Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Eredet

2010.07.19. 14:48 Rusznyák Csaba

Akciófilm rég volt ilyen intelligens, ötletes és szórakoztató: Christopher Nolan mesterséges álmokon átívelő, esztelenül vad hajszára küldi Leonardo DiCapirót, mi meg csak markoljuk a szék karfáját, és lassan azon gondolkodunk, hogy nem álmodunk-e mi is. Elvégre egy hollywoodi blockbuster az utóbbi évek tapasztalatai alapján nem lehet ilyen okos és ilyen mesterien átgondolt. De hiába csipkedjük magunkat: Nolan tíz év alatt fogant álma magával ránt, magába zár, és nem csak az adrenalint pumpálja fel, hanem az agyat is megdolgozza.

Dom Cobb (DiCaprio) abból él, hogy csapata segítségével emberek titkait lopja el – akkor, amikor a tudatalatti a leginkább sebezhető, azaz álom közben. Új ügyfele, Saito (Ken Watanabe) azonban nem „kivonással”, hanem az ellenkezőjével bízza meg: üzleti riválisának agyába ültessen el egy ötletcsírát, ami majd arra készteti, hogy feldarabolja vállalatbirodalmát. Cobb és társai kieszelnek egy bonyolult tervet a küldetés teljesítésére, de nem csak a célpont tudatalatti biztonsági rendszerével, hanem Cobb saját múltjának álmokba beférkőző és azokat korrumpáló személyes kísérteteivel is meg kell küzdeniük.

Mind az álmok kollektív átélése, mind a „lehet, hogy nem a való világban élünk” problémaköre réges-rég túl van azon, hogy eredetinek nevezhessük (a rendező többek közt a Mátrixot, a 13. emeletet és a Dark Cityt is megjelölte ihletforrásnak), de Nolan nem is csinál úgy, mintha ő találta volna fel a spanyolviaszt. Ahelyett, hogy megpróbálná csavarokra épített csavarokkal, és a sztori mögött megbúvó gondolatisággal lenyűgözni a kinti hőségből a hűs moziterembe menekülő nézőt, vállalja, hogy „csak” egy szórakoztató popcornfilmet készített, amiben a 170 milliós költségvetésből bőven futotta a nagyszabású akciójelenetekre. Amiben Nolan a leginkább különbözik pályatársaitól, az az, hogy nem gondolja úgy, hogy egy szórakoztató popcornfilm nyugodtan lehet üres, fantáziátlan és ostoba, amíg elég gyakran követik egymást elég nagy robbanások. Az egy heist-film szerkezetét, egy Philip K. Dick-regény képzelőerejét és egy James Bond-film intenzitását magáénak mondható Eredet rafinált, sokrétű cselekményszövése, a főhős és halott végzet asszonyaként felbukkanó feleségének sötét múltja, és az álmokkal kapcsolatos koncepcióból kivirágzó rengeteg apró, roppant hatásos ötlet hosszú idő után talán visszavezeti az amerikai kommerszt oda, ahol még az akció állt a történet szolgálatában, és nem fordítva.

Nolan a tőle már megszokott precizitással dolgoz ki minden apró részletet, és ahogy egyre jobban elmerülünk ebben a világban, ahol már a tudatunk legmélyére elzárt titkok sincsenek többé biztonságban, nem csak az akciók lesznek egyre epikusabbak és pörgősebbek, hanem egyre többet és többet tudunk meg az álmok kizsákmányolásának természetéről és drámai következményeiről, és mindez egyre bonyolultabb struktúrában tárul elénk. A három, sőt, végül négy különböző álomszinten szimultán játszódó finálé egy őrült, félórás hullámvasút, ami mind ötleteit, mind kivitelezését illetően a filmes kreativitás netovábbja, más szóval az, amit úgy hívunk: mozivarázslat. Pedig az Eredet sem tökéletes: a felesége gyilkosát kutató Leonardtól az alvilágot ostorozó Batmanen át a halálig rivalizáló bűvészekig, Nolan megannyi megszállott főhőse közül pont Cobb képes a legkevésbé rábírni a nézőt a helyzete átérzéséhez szükséges emocinális befektetésre, és ezt nem a szokás szerint remeklő DiCaprio számlájára kell írni (ahogy az igencsak illusztris színészgárda által életre keltett mellékkarakterek sem sokkal többek érdekes vázlatoknál, akiket leginkább csak munkájuk természete határoz meg). Ennek ellenére a film még ezen a téren is bőven több, mint az átlag nyári blockbuster, és most már végképp kijelenthetjük: ha csak néhány hollywoodi rendező gondolkodna és álmonda hasonlóképp, mint Nolan, sokkal ritkábban jönnénk ki a moziból úgy, hogy az elmúlt két órában a légkondi volt a legnagyobb pozitívum.

