdekes. Vajon hol népszerű még? Ezt valszeg sehogy nem lehet lemérni rendesen.

RoFä 2011.01.21. 09:33:30

@Áramvonalas Földműves: Kb mindenhol nepszeru szerintem.

Az "igazi" eletrajzot majd megirja valaki mas, remeljuk minel kesobb.

hg002 2011.01.23. 17:53:09

@RoFä: Azt olvastam valahol, hogy Bud (vagy legalábbis a Bud-Terence filmek) igazából Olaszországban, Németországban és Magyarországon népszerűek, ezekben az országokban alakult ki komoly rajongótáboruk.

Áramvonalas Földműves 2011.01.23. 17:58:46

@RoFä: @hg002: ja azt én se hinném,hogy "kb mindenhol"...sőt, inkább az utóbbi tűnik valószínűnek.
süti beállítások módosítása