Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Victim - Kungfu kedd #12

2010.01.26. 09:32 Wostry Ferenc

Sammo Hung egy akkora zseni, hogy a fal adja a másikat, bár általában inkább ő szokta, és az ellenfeleinek. Már az 1978-as Enter the Fat Dragonban is megmutatta, ki az úr a háznál, saját bejáratú Bruce Lee-imitációjával egyrészt lesöpörte az összes Lee-kópiát a vászonról, másrészt kombinálta a kungfut vígjátéki elemekkel (haverja, Jackie Chan is ekkoriban próbálkozott meg ilyesmivel.) Sikere a hongkongi filmipar egyik legbefolyásosabb alakjává léptette elő, ekkortól olyan filmet készített, amilyet akart. A The Victimet (nem összekeverendő Ringo Lam nagyszerű, azonos című 1998-as horrorfilmjével) szintén Sammo jegyzi, azonban a főszerepet meghagyja az ugyancsak kiváló Leung Kar Yannak (Iron Monkey, Thundering Mantis), akinek oldalán olyan kungfu-veteránok feszítenek, mint Chang Yi (The Taste of Cold Steel, Invincible Sword) vagy Wilson Tong (Snake Deadly Act).

Leung Kar Yan alakítja a Chun Yau nevű árvát, akit egy jóságos, gazdag ember nevel fel, és akinek vér szerinti fia, Chang Yi egész gyermekkorukban féltékeny marad mostohatestvérére. Chun Yau kiváló harcossá cseperedik, aki beleszeret a gyönyörű Yu Tibe. Chang Yi, aki időközben helyi gengszterfőnök lett, nem bírja elviselni mostohafivére boldogságát, és embereivel menekülésre kényszeríti a fiatal párt. A szökevények szeretnének inkognitóban maradni, ami meglehetősen nehezen megy, ugyanis Chun Yau összefut egy Dagi becenevű figurával (Sammo), akit jól móresre is tanít, ám Dagi, ahelyett hogy megszégyenülten elsomfordálna, megkéri, hadd legyen a tanítványa. Chun Yau elutasítja, ám Dagi nem tágít mellőlük.

Mikor Chun Yau meghallja, hogy haldoklik a mostohaapja, a veszéllyel nem törődve meglátogatja. Az utolsó percben érkezik, és rögtön azután, hogy az öremeber kileheli lelkét, Chang Yi emberei rátámadnak. Felesége, aki nem bírja már a menekülést és rejtőzködést, felajánlja magát a bandafőnöknek. Chun Yau összetört emberként hagyja el a szülői házat – felesége azonban, amint biztos lesz abban, hogy férjét többé nem fenyegeti veszély, öngyilkos lesz! A tragédia csak még inkább feltüzeli a két férfi egymás iránt érzett gyűlöletét, és most már Chun Yau is kegyetlen tervet kezd szőni nemezise láb alól való eltételére…

A The Victim történetét Sammo remek tempóban tálalja, tele olyan sötét fordulatokkal, amelyeket nem igazán várna az ember egy kungfu-komédiától, és amelyek úgy általában jellemzőek a rendező ebben az időszakban készülő filmjeire (pl. The Magnificent Butcher). A perfekcionista akciójelenetek teljesen reálisan, a színészek képességeire támaszkodva kerülnek előadásra, kábelt meg hasonló firlefrancokat még véletlenül sem vesznek igénybe, csak Sammo, a szenzációs tudású Lau Kar Yan és a többiek elképesztő harci tudása az, ami a bonyolult, nagyrészt a wing chunra és kézifegyveres harcra épülő koreográfia filmre vitelekor kihasználásra kerül (koreográfusok: Sammo + Yuen Biao + Lam Ching Ying). A fényképezés és vágás hasonlóan intenzív, felvéve a versenyt a koreográfia embertelen sebességével. A vígjátéki elemek hasonló nagyszerűen működnek, az egész történet sokban hasonlít Yuen Wo Ping ekkoriban készülő filmjeihez, csak éppen humorosabb és kiszámíthatatlanabb. Abszolút klasszikus.

9 komment

Címkék: ázsiai kungfu 5csillagos kungfu kedd

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr21702906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.01.26. 10:55:18

Kedves Ferenc és mindenki más kungfu-film kedvelő!

