Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Mexican Stand-off különkiadás (#19): Random magazin

2011.01.04. 08:00 Santito

Nem is olyan régen egy egyedülálló képregényes kezdeményezés indult útjára a világháló berkeiben, legnagyobb örömünkre egyik szerkesztőségi tagunk vezénylete alatt. A Random virtuális képregénymagazin a lelkes és önfeláldozó csapatmunka iskolapéldája, egy ingyenesen, több formátumban is letölthető (egészen pontosan erről a címről), fekete-fehér képregényantológia, mely egyelőre szigorúan papírmentesen posztapokaliptikus, dark fantasy, urban fantasy és humoros zsánerekkel támadja be az olvasók látóidegeit. Az ötlet debütálásakor kapott hideget és meleget is, de az első kísérleti szám után az alkotók úgy tűnik nem vesztették el lelkesedésüket: erről faggattuk a Random főszerkesztőjét, Chavezt, a képregényes fórumokon és a Filmvilág oldalain ólálkodó titokzatos yakuzaszakértőt, a Geekz saját, külön bejáratú Keyser Söze-jét, akivel nem hogy még egyetlen munkatársunk sem találkozott személyesen, hanem mindössze egyetlen rosszul fókuszált képünk van róla (amin ÁLLÍTÓLAG látható).

- Bár a Képregény.net és a Geekz törzsolvasói már ismerik a Chavez nicket, de azért mégis megkérnélek, hogy mutatkozz be a kevésbé tájékozottaknak.
- Helló, Chavez vagyok, a Képregény.net és a Geekz törzsolvasója.

- Miért gondoltad, hogy szükség lenne egy ilyen kezdeményezésre?
- Kicsit messziről megyek neki, oké? Az én korosztályom (kora 30-as) már többnyire a nyugati popkultúra bűvöletében nevelkedett, viszont legalább annyi szép emlékünk van még az akkori hazai vonalról is. Gyerekként valahogy nem tűnt úgy, hogy jelentősebb színvonalbeli különbség lenne az itthon kapható magyar és a külföldi képregények között, és ma már tudom, hogy valóban nem is nagyon volt. Ezt az állapotot jó lenne visszaállítani. Persze tisztában vagyok vele, hogy mára alaposan megváltoztak a körülmények, de ugyanakkor az előnyükre is változtak a dolgok, hiszen mostanra elvileg sokkal több eszköz és lehetőség lett adott, hogy végre versenyképes magyar képregények születhessenek, és hogy kialakuljon egy komolyabb hazai képregénykultúra. Én magam azonban úgy látom, hogy ezekkel a lehetőségekkel nem igazán tudnak vagy akarnak élni az emberek, és a magyar képregény egy helyben topog.
- Kis példányszámú szerzői kiadványok, stripgyűjtemények, művészi ujjgyakorlatok, klasszikusok újrakiadásai, pár oldalas képregényeket tartalmazó gyűjtemények készültek és készülnek is szép számban, ami jó és szükséges, de ezek is csak ugyanazon belterjes képregényes közösséghez jutnak el. Márpedig a képregénykészítés szerencsés esetben földrajzi elhelyezkedéstől független, vagyis magához az alkotáshoz elvileg ugyanazok a lehetőségek állnak rendelkezésére az embereknek itt, mint mondjuk Amerikában vagy Franciaországban, vagyis arányaiban itt sincs kevesebb tehetséges ember, és még annak sincs akadálya, hogy akár "sztárrajzolókat" is adjunk valamikor a nagyvilágnak. Szélesebb olvasóközönség pedig értelemszerűen azért nincs elég, mert a hazai megjelenések jelenleg még a hazai ízléssel sem nagyon versenyképesek, nem hogy a nagyvilágival.
- Márpedig én biztos vagyok benne, hogy ha megfelelő színvonalú magyar művek születnének, azok közel olyan népszerűek lehetnének, mint a divatos külföldi címek, szerintem ugyanis a magyar ember szívesebben venne magyar képregényt, ha az valóban jó, mert hát mégis csak közelebb érezheti magához ezeket a történeteket, még akkor is, ha azok például egy olyan műfajban készültek, aminek itthon nem igazán vannak komoly hagyományai. (Ez szinte mindegyik jelentősebb képregényes műfajra igaz, sajnos.) Tehát ezt az űrt kellene valahogy betölteni, és ezt a nemes feladatot próbálja felvállani a Random is, illetve sokkal inkább csak megindítani valami folyamatot.

