Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Üzenet az űrből

2010.07.05. 08:40 Wostry Ferenc

Erre a minden bizonnyal sokunk számára kedves - mivel nosztalgiával fertezett - japán scifi-fantasyre szeretik ráfogni, hogy a Csillagok háborúja koppintása, ám ez erős túlzás. Az Üzenet az űrből Bakin Kyokutei 106 kötetes Nansho satomi hakkenden (A nyolc kutya krónikája, bár inkább a Nyolc szamuráj legendájaként szeretik emlegetni) című eposzán alapszik. A Hét szamuráj alkalmával Kurosawa és a Csillagok háborúja esetében George Lucas is ebből dolgozott.

Kiállítás szempontjából az Üzenet az űrből készítőinek semmiképpen sem kell szégyenkeznie, a film speciális effektjei, kosztümjei és díszletei részletesek és meglátszik mennyi munkát fektettek beléjük - bár ez nem meglepő, hiszen a Toei a tokusatsu (a japán science-fiction filmek) vezető gyártója, évtizedek tapasztalatát, gyakorlatát mondhatja magáénak. Később ugyanezt a professzionalizmust átmentik a tokusatsu és sentai tévésorozataikba is, többek között éppen az Üzenet az űrből folytatásaként képernyőre kerülő, azonos című tévészériába, amelynek epizódjaiból vágták össze az Amerikában Space Ninja - The Sword of the Space Ark címmel forgalmazott katyvaszt.

A folytatásnak és az eredetinek egyaránt Hiroyuki Sanada a főszereplője, ám a Japan Action Clubból nem csak ő, hanem Etsuko Shiomi és maga az alapító Sonny Chiba is feltűnik a filmben. Hogy a J. A. C. micsoda, arról íme egy rövid áttekintés.

A Toei az Üzenet az űrbőllel nagyot akart szakítani, így olyan, úgynevezett komoly sztárok mellett, mint pl. Tetsuro Tamba, amerikai színészeket is szerződtetett, többek között Vic Morrowt, akit ekkor már csak mindössze öt év választ el attól, hogy John Landis Twilight Zone-epizódjának forgatásán egy helikopter rotorja levágja a fejét. Itt még egyben van, úgyhogy alakítása komoly, ami némileg el is üt a sármosan lökött film alaphangulatától.

A történet hétköznapi: gonosz, vassal kivert (aú) vikingekre hajazó gonosz űrlények elpusztítják a Jillucia bolygót. A planéta lakosságának két túlélője nekivág az univerzumnak, hogy összeverbuváljon egy csapatra való életuntat, akarom mondani hőst, akik majd a vikingek nyakára lépnek. A keresésben a liábe diók vannak segítségükre, ezek a mágikus diók, amik valójában... diók. Na most a forgatókönyvíróknak ezt a testvérek közt szólva is idióta ötletét akárhogy kerülgetem, menteni nem tudom: hasonló, alsó testtáji asszociációkra lehetőséget adó motívumokat lehetőleg mellőzzünk filmjeinkből. Az olyan komolytalanokat, mint pl. jómagam, az ilyesmi rögtön kirántja abból a minimálisan komoly narratív szövetből, amelyet az Üzenet az űrbőlnek nagy nehezen sikerül az egyszeri néző köré fonnia, hiszen... nini, diók!

A liábe diók széjjelrepülnek a galaxisban (ojjj) hogy a potenciális bosszúállók ölében, italában landoljanak, így jelölve ki őket a Gavana birodalom elleni összecsapásra. Igyekezniük kell, hiszen japán vasvikingék ezúttal a Földet szemelték ki maguknak célpontként. Ideje őket megmogyorózni...

A finálé eredetiség szempontjából védhetetlen, ugyanis a jófiúk és lányok űrhajókkal hatolnak be a Gavanák bázisára, hogy ott mindenféle alagutakon átrepülve szétlőjék a főreaktort. Aranyos kis űrcsata, amelynek legjobb része mikor Sonny Chiba elkezdi lekardozni az ellent. Írtja őket rendesen, míg el nem jut a Gavanák fővezéréig, akinek lelkén természetesen Sonny szüleinek élete szárad.

A happy end, mondanom sem kell, elkerülhetetlen, mint ahogy a korábban már felemlegetett tvsorozat-folytatás is az volt. Utóbbi akármekkora trashvurstli, a Lucas prequel-trilógiájánál ezerszer nézhetőbb.

10 komment

Címkék: scifi japán 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr822130012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hakaba 2010.07.05. 09:46:31

egyik kedvenc filmem! :) dunakeszi könyvtárban ez is és a nyolc szamuráj legendája is megvan. :)

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2010.07.05. 10:51:13

Kurosawa nem a Hidden Fortress esetében dolgozott abból a könyvből? Elvégre azt a filmet dolgozta fel Lucas. Úgy olvastam, hogy a Hét szamurájt valami újságcikk ihlette.
Ezt a filmet egyébként még nem láttam, ideje lesz pótolni valamikor... :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.07.05. 10:58:26

A Satomi hakkenden, mivel tizenhat kötet - illetve az újabb már csak tíz, nem lett belőle kivéve semmi, csak átszerkesztették - rengeteg sztorit tartalmaz, ez eleve következik a serial formátumból, amiben megírták. A Fukasaku 83-as adaptációja is egy ilyen kiragadott részlet. A hét szamuráj film sztorija pedig egy másik ilyen, mikor a csapat szamurájt elhívják, hogy védjenek meg egy falut.

Bandroid · http://bandroid.blog.hu 2010.07.06. 08:59:58

Kis korom az orromon - mert fiatal voltam még - kedvence. Az egyetlen film, amelyben Henry Sanada nem ugrik arábert.

Áramvonalas Földműves 2010.07.06. 13:42:57

na igen, a klasszikus japán sci-fi talán eddig alulreprezentált volt kicsit a blogon, jöhetne még ebből a zsánerből több is:) Köszi egyébként! ja és ha lehet ne a casshern jellegű nutrash vonal.

Dr. No 2010.07.20. 15:18:34

"Vassal kivert?" Talán inkább "kegyetlen vasbőrű hódítók!"

Carada 2019.04.07. 00:07:13

Kölyökkorom egyik meghatározó filmje volt az Üzenet az Űrből. A liabe diók, a keresztvitorlázatú hajók, amik az Űr végtelenjét szelik...
Hála a (még) szabad internetnek, közel ötven évesen újra meg tudtam nézni.

Hát izé... Hát, srácok, szerintem gagyi. Nem a CGI hiánya miatt, hiszen 1978-ban sehol nem volt CGI, hanem úgy az egész. 11 hónappal korábban mutatták be a Star Wars-f; nem az én tissztem eldönteni, hogy a japán film mennyire sima plágium, vagy inkább ugyanazon ötlet egy időben való megjelenése (mint arra számtalan példa van a technika történetében), de úgy az egész film... Gagyi. A karakterek, a történet, a... Minden.

Rémes csalódás volt újra megnézni.

Carada 2019.04.07. 00:34:40

@Carada: Módosítanom kell a fenti kommentemet: nincs kétségem a plágiumot illreően. Érdemes összehasonlítani a filmben felhangzó dallamot Leia témájával. Én tudom, hogy "minden hangjegy foglalt", de azért... Szóval, szerintem a film egy közepesenél rosszabbul sikerült másolata a Csillagok háborújának.
süti beállítások módosítása