64 komment

Címkék: scifi akció thriller filmkritika 5csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr552161182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoFä 2010.07.19. 15:26:58

Hurrá.

Féltem, hogy csak egy szétfolyó, kínosan eredetieskedő mindfuck.

Hajrá Nolan.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.07.19. 18:13:36

csak ennyit, egy külföldi fórumra írtam: "Forgive me if my pants remain unshitted.

Couldn't get into it at all. As usual with Nolan: colder than Antarctica."

Pipas 2010.07.19. 20:30:03

Leonardo DiCapiro?

RoFä 2010.07.19. 20:52:21

@Wostry Ferenc: Nincsen neki szíve? Matekos? Fundált?

balazsman 2010.07.19. 21:19:04

nem olvastam el, mert még nem láttam a filmet, de ez egy kritika, vagy lefordított írás, vagy ajánló?

Áramvonalas Földműves 2010.07.19. 23:01:19

jézusom nemár. Ez hol eredeti bármiben is, hol van ebben ötlet? annyi az alap,h na most akkor álom v nem. hűha. Az meg, hogy az álomban álom felállást eljátszák egymás után 20szor a vicc kategóriája. Nem is beszélve arról, hogy min lehet itt izgulni? hogy sikerül-e a buzi gazdag fejeseknek kijátszania egymást? hát ez nem az én problémám. A látvány meg szép, de kb ennyibe ki is merül. Milyen akciójelenetek vannak itt? meg pláne milyen látványosak? az úgynevezett akciójelenetek teljesen laposak és 2percig tartanak. A havas jelenetek meg kb annyira komolyak, mint amikor Timothy Dalton csúszkált 1 csellón, na meg amikor pierce brosnan kitesurfölt...ez a teljesen gagyi amcsi kommerszfilm. Ne már, hogy ez legyen az új irány. Mondjuk az apokalipszis most, az királyság és nagyközönségnek ment, mondjuk ez lehet marhaság. vagy a taxisofőr. De ennél még a jurassic park is jobb popcornmozi. Annyi az idegesitő klisé benne és ahogy a színészek halál komoly fejjel magyarázzák, hogy a 8. álom álmába kell újra bemenni...pff. Leo meg már blamálta magát a viharszigetben is, és itt is lebőg sztem. Csak manír, mostanság semmi nincs abból amit tudott. Teljesen tipikus amcsi cucc, a különbség, hogy okosnak akar látszani amíg a transformers vállalja, hogy csak zúzás. Nem támogatom azt a vonalat se, de hogy ezt eredeti filmnek nevezik mindenütt...Elnézést kérek, felb*sztam magam. Unalmas, 2 és fél órából 2 órában magyarázzák,h na 1 újabb csavar, na megint, na újra. És azt a kritika írója sem állíthatja,h nem a csavarokra mennek rá.

Na befejeztem, gondolom most akkor sokan megköveznek, de vállalom, sőt hát a Dark Knight is béna volt, Heath Ledger mentette meg, de ezt már kitárgyalták a kollégák itten.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.07.19. 23:48:17

@Áramvonalas Földműves: juj, nem félsz, hogy kimoderálnak? juj! szentségtörés! te olyan gonosz vagy hogy neked talán még az avatár se tetszett :)

Rusznyák Csaba 2010.07.20. 01:10:46

@endike: miért moderálnánk ki? a vélemény olyan, mint a segglyuk:)
Különben nem tudom, ki nevezte eredetinek a filmet. Én biztos nem.

Gyárfás 2010.07.20. 06:13:49

Olyan lett ez a poszt mintha puzsér róbert vendégposztolt volna a modoros blogba.

kutyacica 2010.07.20. 06:27:35

Abszolut zsenialis film. A Szarnyas Fejvadasz ota nem lattam olyan sci-fit, ami a sajat maga altal felallitottam szabalyrendszeren belul korrektul mukodik, Nolan mozija kozel tokeletesen megoldja ezt.

