Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

ANILOGUE - Technotise: Edit és én

2010.11.28. 14:00 virtualdog

Az animáció - animációs vagy színészekkel forgatott filmben, videójátékokban és más szoftverekben egyaránt - hihetetlen mértékben fejlődött az elmúlt 10 évben, mára már elértük azt a szintet, hogy még a gyakorlott szemet is megzavarhatja egy profin elkészített CGI jelenet. Ennek azonban igen komoly erőforrásigénye van, a kézzel készített animációhoz pedig kevesen mernek ragaszkodni. A zászlóvivők az USA, Franciaország és Japán, hozzájuk nehéz felérni, búsulunk gyakran itt Európa keletebbik felén - a szerb Technotise azonban nem csak hogy teljesen vállalhatóan néz ki, de még azzal a szexepillel is rendelkezik, ami miatt nem csak egy sablonos cyberpunk a 90-es évek eleje óta elkészült több tucatból.

Az elődöket azért nem tudná (és szerencsére nem is akarja) letagadni a film: bátran használja a sablonokat (kell is neki, sokkal inkább műfaji film, mint filozófikus szerzői avagy művészfilm, habár az is van benne), a Ghost In The Shell-t és az Akirát egész konkrétan is megidézi.

Edit egy egyetemista lány, aki egy nehéz vizsga sokadik elbukása után úgy dönt, drogdíler/utcai sebész ismerősénél beültet a bőre alá egy illegális katonai implantot, amely idegeihez csatlakozva ellátja őt minden korábban elraktározott információval. A lánynak azonban nem csak a tanulási sebessége, hanem az étvágya és furcsa módon szervezetének vasigénye is varázslatosan megnövekedik, később pedig már víziókat is lát. Hamarosan rájön, hogy a beültetett gép terjeszkedni kezdett a szervezetében... A saját testében lakozó ismeretlen horror mellett ráadásul a lopott katonai fejlesztést kereső hatóság is fenyegeti Editet.

A cyberpunk (vagy a rendező által tákolt kifejezéssel élve: cyberfolk) műfaj megszokott történetelemei természetesen mind előkerülnek, a pörgető drogoktól a VR/AR (Virtual ill. Augmented Reality) alkalmazásokon át az implantokig meg az arctalan multikig, de szerencsére könnyeden, a néző előismereteire építve jelennek meg, véletlenül sem túlmagyarázva. A dialógusok pedig teli vannak remekül eltalált, unott-kopott-agresszív utcai szlenggel, szurkákkal és belső viccekkel. Ez teszi igazán plasztikussá a főszereplőt és haverjait, akik napjaikat drogozással, extrém (veszélyes) sportokkal, dugással és más szórakoztató tevékenységgel töltik. A lassanként kifejlődő központi szálat ezek az epizódok kísérik végig, és végül épp ők adják meg a film egyéni ízét.

A látványvilág, mely számomra központi fontosságú egy animációs filmnél, igényesen megrajzolt, még a mozgásfázisokkal való észrevehető spórolás sem bontja meg az összhatást - engem egyedül a főhősnő néha kissé furára-butára rajzolt arca zavart olykor (talán éppen azért, mert más jelenetekben, főleg mikor meztelen, annyira dögösen fest), és a zenék is menők - valóban meglepően összeszedett és élvezetes film ez.

Fun fact a végére, ajándékba: a tengernyi lelkesedéssel és imádattal elkészített, de ismeretlenségre kárhoztatott szerb animációs filmet állítólag egy kamu trailer miatt a történetekre, alapanyagra mindig (ám kiváltképp a legnagyobb kreativitást igénylő történetek, azaz sci-fi-k és fantasy-k esetében) éhes Hollywoodban kérhetetlenül meg fogják filmesíteni. Az eredmény pedig - tekintve, hogy a Technotise legfőbb erényeit odaát a kreatív-keselyűk csapata még bármiféle érdemi munka megkezdése előtt ki fogja vágni a szemétbe - borítékolhatóan érdektelen lesz.

Bár ki tudja? Bekmambetovot is elcsalták végül - hátha meghagyják benne a kelet-európai ízt és azt a kilátástalanságot és kallódás-érzetet, amit errefelé mi annyira megértünk (és talán a világháború miatt a japánok is, az Akirában gyönyörűen jelen van ez az ízig-vérig cyberpunk jellemző)... akkor még volna is értelme tán a megfilmesítésnek.

9 komment

Címkék: scifi animáció cyberpunk 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr742475429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.11.28. 18:29:52

"drogozással, extrém (veszélyes) sportokkal, dugással és más szórakoztató tevékenységgel töltik."

A day of my life. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.28. 19:11:47

@Oidipus Prime: Akkor igen érdekes lehet az életed... :D:D

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.11.28. 20:29:00

@doggfather: Hát bokatöréssel fekszem itthon épp. :D

mesko 2010.11.28. 20:37:38

@Oidipus Prime: extrém sportoltál? ugye?..nem dugás közben törted el?..nehogy csináld habfürdővel teli kádban, mert ott tényleg eltöröd a bokád..nem viccelek:)))

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.11.28. 20:44:33

@mesko: :D:D:D:D:D:D::D:DD Jaj, jót nevettem, vicces vagy. :D Amúgy nem fellöktek egy koncerten, valami kedves ember taszított rajtam egy nagyot én meg a kifordult bokámra estem rá.

Edgar 2010.11.28. 21:49:41

@Oidipus Prime: legalábbis ezt mondtad otthon az asszonynak:)

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.11.28. 22:05:09

@Edgar: egy koncerten egy habfürdővel teli kádban extrémsportoltam, drogozás közben amúgy. :D:D:D:D you make my day guys! :D

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.11.28. 23:42:44

@Oidipus Prime:
Nem akarok belegondolni ki esik abba a kategóriába, hogy a dugás vele extrémsport...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.29. 08:44:49

@Oidipus Prime: Első hszedre azt mondtam hoppá...
Aztán már nem hangzott olyan jól...
A koncertes meg pláne... :S
süti beállítások módosítása