Café Postnuclear - VW vázlat (Budai Dénes)


- Miért éppen virtuális képregényantológia?
- Ami a webes megjelenést illeti, először is úgy gondoltam, hogy nézzük meg előbb, hogy sikerül-e megvalósítani ezt az elképzelést, illetve hogy hogyan fogadják majd az emberek a végeredményt. Ha azt akarjuk, hogy ez valóban a tömegeknek szóljon (és ne csak kizárólag a jelenlegi képregényfanoknak), akkor az lesz a legjobb, ha magát a tömeget kérdezzük meg, hogy mi a véleménye róla. Így azonnali visszajelzést kapunk, amit aztán tudunk hasznosítani a következő számok készítése során. Továbbá a webes felület remek lehetőséget biztosít, hogy minél több emberhez jutassuk el a produktumot. (Meg aztán amúgy sincs egy árva kanyink a kiadatására. :) )
- Virtuális képregényantológia pedig azért lett, mert bár a képregény a monitoron is csak képregény, de miért ne csináljuk úgy, mintha egy valóban létező magazin szkennelt változatát olvasnák az emberek? Borítóval, szerkesztői levéllel, impresszummal, tartalomjegyzékkel. A kezdetektől fogva úgy terveztem, hogy egy flash lapozóban is hozzáférhető legyen, hogy legalább a hangulata legyen meg a papíralapú képregényeknek. Így aztán tényleg virtuális lett a magazin.

- Miért Random néven fut a projekt?
- Olyan nevet akartam, ami rövid, egyszavas, van jelentése, nem túl elcsépelt, lehetőleg minden nyelven jelentsen valamit és jól nézzen ki pólóra nyomva. :) A Random Black Bird nevű rajzolónk ötlete volt (aki sajnos idő előtt kiszállt a projektből). A Random már csak azért is jó név,mert a véletlenszerűség vonatkoztatható úgy általában a képregényekre és erre az antológiára is. Persze szó sincs róla hogy random válogatnánk a magazinba, de mégis a sokféleség jellemzi. (Egyébként India legrégebb óta futó humormagazinját is Randomnak hívják. 2008-ban indult. :))

A Titkárnő (korábban Office Girl) színesben (Lőrinczi Balázs)


- Van-e hazai vagy külföldi példa, ami hatással volt a Random születésére?
- Virtuális magazinként nincs, legalábbis én nem nagyon olvastam még ilyesmit. Képregénymagazinként viszont a legfőbb előkép a nagyszerű brit 2000AD, valamint egykori személyes kedvencem, a Vampi magazin, illetve más egyéb európai és amerikai fekete-fehér populáris képregényantológiák, de természetesen csak jellegükben igyekszünk követni őket, érthető okokból mi azért kicsit rugalmasabbak szeretnénk lenni.

- Mik a közeli és távoli célkitűzéseitek, és milyen közönséget akartok megnyerni magatoknak?
- Természetesen elsősorban szeretnénk minden egyes számmal növelni a magazin színvonalát, és általa pedig az olvasótábor méretét. Ezekhez nélkülözhetetlen, hogy odafigyeljünk az olvasói kritikákra és visszajelzésekre. Mostanra már számos vélemény és kritika befutott hozzánk, amik alapján már sokkal megfontoltabban tudjuk készíteni a folytatásokat, hiszen a visszajelzések eléggé összhangban voltak egymással. Persze megalkudni se fogunk. Annak is örülnénk, hogy ha minél több tehetséges rajzoló és író jelentkezne nálunk, hogy minél változatosabbak maradhassunk. A távolabbi cél természetesen a rendes, nyomtatott magazinként való megjelenés, de fontos, hogy abban az esetben is a lehető legolcsóbb áron lehessen hozzájutni a Randomhoz, mert különben semmi értelmét nem látom lejönni a webről.
- A Random koncepciójának és reklámstratégiájának egyik eleme, hogy megpróbáljunk kitörni a képregényes körből, és olyan emberekhez is eljutassuk a műveinket, akik eddig különösebben nem érdeklődtek a képregények iránt, de látva, hogy magyar gyártmányról van szó, talán jobban odafigyelnek rá. Ehhez pedig több, mint ideális az, hogy ingyen letölthetőek, illetve online olvashatóak vagyunk.