Valamint a cikkhez is gratulalok, kiemelkedo teljesitmenynek erzem hogy tudtal irni egy olyan kritikat, ami alapjan be lehet loni az elvarasokat megsem lo le igazabol sokat a sztoribol.

azert megkapsz majd par kommentet a HOL A SPOILER ALERT BAZMEG kategoriabol igy is imho, ami felig jogos is, de mondjuk az nem a te hibad hogy az idiota index spoiler jelzes nelkul a fooldalra tol egy ilyen cikket a magyar premier elott.

Amit nem ertek: a cikkiro hol latta a filmet? Remelem moziban! Ha nem, akkor sokat vesztettel, a latvany sokkal elvezhetobb igy azt gondolom. Senkinek nem tudom javasolni h letoltse, meg akkor is ha kibaszas h otthon meg varni kell par napot a premierre.

kutyacica 2010.07.20. 06:32:29

@balazsman: ha meg mindig nem olvastad el akkor hatha ez segit: ne is olvasd el!! Menj el megnezni, minel kevesebbet tudsz elozetesen annal jobb, azt meg vedd keszpenznek hogy remek filmelmeny, szorakoztato mozi, "egy jegyet mindenkepp meger" ahogy mondani szokas. Aztan majd eldontheted magadnak hogy mennyire jott be :)

Geekblog 2010.07.20. 07:13:18

@kutyacica: sajtóvetítésen látta.

Áramvonalas Földműves 2010.07.20. 08:20:13

@Olorin: nem,nem is te mondtad, csak mindenki lelkendezik és ezt nem értem.

@endike: nekem az avatar nagyon bejött. csak azt nem tudom,h még hányszor lehet erre filmet építeni a mátrix óta,h na most akkor becsatlakozunk. Ezt az álom,realitás témát meg sztem az álom tudománya fogta meg jól.

ja és még vmi az eredethez. Van benne 1 olyan nyalánkság - spoiler - h az 1ik szereplőt lepuffantját, majd 10perc múlva defibrillátorral v mi a neve újraélesztik és mintha mi sem történt vna megy tovább:D meg nekem az se derült ki,h hogy is csinálják valójában az inceptiont. Ez kiderül teljesen egyértelműen,h hogy ültetik be a gondolatot a fejbe? mármint nem az eljárás, meg,h mit ültettek be, hanem h hogyan? Én vagyok teljesen dilettáns és nem figyeltem? (simán lehet)

kutyacica 2010.07.20. 08:45:26

spoiler meg minden, johogy.

@Áramvonalas Földműves: az ujraeleszteshez annyit, hogy tavolrol sem telik el tiz perc akozott, h Fischernek megall a szive es hogy ujraelesztik, de meg ha ugyis lenne az sem irrealis egyaltalan.

Arra, hogyan tortenik az inception recept nincs a filmben - eleve az az alap felallas ugye, hogy nem is biztosak benne h meg lehet-e csinalni vagy sem. Tehat csak a celt magyarazzak el, aztan meg jon a tervuk, hogy szerintuk hogyan is lehetne ezt megcsinalni.

Egy mondatban az a lenyeg, hogy az illeto almaba ugy csempesszenek be valamit, hogy almabol felebredve szoget usson a fejebe egy gondolat. A filmben ket eset van, egyszer amikor Cobb a porgettyut beporgeti Mal szefjeben a kozos limbojukban, a masik meg amit Fischerrel muvelnek. Ott az a trukk hogy a magasabb alom szinten ok viszik be az almaba az otletet, amit aztan a sajat almaban a legalso szinten maga almodik tovabb (a halotti agyas jelenet a szefben a legvegen az teljesen Fischer sajat alma, nem ok alkottak meg), igy kvazi magatol fogan meg a gondolat, legalabbis o igy eli meg.

A kozos a kettoben az hogy az adott celszemely legmelyebb tudatalattijanak titkos reszebe (amit a szef szimbolizal) csempesznek be valamit, Fischer eseteben kvazi addig manipulaljak amig oda nem almodja maga, Mal eseteben Cobb siman odarakja.

Most ezt lehet szeretni vagy nem szeretni :)

Rusznyák Csaba 2010.07.20. 08:54:20

@Áramvonalas Földműves: "nekem az avatar nagyon bejött. csak azt nem tudom,h még hányszor lehet erre filmet építeni a mátrix óta,h na most akkor becsatlakozunk."