A poszt tárgyát képező filmet sajnos nem láttam (noha Sammo Hung-ot magam is kedvelem), de kihasználva a szerző(k) és a hozzászólók szakértelmét segítséget szeretnék kérni egy 80-s évek beli (bár ki tudja, lehet 70-s évek) kung-fu filme beazonosításához.
Sajnos csak egyszer láttam, akkor is egy művelődési házban "vetítették" VHS-ről egy tévé képernyőn, és én voltam kb. 9 éves, és néztem vagy 20 méterről..:(
A részletek:
- több főszereplős film emlékeim szerint, a jó oldalon többen harcoltak a rosszak ellen.. a film elején elvileg volt egy tömegjelenet, ahol talán egy táborra támadnak rá a rosszak.
- a rosszaknál volt egy karakter a konkrétan 2 hatalmas, legalább 50 cm átmérőjű sárga cintányérral harcolt
- szintén a rosszak (?) között harcolt valaki, akinek volt egy két összecsatolt lapos hasábból (mint egy nuncsaku, csak nem láncos, és lapos, téglalap keresztmetszetű szerkezete, amivel apró robbanó golyókat (apró fekete gömb, ami robbant/gyújtott becsapódáskor) tudott kilőni.
- az egyik jó karaternek egy hosszú nyelű, kétkezes bárd volt a fegyvere
- Az egyik jó karakternek egy fém lánc/ostorszerű fegyvere volt, amivel akár több embert is át tudott ütni, vagyis legyilokni..:)
- hozzá kapcsolódik egy fontos jelenet: a jóknak egy városba (főváros, vár?) kell titokban behatolniuk. Ezt egy hatalmas szakadék/folyó feletti hídon tudnák megtenni. A pallók természetesen korhadtak (egy rádobott kavics alatt összetörnek), ezért a láncos karakter láncát kihasználva a vastag tartóoszlopokon a híd szélén jutnak át.
Ennyi dereng huszonpárév távlatából. Ha valaki tud segíteni a beazonosításban, örök hálám üldözni fogja..:)

hakaba 2010.01.26. 13:52:00

Nagyim kedvence is Szamó, nem csak a mienk. ;)

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.01.26. 17:12:59

@Flankerr: Nem tudom a címét de ezek alapján érdekelne engem is. :O :P

Deliria · http://deliriahungaria.blogspot.com/ 2010.01.26. 22:00:11

@Flankerr: THE DEADLY DUO, egy régi Shaw Brothers film, azt hiszem az Intervideo forgalmazta nálunk videón, biztos annak a kópiáját láttad.
www.youtube.com/watch?v=7Rr3eXbmVcg

Deliria · http://deliriahungaria.blogspot.com/ 2010.01.26. 22:14:12

Egészen pontosan "Halálos kettős" volt a magyar címe és Mokép.

Ha már kung fu: a klasszikus DRUNKEN MASTER Sony kiadása most 490.- (én a MédiaMárkban vettem meg), a legjobb szélesvásznú kópia, amit eddig láttam, de a kantoni hang jónéhányszor angolra vált a film első felében, a magyar feliratok meg Freddie-re keresztelték át Wong Fei Hung-ot (Koldus So nevét viszont meghagyták eredetiben,így őt "So Hai"-ként írják ki).

Flankerr 2010.01.26. 22:42:06

@Deliria: Köszönöm szépen, ez lesz az.. már csak be kéne szerezni valahonnan, kíváncsi vagyok ma hogy tetszene..:)

Bandroid · http://bandroid.blog.hu 2010.01.27. 09:33:48

我觉得这样电影不有意思。我觉得这样电影的武术有意思。

Alal 2010.01.28. 20:36:13

@Deliria: ezen a videón 1:40 nem egy magyar káromkodás hangzik el Farkasházy stílusban? :P

martinriggs 2010.01.30. 09:39:35

Számó Hung azé'legyőzhetetlen keleti halálosfegyver mert a megjelenése teljesen szokványos és megtévesztő is ezáltal.Lehetne akár hot-dog árus, és aztán nesze nektek, máris lecsapott tíz shanghai-i gengszter-nindzsát secc-perc alatt...nem semmi.:-)
süti beállítások módosítása