A város legendái alternatív borító (Lőrinczi Balázs)


- Kinek vagy kiknek az ötlete volt eredetileg és ki segített a kibontásában? Hogyan és mi alapján válogattátok össze a projektben résztvevőket?
- Az alapötlet csak részben az enyém, hiszen korábban már másoktól is olvastam, hogy hasonló képregényekkel és antológiákkal képzelik el a népszerűsítést. Amikor korábban sokat elégedetlenkedtem amiatt, hogy miért nem születnek itthon inkább a nagyobb tömegeket is érdeklő műfaji képregények, mindig azt kaptam, hogy nincs fizetőképes kereslet, meg a rajzolóknak se ideje, sem pedig motivációja ilyenekre, én pedig ezt bár megértettem, de egyszerűen nem akartam elfogadni. Közben ezzel egy időben meg azt láttam, hogy sorra bukkannak elő a remek kézügyességgel megáldott rajzolók, viszont néhány dícsérő kommenten kívül nem nagyon motiválta őket semmi, legfeljebb egy-egy pályázat nevetséges díjai.
- Rossz volt nézni, hogy itt ez a sok ügyes ember, akik szorgalmasan rakosgatják fel a blogjaikra az új rajzaikat vagy a komplett képregényeiket, de teljesen céltalanul, és már két gratuláló kommenttel is elégedettek lehettek. Félő volt, hogy idővel kiábrándulnak az egészből. Miután nekem volt egy célom, nekik meg szabad kapacitásuk (és profi rajzolók amúgysem álltak volna szóba velem), úgy gondoltam, hogy laikus kibicként megpróbálom a két dolgot összehozni. Gondoltam legrosszabb esetben is csak pár újabb képregény született volna, és még pár ember, aki átkozza a nevemet. Így aztán szóltam néhány ilyen ráérős rajzolónak, és írtam egy felhívást is a képregény.net fórumára, amire rövid időn belül meglepően sokan jelentkeztek, jobb és gyengébb képességűek, ismert és ismeretlenebb nevek egyaránt, így aztán csak válogatni kellett. Persze a jelentkezők közül is volt aki csak jött, és ment, de aki maradt, az a mai napig lelkismeretesen dolgozik, és én rendkívül büszke is vagyok rájuk.

Így született a Rossz bőrben - a forgatókönyv első oldala by Emtrexx (Ács Zsolt)


- Be tudnád mutatni pár szóban a rajzolókat és a forgatókönyvírókat?
- A blogon már megtettem: klikk ide.
- A két jobbkezem egyébként Balakin és Emtrexx, akik a képregényalkotáson túl még a többi grafikai melóval is foglalkoznak. (Kiadványtervezés, promóplakátok, tipográfiai dolgok, beírás, bubizás, a blogot pedig Emtrexx egyedül rakta össze.) De sokat segít Horváth Henrik is, tanácsokkal, bedolgozásokkal egyaránt. Nélkülük sehol nem tartanánk. A Random stábban egyébként sokan vannak (és még többen leszünk is), de ők majd csak később fognak debütálni, viszont a munkákból ugyanúgy kivették a részüket, amiért hála és tisztelet.

- Az öt képregény zsánerei tudatosan lettek kiválasztva vagy már meglévő elképzeléseket kellett összekoordinálni?
- Értelemszerűen kizárólag olyan zsánerekben gondolkodunk, amik a szélesebb közönséget, illetve az átlag képregény, videójáték, és film fogyasztó geekeket is elsősorban érdekelheti. Nem határoztam meg konkrétan, hogy minden típusból legyen egy, de persze nem árt, ha van némi szórás. Az Árnyékfalu pár oldala például már létezett Gombalovasék oldalán, megtetszett, és felkértem, hogy folytassa, de a Város Legendái első része is már készen volt korábban is, az alapján kerestem meg Balakint. A többi menet közben született, de nem volt kiadva parancsba, hogy pl. akkor most egy posztapokaliptikus sztori rendel.

- Szerkesztőként milyen problémákkal kellett szembenézned az antológia feletti bábáskodás során, illetve mennyi időbe telik összehozni egy 104 oldalas kiadványt?
- Egy ingyenes antológiánál ha lehet, még talán nehezebb is az akaratérvényesítés, mivel itt az alkotók ingyen dolgoznak, de szerencsére az én elképzeléseim nagyrészt találkoznak a többiekével, így menet közben meglett a kellő összhang, és ahogy haladtunk előre, úgy nőtt a munkakedv is. Sok mindent közösen csinálunk, véleményezzük egymás dolgait, tanácsokat adunk, besegítünk ebbe-abba, de néha kénytelen vagyok vétózni, illetve végszavazni, nehogy szétszaladjanak a lovak és sérüljön a koncepció. Az indulás egyébként nem volt döcögésmentes, nehéz volt rátalálni a helyes munkamódszerre és sajnos eleinte egy csomó rajzoló eljátszotta a szürkeszamarat abban a bizonyos ködben, amit elég nehezen viseltem. Az első pár hónapban rengeteg idő ment el a toborzással, a helyes útirány megtalálásával, és a saját sztorik kidolgozásával, de miután összeállt minden, onnantól már felgyorsult a munka. A következő szám elkészítéséhez már negyedennyi idő is elég lesz.