Gondolom, legalább annyiszor, ahányszor arra, h na most akkor odamegyünk a bennszülöttek közé katonaként, az egyikbe beleszeretünk, és közéjük állunk.

mesko 2010.07.20. 20:57:07

Nolan-nak a The Dark Knight-ja után értettem/éreztem át igazán, h mi is konkrétan az a blockbuster, tehát azóta nekem ő ennek a 'teremtője'.
Jól jőn ez a film most, mert egész nyáron csak valamit 'folytattunk'és számoltunk: 2-es, 3-as, 4-es, vagy pont a másik extrém: egy előjáték a Robin H.-ra, hát szóval ez nekem megváltás...
Igaz kapott a film babérokat, de kapott egy félháttal is..de úgy gondolom ezen Nolan, és DiCaprio lezserűl megvonja a vállát...legfeljebb megjegyzik: gyerekek, hát mondtuk, h popcorn...miért nem figyeltek?
S igen, igényel a film egy 'pici' erőfeszítést a nézőtől...(ezt szeretem én benne).
Így tovább Nolan...hisz fiatal vagy még, vagy nem? nnnaaaa sok expert ezt csináljátok utánna..
Nála kezdődik a 'blockbuster' és DiCaprio se semmi kis tolvaj...hát nem kifognak az én zsebemből is 'csenni' egy kis pénz...mert minimum 3-szor megnézem..o yes!

Áramvonalas Földműves 2010.07.21. 00:58:28

@kutyacica: h't hogz a viharba ne tudna pont a cobb, aki mar regen megcsinalta a felesegevel. na akkor jol ereztem,h csak a lenyeg maradt ki.

@Olorin: :D

Rusznyák Csaba 2010.07.21. 09:34:22

@Áramvonalas Földműves: Cobb tudta, DE azért más úgy beültetni, hogy már ott van, ahol lennie kell, és más betörni oda.

Tolve 2010.07.21. 15:08:15

Igenis kellenek nekünk a Christopher Nolan-ek és Darren Aronofsky-k, mert ők vagy a) nem ugyanazt a shitet nyomják le a torkunkon, mint Hollywood 99%-a, b) azt nyomják le, de úgy, hogy jó, friss, üdítő érzet is kíséri a szépen csomagolt végterméket.
De azért Joker ne legyen a Batman 3-ban benne.

FunkTazmagora 2010.07.21. 21:19:31

De az sem lenne baj,ha Batman 3 sem lenne...

A Dark Knight-on már kezdtek megjelenni a "hollywood-osodás" tünetei.Sztem a 3.részben még jobban erősödnének.

scorsesefan 2010.07.22. 08:42:00

Semmivel sem volt "hollywoodibb", mint az első rész.

Rusznyák Csaba 2010.07.22. 08:52:55

@scorsesefan: ami azt illeti, kevésbé volt hollywoodibb (akármi legyek, ha pl. a Begins esetlen poénkodásai nem stúdiónyomásra kerültek be)

scorsesefan 2010.07.22. 13:12:16

@Olorin: Igazából én is így látom.
Azért tehetted volna idézőjelbe azt, hogy "hollywoodibb", azt hittem te is játszol. Antiszoc vagy.

mesko 2010.07.22. 18:16:41

Nolan komoly rendező, tehát biztosra veszem, h lesz Batman 3...sakkor ha "hollywoodi" tüneteket produkál? milyen legyen "kakukkfalvi"?...na ne már:)

scorsesefan 2010.07.22. 21:36:35

Jaj Feri, pedig Nolan ennél csak hidegebb volt...

elefes 2010.07.24. 10:55:47

Én is gyanítottam, hogy Nolan irgalmatlanul hideg, de ezek után inkább azt mondanám, hogy egy robot, fingja nincs az érzelmekről.
Nagyon nem jó ez a film.

walter white 2010.07.24. 15:17:23

@elefes: hat a fanyalgok is egyeterthetnenek abban, hogy barcsak minden evben lenne egy ilyen kaliberu sci-fi blockbuster...

a matrix ota volt valami igazan utos a district 9-on kivul?

nekem a neuromancer is rogton beugrott, az amikor a gonosz mesterseges intelligencia feleleszti a fohos halott szerelmet az fohos emlekeibol es amolyan erzelmi zsarolaskeppen osszezarja oket egy zord tengerparton par napra, mikozben a valosagban csak par masodperc telik el.

most vincenzo natali az aktualis rendezojelolt, lesz vajon abbol a filmbol valami?

@scorsesefan: akiket Nolan hidegsege ennyire zavar, az mondjon mar par igazan melegszivu sci-fit, na de tenyleg.

Áramvonalas Földműves 2010.07.24. 15:41:18

@walter white: nolan miota sci-fi rendezo? mit szolsz a solarishoz? az melegszivu?vagy az ET?

a district 9 meg messze van az utostol sztem.

elefes 2010.07.24. 16:43:05

@walter white: Én vidáman meglennék az ilyenek nélkül is. A buta filmek legalább nem hazudják azt magukról, hogy okosak.

walter white 2010.07.24. 17:41:04

@Áramvonalas Földműves: nolan miota sci-fi rendezo?

mostantol :)

walter white 2010.07.24. 18:06:23

@elefes:

"A buta filmek legalább nem hazudják azt magukról, hogy okosak."

az okos filmek meg legfeljebb hazudnak, hogy butak.

:)

az Inception azt hazudta, hogy okos?
vagy nem is buta film?
korabban azt irtad, hogy hideg.
most mar okos is?

butak a melegek?

hidegek a okosok.

:)

vilaghalo 2010.07.24. 20:57:10

megneztuk, szerettuk.

7thArT 2010.07.26. 09:25:28

az alapötlet nagyon jó, a szerelmi szál nagyon sokat ront rajta viszont.
Nolan újra megjátszotta a "a feleség meghal, mert a férj munkájának-szenvedélyének rabja" c. dalt, amit megbocsátottam volna, ha jól adja elő, de itt sablonos lett és gáz az érzelmi rész - mondom én, mint nő!
Az agytorna így is tetszett, és volt egy-két nagyon ütős akció, szóval megéri megnézni.
Szerintem semmi filo-üzenet nincs benne, de látom hogy a neten már próbálnak belemagyarázni egy-kettőt. Eddig nem győztek meg, de tárt karokkal várom a többit:) Meggyőzhető vagyok, csak nem könnyen:D
A karakterek nincsenek kibontva sajnos, DiCaprio eléggé közepes, mint főszereplő itt...
Szerintem sokkal jobb lett volna, ha Cobb érzelmi indíttatását enyhébben (fokozatosabban) hozzák elő, de főleg úgy, hogy a néző együtt tudjon vele érezni és jobban rámegy az infoszerzés-incepció játszmára, szóval egyfajta modern kémjátszma az álmokban, az kellett volna ide...(esetleg a felesége - ha már kell még egy nő, lehetett volna szintén profi tolvaj, nem csak ennyire szenvedő fél) Szóval, azt azért elmondhatom, hogy beindította a gondolataimat, de közel sem 100%-os...
A mellékszereplők jók, kedvem lett volna őket jobban megismerni...mert az volt a legrosszabb, hogy Codd volt majdnem a legkevésbé érdekes...
A vége szerintem tiszta, itt is vannak elméletek a neten, de szívesen olvasok bármilyen új megközelítést ezzel kapcsolatban is...

7thArT 2010.07.26. 13:56:05

izé, látom elírtam a nevet...Cobb-ot akartam.

zombika 2010.07.27. 15:46:32

A film közepes,DiCaprio legalább hozza a megszokott színvonalat.Mi a sz@rér kell minden egész estés moziba beletenni a romantikus szálat???A nők már rég nem ezért járnak moziba.

DjMcM 2010.07.28. 12:01:42

Kedves "Hozzászólók" !

Nem értem mi ez a szellemi ejakuláció a flm kapcsán, hogy művészi-e, van-e mondani valója, jó-e vagy sem. Kommersz ? Igen a rendező is bevallotta, de ettől függetlenűl biztosan örűl, hogy többre tartják a filmjét, mint egy lőszerraktár leltáron felüli készletének eltűntetését. Szerelmi szál ? Valóban kezd már unalmas lenni, de ebben a kategóriában szerintem a Pókember viszi még évekig a pálmát. Ha ott nem lett volna, akkor Barátok közt hosssúságú epizódokat élvezhettünk volna, aminek a 90. percében még örültünk is volna.

Én azt mondom, hogy jelen esteben volt valamicske értelme a szerelmi szálnak (nem csak annyi, hogy fél óráig agyaltam, hogy hol is láttam már a hölgyeményt), hisz az egész akció arra épűl. Ha belegondolunk, akkor minden gebasz megmagyarázódik, csak ki kell várni ! (Lásd: Tehervonat) Én pl. végig arra gondoltam, hogy valaki más is belecsinált a levesbe és teszem azt áruló van a csoportban. Szerintem nagyon jó kis film született. Elgondolkodtató, szórakoztató, szerintem nem átlagos film, de ennyi. Áramvonalas Földművesnek annyiban igaza van, hogy a Sötét Lovag valóban elég feledhető film volt...