Színes Rossz bőrben borító (Lőrinczi Balázs)


- A tervek szerint milyen hosszúak lesznek az első számban elindult sorozatok és vannak-e új címek kilátásban?
- A Rossz bőrben összesen 6 részre van tervezve, a Város Legendáinak ez a sztorivonala 4-re, de az Árnyékfalu is még pár részig eltart, akárcsak az Első naptól az utolsóig, a Café Postnuclearral kapcsolatban pedig idézem az írót: "kábé az Utolsó Ítéletig folytatható", de elsőként valószínűleg abból is csak egy pár epizódot csinálunk. A legtöbb sorozatot úgy tervezzük, hogy az bármikor újratölthető legyen, és ha indokolt, akkor vissza lehessen hozni később. Jó lenne ha majd egyszer a rajongók nyomására kellene újra elővenni valamelyiket.
- Az első szám megjelenését követően szerencsére ugrásszerűen megnőtt a jelentkezők száma, így biztos is, hogy a jövőben még lesz néhány új cím, de a következő számot is már szeretnénk bővíteni. A jelenleg futó sorozatok pedig garantáltan folytatódni fognak. Viszont ügyelni kell arra is, hogy ne haladjuk meg a saját kereteinket.

Milyen hazai szerzőket látnátok szívesen a Random oldalain?
- Nem hinném, hogy lenne ma olyan magyar szerző, akinek a neve garancia lenne bármire is a képregények esetében. Én a közértes nénitől is szívesen látnék bármit, ha az szórakoztató, színvonalas, és illik a profilunkba.

22 komment

Címkék: interjú magyar képregényelmélet mexican stand off

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr112558807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.04. 08:45:08

tetszett az interjú, köszi érte!

geomayler 2011.01.04. 11:13:44

"arányaiban itt sincs kevesebb tehetséges ember" a kulcsszó az arányaiban, a vásárlókra vonatkoztatva is, ezért nehéz kifizetődően csinálni bámilyen képregényt is itthon. De teljesen logikus lépés a digitális terjesztés, így lehet olcsón népszerűsíteni és örülök, hogy nem mindenáron az a cél, hogy minél előbb nyomtatásban megjelenjen, mert szép is az, de Amerikában is idén indult be a digitális trend és egyre inkább ez terjed, pár éven belül itthon is lesz annyi ipados, meg paypales, hogy lehessen kérni pénzt is a letöltésért, ha elég népszerű lesz addigra. Vagy -ami ugye olvasóként jobban tetszene- látogatottság utáni reklámokból és önkéntes felajánlásokból, nem kötelező fizetésből is be tud folyni szép összeg, ha nagy az olvasótábor, nem egy külföldi példa van rá.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2011.01.04. 12:29:59

"mindössze egyetlen rosszul fókuszált képünk van róla (amin ÁLLÍTÓLAG látható)."
majdnem feljött HC-ra de aztán mégse:(
amugy zsír interjú !

Chavez 2011.01.04. 13:01:07

Szimpatikus nekem ez a csávó.

NGA 2011.01.04. 14:42:24

WV az VW!
"Café Postnuclear - WV vázlat (Budai Dénes)"

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.01.04. 14:46:22

NGA-nak igaza van, kéretik javítani, köszi!

Santito · http://geekz.blog.hu 2011.01.04. 15:27:38

@NGA:
Hoppá, némileg elütöttem.
Javítva.

szoeroes · http://mizse.blog.hu 2011.01.04. 16:39:51

A kalasnyikov.hu gazdájaként ezúton is szertnék közönségtől jövő nyomást gyakorolni, hogy a Café postnuclear legalább a végitéletig tartson, ha kell, kicsit tovább is. Ha kell tárhely, ahova bevackolhat akár az egész antológia, csak szóljatok, barátoknál mindig akad valami barátságos zug! :-)

Chavez 2011.01.04. 16:58:43

@szoeroes: Köszönjük fegyvertárs a szolidaritást, valamint a baráti és segítő jobbot. Hamlet bajtárs lábai elé pedig tessék gyakran tüzelni abból az AMD-ből, hogy ezzel is buzogásra késztessük az írói vénájában patakzó vért.