Dr. No 2010.07.28. 13:34:20

@walter white: Egy melegszívű scifi: Starship Troopers.

Rusznyák Csaba 2010.07.28. 13:57:18

Van ennek szíve és még csak nem is hideg. Másodszorra sokkal jobban át tudtam élni a filmet emocionálisan is. Eddig a legjobb 2010-ből.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.07.29. 10:29:01

romantikus szál? szerelmi szál? megnéztem a filmet és kerestem, hogy miről beszéltek, de nem találtam sehol. ebben a filmben semmi ilyesmi nincs.

7thArT 2010.07.29. 10:39:21

akkor keressél tovább...:)

számomra az olyan részek, mint "azt ígérted, h együtt öregszünk meg" sokat rontottak rajta...

egy ilyen logikai bravúrt ilyen "olcsón" elsütni, ilyen olcsó mázba mártani...és ezt Nolan részéről nem vártam...

bárhogy is, maga az ötlet és a történet átlagon felüli, lehet második megtekintésre megbarátkozom jobban a feleség-szállal (ha ez a megnevezés jobban tetszik a szerelmi szál helyett)

7thArT 2010.07.29. 10:42:40

a szerelmi szálnak van értelme, csak hogy reagáljak DjMcM válaszára is, az ábrázolással volt baj főleg...sztem

Rusznyák Csaba 2010.07.29. 12:01:06

@Linkovic Csumoszky: Miután Hans Zimmer elolvasta a forgatókönyvet, azt mondta Nolannek, hogy ez számára egy love story, és ennek megfelelően írná meg a zenét :)

7thArT 2010.07.29. 12:11:00

ó máj gáád!
Csak ezt ne írtad volna le inkább Olorin:DDD
Mondjuk, h Zimmer-t ez fogta meg benne, még elmegy...egye fene...:)

Starbuck 2010.07.30. 00:36:44

Jó kis film.

Az Edith Piaf szál érdekes benne. Az egyik híres dalának fontos szerepe van a filmben...sőt az egész film zenéje erre a dalra épít, az álom szintjétől függően különböző gyorsaságú a dallam. Pedig néhol elég rémisztő a zene, nem is gondolná az ember, hogy egy Edith Piaf dal lelalssítva...
Ráadásul éppen az a szinésznő az álombeli "árny" aki Edith Piafot játszotta el nemrég.

Nyomek 2010.07.30. 13:25:39

Spoiler kérdés:
Ha az autóból szabadesés pillanatában vannak, akkor az álomban súlytalanságban vannak. De aki "álmodás" közben súlytalanságba kerül, annak az álmában miért nem kerülnek súlytalanság állapotába?

@Áramvonalas Földműves:
A 10 perc defriblátorátorozás irreális? És az, hogy egy banda belemászik különféle koktélok és valami adagoló szerkezet segítségével más álmába és ott huncutkodnak, az mi?

Egyébként mi dönti el azt, hogy ki az álmodó? Ha az álmodó nem mindig építész, akkor minek kell külön építész?
Spoiler OFF

Különben szerintem jó film volt, csak nem kellene ennyire véresen komolyan elemezni.:-)

Nyomek 2010.07.30. 13:28:12

@Nyomek:

defibrilá...drbfirrllá...debilfrill...

ÁÁá faszom: újraélesztés

DjMcM 2010.08.02. 20:46:40

@Nyomek: mert ha te mondjuk pamut pizsamában alszol, akkor nem feltétlen egy gyapot mezőről fogsz álmodni.

SPOILER
Ami (többek közt) tetszett a filmben, hogy az alsó álomszintek idejében mutatták a felette lévő álomszinteket. Lásd: Autós zuhanás
SPOILER VÉGE

A zene (is) zseniális ! Mint azt Hans Zimmer-től megszokhattuk. A folyamatos "döngő" alaphang, megadja a film alaphangulatát/feszültségét.

De 1 szó mint 100: Tényleg nem érdemes DISCOVERY-s vonulatot keresni a filmben. Lehet, de nem ez a lényeg. Egyszerűen jó a film, amiről kijövet végre elmondhattam, hogy: -Na, végre ! Ezt egy darabig nem felejtem el. Több olyan filmhez volt szerencsém az utóbbi időben, aminek a felénél jöttem rá, hogy ezt a s*art már egyszer láttam és az első alkalommal is perelni akartam az életemből elvett másfél óráért.

Szerintem is 2010 (eddig) legjobb filmje. 5letes, leköt és észre sem veszi az ember azt a 140 percet amit a moziban űlt. (Hacsak a reklámok alatt nem nyomta már le a literes kóláját...)