Sharpe · http://www.book-fun-factory.com/farfun/ 2011.01.04. 17:22:37

Jó interjú volt, a Random stábjának meg köszi az eddigi reményteli és kemény munkájukat!

mesko 2011.01.04. 17:58:36

..tetszik, tetszik..de nem hiszem, hogy figyelembe veszi a csajokat is:(
nem akartam soha beírni ezt, de muszáj, mert tényleg érzem, hogy Chavez mindent komolyan átgondolt, csak ezt nem, hogy netalán csajok is olvasnának képregényt:)
szilveszterkor nálam volt a fél Budapest, és bizony megkérdeztem őket, hogy tudnak-e erről. és NEM tudtak..
külföldről vagyok, de a családom, és rengeteg barátom Magyarországon szivja a levegőt, pláne azt a tisztát a fővárosból, és ÉN szóltam a Randomról, válalva ugye, hogy most tudják, hogy ki vagyok, és a szégyent, hogy milyen faszásul írok magyarul..
úgyhogy tessék figyelembe venni a csajokat is!!
ezért írtam le kis hőstettem:))

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2011.01.04. 18:13:47

@mesko: időközben eszünkbe jutottak nekünk is a lányok és igyekszünk is tenni az ügy érdekében ;)

Chavez 2011.01.04. 18:18:08

@mesko: Igyekszünk, de azért nem könnyű minden korosztálynak és nemnek egyformán megfelelni. Nekem speciel fogalmam sincs, hogy mit várnak el a mai csajok a képregényektől. Tapasztalataim szerint a többség mangaolvasó, és főleg a romantikus, gótikus zavaros fantasy a favorit. Ebből mi legjobban a fantasyt meg a zavarost tudjuk garantálni. :)

Szóval egészen pontosan hogyan vegyük figyelembe a csajokat? Több kockahas?

mesko 2011.01.04. 18:34:39

@Chavez: nem a kockahasra gondoltam:), sem más egyébb fizikai adottságokra, hanem valami érzelmi vonalra..pl. férfi és nő közötti kapcsolatra, mert akárki akármit mond, ez mozgatta a világot, a történelmet eddig, hogy KI KIVEL, mikor?, hogyan?..érted? naa...tudom, hogy érted:)

Chavez 2011.01.04. 18:45:28

@mesko: Értem. De eddig még csak egy fejezet jött ki mindenből, a folytatásban még bármi is lehet.
Egyébként közel sem olyan rossz a helyzet, a VL-ban ott a Titkárnő, egy harcos szexi amazon, aki férfiakat ver laposra, a Rossz Bőrben meg Szergej pont egy csajnak akar imponálni, mivel nyilvánvalóan vonzódik hozzá. A Café Postnuclearban meg szintén van egy csajszi, aki ugyan egy sztriptíztáncosnő, de később lesz még nagyobb szerepe.

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2011.01.04. 19:10:23

A Város Legendái-nak nagyon stabil helyet kívánok, míg a Cafe Postnuclear valóban folytatódhat a végítéletig.

mesko 2011.01.04. 19:11:07

ok, akkor még bármi lehessen!!, végül is tényleg majd a folytatásban fog jobban kibontakozni az esemény, de azért nem ártott érdeklődni:))

Chavez 2011.01.04. 19:21:12

Hamarosan érkezik majd némi tízer a következő számból, és annyit elárulhatok, hogy a Város Legendáival kapcsolatban lesz majd meglepi.

chuck-d 2011.01.05. 08:40:48

@Chavez: ez mind szép és jó, de nem hiszem, hogy figyelembe veszitek a négereket és a törpéket. néger törpeként ismerem mindkét célcsoportot, és egy titkos szeánszunkon bevallották, hogy minden vágyuk lenne egy nekik szóló hazai képregény. persze nem kívánhatnak rögtön minden elvárásuknak megfelelő kiadványt, kezdetnek már az is elég lenne, ha a főhősök kicsit többet lennének árnyékba burkolódzva, vagy kicsit mondjuk összemennének a hidegben. szoktatni az olvasót a színhez, a mérethez. kicsit. előre szólok, hogy te nem hívhatod őket sem négernek, sem törpének, kivétel ha te is érintett vagy.

Chavez 2011.01.05. 11:48:11

@chuck-d: Mi mindenkit figyelembe veszünk, a niggereket és azokat a kis seggdugaszokat is. Nem érhet a diszkrimináció vádja. Már készül az Afro-Gulliver című képregényünk.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.01.05. 12:38:41

@chuck-d: Elvileg a CP 2-ben lesz egy neobarbár ikerpár: az egyik egy dínófog-nyakláncos, szöges karpereces Conan-imitátor lesz, a tesója meg egy Babetta-láncból és Dacia-féltengelyből tákolt láncos buzogányt suhogtató, hegesztőszemüveges-bőrtangás törpe! ;)
süti beállítások módosítása