Utoljára Denzel Washington Deja Vu-je tetszett ennyire.

Őszintén megmondva, kezd már egy kicsit unalmas lenni a sok Rémálom, Predator és társainak ötlettelen REMAKE-je. (Ami minden esetben: nem REMAKE, hanem újragondolás...JA ! Persze !)
Nem is beszélve a sok hazánkban sosem kiadott MARVEL feldolgozásokról, amiknek semmi közük az eredeti sztorihoz.

De egy jó hír azoknak akik más vonulathoz vonzódnak és ez a film nem kötött le: Jön a Pókember újragondolása...HURRÁ !

abszint86 2010.08.04. 18:48:23

vége nem tiszta, valaki írja le, légyszi!

Dave Campestre 2010.08.08. 09:52:20

Egyébként. Cobb-nak nem kellett volna ennyire körülményesnek lennie, már ami felesége incepcióját érinti. Elég lett volna, ha fejbebassza egy csákánnyal hátulról amikor a nő nem néz oda, Leo is elteszi magát láb alól, majd felébredtek volna. Puff. És akkor a rögeszme sem alakul ki. Persze ez a bonyolítás a dramaturgia miatt volt fontos.

A másik. Nem gondolt arra a kompánia, hogy amikor a hídról esnek majd a kocsival, a második szinten a hotelszobában nem lesz majd gravitésön, nem kevés munkát adva ezzel Artúrónak?

attttti 2010.08.09. 13:09:41

@Áramvonalas Földműves: Elég gáz ha már az incepció fogalmát sem sikerült felfogni, meg az újraélesztés folyamatát. Mondjuk nem csodálom hogy ez a véleményed, ha egy filmből én annyit értenék, hogy emberek egymásra lövöldöznek egy képzeletbeli világban én is azt mondanám, hogy nem eredeti, tényleg inkább maradj avatar szintnél, a vizuális információkat úgy tűnik még be is tudod fogadni, az meg látványfilm, tök fölösleges így "sztoris" filmre beülni tényleg. Ez a mátrix badarság meg nonszensz, hát télleg, szerintem is tiltsuk be a becsatlakozós filmeket mert már volt egy ohh yeaahh. Az avatár viszont feltalálta a spanyolviaszt olyan marhára eredeti, leteszem az arcom (amúgy nekem is tetszett az avatár ettől függetlenül XD).

@Dave Campestre: Első bekezdés: Aha, hogy aztán az amúgy is összezavarodott csaja méginkább távol kerüljön a realitástól, ha az álom volt ez is lehet hogy az stb. Egy fokkal könnyebnek tűnt megpörgetni egy totemet a nő rejtekhelyén, hogy aztán megvilágosodva menjenek vissza a valóságba. Ja meg Cobb a felesége projekciójának is csak nagy nehezen tudott ártani szóval, persze majd halálraveri/lelövi/leszúrja/illesz_be_egy_gyilkolási_módot az igazit, ha csak álomban is...
Második: Az eredeti terv szerint akkor ébrednek amikor a kocsi elkezd zuhanni ergó akkor már a kettes szinten ébren lettek volna és úgy száll el a gravity csak csöppet lekésték.

@Wostry Ferenc: Gondolom ez volt a válasz: Forgive us if we don't care! And if your pants are shitted after a good movie then you should visit your doctor asap :D

@abszint86: Mi nem tiszta azon? Eldől, nem dől el te választhatsz, ennyi.

Áramvonalas Földműves 2010.08.09. 15:53:38

@attttti: na! meg lettem szólítva:D Ja azt nem írtam a hozzászólásom elé, hogy elég gáz vagyok, úgy olvassátok?:)

mesko 2010.08.09. 18:41:49

Végül is van már régebbről explikatív grafikonja az Iception-nek, ami segít azoknak akik netalán nem értették...konkrétan sajnos elfelejtettem, hogy melyik site-on...de akinek van türelme, ki keresgélheti..
Bár én pont azt szerettem Nolan-ban, hogy az ő hősei nem valami szuper erővel megáldott valakik(nem jöttek más galaxisból, nincs fém a szívük helyén, nem szúrta meg őket sunyiban a pók sem..etc.), hanem egyszerű halandók dolgoznak pofa kis szerkentyűkkel, pl.Batman-nek is olyan édi szerszámocskái vannak...meg azok a járgányok...wow...imádom...
Na az Inception-ben is ez van...emberek végzik a melót..nincs benne semmi földönkivüli, s lehet jól érteni.
S még kedvelem amióta elcsípte a Jokert a "halál" előtt...itt is elcsípte mondjuk DiCapriot Scorsese után és Eastwood előtt..(kedvemre választja a színészeket) de majd csak egy idő után tudom megmondani, hogy fogok-e emlékezni a filmjeire...mert már azért akad köztük amire nem emlékszem....
Már alig emlékszem az Avatar-ra is...pedig mindent megveszek hivatalosan, ezt pl. Blu-ray-en...és miért van az, hogy bizonyos filmekre meg tökéletesen emlékszem?(pl.Fight Club, The Last Emperor,és még rengeteg más)...hát gondolom mindenki tudja a választ.

Monty H. 2010.08.13. 08:49:23

Valami hiányzott belőle, pedig Nolan filmjei általában nagyon tetszenek. Ez valahogy túl volt bonyolítva, annyira viszont nem is volt izgalmas. Szerintem.

Részletes kritikám itt:
monty.blog.hu/2010/08/13/film_eredet_1

K.Leslee 2010.08.20. 19:45:34

Jó film, de remélem nem lesz belőle kult. Van benne valami nyugtalanító, valami rafinált hatásvadászat ami végig érződik. Lehet, hogy csak nekem.
@Monty H.:Nekem is ez volt az első gondolatom, miután kijöttem a moziból és nem azért, mert nem szeretek gondolkodni egy filmen, épp ellenkezőleg.

K.Leslee 2010.08.20. 19:51:09

@Monty H.: azért szerintem több, mint 6/10

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.09.02. 13:54:06

olyan jol megfogalmazta a posztolo (koszi), miert nem kell elmennem ilyen (blockbuster) filmekre. Nolannal ahogy latom nekem mar csak mindig ez lesz a bajom. a karakterei papirmasek, akik fele kozombosen kozeledek, minden erzelmi toltet nelkul. valahogy sose epiti fel. ha meg igen, akkor a szamomra unalmas pontjanal fogja meg.

jelen esetben pl. Ariadne. es te ki vagy? ertem en, hogy fonal, meg labirintus, meg bla-bla, de mit tudtam meg rolad? semmit. egy 'idegesio', kukucskalo karakter vagy, aki szamomra semmit nem tett hozza a sztorihoz. [hozzatennem, hogy kb 10-15 perc utan azzal a prekoncepcioval neztem, hogy az egesz film, csak cobb agyaban van, aki onkent, vagy trauma altal, de valonak gondolja]. na ez a problemam az osszes karakterrel. ha osszeteszem oket, akkor se adnak ki egy egeszet.

a sztori rem egyszeru, am valoban jol felepitett, kellemes utalasokkal (dupla tukor).

a latvanynal nekem nagy hianyossagok vannak (na jo, mas az izlesem), plane ha belegondolok, hogy mit lehetett volna kihozni a varobol, vagy hogyan vedte volna magat a tudatalatti. uhhh a varo, hat ott lett volna minden, de ennyi kocka biztos nem. a mammut (ahol tegnap megneztem) izgalmasabb epiteszeti megoldasokkal buszkelkedhetet, mint a fantaziajuk.

egyszoval nem nekem valo ez a film. ahogy latom a blockbuster se, es egyre inkabb biztos vagyok, hogy nolan filmjei se.

death to the demoness…

virtualdog 2010.09.10. 20:12:30

A defibrillálós visszahozást tényleg ennyire nem értitek? Lőtt sebnek a defibrillálás (!= újjáélesztés, sajnos, pedig azt egyszerűbb gépelni) annyit ér, mint halottnak a fejlövés. Ott az csak egy erős "visszahozó" inger. Ettől függetlenül nekem sem tetszett az (sem), hogy

SPOILER

ha már egyszer ennyire felvezették, hogy mennyire ijesztő a "limbóba" kerülni, akkor miért oldják meg ilyen egyszerűen a dolgot, meg hogy hogy suhannak ilyen könnyen fel-le szinteket a végén, meg hogy miért ilyen pontosan specifikáltak a fel-le lépés szabályai

SPOILER OFF

- de hát ez már csak a mostanában szokásos technokrácia.

Meg amúgy sem gondolkodós film ez (közben figyelni kell, nem azt mondom - de ha UTÁNA is rágódik még rajta az ember, mindenhol kilyukad a szövet), hanem város-összehajtogatós, szóval minek panaszkodok?
süti beállítások módosítása